prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Intervju mjeseca - Bojan Antolović, voditelj Odjela za istraživanje i razvoj, Omega software

Alfa i omega istraživanja i razvoja

Bojan Antolović voditelj je istraživanja i razvoja u tvrtki Omega software d.o.o. i, kako sâm kaže, neprestano traži bolje metode razvoja i implementacije softverskih rješenja. U 20 godina programerskog iskustva prošao je put od strojnog jezika na “Komodorcu” i programskih prekida u DOS-u, preko optimizacije rezanja materijala i razvoja MMORPG-a, do izrade složenih ERP sustava i razvojnih platformi. Bojan je završio MIOC i računarstvo na FER-u.

Tijekom školovanja osvojio je niz medalja na međunarodnim natjecanjima iz matematike i informatike. Prirodni je nastavak toga dugogodišnja suradnja s Hrvatskim savezom informatičara na pripremi domaćih i međunarodnih informatičkih natjecanja. Od profesionalnih interesa posebnu pažnju posvećuje algoritmima i metodologijama razvoja softvera, a slobodno vrijeme često iskoristi za vožnju biciklom. Vođa je Omegina Odjela za istraživanje i razvoj.

 

Možemo li tvrtku Omega software s pravom nazvati tvrtkom hrvatskih informatičkih olimpijaca? Ima vas dosta, od osnivača tvrtke do vas. Kako ste vi došli u Omegu?

Da, dosta nas je. Na informatičkim olimpijadama sudjelovali smo Saša Stublić, Davor Prugovečki i ja; nekoliko djelatnika koji su kasnije pokrenuli vlastite tvrtke – Davor Lovrić, Stjepan Čajić i Boris Pavičić, koji je nešto kasnije otišao raditi u Google. Kao tvrtka podupiremo informatička natjecanja u Hrvatskoj suradnjom s HSIN-om, sudjelujemo u izradi zadataka, i to ne samo zato što to volimo raditi, već tako dolazimo i do novih ljudi koje zapošljavamo.

Član R&D odjela Davor Prugovečki 2011. je godine vodio tim hrvatskih informatičara na međunarodno natjecanje u Tajlandu, gdje su postigli izniman uspjeh. Od 80 zemalja, samo su Kina, SAD i Tajvan bili ispred Hrvatske. Što se mene tiče, ja sam prije radio u tvrtki Ultitech. Bio je to startup koji smo osnovali nas nekoliko prijatelja. Razvijali smo rješenja koja su nas osobno zanimala. Nakon nekoliko godina, kad smo utrostručili broj zaposlenih, spojili smo se s Omegom.


Od manufakture do cjelovitih IT rješenja

Recite nam par riječi o Omegi – koliko vas ima, čime se bavite?

Omega Software ima 39 zaposlenih, pretežno programera i konzultanata. Glavne su nam djelatnosti proizvodnja vlastitog softvera i usluge implementacije ICT rješenja. Glavninu poslova ostvarujemo u enterprise sektoru, dakle velikim kompanijama i organizacijama iz privatnog i pretežno javnog sektora. Što se tiče softvera, riječ je o širem spektru proizvoda; najjači nam je proizvod Centrix, na kojem se baziraju rješenja za upravljanje uredskim poslovanjem sukladno zakonskoj regulativi. Drugi su nam segment poslovanja razne implementacije tehnologija za upravljanje procesima, vezane više za privatni sektor, najviše u tvrtkama koje se bave veleprodajom i distribucijom roba.

Tu imamo svoje ERP rješenje – Imperios. Ta dva programa, Centrix i Imperios, dva su temelja, dvije platforme na kojima implementiramo većinu svojih poslovnih rješenja. Recimo to ovako: kad promatramo pojedinu implementaciju, najčešće je riječ o instalaciji nekog od tih naših glavnih proizvoda, a ostalo su razne prilagodbe, specifični poslovni procesi i tome slično. Na primjer, mobilnu aplikaciju Moj Zagreb, za Grad Zagreb, napravili smo kao alat za komunikaciju između građana i Grada Zagreba (G2C i C2G) za upravljanje nedostacima i nepravilnostima u Gradu Zagrebu. To je proširenje našeg ranijeg rješenja e-Redar za ukidanje papirnate dokumentacije između Grada Zagreba i njegovih organizacija, od kojih je najveća Zagrebački holding, te real-time izvještavanje o nepravilnostima izravno s terena korištenjem aplikacije za smartfone.

Drugi je primjer specifičnih poslovnih rješenja naša dugogodišnja suradnja s Hakomom na ostvarivanju njihove dugoročne strategije da postanu prva hrvatska e-agencija. Izradili smo niz rješenja vezanih za njihovo poslovanje, uključujući izdavanje dozvola za korištenje radiofrekvencijskog spektra, upravljanje žalbama korisnika te upravljanje brojevima i adresama telekom operatera. Daleko u informatizaciji poslovanja doguralo je i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, kojemu smo razvili cjelovito rješenje za upravljanje strogo zaštićenim i zaštićenim vrstama te njihovim prekograničnim prometom, a prema zahtjevima svjetske konvencije CITES, koju trenutno potpisuje 175 zemalja.

Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
Omega software u svoj Odjel za istraživanje i razvoj ulaže do 15% ukupnog godišnjeg prihoda. Razvili su vlastite platforme, programske jezike, rješenja i aplikacije na kojima temelje svoj poslovni uspjeh. Nadareni programer Bojan Antolović neosporni je lider tog tima

izdvojeni tekstovi - kolovoz-rujan 2013.

Oleg Maštruko

Špijunska igra uto 16.7.2013

Microsoft TechEd Europe, Madrid

8.1 revolucija uto 16.7.2013

Microsoft Build 2013

Samo za developere uto 16.7.2013

Tvornica VIVAX televizora, Rugvica

Made in Croatia za EU uto 16.7.2013

Research@Intel 2013, San Francisco

Crtice iz budućnosti uto 16.7.2013

Bojan Antolović, voditelj Odjela za istraživanje i razvoj, Omega software

Alfa i omega istraživanja i razvoja uto 16.7.2013

Anonimnost i sigurnost na Internetu

Tragovi koji proganjaju uto 16.7.2013

Četiri konvertibilna tableta s Windowsima 8

Svestrani Windows konvertiti uto 16.7.2013

Komercijalizacija svemira

Veliki planovi i mali koraci uto 16.7.2013

Infrastruktura za novo doba

Put u budućnost uto 16.7.2013

Hotspot Croatia

Bežično po obali sri 3.7.2013