prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Komentar dana

Kako su propale Zvjezdane staze

Gene Roddenberry je bio vojni pilot u Drugom svjetskom ratu, civilni pilot nakon toga, zaposlenik policije u Los Angelesu, scenarist za TV i humanist. Njegova najpoznatija ostavština je svakako serijal Zvjezdane staze, koji je počeo kao niskobudžetni crno-bijeli (kasnije sezone su snimane u boji) SF koji se emitirao u nedjeljna jutra na američkoj televiziji krajem 60-tih. Usprkos sada kultnom statusu, serija nije u svoje doba bila naročito gledana. Također, s obzirom na sva tehnička i financijska ograničenja svoga vremena, te tjedni ritam pisanja scenarija za epizode, ove su uvelike varirale kvalitetom, znanstvenom utemeljenošću i produkcijskom vrijednošću, tako da mnoge od njih i tada i sada, gledano s odmakom od pola stoljeća, izgledaju kao čisti kemp.


Čuveni Isaac Asimov je u svojoj kritici tada nove SF serije prigovorio da je sa znanstvene strane u mnogim slučajevima to šuplje do bola. Scenarist ST: TOS-a, Gene Roddenberry, odgovorio mu je da se slaže s njime, ali da se radi o ograničenjima koja proizlaze iz produkcijskih uvjeta i tempa koji serija mora slijediti. Na koncu je Asimov u kasnijem članku povukao neke svoje zamjerke, te je na nekim epizodama bio i znanstveni savjetnik u seriji.


Ono što su Asimov i mnogi drugi prepoznali kod Zvjezdanih staza je njihova univerzalna humanistička poruka. U centru svake epizode, bez obzira kakav zaplet bio i o kakvom se svemirskom ili fizikalnom ili nekom drugom problemu radi, nalaze se osobe i njihovi međusobni odnosi i odnosi osobe prema društvu. Smiju li tehnički napredne civilizacije štititi druge, manje napredne u toj mjeri da ih štite i od svakog kontakta s drugim civilizacijama koje bi im mogle nanijeti zlo? Postoji li ljudskost u drugima, različitima od nas formom i običajima i trebamo li je i do koje mjere poštivati? Koliko je sličnosti među svim razumnim bićima makar se ona fizički činila posve međusobno različitima? Dokle trebamo ići da bismo zaštitili sav drugi i drugačiji život od onoga koji poznajemo?
Koliko, primjerice, smisla ima primarna direktiva (prime directive) kada je u svakoj drugoj epizodi prvo pravilo Zvjezdane flote koje bude prekršeno?


Ima smisla, jer govori o idealima kojima trebamo težiti i kad ih se ne možemo uvijek pridržavati jer govori o nama, o tome što želimo biti i kakvi želimo biti. A u izvornom kanonu Zvjezdanih staza, ciljevi su bili možda visoko postavljeni, ali dohvatljivi.


Međutim, kako dalje odmičemo, u težnji da od kultnog statusa serijal dobije i onaj komercijalne uspješnice, u njega se uvode elementi koji ga sve više udaljuju od njegovih osnova. Spin off Deep Space 9 je tako otišao u mistiku i religioznost za koju Roddenberry kao zakleti ateist nije vidio nikakvog mjesta ni smisla u svijetu i svjetovima budućnosti, a s raskošnijom produkcijom težište se počelo pomicati ka akcijskim zapletima umjesto više filozofskim pitanjima umotanim u okvir svemirskog kaubojca. JJ Abramsov „reboot“, oba filma, nemaju više nikakve veze s filozofijom izvornih Zvjezdanih staza, a najnovija serija – Star Trek: Discovery, kojoj su emitirane prve dvije epizode premda formalno poštuje kanon i ne ide u stranputicu „ributanja“ praktički je odustala od svega što čini serijal dječje naivnim kempom visokih ideala. S raskošnijom produkcijom (i to bitno raskošnijom) od svih dosadašnjih serijala prihvatila je i filozofiju koja je totalna suprotnost izvornim Zvjezdanim stazama i koja je posve prilagođena današnjem prevladavajućem senzibilitetu.


Likovi, oni glavni, ginu kao da gledamo lošiju verziju Igre prijestolja, ne vode se visokim idealima poput Jean Luca ili kapetana Kirka već životinjskim nagonima i emocijama koji dovode do krivih odluka s katastrofalnim posljedicama, a komunikacija s „drugima“ se svodi na seriju sukoba pa „kome šaka, kome kapa“.


Istraživačka Zvjezdana flota tako je postala borbena flota i to će, čini se, biti do kraja čitave prve sezone koja će čitava biti jedna priča umjesto formata gdje su pojedinačne epizode zaokružena pripovjedna cjelina.


Iskreno, nemam pojma hoće li barem s komercijalne strane ST: Discovery biti uspjeh. U sadržajnom smislu serija, pak, nastavlja trend podilaženja onime što producenti smatraju najširim mogućim zahvatom u potencijalnu „demografiju“ gledatelja, ali ovakvi kompromitirajući kompromisi obično ne uspijevaju zadovoljiti ni iskonske ljubitelje ni privući nove. Za akcijski SF, ST: Discovery je jednostavno predosadan, a za ljubitelje izvornog serijala toliko je odmaknut od osnova da ga je teško prepoznati.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (294)

ante_etna pet 26.1.2018 14:58

Kako su propale Zvjezdane staze

Treća epizoda Bughrprise-a Ide tako veliki svemirski brod imena SS Bug.hr-prise svemirom, posada drijema kad računalo reče - "Ide nam nekakvo čudno vozilo u susret", "Stavi na zaslon" reče kapetan broda Gallych. "Šta je ovo? Kakvo je to prometalo, matere ti? Kompjuter, de identificiraj ovaj kom...

Gorstak79 pet 24.11.2017 04:17

Re: Kako su propale Zvjezdane staze

Tribaju snimit jednu epku di doktor sa hyposprejem uspava i potom siluje T'gurtn-a, novog klingonskog vodju....

gocc01 čet 9.11.2017 07:47

Kako su propale Zvjezdane staze

Gleda li netko seriju na HDR telki na Netflixu?  Kad stisnem info pokaže mi da je rezolucija 1080p@5-6Mbita, ne znam točno sad a HDR je upaljen.  Jel moguće da serija nije 4K HDR već fullhd?...

Yo Momma pet 3.11.2017 10:50

Kako su propale Zvjezdane staze

Zadnja (7.) epizoda natjerala me na propitivanje života. Gdje bi mi bio kraj da sam u pubertetu imao vremenski stroj na ruci u mjesto onog plastičnog sata koji mi je čupao dlake......

fer-de-lance sri 1.11.2017 11:13

Kako su propale Zvjezdane staze

Prestao sam gledati nakon 3. epizode ali čitam vaše komentare i nameće mi se jedini logični zaključak: bit će švedske akcije na pretek.Imam neki osjećaj da budu svi na brodu (a i klingonci i ostali) ispali biseksualni i da slijedi masovna j*bačina svako sa svakim, bez biranja.I ispalo bude da je MIc...

Od kultnog kempa visokih ideala i niske produkcije, do „ributanih“ akcijskih filmova golemog budžeta i nastavaka koji gaze fiktivnu povijest i kanon, Zvjezdane staze njihov tvorac ne bi prepoznao

komentari dana

najkomentiranije na forumu