prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Komentar dana

Tek sada se mobilnim operaterima izjednačio prihod od Interneta i razgovora

U jučerašnjem priopćenju HAKOM-a o stanju tržišta elektroničkih komunikacija u Hrvatskoj, najzanimljiviji je podatak kako je krajem lipnja oko 80 posto stanovništva pristupalo Internetu putem pokretne mreže, a ukupni prihodi od tržišta pristupa Internetu gotovo su se izjednačili s prihodima od telefonskih usluga, u što spadaju glasovni pozivi i slanje SMS i MMS poruka.

 

Rekli bismo – ništa čudno, s obzirom kako je u brojnim tarifnim paketima uključen velik broja minuta i SMS poruka, sve češće i bez ograničenja, a k tome je i trend da komuniciramo puno više korištenjem raznih internetskih servisa za razmjenu poruka, bilo je očekivano da će pristupanje Internetu i prije postati glavni izvor prihoda za operatere. Uz to pojedini operateri uveli su u ponudu i kućni pristup Internetu preko pokretnih mreža, što je naišlo na veliki interes korisnika, pa i to doprinosi sve većim prihodima pokretnih mreža od internetskih usluga u usporedbi s prvotnom namjenom mobitela da nam služi za razgovor u pokretu.

 

U spomenutom HAKOM-ovom izvještaju bilo je još nekih zanimljivih podataka, pa tako navode kako je u nepokretnoj mreži na polovici 2017. zabilježeno 1.078.000 internetskih širokopojasnih priključaka, a xDSL i dalje dominantna širokopojasna tehnologija. Dogodio se i porast broja korisnika s ugovorenim brzinama od 10 do 30 Mbit/s, kao i onih s brzinama preko 30 Mbit/s.

 

Danas oko 20 posto svih korisnika koristi pristup "brzom internetu", a prije dvije godine takvih korisnika je bilo samo dva posto.

 

Rast neprekidno bilježi i tržište prijenosa TV programa uz plaćanje naknade. IPTV je i dalje vodeća tehnologija s tržišnim udjelom od oko 28 posto, no još uvijek 45 posto kućanstava televiziju prati putem digitalnog zemaljskog signala.

Udio operatora pokretnih komunikacijskih mreža obzirom na broj korisnika (prosinac 2016.) Udio operatora pokretnih komunikacijskih mreža obzirom na broj korisnika (prosinac 2016.)
dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (12)

Macumba čet 7.9.2017 18:25

Re: Tek sada se mobilnim operaterima izjednačio pr

Meni je upravo Bnet za dodatnih 10 kn/mj ukljucio 120 Mbit. Prije sam imao 50 Mbit. Najvaznije da to nije ugovorna obveza, vec mogu odustat kad god hocu. Nadam se da ce to biti ok. Javit cu dojmove za koji dan....

udarnik60 čet 7.9.2017 16:28

Tek sada se mobilnim operaterima izjednačio prihod

Zašto se čudite što HT ima 50% udjela? Pa ogorman dio Hrvatske pokrivaju samo oni. Kod mene da se može uzeti alternativa uzeo bih je iste sekunde, ali jedino pošteno rješenje je, nažalost HT. tako je kako je....

marsovac zemaljski čet 7.9.2017 12:00

Tek sada se mobilnim operaterima izjednačio prihod

Žalosno što uz toliko visoke cijena HT ima tržišni udio od skoro 50%, ali da nema ovaca, ne bi bilo niti vune...

NEW_MAN čet 7.9.2017 09:12

Tek sada se mobilnim operaterima izjednačio prihod

Nek daju flat 4G ko Tele2 pa da vidis prihode od interneta. Vip i HT drmaju fixno te mobilno pa im nije bitno niti u interesu mobilne kanibalizirat fixnu mrezu. Zbog toga Tele2 ima flat internet prek mobilne mreze, dok ovi cigani ne daju nista....

komentari dana

najčitanije

najkomentiranije na forumu