prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Komentar dana

Enciklopedist iz fotelje i njegov vjerni pas

Sverker Johansson
Sverker Johansson

Prijepori oko hrvatskog ogranka Wikipedije su vam vjerojatno poznati, jer su dobili prostor čak i u mainstream medijima koji se Wikipedijom inače ne bave osim ako neki jeftini skandal nije u pitanju - netko je editirao stranice suca koji nas je oštetio u nekoj utakmici, recimo, na način da se tome može nasmijati i prosječan čitatelj 24 sata, koji na Wikipediju inače ne bi zašao ni da ga tjeraju bodući ga vilama u dupe. Hrvatskom Wikipedijom caruje povijesni revizionizam, neznanstveni pristup, desno tumačenje povijesti, što je blag i prema desničarima nepošten termin - rekli bismo prije onu riječ koja počinje na "u" ali još bi nas netko i tužio, pa zbilja nema smisla.

Uglavnom, čudaštva nema samo kod nas. Wikipedija je izuzetno velik i značajan projekt i sve češće se uzima kao referenca u ozbiljnim situacijama. U većini sučajeva to je opravdano, u ogroman broj članaka zaista je uložen zavidan trud, nimalo slabiji od onoga koji je u pred-digitalno doba krasio članke u ozbiljnim enciklopedijama. Ipak, čak i na takvom mjestu, s milijunima članaka, iznenađujuće je koliko utjecaja može imati samo jedan čovjek. I njegov digitalni pas, vjerni drug.

Najnoviji primjer dolazi iz Švedske, i o njemu piše i The Wall Street Journal - izvjesni Sverker Johansson, entuzijast iz socijaldemokratske utvrde sa sjevera Evrope, kreirao je ili sukreirao preko 2,7 milijuna članaka, odnosno više od 8% sadržaja Wikipedije. Sverker dnevno "obiđe", provjeri, pročita, uredi, redigira, napiše ili dopiše 10.000 članaka. Sam to naravno ne bi mogao, pa kao ispomoć ima nekoliko softverskih botova. Sverker se, kao i njegov pokojni zemljak Linne, najviše bavi materijalima o opskurnim životinjskim vrstama, te gradovima na Filipinima. Žena mu je, naime, Filipinka, pa se snalazi i s njihovim lokalnim jezicima, najpopularniji od kojih je tagalog.

Sverker se za bolesnu produktivnost najviše oslanja na svog vjernog bota, Lsjbot pretražuje javne baze znanja i automatski kompilira unose za svog gazdu. Botovi ovakve namjene su sve popularniji na Wikipediji, a njihove unose nadzire posebna grupa živih admina - "Bot Approvals Group". Neki su autori i admini protiv takvog pristupa, i smatraju da obezvrijeđuje autore koji po sistemima stare škole istraže temu i opišu je vlastitim riječima. Sverker takvima poručuje da ga žalosti kada Lsjbota ne smatraju vrijednim autorom, jer je uložio mnogo truda da ga stvori i programira.

I botovi su ljudi, valjda.... enciklopedisti, pače. Pa, kad vidimo tko sve sjedi ili je sjedio u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, možda ne bi bilo loše da im se jednog dana pridruži i komad koda.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (13)

T-55 sri 16.7.2014 15:11

Enciklopedist iz fotelje i njegov vjerni pas

Ovi povampireni ljevicari bi najrade da se slovo u izbaci iz upotrebe,a slovo s da se pise cetiri puta na pocetku svake recenice....

Ajar sri 16.7.2014 14:28

Enciklopedist iz fotelje i njegov vjerni pas

meni moj bot od 10 bacanja loptice natrag donese 9 puta a onda me počne zaj... više neda i počne je gristi k'o da mu je smrtni neprijatelj. [potreban navod]...

Veliki Brat sri 16.7.2014 13:22

Enciklopedist iz fotelje i njegov vjerni pas

LOL na zaključak  :DAl' sve istina, nema što!...

Wikipedia je slobodna enciklopedija, svatko može pisati na njoj a onda često to svatko i čini

komentari dana

najkomentiranije na forumu