prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Komentar dana

Zašto se analogija čuva usprkos digitalizaciji?

Nedavno je na stranicama Nacionala osvanula vijest da Croatia Records, pravni nasljednik negdašnjeg Jugotona, na eBayu (classy...) rasprodaje "mastere", magnetske trake licencnih izdanja koje imaju u svojoj arhivi (nasljeđenoj od Jugotona). Problem je i taj što su ove trake dio kulturnog dobra Republike Hrvatske, a ne nečija prćija, pa je pravni apsekt slučaja nejasan, ali nas zanima onaj tehnički.

Naime, mnogi smatraju da je u doba digitalizacije važnost arhivskog čuvanja (dakle, na prikladnom mjestu i uvjetima) analognih originala posve nepotrebna. Logika ovakvog argumenta ide: već to imamo digializirano, što će nam onda i analogna kopija koja će ionako jednom propasti?

Razloga je više, a oni tehničke naravi su ovi.

Prvo, digitalizacija bilo čega, slika, filmova ili zvuka (glazbe) je  po naravi stvari diskretan, a ne kontinuirani proces, pa bez obzira na konačnu razlučivost digitalizacijskog procesa, on je uvijek "lossy", odnosno dio informacija se ne prenese i ne sačuva. To što je nama, primateljima tih informacija, primjerice, sasvim svejedno slušamo li, u slučaju digitalizacije zvuka, nešto digitalizirano na 44, 48, 88 192 ili na nekom drugom broju kiloherca, nema veze – uvijek postoje informacije koje nismo uspjeli prenijeti. Za dokono slušanje to ne mora biti važno, ali za neke druge oblike analize zvučnog zapisa to može biti važno.

Drugo, ideja da je digitalno sigurno i trajno, odnosno "zauvijek" je vrlo upitna, pokazuje nam iskustvo, pa tako mnogi digitalizirani podaci iz od prije 40, 50 i 60 godina za koje se smatralo da su vječni su nam sada nedostupni ili teško dostupni bilo zahvaljujući propadanju samih medija na kojima se nalaze (diskovi, diskete, magnetske trake), odnosno nedostupnosti čitača za taj konkretni format.

Sama NASA je prije desetak godina priznala da je na taj način izgubila veliki dio zapisa koji se odnose na program Apollo i koji se nikad neće vratiti. Čiča-miča, gotova je priča, pojeo ih mrak.

Također, valja uvijek misliti na budućnost. Kako tehnologija napreduje, uvijek je moguće (također iskustveno višestruko potvrđeno) da će buduće tehnologije digitalizacije iz starih analognih zapisa bilo koje vrste: zvučnih, slikovnih, filmskih – uvijek uspjeti izvući dodatne informacije za koje čak i u vrijeme njihovog nastanka na analognom mediju njihovi tvorci nisu ni znali da se tamo nalaze.

Primjer su digitalizirane i obrađene snimke Kennedyjevog ubojstva u Dallasu koje su s originalnih filmskih traka izvukle relativno nedavno mnoštvo podataka za koje se nije ni znalo da postoje niti da se mogu obradom bilo koje vrste izvući s tih snimaka.

Uostalom, Google digitalizira u ekstremno visokim razlučivostima slike iz muzejskih zbirki, ali nikome ne pada na pamet da jednom kada je slika digitalizirana ovu proda na eBayu ili da je iskoristi kao komušinu za potpalu. Dapače, baš na slučaju slika starih majstora zna se dogoditi da se ispod jednog sloja slike nalazi neki drugi, zbog nečega zanimljiv, neke dosad nepoznate grafike i slični informacije koje se mogu dobiti rengenskim snimanjem, kemijskom analizom ili kombinacijom raznih tehnika, a koje samo digitalizacija površinskog sloja nikada ne bi otkrila.

Ukratko, kulturno blago se svakako treba digitalizirati, ali to nikako ne znači da su nam nakon toga originali nebitni. Dapače – original UVIJEK ostaje original i uvijek ga treba po svaku cijenu i dalje čuvati i arhivirati i ako treba uvijek iznova digitalizirati jer nikada ne možemo digitalizacijom iz njega izvući sve informacije koje se na njemu nalaze. 

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (28)

Santana pet 21.4.2017 15:44

Zašto se analogija čuva usprkos digitalizaciji?

Ovisi i oštrina samog objektiva, a objektivi iz doba Ben Hur-a sigurno nisu davali oštrinu koja bi iskoristila  8k ili vece rezolucije, 4k vec da......

Santana pet 21.4.2017 14:27

Zašto se analogija čuva usprkos digitalizaciji?

Film se recimo cuva zato jer se sa novim digitalnim tehnologijama da izvuc vise iz njega. Recimo Ben Hur je skeniran recimo u 2004 za DVD u 480p rezoluciji.Da su ga bacili taj film bi ostao na toj 480p rezoluciji zauvijek.Ovak su ga kasnije skenirali u 4k rezoluciji i napravili downsample za bl...

PzKpfw pet 21.4.2017 13:57

Zašto se analogija čuva usprkos digitalizaciji?

Hm, da, još jedan odlično poučan članak. Naime, znastveni pristup stvarnosti mnogo toga nam može reći objetkivno o nekoj stvari. Primjerice, problem Torinskog platna, te koliko je ono staro. Jedan je stvar poštovanja istoga kao vjerske relikvije, a potpuno druga gdje znanstveno možemo zaključiti da...

chutac pet 21.4.2017 11:58

Zašto se analogija čuva usprkos digitalizaciji?

Može link na prodaju? ...

win32 pet 21.4.2017 11:46

Re: Zašto se analogija čuva usprkos digitalizaciji

Iskreno se nadam da prodaju master od Floyda i sl., idem odmah pogledati eBay. :) Gadan zez ako bilo tko misli da se transferom ne gubi ništa. Isto kao kod vinyl transfera, koliko god ja imao 24/192 FLAC transfera, apsolutno nikada nije isti kao vinyl. Sada mi može netko lupetati o nulama i jedini...

Skorašnja vijest o tome da Croatia Records, navodno, rasprodaje arhivske snime dovela je do toga da se neki pitaju ima li uopće potrebe čuvati analogne kopije u doba digitalizacije? Ima.

komentari dana

najčitanije

najkomentiranije na forumu