prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Komentar dana

Još nije kasno da se opernatite na Bitcoinima

Nakon što je prije točno tjedan dana vrijednost Bitcoina dosegnula vrhunac od oko 2.700 USD, čime je doslovce udvostručeno ulaganje onima koji su tu kriptovalutu kupili niti mjesec dana ranije, odnosno uvišestručeno onima koji su je imali otprije, u proteklih je nekoliko dana vrijednost ovih virtualnih novčića baziranih na blockchain tehnologiji rapidno padala, zaronivši ispod „psihološke granice“ d 2.000 USD. Bio je to hladan tuš za one koji su se u igru uključili prekasno, tek nakon što su uočili da se na Bitcoinima može zaraditi ozbiljna lova.


Razočaranje je, međutim, bilo kratkog vijeka – od jučer se Bitcoin više nego solidno oporavlja, dokazujući svojom volabilnošću da je i za kratkoročno mešetarenje i za dugoročno ulaganje, tj. štednju, korisniji, efektniji i – svakako – uzbudljiviji od bilo kakvih dionica, obveznica ili – još gore – „pravog“ novca. Analitičari su složni – do strmog, ali kratkotrajnog pada je došlo zbog naglog povlačenja profita mnogih koji su željeli odmah uživati u opipljivoj zaradi, a sve veća ulaganja kompanija, a ne samo pojedinaca u Bitcoin, sve veće tendencije priznavanja statusa „valute“, odnosno punokrvnog platežnog sredstva Bitcoinu (kao što se dogodilo u Japanu) i sve veća svijest o postojanju i značenju Bitcoina koja se širi i izvan fin-tech krugova daju za pravo njihovim nevjerojatno optimističnim prognozama.


Oprezniji među njima, naime, očekuju da bi vrijednost Bitcoina do kraja ove godine mogla dosegnuti 4.000 USD, dok manje oprezni vide i peteroznamekastu cifru u dolarima uz znak jednakosti za 1 BTC na novogodišnju noć s kojom ćemo dočekati 2018. – to bi značilo da ako sada kupite jedan Bitcoin za otprilike 16.000 kuna, da biste se nakon Božića mogli počastiti s najmanje 10.000, a najviše 50.000 kuna profita na tu cifru!


Dakako – nitko nema kristalnu kuglu i nitko ne može stopostotnom pouzdanošću tvrditi da će se to zaista i dogoditi, pa se svaki takav prognostičar uvijek ograđuje standardnim savjetom: ne ulažite u Bitcoin novac koji vam nije višak, odnosno novac kojeg vam je žao izgubiti.


Malo tko kod nas ima višak novca kojeg bi bio spreman izložiti tolikoj nevjerojatnoj volabilnosti, no očigledno je da za bogaćenje na Bitcoinu još uvijek nije kasno.


Priča, doduše, nije tako jednostavna. Unazad dvije-tri godine pojavila se nova hit-kriptovaluta Ether iliti Ethereum, temeljena na suvremenijoj i korporacijama privlačnijoj istoimenoj blockchain tehnologiji, čija vrijednost rapidno raste. Smjer krivulje Ethereuma u principu iz sata u sat u stopu prati onaj Bitcoina, no kako su vrijednosti još uvijek puno manje u odnosu na Bitcoin, a razina volabilnosti veća, tako su i potencijalna zarada, odnosno potencijalni gubitak veći. Neki analitičari tako predviđaju da bi do kraja godine vrijednost Ethereuma mogla prestići vrijednost Bitcoina (koji trenutačno vrijedi desetak puta više), a i mnogi vlasnici Bitcoina sve češće mešetare mijenjajući ih za Ethere.


Rast vrijednosti Ethereuma, doduše, nikako ne znači i istovremeni pad vrijednosti Bitcoina, pa se kao oblik „sigurnijeg“ ulaganja u kriptovalute preporuča kreiranje „portfelja“ i BTC-a i ETH-a i, po mogućnosti, nekih trećih tokena – otprilike onako kako se uz manji rizik ulaže i u dionice.


Što napraviti, pitate se? Isplati li se više kupiti Bitcoin, Ether, oboje ili je bolje strpati lovu u madrac i ne si uzrokovati srčani udar volabilnošću kriptovaluta?

Da ne ponavljam isprazni savjet o novcu kojeg vam nije žao izgubiti – moj je savjet da novac s kojim ne želite ništa konkretno kupiti uložite djelomično u Bitcoin, djelomično u Ether, a djelomično u madrac. Tako me nećete prebiti bejzbol palicom ako kriptovalute propadnu, a ipak ćete me voljeti ako se opernatite. Mislim da za to još uvijek nije prekasno. ;-)

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (36)

Hummer sub 19.8.2017 06:24

Još nije kasno da se opernatite na Bitcoinima

Pa uvjek se može kroz dan zaraditi ili izgubiti 10%. A već je jako puno valuta na tržištu koje su veći rizik od bitcoina ali zato mogu donjeti i veći profit. Sve je stvar ponude i potražnje. Kad nitko ne bi htio kupiti bitcoin samo tjedan dana. Vrjednost bi mu pala sigurno duplo. No mediji gled...

Hostile pon 10.7.2017 14:59

Re: Još nije kasno da se opernatite na Bitcoinima

Eh kad se ovo srusi kao dionice sta ce bit jauka...

loky4i4 čet 8.6.2017 17:23

Još nije kasno da se opernatite na Bitcoinima

najbitnije grafe ,napajanje i maticna , procesor sa sto manjom potrosnjom , vecinom ljudi stavljaju neki od pentiuma , trenutno za 3k ti je potrebno 4 grafe rx480,rx570 ili rx580 , (sa 480 mozes dobiti najvise kad flashas bios ,samo ih treba naci, a nema ih nigdje sve su se rasprodale). Maticnu...

mar123 čet 8.6.2017 11:23

Još nije kasno da se opernatite na Bitcoinima

A kolko mi treba grafi da bi okrenuo 3000 kn mjesecno? I uz grafu dal je bitan i jak procesor i ostatak konfe? Ako nije problem da mi malo pojasnis tu semu kako to ide. Kolko ja moram novaca ulozit u komponente za npr 3000 kn mjesecne zarade? I dal je isto ako npr u jedan pc spojis 3 graficke ili ak...

Djuro von Prekoplotovich sub 3.6.2017 15:10

Još nije kasno da se opernatite na Bitcoinima

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Jan_Brueghel_the_Younger,_Satire_on_Tulip_Mania,_c._1640.jpg...

Postoje, međutim, šanse da će ove godine Ether biti kriptovaluta čija će vrijednost prešišati onu Bitcoina i omogućiti vam da se obogatite još ozbiljnije

komentari dana

najčitanije

najkomentiranije na forumu