prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Komentar dana

Stigao Surface Laptop, znaš mu cijenu?

Kao što smo već pisali, Microsoft je predstavio Surface Laptop, svoj, kako ga nazivaju, "prvi pravi laptop". Zašto prvi pravi laptop, kad znademo da odavno nude famozni Surface Book? Zato što im je za ovu priliku trebala bombastična krilatica, a imali su mogućnost da Surface Book u ovom navratu klasificiraju kao konvertibilni uređaj, zbog mogućnosti da se njegov ekran odvoji od tipkovnice. Naravno da ga korisnici prvenstveno doživljavaju kao laptop, ali neću se baviti tim bedastoćama, pored toliko zanimljivijih detalja o kojima valja prozboriti.

Surface Laptop je 13,5-inčni (ultra)prijenosnik klasičnog tipa - klasičnog utoliko što mu je ekran trajno fiksiran za kućište. Radi se o IPS ekranu osjetljivom na dodir, s omjerom stranica od 3:2 i nativnom rezolucijom od 2.256x1.504 točaka, inače navodno najtanjem toucscreenu koji je ikad ugrađen u jedan laptop. Prekriven je Gorilla Glassom 3, koji funkcionira kao zaštita u slučaju padova, ali je tu i radi glatkog klizanja prsta te bolje funkcionalnosti Surface Pena i Surface Diala. Uređaj je načinjen od aluminija, a gornja strana kućišta mu je prekrivena finom tkaninom, kako bi u radu bio što ugodniji za dlanove.
U smislu hardverskih specifikacija, Microsoft se decidirano odmiče od anemičnih mobilnih procesora te koristi isključivo ULV varijante procesora Core i5 i Core i7, mahom temeljenih na arhitekturi Kaby Lake. Osim toga, Surface Laptop prodaje se isključivo sa SSD-om (od 128 GB nadalje) te s minimalno 4 GB RAM-a.

Sve to zvuči lijepo, do trenutka kad se pažnja usmjeri na cijenu. U varijanti sa procesorom Core i5, 128-gigabajtnim SSD-om i 4 GB RAM-a, Surface Laptop stoji 1.000 USD (bez poreza), što bi u Hrvatskoj, ako se neki od lokalnih informatičkih trgovaca odvaži uvesti ga, moglo biti translatirano u desetak tisuća kuna. Najsnažnija izvedba, koju Microsoft sugerira kupcima u postupku prednarudžbe, dolazi s procesorom Core i7, 512-gigabajtnim SSD-om i 16 GB RAM-a. Ta stoji 2.200 USD - preko 20.000 kuna u Hrvatskoj, vodimo li se istom logikom preračunavanja.

Ovo je bolesno visoka cijena za laptop kojeg Microsoft namjerava prodavati đacima i studentima, dakle onima koji bi se inače odlučili za Chromebook. Chromebookovi su među takvim korisnicima u Americi vrlo popularni, jer nude sve alate potrebne za surfanje, pisanje referata i slično, a dolaze s Chrome OS-om, operacijskim sustavom koji se za uredan rad dobrano oslanja na postojanje internetske konekcije, no zauzvrat ne stvara probleme s virusima, nefunkcionalnim aplikacijama, neobjašnjivim cijeđenjem baterije i sličnim "radostima" koje su dio svakodnevice dijela korisnika laptopa s Windowsima.
Na sličnim je temeljima zasnovan Windows 10 S, operacijski sustav koji je tvornički instaliran na svaki Surface Laptop. Ovo je sabijena, zatvorena varijanta klasičnih Windowsa, koja korisniku ne dozvoljava instalaciju i korištenje aplikacija koje nisu dostupne na Windows Storeu. Ideja je da se postigne isto ono čemu teže Chromebookovi - konzistentnije performanse, dugotrajnija baterija i sigurnija radna okolina.

Ono što o Windowsima 10 S piše sitnijim slovima, jest da njegovi korisnici neće moći promijeniti pretpostavljeni internetski preglednik (Edge), niti će biti načina da se tražilica sa Binga prebaci na neku drugu. U slučaju da se na Windows Storeu pojavi, primjerice, Chrome, on će se moći koristiti, ali svi linkovi na koje ćemo klikati izvan Chromea svejedno će se otvarati u Edgeu. Bit će zanimljivo vidjeti kako će ovaj detalj proći pored regulative Europske Unije. Prisjetimo se, Microsoftovo postavljanje Internet Explorera kao defaultnog internetskog preglednika u Windowsima 7 tvrtku je koštalo više od milijardu eura, jer nije bilo u skladu s pravilima EU-a. Otuda i onaj izbornik za izbor internetskog preglednika prilikom početka korištenja tih Windowsa - ako ste se pitali.
Bit ću slobodan pridodati i da je Bing apsolutno katastrofalna tražilica. Svaki moj susret s dotičnim rezultirao je frustracijom i riječima koje na pristojnom mediju poput Bug Onlinea ne smijem napisati. Google je toliko neusporedivo moćniji i precizniji u svojem poslu da pored Binga djeluje kao da je stigao iz neke druge, tehnološki nemjerljivo naprednije galaksije.

