prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Komentar dana

Testiramo AMD Ryzen - evo prvih dojmova (i prvih problema)

Ako se ubrajate među računalne entuzijaste ili barem imate doma PC, a željeli bi platiti manje novca za svoj sljedeći procesor, zasigurno ste sa stisnutim palčevima čekali objavu rezultata testiranja AMD-ovih nedavno predstavljenih i dugo najavljivanih procesora Ryzen. 

 

I doista, diljem Mreže svih mreža urednici i tech blogeri pohrlili su objaviti rezultate testiranja koje su dobili s više ili manje detaljnom ili promišljenom baterijom testova. Generalni konsenzus je da su novi AMD-ovi procesori izvrsni dok god su im uposlene sve jezgre, da su lošiji od Intelovih kad je riječ o igranju te da se relativno loše overklokiraju. 

 

Mi još nismo zgotovili vlastita testiranja jer ne samo da smo procesore dobili dosta kasno već smo i imali ozbiljnih problema pri postavljanju testnog sustava. Konkretno, na vlastitoj smo koži osjetili izbirljivost memorijskog kontrolera u novim procesorima te problematiku postizanja maksimalnih Turbo performansi odnosno dosezanja deklariranih Turbo taktova. 

Problem memorije riješen je relativno brzo prebacivanjem modula iz prvog i trećeg u drugi i četvrti utor te podešavanjem memorije na osjetno konzervativnije postavke nego što to kažu specifikacije (CAS 16 pri 2.666 MHz vs. CAS 15 pri 3.000 MHz). S druge strane problem s taktovima natjerao nas je da odradimo dvije svježe instalacije Windowsa s pratećim testnim softverom s tim da još uvijek nismo identificirali zašto Turbo zeza.

 

I sâm AMD svjestan je dječjih bolesti svoje nove platforme. Tako se s jedne strane preporučuje isključivanje SMT-a (tehnologije kao virtualno duplira fizičke jezgre procesora) i HPET opcije u BIOS-u pri testiranju igara, dok je s druge strane SMT koristan u profesionalnom softveru, a bez HPET-a ne radi Ryzen Master Overclocking Utility - komad softvera koji je AMD razvio za lako overklokiranje iz Windowsa.  

 

S obzirom da je tvrtka lansirala procesor temeljen na posve novoj arhitekturi, radikalno drugačijoj od do sada korištenog Bulldozera i njegovih iteracija, bilo je sasvim jasno da će ovakvih problema biti, no moje mišljenje je da je kompletno lansiranje moglo biti bolje odrađeno. Novinari (svi novinari, a ne samo oni koji su bili pozvani na službeno lansiranje u San Franciscu) su trebali imati testne sisteme ranije na raspolaganju, a sami testni sistemi su trebali biti detaljnije testirani. 

I sami testovi novih procesora nisu 100% korektno odrađeni, barem prema onom što sam imao prilike vidjeti. Većina se recenzenata kod testiranja igara fokusirala na rezoluciju 1080p s namjerom da istaknu performanse procesora odnosno da ima grafika (većinom Titan X Pascal) ne bi bila usko grlo sustava. To doista prikazuje sirove performanse procesora u igri, no s druge strane nije ni približno reprezentativno onom što se od ovakvih procesora očekuje u praksi - a to je igranje na 1440p ili 4K rezoluciji. Malo tko će za procesor izdvojiti više od 3.000 kuna, a igrati se na jeftinom monitoru s Full HD rezolucijom. 

 

Što se tiče naših testova, na njima još uvijek radimo i ako nas opet ne zaskoče neidentificirani softversko-hardverski problemi, trebali bi biti gotovi kroz koji dan. U svakom slučaju ćemo objaviti nekakav dulji članak ovdje na BOL-u, a još detaljniji članak u samom časopisu. 

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (85)

dreadmoore uto 7.3.2017 10:31

Testiramo AMD Ryzen - evo prvih dojmova (i prvih p

Jesu izasli ti testovi od Bug Laba đe ba zapelo....

W2000 ned 5.3.2017 14:49

Re: Testiramo AMD Ryzen - evo prvih dojmova (i prv

Ovdje je riječ o osmojezgrenom procesoru sa još osam dodatnih logičkih jezgri, dakle profi procesoru kojeg AMD uspoređuje sa intel-ovim i7 7700 četverojezgrenim procesorom sa dodatne 4 logičke jezgre koji jest odličan ALI poznato jest da igre preferiraju 4 jezgre a u nekim slučajevima daju ili malo...

MP7 pet 3.3.2017 20:00

Re: Testiramo AMD Ryzen - evo prvih dojmova (i prv

A da malo pogledate recenziju od TTL-a? https://m.youtube.com/watch?v=0Yk-izRf2Ro...

Feudalac pet 3.3.2017 19:59

Testiramo AMD Ryzen - evo prvih dojmova (i prvih p

Test svih testova:http://www.anandtech.com/show/11170/the-amd-zen-and-ryzen-7-review-a-deep-dive-on-1800x-1700x-and-1700...

Denis pet 3.3.2017 13:54

Testiramo AMD Ryzen - evo prvih dojmova (i prvih p

Komentirao sam što je kolega forumaš napisao odnosno link s Fudzille. Nisam išao istraživati dalje.  Ali ako i dođe do pada cijena, a vjerujem da hoće sa Skylakeom X, to je zbog solidnog Ryzena, a ne babe Vange.  Druga stvar - zašto hijackaš thread? Čovjek je pitao da li smo mi s...

Danas je službeno počela dostava novih procesora kupcima, a novinari su dobili službeno svjetlo a objavljivanje vlastitih recenzija i rezultata testova. Što može Ryzen?

komentari dana

Je li dobro zabranjivati i e-cigarete?

Pratite li zbivanja u Americi gdje je pušačima odavna zabranjeno pušenje na manje-više svim javnim mjestima, primijetili ste da će im sada zabraniti i e-cigarete. Ima li to smisla? 26.10

Seks i alkohol danas su koštali karijere Roberta Scoblea, najpoznatijeg tech blogera na svijetu

Najprije ga je za seksualno zlostavljanje prozvala u jednom tekstu kolegica tech novinarka, a onda su to potvrdile i brojne žene iz tech industrije, pa je poznati Scobleizer sve priznao i - nestao... 24.10

svi komentari

najčitanije

najkomentiranije na forumu