prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Tehnologije - Windows Phone i proširena stvarnost

Budućnost već danas

Proširena stvarnost najjednostavnije se može definirati kao pogled na stvarni, fizikalni svijet proširen računalnom grafikom i drugim virtualnim elementima tako da oni izgledaju kao da su dio tog svijeta. Kao rezultat, korisniku aplikacije ili uređaja stvarnost se obogati dodatnim sadržajem koji na neki način objašnjava ili proširuje ono što vidi. Obično se podrazumijeva da proširena stvarnost radi u stvarnom vremenu, što znači da korisnik pravovremeno doživljava sve važne informacije. Granica primjene proširene stvarnosti jedino je mašta.

Iako je priča o proširenoj stvarnosti često dio futurističkih filmova ili konceptualnog rješenja nekog proizvoda, ljudi zanemaruju činjenicu da se radi o budućnosti koja je već stigla. Svaki put kada na televiziji pratimo prijenos vrhunskog plivačkog natjecanja, u bazenu se osim plivača vidi i računalno dodana linija koja označava vrijeme svjetskog rekorda. Mnoge svjetske IT tvrtke prikazuju proširenu stvarnost kroz svoje vizije budućnosti i proizvoda u narednih 10 ili 20 godina. Ipak, određena rješenja već su dostupna. Dovoljno je samo zaviriti u džep.

 

Nadohvat ruke

Većina Windows Phone uređaja danas nudi sve što je potrebno za izradu aplikacija temeljenih na proširenoj stvarnosti. Svaki uređaj ima kameru koja služi kao izvor slike svijeta oko nas nad kojom se prikazuju virtualni elementi. Pristupa joj se korištenjem objekta PhotoCamera te je potrebno svega četiri-pet linija C# i XAML koda za prikaz slike s kamere na ekranu. Dostupni su i senzori koji nude više informacija o orijentaciji i poziciji uređaja u prostoru, a razvojna platforma omogućuje vrlo jednostavan pristup svim tim podacima. Jedini problem koji developeri imaju jest kako i na temelju čega prikazati virtualni element iznad slike s kamere. Na prvi pogled zvuči jednostavno, zar ne? Nažalost, nije uvijek tako.

Proširena se stvarnost na pametnim telefonima najčešće može podijeliti u dvije kategorije. Prvoj kategoriji pripadaju aplikacije koje svoju funkcionalnost temelje na obradi dobivene slike s kamere. Cilj je sliku obrađivati u stvarnom vremenu, međutim, ovisno o kompleksnosti aplikacije, to nije uvijek moguće. Nekoliko je primjera takvih aplikacija, no nažalost većina je još uvijek napisana u zabavne svrhe. Odličan primjer korisne aplikacije koja koristi sliku s kamere kao ulazni podatak za obradu dolazi iz Microsofta. Zove se Translator, a kao što joj ime kaže, služi prijevodu uz mogućnost korištenja proširene stvarnosti. Uređaj se usmjeri prema tekstu koji želimo prevesti, nakon čega aplikacija detektira tekst na slici i zatim koristi web servis za dobivanje prijevoda. Nakon što kao rezultat dobije prevedeni tekst, prikaže ga iznad originalnog. Nažalost, u aplikacijama ovog tipa vrlo je često prisutno kašnjenje u obradi koje nastaje zbog složenosti algoritama koji se izvode. Kako tehnologija napreduje, tako i pametni telefoni i tableti postaju sve snažniji – ugrađuju se sve bolji višejezgreni procesori, dostupno je više memorije, a algoritmi za detekciju raznih objekata od interesa (lica, građevine i drugo) na slici sve su napredniji, pa u budućnosti možemo očekivati sve veći broj ovakvih aplikacija.

Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
Iako je često dio futurističkih filmova, proširena stvarnost (augmented reality) već je dio svakodnevice. Mobilni uređaji najnovije generacije znaju puno o sebi i svojoj okolini na temelju niza malih ali preciznih senzora, što developerima omogućuje razvoj potpuno nove vrste aplikacija

izdvojeni tekstovi - Windays 13, travanj 2013.

Tomislav Tipurić

Novi, bolji i nadasve produktivni… WinDaysi pon 22.4.2013

Microsoft softver startup akademija

Kako pokrenuti svoj posao? pon 22.4.2013

Platforma Bing Maps

Mape iz Microsofta vol. 2 pon 22.4.2013

Windows Phone i proširena stvarnost

Budućnost već danas pon 22.4.2013

Bertrand Labelle, direktor odjela Microsoft Office, središnja i istočna Europa

Ured za svakog pon 22.4.2013

Poslovna produktivnost danas

Exchange? SharePoint? Office? Čemu sve to? pon 22.4.2013

Microsoft Dynamics NAV

NAVigacija u oblacima pon 22.4.2013

Storage Spaces

SAN bez SAN-a pon 22.4.2013

Team Foundation Service

ALM ide u oblake! pon 22.4.2013