prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Komentar dana

Pijanac – Robot 1:0

Hoće li nas sve jednom zamijeniti roboti na svim radnim mjestima koja postoje – od onih najbanalnijih na pokretnim trakama do onih najzahtjevnijih inženjerskih i liječničkih (razna financijerska zanimanja uopće ne spominjemo jer su brojne studije pokazale da navodni financijski "čarobnjaci" u pravilu postižu iste rezultate kao i algoritmi koji nasumično nabadaju odluke)? Sasvim moguće, ali do tada ćemo se dobro zabavljati, barem ako je suditi po primjeru Knightscopeovog zaštitarskog robota K5 kojega je nokautirao lokalni pijanac u Silicijskog dolini kojemu se ovaj našao na putu na parkiralištu šoping centra u Mountain Viewu.

Podvig stanovitog Jasona Sylvaina je tim  veći jer je K5 oniži (150 cm visok), ali i oteži (oko 140 kilograma) primjerak robotske tehnologije kojega nije baš tako lako izbaciti iz ravnoteže. Radi se o tipu zaštitarskih robota koje po 7 dolara na sat iznajmljuje tvrtka Knightscope koja ih i proizvodi, a koji je upravo napravljen za patroliranje parkiralištima (može očitati 300 automobilskih registracija u minuti) gdje preko ugrađene kamere snimaju sve u krugu 360 stupnjeva i u slučaju da detektiraju nešto što smatraju problematičnim, zovu ljudske zaštitarske kolege "na intervenciju".

Ovi roboti nemaju nikakvo oružje, a u trenutnoj softverskoj iteraciji ga nisu u stanju prepoznati ni na drugima, ali Knightscope obežava da će uskoro i detektori oružja biti implementirani u K5 seriju.

Ovi jajoliki roboti do sada su uglavnom mirno koegzistirali s nama, organskim bićima, ako se izuzme prošlogodišnji incident kada je K5 nehotice (Ili "nehotice"???) prešao 16-mjesečnom djetetu preko stopala i oborio ga na pod, bez nekih težih fizičkih posljedica, ali uz podizanje tenzija na relaciji ljudi – roboti.

Za to vrijeme, zamjenik ruskog premijera Dmitri Rogozin se na Twitteru hvali FEDOR-om, ruskim antropoidnim robotom koji navodno hoda, puca i vozi auto, a sve na jednoj te istoj platformi –androidnog robota koji može bez problema preuzeti ljudske zadatke i zbog svopg oblika, koristiti sprave i objekte namijenjene ljudskoj uporabi – od pucanja iz Glocka (dva komada istodobno – svaki u jednoj ruci, ako je vjerovati videu), do vožnje UAZ-a.

Nama, iskreno, FEDOR izgleda fejkano iz sto razloga, ali dok ga ne dobijemo u lab na test i ne testiramo pucački dio (na Denisu i Davoru) ne možemo sa sigurnošću reći.

Ovo što sada postoji i definitivno radi, ne djeluje baš impresivno (tebe gledamo, K5)...

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (4)

PzKpfw čet 27.4.2017 13:01

Pijanac – Robot 1:0

He, he robot dobio po kipič...Još ima nade za čovječanstvo.  Lajkam, zabavan i duhovit osvrt, jer nam baš trebaju ovakvi tekstovi u poplavi nezveznih tekstova u medijima koji samo histeriziraju o "kraju" čovječanstva, radi robotizacije društva.  BTW, brijem da se ne bi baš svidje...

O_O_O sri 26.4.2017 16:56

Pijanac – Robot 1:0

Neke cinjenice su nabacane, ali to ne cini clanak. Sto je autor htio reci?...

Santana sri 26.4.2017 14:43

Pijanac – Robot 1:0

https://www.youtube.com/watch?v=hzrWANNrNvs...

Zaštitarskog robota teškog 140 kilograma nokautirao je pijanac kojemu je stao na put. Pouka iz ove priče? Robotski život je patnja.

komentari dana

Je li dobro zabranjivati i e-cigarete?

Pratite li zbivanja u Americi gdje je pušačima odavna zabranjeno pušenje na manje-više svim javnim mjestima, primijetili ste da će im sada zabraniti i e-cigarete. Ima li to smisla? 26.10

Seks i alkohol danas su koštali karijere Roberta Scoblea, najpoznatijeg tech blogera na svijetu

Najprije ga je za seksualno zlostavljanje prozvala u jednom tekstu kolegica tech novinarka, a onda su to potvrdile i brojne žene iz tech industrije, pa je poznati Scobleizer sve priznao i - nestao... 24.10

svi komentari

najčitanije

najkomentiranije na forumu