Sony najavljuje ažuriranje sistemskog softvera α6400 fotoaparata bez ogledala

Sony je najavio ažuriranje sistemskog softvera za α6400 fotoaparat bez ogledala koje donosi podršku za napredni „Real-time Eye AF“ za fotografiranje životinja

Stjepan Bilić utorak, 18. lipnja 2019. u 06:22

Sony je početkom godine predstavio fotoaparat bez ogledala - α6400 o kojemu smo pisali ovdje. Sada kojih pola godine kasnije stiže i ažuriranje sistemskog softvera (ILCE-6400 2.00) koje sa sobom donosi obećanu podršku za napredni „Real-time Eye AF“ za fotografiranje životinja.

Nova funkcija koristi prepoznavanje objekata zasnovano na umjetnoj inteligenciji da obradi podatke o detekciji oka u realnom vremenu, a rezultat toga je poboljšana preciznost, brzina i praćenje učinka Eye AF funkcije. U svim režimima autofokusa, fotoaparat sada automatski detektira oči subjekta i s pola pritiska na okidač aktivira Eye AF, a kada se nalazi u režimu AF-C ili AF-A, željeno oko (lijevo ili desno) subjekta može biti izabrano kao fokus. Opcije su Auto / desno oko / lijevo oko, dok kao dodatna funkcija može biti dodijeljena i funkcija prebacivanja na desno / lijevo oko. Nova tehnologija potpuno oslobađa fotografa, omogućujući mu da se isključivo fokusira na kompoziciju s potpunim povjerenjem da će fokus biti oštar na oku subjekta.

Sony je na službenim stranicama omogućio besplatno preuzimanje nadogradnje koja je uz navedenu značajku donijela i dodatna poboljšanja. Primjerice Sony je poradio na općenitoj stabilnosti fotoaparata te je dodao i podršku za daljinski upravljač RMT-P1BT.

Nadogradnja je dostupna od 13. lipnja 2019. godine, i velika je 295 MB. Prije nego se upustite u preuzimanje i instalaciju najprije provjerite ima li fotoaparat već instaliran firmware inačice 2.0. Ako nema, bit će vam potrebno Windows ili Mac računalo kako biste nadogradili firmware fotoaparata.

U slučaju da koristite računalo s Windows operacijskim sustavom trebat će vam barem 500 MB slobodnog prostora, 512 ili više MB radne memorije, puna baterija na fotoaparatu (tri crtice ili više) te jedan slobodan USB port. Također Windowsi ne smiju biti stariji od Windowsa 7, Windows XP nije podržan. Detaljnu proceduru instalacije možete proučiti ovdje.

Inačica za Mac računala je nešto veća, ima 309 MB, zahtjeva barem 600 MB slobodnog prostora na disku te barem 512 MB RAM-a. Naravno, ove dvije stavke mogu biti i veće. Što se operacijskog sustava tiče, nadogradnja zahtjeva barem macOS 10.12 ili noviji. Detaljna procedura instalacije novog firmwarea pod macOS-om dostupna je ovdje.

Model α6400 dostupan je od veljače 2019. godine po cijeni od oko 8.230 kuna. Detaljne specifikacije dostupne su na službenim stranicama proizvođača.