prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Komentar dana

Narednik Pepper u duhu vremena

Ovih dana (25.5. u Velikoj Britaniji i 2.6. u USA) navršava se 50 godina od izdanja albuma Sgt. Peppers Lonely Heart Club Band. Koliki je utjecaj na tadašnje generacije ostvario taj album mnogi od nas mogu samo nagađati. I sa današnje distance djeluje prilično progresivno, a kako je to tek zvučalo u rano ljeto te „šezdeset i sedme“ možemo samo naslućivati. Doduše, vremešan kakav već jesam, moram priznati da imam prijatelja od 67 godina koji mi je jednom rekao da mu je to bilo prijelomni album nakon kojeg je cijeli život ostao vjeran rocku.

 

Sjećam se, pak, mojih prvih albuma Beatlesa, naravno, crvene i plave kompilacje koja nam je, kasnih sedamdesetih bila ulaz u carstvo, već tada vremešnih „zlatnih šezdesetih“. Sjećam se, zapravo, i prvog razočararanja tehničkom kvalitetom snimke. Opravdavao sam to, tada, lošim otiskom Jugotonovih licenci i svojim Riz-Elac gramofonom, ali su tijekom godina došli i neke zapadne, nazovimo „originalne plejke“, a Riza je zamijenio Marantz, no unatoč neospornogj kvaliteti Beatlesa ostao je malo zatomljeno razočaranje šupljim zvukom i šlampavim stereom.

Negdje u devedesetima se povela rasprava o snimkama iz tih šezdesetih, pa tako i o Bealtesima, a negdje početkom novog milenija izdana je i mono kolekcija koja je „napokon bila ono pravo“.

 

I tako, Beatlesi su već odavno postali trajno kulturno dobro cijelog čovječanstva, skoro poput hrvatske povijesti od stoljeća sedmog, a svi smo se mi navikli da je sama oficijelna snimka njihovog rada do sada bila, poprilično sirova.

 

I onda, 26.5. točno pedeset godina kasnije, osvane Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band remiks album na Deezeru i otvori se jedan zaboravljeni svijet u novim dimenzijama. Svakoga tko je ikad poslušao taj album pozivam da ga posluša opet. Bas gitara napokon postoji, bubnjevi imaju zvuk – bubnjeva, a stereo slika je prostorna. I sve one priče kako su tadašnje četverokanalne snimke nepovratno smuljale originalnu magiju genijalaca iz Liverpoola nepovratno padaju u vodu.

 

Ovo je prvo pravo izdanje Beatlesa nakon 50 godina i gotovo da možemo osjetiti uzbuđenje koje mora da su osjećali tadašnji tinejdžeri i oni koji su se tako osjećali. Niti notorni MP3 format koji kao gubi vjerodostojnost originala, niti osrednjji hi-fi spojen na notebook s kojeg upravo slušam A Day in The Life ne može zatomiti jedan zvučni svijet za koji smo tek nagađali da je morao postojati.

 

Da ne zaboravimo, te 1967 godine Beatlesi nisu uopće nastupali već dvije godine, tako da svaka usporedba tipa „to je bilo bolje uživo“ jednostavno ne stoji. Ovo što nam je danas dostupno, nije bilo dostupno tadašnjim generacijama i možemo, pedeset godina kasnije, biti sretni da možemo slušati Beatlese kvalitetnije nego tada.

 

Jedva čekamo stoga da i Abbey Road, izdan 1969. doživi pedesetgodišnjicu i takav remiks, pa da sa potpunom sigurnošću kažemo kako prošlost danas zvuči bolje no ikad. Come Together.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (2)

Leprechaun ned 4.6.2017 20:31

Narednik Pepper u duhu vremena

Zaista zvuči bolje, tek sam na With a Little Help of My Friends, ali čuje se kako je zvuk drugačiji, jednostavno bolji i detaljniji. S tim da je i onaj remaster iz 2009. meni odličan, s obzirom kad su stvari nastajale, napravljen je kako treba. Ljubitelji Beatlesa, ne propustite....

ZovemseZoranidolazimizRijeke pet 2.6.2017 09:31

Narednik Pepper u duhu vremena

Moram priznati da sam ljubomoran na generacije iz 50ih, 60ih i 70ih. Apsolutno sam općinjen tom kulturom, načinom života, aktivnostima koje su se događale, itd.Imam 34 godine, ali znam povremeno slušati Beatlese, Elvisa, Credence Clearwater RB, Eaglese, Animals, Simon & Garfunkel, naravno i...

Ovih dana (25.5. u Velikoj Britaniji i 2.6. u USA) navršava se 50 godina od izdanja albuma Sgt. Peppers Lonely Heart Club Band, a zvuči bolje no ikada

komentari dana

najčitanije

najkomentiranije na forumu