Autor: Mateja Šop čet 4.8.2016 00:51 3 komentara

Prosječna Faith

Prvi Mirror’s Edge u svijet igara doveo je nešto drugačije, ali nije bio savršen. Nažalost, ni ovaj reboot u obliku Catalysta nije uspio riješiti probleme na koje su igrači i kritičari imali pritužbe

Kada se originalni Mirror’s Edge pojavio na tržištu krajem 2008. godine, bio je nešto potpuno drugačije. Među svim igrama koje su uglavnom izgledale isto, pojavila se akcijska avantura iz prvog lica, koja je kretanje preuzela iz parkura i smjestila se u futuristički grad koji je kombinirao blještavobijelu s jarkim bojama na minimalistički način.


Ono što je još bilo neobično, jest to da je nešto takvo stiglo iz DICE-a i EA-a koji nisu baš poznati po tome da riskiraju. Ipak, odlučili su se na taj potez i igračima pružili zanimljivo iskustvo koje je bilo zabavno, ali istovremeno i problematično. Osam godina kasnije, nismo dobili nastavak nego reboot originala u kojem je DICE odlučio promijeniti formulu.

Ovog puta su vještine koje Faith ima zaključane iza XP-a, ali brzo ćete doći do njih

Ovog puta su vještine koje Faith ima zaključane iza XP-a, ali brzo ćete doći do njih


Prividno otvoren svijet
Najveća promjena u odnosu na original odnosi se na uklanjanje linearnosti i davanje protagonistici Faith mogućnost slobodnog trčanja po gradu. Ono što većina vjerojatno pomisli kad čuje takav opis, ne obuhvaća trčanje isključivo po krovovima. Civile, kao ni u jedinici, uglavnom nećete vidjeti, kao ni površine koje nisu iznad zemlje.

Runner Vision kaže da slijediš crveno kako se ne bi izgubio

Runner Vision kaže da slijediš crveno kako se ne bi izgubio


To ne bi bilo nužno toliko loše da se nije izuzetno jednostavno izgubiti. Vjerojatno je toga i razvojni tim bio svjestan, jer su u igru ubacili nešto što se zove Runner Vision. Radi se o crvenom indikatoru putanje kojom morate ići kako biste došli do cilja, a imat ćete ga upaljenog gotovo cijelo vrijeme. Zbog toga će se ponekad činiti kako je sloboda koju imate samo prividna.

Za likove se vrlo vjerojatno nećete vezati, a ne pomaže to što su uglavnom naporni i bahati

Za likove se vrlo vjerojatno nećete vezati, a ne pomaže to što su uglavnom naporni i bahati


No, otvoreni svijet omogućio je da Faith obavlja posao po kojem je poznata. Runneri su skupina koja prenose pakete, dokumente i bitne informacije tamo gdje moraju stići, pa su na to usmjerene sporedne misije. Osim toga, tu su trkaće rute u kojima se natječete s ostalim igračima koji su odlučili zakoračiti u ovaj distopijski, futuristički svijet.


Glavna priča je ovaj put puno izraženija, ali nažalost, nitko od likova nije pretjerano simpatičan i opet je prepuna klišeja. Misije su, na svu sreću, dovoljno zabavne, pa možete taj dio ignorirati ili preskočiti. Ono bez čega je doduše moglo, jest borba. Svima bolna točka iz originala doživjela je velike promjene, ali opet nepotrebno usporava gameplay i dodaje frustraciju.

Borba nepotrebno usporava odličan osjećaj trčanja i često je iritantna

Borba nepotrebno usporava odličan osjećaj trčanja i često je iritantna


Iako ovo sve zvuči kao da se ne radi o najboljoj igri, Mirror’s Edge Catalyst i dalje je zabavan. Gušt je slušati kako Faith trči po krovovima i gledati kako izvodi akrobacije koje bi usmrtile većinu ljudi. Uz to, igra izgleda odlično i nema nikakvih problema s performansama, ali teško je nakon osam godina čekanja zadovoljiti želje i vizije koje su fanovi imali za igru.

Da nije bilo nekih dizajnerskih odluka, dobili bismo izuzetnu igru koju nitko ne bi smio propustiti. Ovako smo dobili solidnu zabavu koju je vrijedno zaigrati, ali ne nužno odmah. Nadamo se da EA neće odustati od ovog serijala, jer je pun potencijala, i također se nadamo da za sljedeću igru i moguća poboljšanja nećemo morati toliko dugo čekati.

ocjena 70%
Tip

Akcijska igra

Platforma

PC, PS 4, Xbox One

Plus

Trčanje, grafika, atmosfera

Minus

Priča, borba

Dojam

Solidna igra koja je mogla biti mnogo bolja da se razvojni tim nije odlučio na neke poteze

83% 4 ocjene posjetitelja

Vezani sadržaji

Mirror's Edge Catalyst

Sve o igri

Mirror's Edge Catalyst

ocjeni igru
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
pointer
0
diskutiraj na forumu