prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Komentar dana

Apple, dan poslije

Da Applea nema, trebalo bi ga izmisliti. Ako ni zbog čega drugoga, a onda kao sociološki i psihološki eksperiment na globalnoj razini koji će se stoljećima u budućnosti nakon, što nas više ne bude, a možda ni samoga Applea (ne d'o Bog!), proučavati kao primjer masovne histerije.

Jučer je tako održano predstavljanje Appleovih noviteta u sklopu uobičajene WWDC-a, a s kojeg je najvažnije za naše čitatelje „u realnom vremenu“, dakle, dok se održavala, bilježio uvijek marljivi Sandro Vrbanus.

Ukupno je predstavljeno nekoliko noviteta i to:

- Amazonov Prime Video će biti dostupan na Apple TV-u
- Apple Watch dobiva watchOS 4
- Najavljen je novi MacOS (High Sierra) s novim datotečnim sustavom i podrškom za Metal 2
- Osvježeni su MacBookovi, MacBook Air, iMacovi te predstavljen novi iMac Pro (radna stanica)
- Najavljen je novi iOS 11 s podrškom za poboljšanu stvarnost (AR)
- Najavljen je novi iPad Pro sa 10,5-inčnim ekranom i nešto jačim procesorom i grafikom
- Najavljen HomePod, Appleova verzija pametnog zvučnika koji je dvaput odgađan.

Pogledate li još jednom jučerašnju vijest, vidjet ćete da je definitivno najkomentiranija vijest za sada, a možemo s priličnom sigurnošću reći da će, osim ako nas u idućih nekoliko dana ne napadnu Marsovci, to biti najkomentiranija vijest čitavog tjedna.

Gledanje prijenosa uživo, posebice dijelova koji se tiču podrške za Steam VR i AR tehnologija, gdje Apple hvata priključak s nečim što je za Windowse već odavno dostupno, uistinu je djelovalo impresivno, ali kada si damo vremena razmisliti što je tu točno novo predstavljeno, a što drugi nemaju, stvari nisu baš toliko uzbudljive. Apple u svojim prijenosnim uređajima, mobitelima i tabletima, podržava VR. Okej… i? Kao i tona drugih.

MacOS podržava Metal 2 koji je „100 puta brži od OpenGL-a na Macu i 10 puta brži od prvoga Metal API-ja“. Da, to nam samo govori da se radilo o novim i nedovoljno zrelim tehnologijama.

Novi iPad Pro će imati ekran razlučivosti 2224*1668 umjesto 2048*1536 točaka u odnosu na 9,7-inčnu verziju. Grafičke performanse 40% brže, procesorske 30% (u računalstvu načelno vrijedi pravilo da se s korisničke strane performanse koje nisu dvostruko bolje od prethodnih, u stvarnom radu teško uopće primijete).

Cijene u svemu ovome uopće nisu bitne, iako vidim da ima kuknjave i na tom planu. U redu je da radna stanica košta 5.000 dolara i da je veliki, dobro dizajnirani tablet oko 700 dolara. Microsoft je svoje Surface koji gađaju tržište koje ne postoji i koji su nepraktični i loše dizajnirani laptopi koji se pretvaraju da su tableti, pokušavao prodati i po većoj cijeni. Stvar je u tome da su sve predstavljene novine mali inkrementalni pomaci koje je publika na predstavljanu pratila ekstatičnim uzvicima i navijanjem kao da se radi o uistinu revolucionarnim stvarima.

Jedna od bizarnosti je bilo predstavljanje aplikacije ugrađene u novi OS koja automatski od nekoliko fotki istog pejzaža (u ovom slučaju slapa i potoka) slaže kompozitnu fotografiju na kojoj zamućenost slike daje bolji dojam kretanja tog potoka. Vau! Neki, razočarani sljedbenici, smatraju da Tim Cook nije dostojan nasljednik Jobsa i „da je Jobs živ“ Apple bi bio „onaj stari“, što valjda znači tehnološki predvodnik.

Apple jest onaj stari, a ta tvrtka nikada nije bila tehnološki predvodnik, ali joj se mora priznati da se uvijek uspjela prodavati kao da jest, a to radi i sada.

 
dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (198)

digitall uto 25.7.2017 09:50

Apple, dan poslije

mora tvoja bit zadnja da ga jebes a.. :)znam da je ejplovcima "trolanje" iznosenje cinjenica da trenutno ajfon nema nista "bolje" od konkurencije da bi po bilo kojem parametru opravdao cijenu, i da se uvrijede na to zbog psiholosko/financijsko/emotivnih razloga.. pa se trazi dlaka u jajetu.. ali def...

Horatio_Hornblower sub 22.7.2017 11:22

Re: Apple, dan poslije

Ipak da biram izmedu samsunga ili applea izabra bi apple ali sulude su te cifre koje placamo... Ja kao korisnik meni je na androidu dovoljno 3gb rama 32 gb interne ok proc zaslon i kamera... To se da nac za 300e ili eventualno kad bi kupova gledao bih stariju generaciju applea jer je to i dalje odli...

lizard_ago pon 17.7.2017 08:21

Apple, dan poslije

Ukratko podjelit ću iskustvo prosječnog android korisnika ... trenutno još uvjek sam na samsung notu 3 i situacija je da mobitel bi bilo poželjno resetirat na tvorničke postavke jer godine surfanja i korištenja FB aplikacije su učinile svoje. Sad se zna da mobitel kad želiš uspostavit poziv zablokir...

sminigo pon 17.7.2017 00:12

Apple, dan poslije

Imam samsung galaxy s6 edge plus dvi i po godine i prezadovoljan sam sa uređajem. Rijetko mi se desilo da se kakva aplikacija srušila ili da se uređaj nešto posebno pregrijava, nešto malo se zna ugrijati kod zahtjevijih igrica ali to je normalno. Vjerujem da je iOS odličan, pošto oni svoje uređaje o...

Horatio_Hornblower ned 16.7.2017 23:34

Re: Apple, dan poslije

Najjace mi je kako se pojedinci uvrijede ko da si im cilu obitelj satra zato sto si rekao nesto protiv xyz firme... Zaboli me za apple samsung lg i slicne jer sve je to precjenjeno smece ali da idem davat par tisuca kn na mob znam sto bi uzeo a to ne bi bio korejski poluproizvod kojem je rok trajanj...

Ne postoji i jedna druga tvrtka na ovome svijetu koja svoje hvatanje priključka s ostatkom industrije uspijeva prikazati kao vlastitu vrhunsku tehnologiju. I publika nasjedne. Redovito.

komentari dana

najčitanije

najkomentiranije na forumu