prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Komentar dana

e-Građanin pred šalterom. Običnim.

U Hrvatskoj imamo OIB, jedinstveni identifikacijski broj koji je iz nekog posve nepoznatog razloga zamijenio (J)MBG koji je također bio jedinstven, ali daleko lakše pamtljiv, a kojega ste donedavna uz OIB ionako trebali znati jer su ga svugdje tražili, te Zakon o elektroničkom potpisu koji bi nas također trebao jedinstveno identificirati pred „službenim tijelima i osobama“. Postoje i e-Građani i e-ovo i ono i kada netko izvana čita o Hrvatskoj lako pomisli da se tu radi o efikasno ustrojenoj državi 21. stoljeća.

Stvarnost je, naravno, posve nepovezana sa svim ovim zakonima i alatima države za jednostavno identificiranje svakog pojedinca u administrativnim poslovima pred i sa državom, pa uz sve divote informatizacije koje nam donosi 2017., vaš glavni odnos s državom uglavnom se odvija kao i u doba Austrougarske – pred šalterima.

Nedavno smo imali tako „revolucionarno“ priopćenje Ministarstva unutrašnjih poslova o dobivanju vozačke dozvole „elektroničkim putem“.

Netko bi pomislio da to znači da se samo nekim od gore navedenih načina identificiramo korištenjem dostupnih elektroničkih komunikacija, platimo begu begovo i dobijemo produženu ili novu vozačku dozvolu, ali, stvarnost, naravno, nema veze s tim dječje optimističnim promišljanjem:

„… građanima je omogućeno da od 4. rujna zahtjev za novu vozačku dozvolu mogu podnijeti i preko sustava e-Građani, priopćeno je iz MUP-a.

No, u ovoj objavi postoji i jedna "kvaka" – da bi mogli elektroničkim putem podnijeti zahtjev, građani moraju imati elektroničku osobnu iskaznicu s potpisnim certifikatom.

Korisnici će kroz sustav e-Građani uz zahtjev dostaviti skenirane isprave koje je potrebno priložiti u postupku podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole (uvjerenje o položenom vozačkom ispitu, zdravstveno uvjerenje), a fotografija i potpis podnositelja zahtjeva će se preuzimati iz Informacijskog sustava MUP-a.

U nas, sa svim sustavima elektroničke i ine identifikacije, nije dosta ni e-potpis, ni e-Građani, ni token nego se mora imati „elektronička osobna iskaznica s potpisnim certifikatom“, te se dostavljaju „…skenirane isprave koje je potrebno priložiti u postupku podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole (uvjerenje o položenom vozačkom ispitu, zdravstveno uvjerenje)“.


Kao normalno informatiziran građanin koji ima OIB, token, pristup sustavu e-Građani, elekronički potpis i sve važeće dokumente, ali kao i većina nema „elektroničku osobnu iskaznicu s potpisnim certifikatom“, moja sudba bi bila – šalter. Bez obzira na e-Građane, token, elektronički potpis i OIB koje imam i koji bi, pomislio bi netko, bili dovoljni da se identificiram državi bez potrebe za čekanje u redu pred šalterima.

Pomalo mi je smiješno da sam svojedobno mislio da država o meni „zna sve“. Ne da država o meni ne zna "sve", nego dva susjedna šaltera u nekoj državnoj ili javnoj ustanovi, oba opremljena računalom, često nemaju pojma što onaj drugi šalter, kojemu sam pola sata ranije dao neke osobne podatke, zna o meni. Po stupnju povezanosti baza podataka, službenici bi sasvim jednako mogli obavljati poslove na ZX Spectrumima.

I ne bih se toliko bunio da su podaci koje me traže oni koje samo ja znam, ali često se radi o jednim te istim podacima koje na istom šalteru moramo unijeti dvaput na dva različita dokumenta ili čak dvaput na jedan te isti list papira (jednom na prednju, a drugi puta na stražnju stranu), a koje nam je sama država dodijelila (OIB, recimo, ili automobilska registracija).

Ovo naše pretakanje iz šupljeg u prazno i frljanje e-Građanima, e-Potpisom, e-Osobnom, a nakon svega se opet sve svodi na čekanje u redu pred šalterima jasno pokazuje da imamo državu koja nije tu zbog nas, servis građana, nego smo mi tu da servisiramo državni aparat.

Ukratko, šuti i veslaj.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (62)

Keso pon 18.9.2017 01:06

Re: e-Građanin pred šalterom. Običnim.

Nema slobode mišljenja ni na bug forumu, na žalost. Obrisali mi post upravo. Otkriva ključne utjecaje na društvo, a tiču se svega pa i ešaltera iz naslova....

Visak ned 17.9.2017 10:15

e-Građanin pred šalterom. Običnim.

Stranka Pametno je govorila o tome u svom predizbornom programu, no od galame oko ustaša i partizana to nitko nije uspio čuti. "Stvarno već jednom moramo završiti s praksom hodanja od ureda do ureda različitih institucija, umjesto da one međusobno razmjenjuju i povlače podatke iz svojih regista...

gkelekov sub 16.9.2017 21:21

e-Građanin pred šalterom. Običnim.

Osim, eDomovnice i eRodnog lista ništa pametno se ne može na eGrađani (a oba ta dokumenta su totalni nepotrebni jer osobna iskaznica proizlazi od njih, i time ih čini nepotrebnim)Ovo za vozačku je teže smeće. Da i još imaju svi najnovije osobne i da srede sve što treba, GDJE će i TKO ima u digitalno...

Drago pon 11.9.2017 12:01

e-Građanin pred šalterom. Običnim.

Kratite citate....

IzDaleka ned 10.9.2017 21:18

e-Građanin pred šalterom. Običnim.

A za nas par koji smo eto otisli i korak dalje i nabavili elektronicku osobnu, ni to nije dovoljno, jer eto, slucjano imam moderno racunalo zvano Mac za koji izvoditelj eID sustava smatrao, pa tko to jos u ovoj nasoj zemlji ima.  Moj odgovor je, vjerojatno vecina early-adoptera koji bi prv...

Zašto se svugdje ne bismo jednostavno identificirali, nego nas stalno maltretiraju s osobnim dolaskom na šaltere i davanjem podataka koje smo stoput dali?

komentari dana

najčitanije

najkomentiranije na forumu