Procurile informacije o prvom mobitelu pod oznakom TCL-a

Kineska kompanija najpoznatija po LCD panelima i televizorima najavila je da će se upustiti i u proizvodnju mobitela, a poznati leaker domogao se nekih njihovih internih dokumenata

Sandro Vrbanus utorak, 20. kolovoza 2019. u 12:21

Drugi najveći proizvođač televizora u svijetu, kineski TCL, vlasnik je brandova mobilnih telefona BlackBerry i Alcatel, dok za druge proizvođače već godinama proizvodi ekrane. Kada smo, početkom lipnja, posjetili njihove pogone u Shenzhenu napomenuli su nam da pripremaju i mobitele pod vlastitom markom, te da će se o svemu više doznati ove jeseni za kada je zakazano predstavljanje u Europi.

Kako se jesen približava, očito se i to obećanje bliži realizaciji, pa je najpoznatiji svjetski leaker Evan Blass (@evleaks) objavio detalje o prvom smartfonu pod TCL-ovim imenom, naziva T1. Isti bi se trebao premijeru doživjeti na IFA-i ovog rujna.

Slika: @evleaks
Slika: @evleaks

Riječ je o 6,53-inčnom modelu s "punch-hole" rupom u zaslonu za prednju kameru, što ovdje zovu "Dotch". Zaslon će biti izrađen u FHD+ razlučivosti, a uređaj će biti zasnovan na četverojezgrenom Qualcomm Snapdragonu 675. Tu su i trostruka stražnja kamera kao standard ovih dana, baterija od 3820 mAh, te čitač otiska prsta – koliko se vidi, smješten na poleđinu uređaja.

Najavljen i preklopni mobitel

T1 trebao bi stići u Europu s prodajnom cijenom od 299 eura. Prema Blassovoj drugoj objavi, TCL planira početkom sljedeće godine pustiti u prodaju i T1 Pro, koji će donijeti nadogradnje u obliku Edge AMOLED ekrana i četverostruku kameru.

Slika: @evleaks
Slika: @evleaks

Nakon toga, tijekom 2020., pojavit će se i 5G inačice oba ova modela, dok bi u trećem kvartalu na tržište trebao biti izbačen i "Flextab" – preklopni mobitel/tablet s cijenom od 1.299 eura.