Bug Online

Komentar dana

Revoluciju, začetnike BugTV-a, preuzela tvrtka Five (Pet minuta)

Viktor Marohnić, osnivač Pet minuta, Vladimir Končar, direktor Revolucije i Luka Abrus, direktor Fivea
Viktor Marohnić, osnivač Pet minuta, Vladimir Končar, direktor Revolucije i Luka Abrus, direktor Fivea

Danas su se razni portali raspisali kako je tvrtka Five (bivši Pet minuta) preuzela Studio Revolucija. O tom preuzimanju prva je i najopširnije izvijestila Mia Biberović na Netokraciji, još u ponedjeljak, a iz njenog teksta može se doznati kako je cijeli posao odrađen prije nekoliko mjeseci. Baš taj detalj je posebno zanimljiv i na najbolji način oslikava u kako su bliskom odnosu te dvije tvrtke jer nisu sami ni došli na ideju da od svog spajanja rade marketinšku i PR-ovsku priču. Uostalom njihova suradnja traje već godinama, a na ovaj način su je samo digli na najviši mogući nivo.

 

Nemam vam namjeru opisivati poslovanje Fivea ili Revolucije, ako barem površno pratite rad domaćih tvrtki koje se bave izradom softvera za mobilne uređaje, multimedijom, interaktivnim softverom, dizajnom, kompleksnim web projektima - onda već sve znate.

 

Zanimljivije mi je napisati ono što vjerojatne ne znate – Studio Revolucija osnovali su 2003. Gorjan Agačević, Ozren Crnogorac i Vladimir Končar. Gorjan i Vladimir su prije toga studirali, a krajem studija počeli surađivati s – Bugom! Prvo je 2001. Gorjan radio na poslovima grafičkog dizajnera, da bi ga krajem te godina baš Vladimir nasljedio i ostao s nama sve do 2003., kada su zajedno osnovali tvrtku Studio Revolucija.

 

U povijesti Buga posebno mjesto zauzima „pokretanje“ BugTV-a 2004., a prvu emisiju, od originalne špice, pa do snimanja i montaže upravo su Gorjan i Vladimir odradili. Bilo je to vrlo uzbudljivo iskustvo, dobar dio snimanja izveli smo "izvan studija", a oko koncepta izvedbe špice vodile su se duge rasprave.

 

Surađivali smo s njima i u raznim drugim prigodama, ali ova realizacija prvog BugTV projekta ostat će zapisana zlatnim slovima.

 

Tvrtku Five pak vodi Luka Abrus, neobično darovit i sposoban informatičar i menadžer, koji je dugo pisao za Bug i Mrežu (još uvijek, iako vrlo rijetko, zna neki tekst objaviti u Mreži), a čak je objavljivao i knjige u nekim našim edicijama. Najintenzivnije je surađivao s nama baš u doba dok je Vladimir radio u Bugu. Kada je Luka, potom, radio u Microsoftu i dalje smo surađivali na raznim projektima, osobito na izdavanju WD Mreže. Kvalitetnu suradnju smo nastavili i s tvrtkom Pet minuta od kada je on vodi.

 

Svi koji poznaju Luku dobro znaju koliko je ugodna i susretljiva osoba, a isti takav je i Vladimir, pa kada se tome doda i visoka profesionalna kompetencija, uopće me ne čudi da su pronašli zajednički interes i odlučili spojiti svoje tvrtke.

 

Studio Revolucija je 2013. pokrenuo startup Amodo (razvijaju Driver Copilot, aplikaciju za vozače) i on je ostao izvan ovog spajanja s Pet minuta, a Gorjan Agačević je od prije godinu dana angažiran isključivo u Amodu. Zanimljivo je da su sudjelovali sa svojim projektom na našem prvom Idea Knockoutu 2014. i osvojili posebnu nagradu – ulazak u hub:raum, poduzetnički inkubator Deutsche Telekoma u Krakowu.

 

Svi kao da se krećemo po nekim kružnim putanjama i ponovno susrećemo, pa je samo pitanje kada ćemo opet na nečemu zajedno raditi.

