prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Hardver - Četiri konvertibilna tableta s Windowsima 8

Svestrani Windows konvertiti

Kad smo lani u usporednom testu tableta nahvalili form factor Asusova Transfomera, nismo ni sanjali da će izvedba tog Android tableta postati predloškom nove generacije Windows 8 uređaja. Ali upravo se to dogodilo: svi značajniji proizvođači zapljusnuli su nas sada već drugim valom konvertibilnih tableta, uređaja koji se na prvi pogled ne razlikuju od klasičnih Android tableta, ali mogu se jednim potezom transformirati u prijenosno računalo s tipkovnicom koje izgleda i ponaša se kao standardni laptop.

Na papiru, riječ je o dobitnoj kombinaciji: imate tablet, formu računala koje je cool i in i predmet je želja svakog tinejdžera, poslovnjaka i umirovljenika; a opet taj isti cool tablet može pokrenuti sve one Windows aplikacije bez kojih ne možete zamisliti svoje svakodnevno poslovanje. Jedno računalo koje može poprimiti različite oblike i zadovoljiti različite potrebe: zabaviti vas u slobodno vrijeme i rintati kad ga upregnete u poslovni jaram.

 

Papir i praksa

Tako je to na papiru, a u praksi? Hm… u dvije riječi: ni izbliza. Tržište ne dijeli Microsoftovu viziju: takvi se uređaji prodaju u nakladama koji se ne mogu usporediti s brojkama koje (još uvijek) postižu klasični laptopi, a još manje s prodajnim rezultatima iPada i popularnijih Android tableta. Zašto je tome tako? Ako ste ikad proveli dvije-tri minute isprobavajući iPad i neki od Windows 8 uređaja s touchscreenom, već znate odgovor. Razlika je – nebo i zemlja. Korisničko se iskustvo naprosto ne dâ usporediti: na iPadu je sve glatko, brzo i sjajno, dok su novi Windowsi ružan, neskladan i neuravnotežen hibrid koji svaki čas puca po šavovima: čas radite u ušminkanom, modernom sučelju, da biste u sljedećem trenutku pritisnuli neku kockicu i našli se u prastarom sučelju prilagođenom mišu – koji nemate. Većinu ćete vremena provesti upravo u tom starom desktop okruženju u kojem nijedan element sučelja nije oblikovan tako da biste ga lako napipali prstom; da ne govorimo o detaljima poput ekranske tipkovnice koja iskače kad ne treba i nema je kad vam treba, ili činjenice da nikad ne možete znati koliko je točno baterije ostalo (jedini način da to saznate jest da uđete u staro sučelje i očitate postotak s ikone u trayu). Ukratko, nikog ne treba čuditi što se golema većina ljudi grčevito drži svog starog laptopa (dok se ne raspadne, dobar je), a ako se odlučuje za novo računalo, radije kupuje iPad ili Android tablete – uređaje koji su od početka zamišljeni za upravljanje prstom i na kojima ne morate napraviti tri poteza samo da biste ih isključili.

No vi niste golema većina ljudi: čitatelji Mreže odabrana su elita informatičkih profesionalaca koji ne mogu čekati da Windows tableti postanu mainstream (što će se, vjerujemo, dogoditi, sadašnjoj slaboj prodaji unatoč; vjerojatno čak i prije nego što Windowsi prebole sve dječje bolesti prelaska na touchscreen). Vi morate moći pokrenuti sve Windows aplikacije, a istodobno trebate računalo koje je odista mobilno: koje može stati u omanju torbicu, raditi cijeli dan s jednim punjenjem baterije i biti spremno za rad sekundu-dvije nakon što ga primite u ruke – a sve to može jedino tablet.

Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
Mogu li Windowsi biti jednako cool kao iPad? Pa morali bi biti, ako ih stavite u isto tijelo kao iPad i dodate im tipkovnicu, zar ne? Ovih pet tableta mogu sve što i pravi, veliki laptopi, ali dolaze u formatu znatno praktičnijem za mobilne ratnike

izdvojeni tekstovi - kolovoz-rujan 2013.

Oleg Maštruko

Špijunska igra uto 16.7.2013

Microsoft TechEd Europe, Madrid

8.1 revolucija uto 16.7.2013

Microsoft Build 2013

Samo za developere uto 16.7.2013

Tvornica VIVAX televizora, Rugvica

Made in Croatia za EU uto 16.7.2013

Research@Intel 2013, San Francisco

Crtice iz budućnosti uto 16.7.2013

Bojan Antolović, voditelj Odjela za istraživanje i razvoj, Omega software

Alfa i omega istraživanja i razvoja uto 16.7.2013

Anonimnost i sigurnost na Internetu

Tragovi koji proganjaju uto 16.7.2013

Četiri konvertibilna tableta s Windowsima 8

Svestrani Windows konvertiti uto 16.7.2013

Komercijalizacija svemira

Veliki planovi i mali koraci uto 16.7.2013

Infrastruktura za novo doba

Put u budućnost uto 16.7.2013

Hotspot Croatia

Bežično po obali sri 3.7.2013