Autor: Damir Radešić pet 11.11.2016 00:28 0 komentara

Eksplozivna kaotičnost

Majstori iz Two Tribesa koje pratimo već neko vrijeme, ponovno su nam isporučili iznimno zarazan naslov koji će kod mnogih izazvati dvojake osjećaje te će ga s jedne strane mrziti, a s druge uživati u izazovima koje pruža

Posljednjih šest godina pratimo rad talentiranih programera iz razvojnog tima Two Tribes, koji su se specijalizirali za manje projekte koji prije ili kasnije dopru do širokoga kruga ljudi. Priča koja vrijedi za Toki Tori, njegov nastavak i Edge, ponavlja se i s njihovim novim projektom RIVE koji smo imali priliku isprobati i tijekom razvoja, no kako smo ključ dobili prilično kasno, nije bilo vremena za najavu, što ćemo ispraviti opisom pune verzije.


Već u testnoj verziji koja nam je dostavljena, zamijetili smo kako je RIVE igra koja, unatoč zahtjevnoj igrivosti, igrače jednostavno ne pušta od sebe. Bez obzira na niz pogrešaka koje ponavljamo i po desetak puta, postoji onaj osjećaj napretka i stjecanja iskustva, koje nas tjera da pokušamo iznova odraditi isti dio, uz manje prilagodbe taktike, ako je tako uopće možemo nazvati jer u RIVE-u je sve stvar refleksa i predviđanja što će računalo sljedeće baciti na nas, a taj je koncept vidljiv već u samom startu.


Da ne opisujemo priču koja je u ovom slučaju potpuno nevažna, recimo kako smo u početku stavljeni za upravljač male letjelice koja juri kroz asteroidno polje, i moćnim rafalnim laserom uništava kamene gromade i skreće rakete s njihove putanje. Klasični twin-stick shooter, rekli bismo, koji najbolje funkcionira s gamepadom, što smo isprobali na PlayStationu 4, no veći dio testiranja odradili smo na PC-ju, igrajući kombinacijom tipkovnice i miša iz praktičnih razloga. Naime, gamepad funkcionira savršeno upravo u tom “svemirskom” dijelu zbog neograničene slobode kretanja, no ubrzo se uključuje gravitacija koja nas, uvjetno rečeno, veže uz tlo i ciljanje nam je bilo lakše brzim pomacima miša.


U “kopnenom” dijelu očekuje nas niz tunela, masivnih soba, skladišta i kojekakvih drugih područja koja postupno otkrivamo, a svako je obilježeno gomilom neprijatelja, kako letećih, tako i gmižućih, te smrtonosnim zamkama koje valja prevladati. Naša letjelica pretvorena je u tenk nalik na pauka kojeg je potrebno nadograđivati dodacima, no malo smo razočarani njihovim oskudnim izborom. Neki dodaci dat će nam više zdravlja, drugi specijalna oružja, koja su, pak, jednokratna, te streljivo za njih nasumično pada iz protivnika, a moramo spomenuti da ih je svega nekolicina, od čega su nam se najviše svidjele navođene rakete – pripazite da ih ne ispucate pod noge.


Svaki pomak ekrana donosi i novi niz neprijatelja, koji se kreću sumanutim brzinama, često se strmoglavljujući prema nama, a nekoliko kamikaza rezultira vraćanjem na početak sekvence. Srećom, bez posljedica na rezultat i ne predaleko, no valja naglasiti kako je svaku scenu potrebno odraditi u cijelosti, poglavito one koje uključuju unaprijed definirani red lasera, letjelica, bombi i skakanja. Upravo potonji element u nekim je dijelovima i najnaporniji, jer doskok treba proračunati u milimetar, a pad na kružnu pilu ili neku drugu prepreku najčešće znači i sigurnu smrt. Kada to uparimo s vječno dosadnim neprijateljima, koje istovremeno valja gađati, i vremenski tempiranim “zagonetkama”, dobivamo mnogo ponavljanja istih dijelova, ali i zadovoljstvo nakon što iz ne znamo sami kojeg puta uspijemo ostvariti cilj. U svakom slučaju, RIVE nam se svidio i vrijedi petnaestak eura, kolika mu je cijena bez popusta.

ocjena 79%
Tip

Arkadna igra

Proizvođač

Two Tribes

Plus

Neprekidna akcija, grafika, igrivost

Minus

Oskudne nadogradnje, težina nekih dijelova

Dojam

Mjesta poboljšanjima ima, no bez obzira na to, RIVE je simpatična arkada, koja nas je prilično zabavila

0% 0 ocjena posjetitelja

Vezani sadržaji

RIVE

Sve o igri

RIVE

ocjeni igru
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
pointer
0
diskutiraj na forumu