Autor: Damir Radešić čet 27.4.2017 00:00 4 komentara

Novi početak

Nakon pet godina mira i bez novog nastavka, BioWare i Electronic Arts odlučili su nas uvući u novo izdanje serijala Mass Effect, koje nas je unatoč nedostacima, potpuno obuzelo i crpi nam svaku minutu slobodnog vremena

Mass Effect kao serijal jedno nam je od najdražih iskustava koje smo pregazili nekoliko puta igrajući iste likove i importirajući ih u nastavke. Ne samo zbog kritičnih odluka i posljedica koje one povlače i na koje je moguće utjecati drugačijim odabirom, već i zbog različitih razvoja likova i stilova borbe, otkrivanja slučajno propuštenih sadržaja i uglavnom, uživanja u priči koja nam je legla “k’o budali šamar”.


Najavu kako Andromeda prekida dotadašnji niz gledali smo s odobravanjem, jer neke stvari ne treba kvariti nasilnim proširenjima, poput, primjerice, udvoravanja zajednici alternativnim završecima trećeg poglavlja, za što, prema našem mišljenju, nije bilo potrebe – nećemo spojlati, odigrajte ga. Već je na prvi pogled vidljivo kako su developeri vrlo dobro naučili lekciju i vjerojatno požalili zbog brže-bolje sklepanih završnih međuscena te je Andromeda, baš kako i dolikuje, svježa, bogatija nego bilo koji prethodni dio, i za fanove Mass Effecta predstavlja nezaobilazno štivo koje će nabaviti bez obzira na to što netko o njemu pričao. Da ne duljimo, krenimo s konkretnim informacijama.


Kad sve krene u krivom smjeru
Priča Mass Effect: Andromede započinje kakvih šestotinjak godina prije same igre, negdje prije početka drugog dijela originalnog serijala. Ekscentrični milijarder formira Andromeda Initiative, grupaciju koja šalje Nexus, centralnu svemirsku postaju i četiri masivna kolonizatorska broda, svaki s pripadnicima različitih inteligentnih rasa u sustav Andromeda, kako bi naselili sedam “zlatnih planeta” na kojima je moguć život, i pripremili ih za masovni dolazak novih naseljenika. Kao Sara ili Scott Rayder, budimo se u ljudskom brodu koji stiže na lokaciju, no tada otkrivamo kako je nešto gadno pošlo po zlu. Ne samo da su planeti postali iznimno negostoljubivi prema novim stanarima, već je i Nexus stigao nekakvih godinu dana prerano te je na postaji izbio pravi mali rat, stanovnicima nedostaje hrane, a preostala tri transporta s turiansima, salarianima i asarijima još se nisu ni pojavili. No zato jesu kettovi, nova alienska vrsta, predvođena Archonom kao glavnim negativcem. Bez brige, nismo rekli ništa što u prvih nekoliko sati ne biste otkrili i sami.


Upravo je to razdoblje i najnezgodnije za svježe igrače, koji se do sada nisu upoznali s Mass Effectom, a i veterani će s određenim elementima imati prilično problema prije no što u igri počnu istinski uživati. Naime, dovoljno je reći kako nas nakon uvodne misije očekuje puni sat, možda čak i nešto više, trčkaranja po Nexusu i vođenja kojekakvih razgovora, upoznavanja s novim prilikama, prikupljanja informacija i općenito, ništa se spektakularno ne događa. Čak i nakon spomenutog uvoda, u kojem prvi pathfinder, otac Sare i Scotta pogiba i mi preuzimamo njegovu ulogu, često smo se gubili s rasporedom tipki, bijesno čitali logove i pokušavali zaključiti što nam je činiti te kao luđaci hodali uokolo s upaljenim skenerom da nam nešto ne bi promaklo.


Svijet, ili bolje rečeno planeti, koje valja ponovno dovesti u naseljivo stanje, i na kojima se odvija veći dio radnje, ogromni su i prepuni sadržaja. Uz glavnu radnju, sastavljenu od niza povezanih scenarija, i koja se proteže kroz čitavu igru, na njima će nas dočekati niz sporednih, koje možemo naslijediti iz ostalih područja ili ih otkrivamo istraživanjem planeta. Valja naglasiti da su oni, nakon što ih odradimo nekolicinu, prilično monotoni i niti do koljena glavnima, kao i onima vezanim uz sljedbenike. Spomenuti su ponovno s nama, svaki sa svojim sposobnostima i pozadinskim pričama, kao i mogućim romansama koje završavaju “vrućim” scenama, no nekako imamo osjećaj da su dizajneri bili prilično oprezni prilikom njihova kreiranja.


Mako na steroidima
Dakako, glavni lik također dolazi s vlastitim razvojnim stablom, koje je daleko više razgranato i prilagodljivo preferiranom osobnom stilu igranja nego ranije. U njemu je moguće doslovce sve, od stvaranja lebdećeg snajperista koji će se jet-packom svako malo iz zaklona vinuti u nebo i u svakom krugu skidati po jednog neprijatelja, do ratnika specijaliziranog za blisku borbu, opremljenog mogućnošću privremene nevidljivosti. Također, valja naglasiti kako je ovo prva igra serijala koja dozvoljava skakanje, za kojim smo tako žudjeli u originalnoj trilogiji, te su samim time borbe daleko dinamičnije i raznovrsnije. Čak je i samo napucavanje primjetno unaprijeđeno u pogledu mehanike sustava zaklona i izvirivanja, a posebno hvalimo uvrštavanje Nomada, vozila kojim krstarimo šarenim površinama planeta, koji je nesumnjivo nastao na zahtjev fanova Makoa iz prvog dijela.


Od ostalih novosti valja spomenuti sustav razgovora, koji je pregledniji jer je uz svaku ponuđenu opciju jasno naznačeno hoće li pitanje/odgovor biti izrečeno emocionalno, logički, uobičajeno ili profesionalno, što definira i stav sugovornika prema nama. Također, u igri je prisutno sakupljanje resursa koji su potrebni za izradu opreme, bilo “pješke” ili Nomadom, prema sistemu “toplo-hladno”, a skeniranjem okruženja, poglavito jasno naznačenih dijelova, dobivamo bodove za izučavanje – koristite ga konstantno.


Na negativne strane Andromede morali smo se osvrnuli u posebnom okviru, no moramo naglasiti kako je sve natipkano praktički samo vrh ledenog brijega te da je ovo igra u koju ćete isprva ulupati nekoliko desetaka sati, a nakon toga zasigurno barem još jednom sve ponoviti. Naravno, ako zažmirite na propuste, i ako vam se novi koncepti svide, no vjerujemo da fanovi s time neće imati nikakvih problema.

ocjena 83%
Tip

Akcijski RPG

Pletforme

PC, Xbox One, PS 4

Plus

Priča, grafika, sustav borbe, nadogradnje lika, gomila sadržaja

Minus

Tehnički nedostaci, bugovi, sporedne misije

Dojam

Andromeda nije bez mana, ali je definitivno odličan nastavak sada već legendarnog serijala

65% 13 ocjena posjetitelja

Vezani sadržaji

Mass Effect: Andromeda

Sve o igri

Mass Effect: Andromeda

ocjeni igru
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
pointer
0
diskutiraj na forumu