Autor: Daniel Lučić čet 9.2.2017 00:52 0 komentara

Zaboravljeni junaci

Za razliku od vilenjaka, patuljci u fantasy igrama uglavnom igraju uloge pomagača ili NPC-jeva, pa zaljubljenici u bradate ratnike niskog rasta najčešće ostaju razočarani – The Dwarves ispravlja ovu nepravdu

The Dwarves prati avanture Tungdila Mandoroa, patuljka koji je odrastao u izolaciji, pod budnim okom čarobnjaka Lot-Ionana koji ga je uzeo pod svoje okrilje. Zahvaljujući ovom, Tungdil je jedan od rijetkih patuljaka koji zna čitati i pisati, no problem je što zna samo ono što piše u knjigama, budući da praktična znanja iz vanjskog svijeta nije mogao dobiti. Ovo se naglo mijenja nakon što ga Lot-Ionan šalje na važnu misiju u sklopu koje će napokon moći slobodno lutati svijetom i zbog koje će postati ključan dio plana za spašavanje Hidden Landa.


Priču igre prati narator, šireći je baš kao što u drugim igrama čine knjige ili stranice dnevnika koje igrači mogu čitati kad ih pronađu. Osim toga, glas naratora služi kao pomoć u rješavanju situacija u kojima se teško snaći, što je posebno privlačno ako se s RPG igrama ne družište često. Iako The Dwarves djeluje kao igra u kojoj možemo donositi važne odluke, one služe samo kao dodatan element koji produbljuje iskustvo, dok originalno zamišljen pravac priče ostaje nepromijenjen. Ovo će možda razočarati one koji od igara traže da budu individualno iskustvo.


Gameplay je korjen prema pravilima taktičkih RPG-ova s izraženom akcijskom stranom. Tungdil se, često uz do tri pratitelja, bori protiv neprijatelja koji ga uglavnom brojčano nadjačavaju. Srećom, sve protivnike nije uvijek potrbeno ubiti. Naime, ponekad je dovoljno ubiti njihovog vođu, nakon čega obični vojnici daju petama vjetra, dok je u drugim situacijama potrebno neutralizirati obrambene pozicije neprijatelja i/ili osvojiti određeni komad mape. Prebacivanje između likova u svakoj je situaciji poželjno i nužno za uspjeh, budući da se njihove vještine razlikuju i upotpunjuju. Vrlo zgodna značajka jest aktiviran friendly-fire, što znači da morate biti posebno oprezni budući da svaki napad može oštetiti prijateljske snage. Heroji kojima upravljamo imaju međusobne odnose, pa će heroji koji se slažu lakše zaraditi akcijske bodove, koji omogućuju korištenje posebnih napada.


Razvojni je tim napravio solidan posao omogućivši interakciju s okolinom, iako je ona prilično ograničena. Primjerice, protivnike je moguće baciti s litice ili ih navući u zatvorenije područje te napasti sa svih strana. Sve navedeno naglašava složenost borbe koja bi se novacima mogla pokazati izazovnom, pogotovo ako se opuste zbog početnog uspjeha, misleći da će lako proći kroz horde neprijatelja.


Nažalost, iako koncept The Dwarvesa zvuči vrlo dobro, igru koče tehnička ograničenja koja, čini nam se, nije moguće riješiti jednostavnim zakrpama. Problemi s fizikom često izazivaju neželjene kolizije heroja i okoline, ali i padove koji oduzimaju zdravlje. Umjetna se inteligencija također ponekad ponaša nerazumno, te dovodi u situacije iz kojih je teško izaći, što je problem budući da igra dolazi do kraja čim netko od suboraca umre. Usprkos tome, The Dwarves nije loš. Naprotiv, solidna je igra koju možemo preporučiti zaljubljenicima u taktičke RPG-ove, pod uvjetom da ne očekuju previše.

ocjena 73%
Tip

RPG

Proizvođač/Izdavač

KING Art / THQ Nordic

Plus

Izazovan gameplay i solidna priča

Minus

Tehnički problemi

Dojam

RPG igra koju su fanovi patuljaka čekali, šteta što pati od tehničkih nedostataka

0% 0 ocjena posjetitelja

Vezani sadržaji

The Dwarves

Sve o igri

The Dwarves

ocjeni igru
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
pointer
0
diskutiraj na forumu