Dizajn iPhonea XI još jednom potvrđen

Izgleda da više nema tajni: nakon slika i rendera pojavile su se i makete novog iPhonea, a kada ih kao relevantne predstavi Marques Brownlee onda znamo da je riječ o vjerodostojnim informacijama

Sandro Vrbanus četvrtak, 18. srpnja 2019. u 13:00

Jedan od najpopularnijih YouTubera u tehnološkom svijetu, Marques Brownlee, predstavio je na svojem kanalu fizičke modele iPhonea koji bi se trebao pojaviti tijekom rujna ove godine. Do sada smo o novim modelima slušali razne špekulacije i leakove, vidjeli smo slike i detaljne rendere, a na temelju njih nastali su i modeli koje je Brownlee recenzirao. Njegovo uplitanje u ovu priču može značiti samo jedno – sada je sigurno da će iPhone 11 (ili XI, ili kako god ga nazivali) izgledati upravo ovako.

Popularni MKBHD prikazao je gotovo sve što do sada znamo: identične dijagonale kao i kod posljednjih modela, te najveću promjenu u vidu trostruke kamere i velike kvadratne "grbe" na stražnjoj strani. I sam je naglasio da mu se ne dopada kako je Apple zamislio izbočinu za kamere, a jedino oko čega nije siguran jest hoće li ona biti u boji kućišta ili potpuno crna.

3D Touch bit će najvjerojatnije izbačen, procesor će biti brži, i dalje će se iPhone spajati Lightning a ne USB-C kabelom, i tako dalje, velikih novosti nema mnogo. Čak ni iskusnom tech recenzentu kao što je Brownlee nije potpuno jasno kako će Apple "prodati" ovogodišnje modele. Ovo im je, naime, prvi puta u povijesti da nakon tik-tak ciklusa, tj. osnovnog i "S" modela, ne predstavljaju potpuno novi dizajn uređaja već se vraćaju treći put na staro – nešto što je nazvao tik-tak-tak.

Što se tiče softverskih noviteta niti tu nema mnogo tajni. iOS 13 beta je već u javnosti, tako da Tim Cook nema baš mnogo toga čime bi se mogao pohvaliti na pozornici Steve Jobs Theatrea u rujnu. Ili se varamo? U svakom slučaju bit će zanimljivo vidjeti kako će se Apple postaviti prema novom modelu, i, dakako, kako će prodajni rezultati ovogodišnjih iPhonea izgledati.