Srećom, Windows 10 S moći će se nadograditi na "obični" Windows 10 Pro te će taj postupak do kraja ove godine biti besplatan. Nakon toga će koštati 50 dolara, sve osim studenata, za koje će nadogradnja biti zauvijek besplatna.

No najviše od svega me zbunjuje Microsoftov plan da laptop, čija je početna cijena 1.000 dolara, proda istom čovjeku koji bi inače kupio Acerov tri do četiri puta jeftiniji Chromebook. Onaj tko kupuje Chromebook, zadovoljit će se najjeftinijim mogućim uređajem pomoću kojeg još uvijek može obaviti sve što želi. Taj će limit postaviti na tristotinjak, a ne na tisuću ili više dolara, koliko stoji ulazni Surface Laptop.
Surface Laptop se doima kao odličan uređaj za fotografe, novinare i sve ostale kojima laptop treba za ozbiljniji posao te su zbog toga spremni posegnuti dublje u džep, kako bi u aspektima poput ekrana, konstrukcije, tipkovnice i performansi dobili više od prosjeka. Doima se kao nešto o čemu bih i sam ozbiljno razmislio, kad bih imao potrebu za laptopom. No nikako se ne doima kao laptop koji će biti lako dostupan, a samim time i zanimljiv, đacima i studentima.

S tim na umu, nešto tu ne štima. Ili je trebao biti barem upola jeftiniji (uz srezane specifikacije, naravno - nismo nerazumni), ili je trebao iz kutije nuditi "prave" Windowse 10 Pro, jedine kakve će stvarni potencijalni korisnici htjeti koristiti. Ovo koketiranje s Windowsima 10 S nesumnjivo će mu se negativno odraziti na tržišni uspjeh. Da, nadogradnja na Windows 10 Pro nije komplicirana ni skupa, ali mnogi zainteresirani kupci neće ga razmatrati dovoljno dugo da bi to saznali - čim načuju nešto o nemogućnosti uobičajene instalacije programa, pobjeći će glavom bez obzira.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (23)

Ajar pet 5.5.2017 15:57

Stigao Surface Laptop, znaš mu cijenu?

ja bum zamolil rvackog trgovca-poštenjaka da izvadi to jedno iz kutije i pusti tak jedno mjesec dana a onda se dogovorimo da kupim decimetar kvadratni prašine s njega. ...

Zechina pet 5.5.2017 12:17

Stigao Surface Laptop, znaš mu cijenu?

Davoreee...Internet ne prašta: Microsoft Surface 3, BugTV 102 - Talk-show #3 - 7-8/2014.https://youtu.be/Jczf-7N5USM?t=59m37s15 minuta pišaone, pogledajte ovo! 3 godine prošle, a da ne znaš, mislio bi da se radi o ovom danas Surfejsu.BUG ekipa u elementu, masakr, epic.ŠEĆER NA KRAJU, AUTOR OVOG ČLAN...

ITman pet 5.5.2017 10:34

Stigao Surface Laptop, znaš mu cijenu?

Jer kao Dell XPS, Thinkpad X1, HP Spectre, MacBook i još x drugih ultrabook-a se prodaju za kikiriki. Ak moru drugi zakaj nebi mogel i Microsoft. Ciljana publika su ionak lovatori i profići, kaj je to za njih. Pogledajte kolko košta jedan Samsung S8 ili iPhone7 pa ih ljudi kupuju ko neumni....

Qudek pet 5.5.2017 10:10

Stigao Surface Laptop, znaš mu cijenu?

Nakon par super proizvoda, ovo je teska retardacija.......

Ivan(4) pet 5.5.2017 00:23

Stigao Surface Laptop, znaš mu cijenu?

Neka bude kako ti kažeš, pošto si na izvoru te informacije, al' onda ni MS ni Apple nemaju pojma, jer se i jedni i drugi rado reklamiraju studentima. Kako god bilo, osnovni model košta isto kao i najjeftiniji Macbook Air, koji isto ima 128GB SSD, dok onaj sledeći košta isto kao Macbook sa 8GB R...

Microsoftov "prvi pravi laptop" svakako je zanimljiv komad hardvera, ali s nekolicinom začkoljica i cijenom koja je posve neprilagođena publici na koju tobože cilja

komentari dana

Je li dobro zabranjivati i e-cigarete?

Pratite li zbivanja u Americi gdje je pušačima odavna zabranjeno pušenje na manje-više svim javnim mjestima, primijetili ste da će im sada zabraniti i e-cigarete. Ima li to smisla? 26.10

Seks i alkohol danas su koštali karijere Roberta Scoblea, najpoznatijeg tech blogera na svijetu

Najprije ga je za seksualno zlostavljanje prozvala u jednom tekstu kolegica tech novinarka, a onda su to potvrdile i brojne žene iz tech industrije, pa je poznati Scobleizer sve priznao i - nestao... 24.10

svi komentari

najčitanije

najkomentiranije na forumu