prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Komentar dana

VR, AR i MR – kratice su tu, a što će biti od svega nitko ne zna

Tvrkta SuperData koja se bavi istraživanjem tržišta tvrdi na osnovu svog istraživanja tržišta i analize postojećih podataka od trgovaca koji od kraja mjeseca namjeravaju početi s prodajom Windows MR uređaja, da će se ovi prodavati „k'o vruće kifle“. Točnije, navodno će se prodati dvostruko bolje od Oculus Rifta i 10-15% bolje od HTC Vivea i da im je perspektiva dobra.

S druge strane, IHS Markit koji je u istim biznisu kao i SuperData, tvrdi da MR uređaji ostaju i dalje samo niša na tržištu i da će ih se do kraja godine prodati oko 280.000 komada.

Dobro ili loše?

Da bi se stvari stavile u perspektivu, treba znati da kada je krajem 2010. Microsoft pustio u prodaju Kinect, ovaj se u prvih dva mjeseca prodao u 8 milijuna komada, a u tri mjeseca u čak 10 milijuna komada.

Prodaja Kinecta bila je takva da je ova periferija 2011. završila u Guinessovoj knjizi rekorda kao „najbrže prodavani uređaj za zabavu“ (the fastest selling consumer entertainment device). Gdje je Kinect danas? Osim u pokojem istraživačkom laboratoriju praktički ga više nitko ne koristi niti itko najavljuje igre ili aplikacije koje bi koristile njegove mogućnosti.

Zapravo, usporedivši stanje iz 2010. i 2011. kada je gotovo svatko tko se bavio razvojem softvera za Xbox imao u pripremi neku igru ili aplikaciju koja koristi Kinect u planu ili u izradi, trenutno se tek šačica developera oglasila da rade nešto baš za VR, AR ili MR sustave. Prema nekima, i sam termin miješana stvarnost (mixed reality) je problematičan jer je korisnicima teško objasniti kakva je razlika između VR-a za koji manje-više barem svatko tko se igra zna što je,  ili AR- a (augmented reality – poboljšana stvarnost) koji je već odavno poznat s mobitela i tableta.

Prema procjenama, do sada je diljem svijeta ukupno prodano 240.000 Oculus Riftova i 420.000 HTC Vivea u nešto manje od godine koliko su dostupni. Teško da se može govoriti o masovnom prihvaćanju, makar se radilo o proizvodima za koje je svima jasno što su (VR uređaji) i o kojima se toliko pisalo i govorilo na sve strane da su i oni koje to nimalo ne zanima, imali prilike čuti koliko koštaju i gdje se prodaju.

Usporedivši to s Kinectom, bilo bi lako pomisliti da se radi o totalno promašenim konceptima, ali je možda ispravnije ih usporediti s CD-om i DVD-om, tehnologijama koje su godinama bile poznate, ali slabo prihvaćene, da bi odjednom kada je tržište polako rastući napokon dovoljno naraslo da bi za njih bilo dovoljno sadržaja i jeftinih uređaja, naglo uhvatile uporište i postale masovno prihvaćene.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (13)

Visak uto 10.10.2017 09:57

Re: VR, AR i MR – kratice su tu, a što će biti od

Gear VR se približava brojki od 10 milijuna. Google carboard ju je već prešao, dakle interesa ima, samo ljudi ne žele plaćati stotine dolara. Uz niže cijene i kvalitetne aplikacije moglo bi zaživjeti. Ali opet ne shvaćam to naslađivanje s 'neuspjehom' neke tehnologije. Industrija pokušava progura...

memulica pon 9.10.2017 23:32

VR, AR i MR – kratice su tu, a što će biti od sveg

Dakle kad usporedimo 'uspješne' brojke MS Kinecta, onda su ove igračke mrtvorođeni zombiji. ......kraj priče...

Feudalac pon 9.10.2017 23:32

VR, AR i MR – kratice su tu, a što će biti od sveg

cd je postao popularan pojavom računalnih pržilica kada je odjednom svatko mogao snimiti svoju kompilaciju ili iskopirati originalni album. razvojem interneta i mobitela cd je postao suvišan kao i kućni audio sustavi ar će biti niša sve do pojave novog korisničkog sučelja za interakciju s račun...

darians pon 9.10.2017 23:04

VR, AR i MR – kratice su tu, a što će biti od sveg

Bavim se razvojem i za VR i MR i ARI vec par godina pricam kako mi nije jasan hype koji najavljuje megabombasticne rezultate u kratkom vremenuSmatram kako ce trziste postati ogromno, ali definitivno treba vremena, tako da je usporedba s CD/DVD najbolja koju sam cuo do sadDotle usporedba s 3D TV-om k...

Torent pon 9.10.2017 21:14

VR, AR i MR – kratice su tu, a što će biti od sveg

Nema od toga hljeba. Do pravog holograma nista od toga. Niko nece dugorocno nosati na glavi kutiju za bilo sta..Sto se tice 3d filmova upravo je problem u ovom sto si rekao. Postali su sami sebi svrha. To nije problem same tehnologije nego tvoraca sadrzaja. Nije svaki film za 3D....  ...

Nedavno objavljena dva istraživanja o tržištu za VR, AR i MR uređaje daju vrlo različita predviđanja. A sve na osnovu istih podataka. Istina je da, zapravo, nitko ne zna.

komentari dana

najkomentiranije na forumu