prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Komentar dana

Microsoftov Moby Dick

Dugo vremena Microsoft nije bio toliko dinamična, ali ni toliko zbunjujuća kompanija, gotovo kaotičnog "ponašanja". I dok nas je moderni Satyin Microsoft ugodno iznenadio odličnim potezima u open source svijetu te konačnim slušanjem korisnika kad su u pitanju desktop Windowsi, čini se da je kaos oko mobilne platforme i dalje prisutan, jer se redovito događaju značajne strateške promjene koje slute na pokušaje dovođenja stvari u red.

 

Još od izlaska prve inačice Windows Phonea, Microsoft ne uspijeva pobjeći tržišnom udjelu na razini statističke pogreške. Kako je tržišni udio, odnosno interes kupaca u začaranom krugu povezan s interesom developera, tvrtka se već godinama bezuspješno pokušava pretvoriti u relevantnog igrača. Da bi sve bilo zanimljivije, Microsoft je u frenetičnoj utrci vukao i vrlo čudne poteze kad je mobilni OS u pitanju. Od prvotnog umjetnog ograničavanja dostupnosti, gušenja "homebrew" alata do dodvoravanja telekomima potpunom kontrolom. Navedena je praksa komplicirala razvoj i prodaju developerima, tjerajući i korisnike na zrelije ili s nadogradnjama brže, a u konačnici aplikacijama bogatije telefonske sustave. U jednom trenutku Microsoft se pokušao i igrati Applea kupivši Nokijin telefonski odjel; preko sedam milijardi dolara gigantu je priskrbilo cijenjeno ime mobilnog svijeta, ali u rukama Microsofta Nokia nije potrajala. Kupljeni je odjel praktično ugašen, Lumia brend je na odlasku, a osim što su otjerali partnere-proizvođače, nije puno toga postignuto.

 

Na prošlogodišnjoj Build konferenciji Microsoft je najavio jedan od poteza koji su trebali privući developere da aplikacije objave za Windows Phone, odnosno današnji Windows 10 Mobile. Najavljeni su alati za prijenos i direktno pokretanje Android i iOS aplikacija na mobilnoj Windows 10 platformi. Ovaj potez je trebao omogućiti developerima da uz mnogo manje troškove portaju svoje aplikacije i tako povećaju interes korisnika za Windows mobilnim uređajima. Odvojeni projekti, Islandwood za iOS i Astoria za Android, funkcionirali su predobro i zapravo pokvarili planove tvrtke jer su osim piratstva, pojednostavnili i odluku mnogih developera da se uopće ne zamaraju razvojem nativnih Windows aplikacija.

 

Važno za ovu priču je da je negdje tijekom 2011. godine osnovan Xamarin, tvrtka koju su začeli inženjeri, autori Monoa i koja je nudila odlične alate za višeplatformski razvoj mobilnih aplikacija korištenjem Microsoftovih alata, s opcijom minimalnog programiranja za pojedine platforme i unificiranom razvojnom okolinom i jezikom (C#). Iako je upravo zbog unificirane razvojne okoline i odlične portabilnosti koda kupovina Xamarina bila logičniji potez i od kupovine Nokije, godinama se to nije dogodilo, već je Xamarin sve donedavno ostao relativno skupa komercijalna alternativa tek s podrškom Microsofta.

 

Ovih je dana Microsoft konačno objavio i akviziciju Xamarina, za što mnogi smatraju da se dogodilo prekasno, pogotovo u svjetlu slabašnog tržišnog uspjeha nove linije Lumia telefona i Windowsa 10 Mobile, koji je kritika dočekala na nož zbog nedovršenosti (unatoč komercijalnoj dostupnosti) i brojnih promjena koje sustav čine sličnijim konkurenciji.

 

Paralelno uz vijest o akviziciji Xamarina, stiže i konačna potvrda gašenja Astoria projekta. Iako je očito da dvije slične tehnologije predstavljaju konkurenciju jedna drugoj - Xamarin za multiplatformski razvoj i Windows Bridge (Astoria i Islandwood) za portanje Android aplikacija na Windows 10 - ovaj potez pokazuje još jedan zaokret Microsoftove strategije za 180 stupnjeva. Microsoft izgledno i jasno opet pokušava potaknuti razvoj nativnih aplikacija za Windows 10 mobilni sustav, no istovremeno još jednom zbunjuje developere.

 

U ovom trenutku Windows Bridge za iOS (Islandwood) ostaje uz najavu verzije za web (Westminster) i "obične" .NET i Win32 aplikacije (Centennial), ali bez one za Android. Xamarin se nameće kao rješenje iz suprotnog ugla, razvoj za sve tri platforme odjednom i postaje nova opcija, dok se paralelno Microsoft intenzivno bavi integracijom svojih tehnologija (poput Cortane) na Android, odnosno direktno u Cyanogen OS.

 

Ovogodišnji Build će svakako biti zanimljiv. Windows 10 Mobile i dalje je nedovršen, prodaja flagship uređaja je katastrofalna, a broj opcija je poveći. Ako se stvari poslože da Xamarin bude potpuno besplatno rješenje i tako spusti ljestvicu ulaska za svježe developere, Microsoft ima šanse spasiti platformu od prognozirane propasti. Ako je kojim slučajem akvizicija Xamarina stigla prekasno, a gašenje Astorije odbije Android developere, mogli bismo dobiti još jedan BlackBerry na mobilnom tržištu.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (24)

Envy pon 29.2.2016 16:33

Microsoftov Moby Dick

Kad gledam ovakav video u stomaku mi bude muka i nekada se zaista stidim što sam Informtičar (u širem smislu) i nije ni čudo što nas u filmovima prikazuju kao geekove nesposobne za socijalni život....

svizac69 pon 29.2.2016 15:28

Microsoftov Moby Dick

Evo što ekipa profesionalaca zbilja misli o najboljem Windows Phone-u do sad (HP Elite X3)!!!Pronašli su mu samo jedan jedini nedostatak. Pogađajte koji?!!!  skoči na 1h13m04s  https://www.youtube.com/watch?v=oTivvhlTQCs#t=1h13m04s  ...

bunkermax ned 28.2.2016 16:55

Re: Microsoftov Moby Dick

A faktor x ... ? 😃...

Santana ned 28.2.2016 10:46

Microsoftov Moby Dick

"...Slušanja kad su u pitanju desktop Windowsi..." ?Čekaj onu hrpu gluposti (od kojih su vecina metro aplikacija) i jos nekih drugih sranja (pogotovo onih o privatnosti) je zapravo netko od korisnika htio ? Ne znam kaj su to slušali. To je malo brzi Windows 7 sa hrpom gluposti unutra. Inovativn...

Envy sub 27.2.2016 21:50

Microsoftov Moby Dick

Tonči jesi li to ti?...

Microsoft se već godinama traži u mobilnom svijetu, a gašenje projekta Astorije za portanja Android aplikacija, tek je jedan od poteza u konsolidaciji snaga za spas Windowsa na telefonima

komentari dana

najkomentiranije na forumu