prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Komentar dana

Postajemo li suvišni?

Znate onaj osjećaj da nam se u životima malo toga mijenja. Svaki dan izgleda isti, jedino su mobiteli nešto veći nego prošle godine, ali im baterija i dalje jednako kratko traje. Priznajte, često ste pomislili kako su sve te priče o robotima, autonomnim vozilima i svim ostalim spravama koje „tek što nisu“ ipak preuranjene ako već ne preuveličane. Koliko god sebe smatrali naprednima u prihvaćanju novih tehnologija, ipak nam se pomisao na neku autonomiju pri vožnji čini nekako strana. Ni sami nismo svjesni da se na našim prometnicama već kreće popriličan broj vozila sa poluautonomnim funkcijama. Automatski sustav kočenja pomoću radara nije rezerviran samo za tajkunske limuzine, dobiva se u serijskoj opremi kod nekih automobila srednje klase (npr. Suzuki Vitara). Reći ćete: „pa to nije autonomno vozilo“, ali, razmislite još jednom. Vozilo samo određuje kada treba kočiti, naravno, prema našim prethodnim uputama. A puna autonomija je svega godinu-dvije (i kojih desetak tisuća eura) daleko od nas. 

Osim u razvikanim industrijama, poput automobilske, robotizacija ubrzano ulazi u sve pore života, možda sporije nego što bi to željeli, ali brže no što smo mislili da može. Na nedavnom Idea Knockout 2016 natjecanju roboti su bili u prvom planu, čak i u neobičnim oblicima.

Gammachef
je robot koji izgleda kao malo veći multipraktik, a to zapravo i jest. Uz veliki dodatak – pamet i manji dodatak – indukcijsko kuhalo. Taj stroj dirnut će u svetinju svake dalmatinske mame – kuhinju. Nije stoga čudo da dolazi iz Splita, a njegovi kreatori Đulijano Nola i Dražen Drnas, poznati po tražilici Gohome.hr i po Crnom jajetu, ističu kako se u kuhinji ništa bitno nije promijenilo već desetljećima. Pomalo smo skeptično gledali u njihov uradak dok nismo probali skuhani rižoto. Odmah je pala odluka da se mora napraviti pravi dvoboj između živih kuhara i Gammachefa, ali uz testiranje „na slijepo“ (blind tasting) da ne bi bilo predrasuda.

Prilika se ukazala vrlo brzo i to na najboljem mogućem mjestu. Krma turističkog broda  Penelopa  na putu do Visa, pokazala se dobrim mjestom za dvoboj. Dva kuharska entuzijasta oboružala su najboljom arborio rižom i ribljim temeljcem od šest vrsta ribe i krenula sa sjeckanjem kapule, dok je s druge strane Đulijano Nola putem aplikacije odabrao „svoj rižoto od kozica“ i poslao Gammachefu naredbu da starta. 

Osamnaest softver developera (bilo je tu i developerki!) iz tvrtke Infoart  je nekih dvadesetak minuta kasnije kušalo oba jela i presuda je pala: 12:6 za robota! Ovom presudnom događaju odmah smo dali ime „Viška presuda“. Prisjećanje je to na čuvenu „Parišku presudu“ iz 1976. godine kada su po prvi puta kalifornijska vina (tag's Leap Cabernet Sauvignon 1973. i Chateau Montelena Chardonnay 1973) pobijedila francuske parnjake u slijepom kušanju.

Robota poput Gammachefa će u bliskoj (napominjem – bliskoj) budućnosti biti sve više i zamjenjivati će dobar dio radne snage koja sada radi (polu)automatizirane poslove. Naravno, neće potpuno nestati potreba za pomoćnim kuharima, čistačicama niti vozačima, ali njihov broj će se bitno smanjiti. I to vrlo brzo. Dobro razmislite da li je posao kojim se bavite (ili namjeravate baviti) takav da ga se može automatizirati. Ako mislite da nije, razmislite opet. Možda upravo sada, na krmi nekog broda, netko upravo dokazuje suprotno.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (39)

danen sri 23.11.2016 15:09

Postajemo li suvišni?

Roboti preuzimaju sve više ljudskih poslova, ali mi živimo u sve kompleksnijem i bogatijem svijetu, a to znači da treba više raditi za održavanje postavljenog standarda života. U tomu je kvaka. Kad bismo se mi zadovoljili standardom života iz 19. stoljeća, trebali bi raditi možda pola sata dnevno....

loky4i4 pet 28.10.2016 08:24

Re: Postajemo li suvišni?

cnc operateri u hrvatskoj se ne moraju briniti , jer ovdje poslodavci ne mjenjaju strojeve vise desetljeca...

crazy_luđak sri 26.10.2016 18:00

Postajemo li suvišni?

Je li Aron Paulić pseudonim ili stvarno ime?...

Zechina sri 26.10.2016 12:18

Postajemo li suvišni?

Free Energy je druga strana batine utopijskog vlažnog sna o raju na zemlji, u kojem nećemo morati delati već će se različiti Marvini i C3P0s mučiti umjesto nas. Otprilike smo jednako daleko i od jednog i od drugog (tako blizu, a tako daleko)...Kad bi se doista uspjelo dobiti gotovo neograničenu...

Djuro von Prekoplotovich sri 26.10.2016 11:42

Postajemo li suvišni?

Sveopća robotizacija će ipak morati malo pričekati, jer je robovlasništvo još uvijek poprilično isplativo....

Dobro razmislite da li je posao kojim se bavite (ili namjeravate baviti) takav da ga se može automatizirati. Ako mislite da nije, razmislite opet!

komentari dana

najkomentiranije na forumu