 

Za kraj dodajem video prve epizode BugTV-a, koji smo realizirali s ekipom iz Studija Revolucija davne 2004. godine (tada još nije postojao ni YouTube)!

Prva epizoda BugTV-a - 2004. godina
dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (2)

PzKpfw čet 19.1.2017 16:04

Revoluciju, začetnike BugTV-a, preuzela tvrtka Fiv

Bez obzira na relativni protok godina, sudionici priložene emisije BugTV nisu uopće ostarili. Ostaju vječno mladi.Zanimljivo je sa ove vremenske distance vidjeti što je tada bilo aktualno, a i gosp.Dvorak ima zanimljiva razmišljanja. Luka je legedna ICT branše u nas, sjećam se da je u jednoj od...

Aldo čet 19.1.2017 09:44

Revoluciju, začetnike BugTV-a, preuzela tvrtka Fiv

Lijepo da je naslov članka promijenjen, jer iz prethodnog se nije znalo tko je tu koga preuzeo....

Iza gotovo uobičajene vijesti u IT biznisu kako je netko nekoga kupio, ovaj put stoje neki dobri ljudi, s kojima dijelimo i dio svoje povijesti. Drago nam je vidjeti uspješan razvoj njihove suradnje

komentari dana

Revoluciju, začetnike BugTV-a, preuzela tvrtka Five (Pet minuta)

Iza gotovo uobičajene vijesti u IT biznisu kako je netko nekoga kupio, ovaj put stoje neki dobri ljudi, s kojima dijelimo i dio svoje povijesti. Drago nam je vidjeti uspješan razvoj njihove suradnje 18.01

Koje su prave, a koje krive lažne novosti?

Zabavno je pratiti kako se veliki dečki – političari, mediji i ostali drmatori koji realno drže svijet u svojim rukama, uzbune kada ljudi čitaju krive lažne novosti... 16.01

Marissa Mayer – kulminacija 130 radnih sati tjednog ludila

S čela Yahooa, koji je nekoć bio veliko ime u Americi, a već više od desetljeća tone, otišla je Marissa Mayer, bizarna figura koja punom parog gura naprijed, makar u ponor 10.01

Najčitaniji tekstovi na Bug Onlineu 2016.

Ukupno ste na Bug Onlineu prošle godine pogledali preko 50 milijuna stranica, prema analizi GA. Napravili smo pregled najčitanijih autorskih tema po rubrikama 06.01

Tko gubi ima se pravo ljutiti, ali ovo je smiješno

Jeste li već čuli onaj vic: Kako to da Djed Mraz zna sve o nama? Zato jer je ruski hacker. Na to se, ukratko, svodi američka nova verzija "ruske prijetnje" koja poprima smiješne dimenzije 02.01

Top 5 lokacija bez interneta u 2016

Iznenadili biste se koliko je danas teško biti off line, pobjeći od Interneta 31.12.16.

Top 5 VR headsetova u 2016.

Godina na izmaku je godina VR tehnologije. Svi su dugoočekivani VR sustavi lansirani, pa je pravi trenutak za rezimiranje dojmova i formiranje rang liste najboljih 30.12.16.

Top 5 tehnoloških događaja iz 2017. vidljivih u mojoj kristalnoj kugli

Apple će se baciti na tržište dopunjene stvarnosti, Vipnet će postati A1, a Facebook Live će za news portale učiniti ono što su news portali učinili tiskanom novinarstvu... 29.12.16.

Top 5 mobitela nedostupnih u Hrvatskoj

Uz stotine mobitela koje možete kupiti u domaćim trgovinama, ima i onih koje nećete pronaći, ma koliko se trudili. Ovo je pregled pet najboljih takvih modela 28.12.16.

Top 5 TV serija iz 2016.

Tako vam je to kad kolege ponedjeljkom ujutro gnjavite prepričavanjem serija koje gledate – za kaznu krajem godine morate napisati ovakav tekst... 27.12.16.

svi komentari

najčitanije

najkomentiranije na forumu