prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Komentar dana

Tableti spašavaju izdavaštvo?

Ako je vjerovati glavešinama Conde Nast Internationala, izdavači se nemaju čega bojati, pod uvjetom da prigrle tablete kao medij za izdavanje svojih časopisa. Naime, zadnjih godina, zahvaljujući ponajprije Webu, ali i Internetu općenito, naklada novina i časopisa, posebice onih nespecijaliziranih i namijenjenih najširoj populaciji, neprestance opada.

Iako čitateljstvo uglavnom nije zadovoljno obradom tema na portalima za koje drže da njeguju površno i „selebriti-novinarstvo“, očito im je i to dovoljno dobro s obzirom da je besplatno i ne moraju ići do trafike po taj neki papir sa slovima i slikama. Na taj način došlo je da loše novinarstvo na webu mijenja kvalitetnije novinarstvo u tisku, iako su portali velikih papirnatih izdavača uglavnom zamišljeni kao sredstvo reklame za vlastite, fizičke novine u stvarnom svijetu.

Ima li tome lijeka? Prema glavešinama iz Conde Nast Internationala, Jamieu Jouningu koji je direktor svih njihovih digitalnih izdanja i izdavaču GQ-a, Jamieju Billu – ima.

Na skupu Expo Tablet i App Sumit  koji je održan prošli tjedan u Frankfurtu, rješenje je digitalno izdavaštvo na tabletima koje trenutno treba komplementirati papirnato, (a na kraju valjda i posve preuzeti). Valja uočiti da se tablet vidi kao zasebni digitalni medij, različiti od „računala“ ili „Interneta“ općenito.

Prema Jamieju Billu, prošlogodišnje širenje GQ-a i na tabletno izdanje povećalo je ukupnu tiražu časopisa za gotovo 10%. Također, Conde Nast Intertantional namjerava do kraja iduće godine izdati poboljšana tabletna izdanja svih svojih časopisa jer to vide kao jedini sigurni način rasta u godinama koje dolaze.

Dapače, kao glavne partnere u svojim nastojanjima vide Adobe sa njihovom tehnologijom za digitalno izdavaštvo, te Applea i njegove tablete. U rijetko iskrenoj provali emocija, Jamie Bill je rekao da su zahvalni Appleu što im je omogućio napraviti to što bez njega ne bi mogli.

Za one van izdavaštva ovo je možda malo teže shvatljivo, ali iPad kao platforma i Appleov Newsstand dućan s digitalnim časopisima na iTunesima daju jedinstven i vrlo promišljen način dostave digitalnog sadržaja na tablet na način koji je za izdavače daleko bolji od onoga što se nudi na Androidu.

Onda – kakva je budućnost za nas izdavače? Svi postupno prelazimo na tablete da bi do 2017., kako tvrde neki analitičari, sve izdavaštvo kao medij umjesto mrtvih stabala koristilo elektroničke pločice?

Tako se već da živjeti.  

Video o Bugu na iPadu
dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (31)

ezacro sri 7.11.2012 12:49

Tableti spašavaju izdavaštvo?

Ali izdanje za android se moze izvesti tako da platiš pretplatu karticom (preplata jeftinija tipa 50kn) i dobijes jedinstveni kod kojim ulazis u aplikaciju....

tnakir sri 7.11.2012 12:18

Tableti spašavaju izdavaštvo?

Drago, koliko je vama pretplatnika preslo sa tiskanog na tablet izdanje?...

agnus sri 7.11.2012 01:31

Tableti spašavaju izdavaštvo?

isfrustrirani jabučar, he he ...

overhaul sri 7.11.2012 00:30

Tableti spašavaju izdavaštvo?

Ima stvari koje volim imati u papirnatom izdanju. To su prije svega dobro opremljeni mjesečni časopisi i knjige edukativnog tipa,kojima se češće vraćam i provjeravam informacije. Beletristika,te glupe dnevne potrošne novine, a to nek ide u digitalno izdanje.Uključujući one debilane story stars nemam...

agnus sri 7.11.2012 00:10

Tableti spašavaju izdavaštvo?

ajme koje gluposti, zašto bi to pitao proizvođače android tableta ili google?i onda još jedna glupost, lakše je plasirati časopis na iOS nego na android? kaj ti šmrčeš nekaj ili ...

Prema mišljenju izdavača GQ-a, Voguea, New Yorkera, Vanity Faira i još sijaset drugih časopisa, izdavačka kriza spašava se paralelnim izdanjima za tablete uz postojeća papirnata

komentari dana

najkomentiranije na forumu