Autor: Damir Radešić pet 30.12.2016 00:57 0 komentara

Mala škola OPG-a

Kao “ozbiljni” gameri, pomalo smo zazirali od serijala Farming Simulator, no s obzirom na više no odlične prodajne rezultate svih nastavaka, odlučili smo provjeriti što je to toliko magično u virtualnom oranju njiva

Farming Simulator predstavljen je svijetu prije tri godine, i točno se sjećamo kako smo tada pomislili da je riječ o projektu unaprijed osuđenom na propast. Ta, koga uopće zanima vožnja traktora pokraj toliko velike ponude daleko uzbudljivijih naslova, no očito smo bili u krivu. Razvojni tim Giants Software svake je godine objavljivao nove inačice naizmjenično za mobilne uređaje i PC/konzole te dogurao do četiri milijuna prodanih kopija, što je za igru koja cilja na vrlo uski krug igrača, odličan rezultat. Zahvaljujući tome, developeri su od izdavača dobili veći budžet za novi nastavak Farming Simulator 17, koji smo i sami zbog velike pompe koja prati ovu franšizu, odlučili osobno isprobati.


Farming Simulator 17 vodi nas u ruralna područja SAD-a ili Rusije, ovisno o vlastitom izboru, te daje mogućnost ulogu farmera ili farmerice. Naravno da smo, vođeni našim dosadašnjim kreacijama likova u igrama, odabrali ljepšu inkarnaciju nakupine piksela, no to na daljnju igrivost ionako nije imalo utjecaja. Uz malu farmu, dobivamo tek osnovu mehanizaciju i oveći kredit koji moramo vratiti banci, i vrijeme je da zasučemo rukave, popijemo jutarnju rakijicu i ranom zorom krenemo na posao.


Sama igrivost uvodi nas u razne proizvodne procese, bez obzira na to radi li se o poljodjelstvu, pošumljavanju, ili se, pak, želimo baviti stokom. Moramo naglasiti kako o ovim djelatnostima nemamo pojma, no priloženi tutoriali i dodatna pomoć koju je moguće prizvati tijekom igranja, objasnila nam je što sve trebamo raditi kako bismo ostvarili neke rezultate. Pomoć ne treba olako shvatiti, jer će bez nje urod podbaciti, pa bez obzira na iskustvo iz ranijih izdanja ovog serijala, bacite oko kada polje treba pognojiti ili kakvu prehranu trebate uvesti za svinje da bi dale očekivanu zaradu.


U početku je poželjno se baviti samo jednim procesom, točnije poljodjelstvom, a kako polako širite posao, prebacite se na druge djelatnosti koje su zahtjevnije i traže veći angažman, pri čemu mnogo toga može poći po zlu. Napredak donosi i zaradu, koju ćemo utrošiti na bolja vozila i mehanizaciju, koja je nužna za maksimalni učinak. Oni koji to žele, mogu čak i ranije iznajmiti nove modele traktora, no dućani će masno naplatiti svaki sat njihova korištenja, pa je ipak poželjnije kupiti ih kada se za to ostvare uvjeti.


Nakon što požanjemo plodove svoga rada, valja ih plasirati na tržište kroz nekoliko otkupnih točaka, od kojih svaka nudi različite cijene, a do njih će nas odvesti vlakovi, koji su novost u serijalu. Daleko od toga da pred sobom imamo Trains ili neki sličan naslov, ali bilo nam je drago razbiti uobičajene rutine ovim dodatkom. Oni koji žele i imaju vremena, mogu pomoći susjednim farmerima oko njihovih nasada i time zaraditi nekoliko dolara sa strane, što je, koliko čitamo, također novost u serijalu, iako se njome nismo pretjerano bavili, osim kratkog uvida na koji način funkcionira, s obzirom na to da nam je i naše obiteljsko gospodarstvo često bilo u kaosu.


Iako je Farming Simulator 17 daleko od idealne igre, pronašli smo neobično zadovoljstvo u smirenoj atmosferi koja nas je pratila tijekom druženja s njim. Neke stvari dale su se napraviti bolje, možda uvesti priču kao neki pokretač događaja, no čak i u trenutačnom obliku, možemo reći da će ovogodišnje izdanje zasigurno privući nove fanove ionako velikoj zajednici okupljenoj oko Farming Simulatora.

ocjena 74%
Tip

Simulacija

Izdavač

Focus Home Interactive

Plus

Mirna igrivost, licencirana vozila

Minus

Nedostatak ciljeva, korisničko sučelje

Dojam

Mnogo toga dalo se doraditi, no opet, fanovi će novostima koje donosi Farming Simulator 17 biti zadovoljni.

92% 7 ocjena posjetitelja

Vezani sadržaji

Farming Simulator 17

Sve o igri

Farming Simulator 17

ocjeni igru
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
pointer
0
diskutiraj na forumu