Autor: Daniel Lučić čet 11.8.2016 00:58 0 komentara

Misterij, smrt i duhanski dim

Igre serijala Adventures of Sherlock Holmes oduvijek su bile neobične, a The Devil’s Daughter to ne mijenja. Ipak, promijenio je druge stvari zbog kojih wannabe detektivima predstavlja idealnu priliku da uskoče u cipele najpoznatijeg detektiva na svijetu

Evolucija koju je Frogwares započeo pretprošle godine nastavila se dolaskom Sherlock Holmes: The Devil’s Daughtera. Jedanaesta igra o najpopularnijem detektivu na svijetu iskoristila je sve pozitivno iz prethodnika te donijela promjene za koje bi laici rekli da su same sebi svrha. Ipak, te su promjene uvedene kako bi privukle zaljubljenike u avanture koji se iz nekog razloga sa serijalom Adventures of Sherlock Holmes još uvijek nisu družili.


Sherlocku je glas i stas posudio novi glumac, zbog čega je postao mlađa, grublja i modernija verzija detektiva kojeg volimo, gotovo poput one koju je u filmovima utjelovio Robert Downey Jr. Sličnu je transformaciju dobio i Sherlockov uvijek prisutni Watson. Kad je već mijenjao likove, Frogwares se potrudio osvježiti gameplay, zbog čega u The Devil’s Daughteru Sherlockom upravljamo kao što bismo upravljali junakom neke akcijske avanture, a minijaturna sandbox okruženja pružaju prividnu slobodu zbog koje je gušt istraživati, bez osjećaja da nas igra vodi za ruku.


The Devil’s Daughter podijeljen je na pet slučajeva sa zasebnom pričom, koje je razvojni tim povezao u koherentnu cjelinu te upotpunio manjim misterijima i obiteljskom dramom. Nijedan slučaj nije sličan onom prethodnom, zbog čega kompletno iskustvo djeluje svježe, bez ponavljajućih elemenata. Gameplay mehanika upravo je onakva kakvu biste od detektivske avanture očekivali. Njuškanje po mjestu zločina, ispitivanje svjedoka i analiziranje prikupljenih tragova dobro je dizajnirano, a kao vješti avanturisti, rijetko smo se našli u situaciji koja bi suviše usporila tempo igre.


Zabavilo nas je analiziranje sugovornika, u kojem se vrijeme privremeno uspori kako bismo pregledali izraz lica, ožiljak na ruci ili oštećenje na odjeći te na temelju toga donijeli mišljenje o njegovoj osobnosti i pozadinskoj priči. Ovaj je sustav vrlo uzbudljiv, no voljeli bismo da ima većeg utjecaja na igru. Naime, nedovoljno precizno profiliranje sumnjivca nema negativan utjecaj na istragu – odnosno, mi ga nismo primijetili. Posebno nas se dojmila mehanika povezivanja tragova koja dovodi do krivca. Svaki slučaj moguće je riješiti na nekoliko načina, a igra vam neće reći ako ste optužili nevinog čovjeka – reći će vam tek koliki je postotak igrača slučaj riješio na isti način. Pozdravljamo ovu odluku, jer svakom igraču osigurava individualno iskustvo.

The Devil’s Daughter ima i nekoliko loših strana. Svježe uvedeni, očajno dizajnirani akcijski i logički platformski elementi, te svima omraženi quick-time segmenti u ovakvoj su igri višak. Animacije lica i glasovna gluma nisu na visokoj razini, no razvojnom smo timu zbog financijskih ograničenja skloni oprostiti. Ukupno gledano, ovo je više nego solidna detektivska avantura i zabavna igra koja može zamijeniti čitanje krimića. Ako želite, barem u virtualnom svijetu, postati detektiv – ne tražite dalje.

ocjena 70%
Tip

Avantura

Platforme

PC

Plus

Raznolikost slučajeva, sustav povezivanja tragova, atmosfera

Minus

Animacije i gluma, akcijski segmenti

Dojam

Ovaj detektivski kriminalistički triler pretvorit će vas u detektiva i natjerati da dobro razmislite o svojim odlukama

78% 1 ocjena posjetitelja

Vezani sadržaji

Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter

Sve o igri

Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter

ocjeni igru
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
pointer
0
diskutiraj na forumu