prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Cloud usluge - Amazon Web Services

Moćni Amazon

Amazonove su usluge doslovno cloud prije clouda. Priča počinje još davne 2002. godine, kada je Amazon ponudio u to vrijeme rijetko viđene usluge svojim partnerima u osnovnoj djelatnosti (B2B web servisi za izdavače i autore), ali dobiva današnje oblakolike oblike tek 2006. godine. Veliki vođa Bezos uvidio je da je tvrtka razvila ogromnu infrastrukturu koja bi se, pogotovo u uvjetima krize, mogla iznajmiti trećim stranama i tako nadopuniti spomenutu osnovnu djelatnost. Naravno, službena je priča da mu je tako nešto bilo oduvijek na umu i da je uzvišeni cilj svega osloboditi tvrtke od briga o infrastrukturi i tehničkim detaljima, što nas dovodi točno do pojma clouda kakav se i danas koristi. Amazon je svojim cloud uslugama definitivno nadišao svoj početni poslovni model i danas je važno ime u području pružanja IT usluga, ali na kraju dana prihodi od ovih usluga čine jedva 4% ukupnih Amazonovih prihoda (prema procjenama). Obećavajuće je što prihod od upravo ovih usluga ima najveći rast iz godine u godinu te se očekuje da će ove godine doseći milijardu dolara.

 

Na svim frontama oblaka

Amazonove usluge sežu od osnovnog cloud hostinga do poslovnih usluga, a zbog brojnosti i specijalizacije, usluge se u mnogim slučajevima nadopunjavaju ili čak donekle preklapaju.

Čitateljima vjerojatno najpoznatije usluge jesu one infrastrukturne, među kojima je najbitnija usluga hostinga nazvana Elastic Compute Cloud (EC2). Ona se pokazala idealnom za brzo uspostavljanje “Web 2.0” društvenih siteova (i njihovo jednako brzo gašenje, prema potrebi). Po popularnosti slijedi usluga Simple Storage Services (S3) namijenjena pohrani “podatkovnih objekata”, odnosno datoteka s osnovnim opcijama upravljanja i izmjena. Nju nadopunjuje Elastic Block Storage (EBS), koji ipak nudi pohranu u obliku diskovnih volumena na kojima mogu biti datotečni sustavi (nalik SAN-u). Odvojene su od njih usluge hostinga baza podataka, ponovno u dva oblika: SimpleDB, nalik NoSQL bazi podataka, i Relational Database Service (RDS), koja je izravni hosting MySQL i Oracle baza krajnjim korisnicima. Na kraju, tu su usluge koje povezuju ove komponente pružajući mogućnosti DNS servera (Route 53), privatnih mreža (Virtual Private Cloud i Direct Connect), usluge nadzora i skaliranja (CloudWatch, Elastic Beanstalk, CloudFormation) te još nekoliko manjih i specijaliziranih usluga koje rješavaju specifične probleme (ElastiCache, Simple Notification Service, Mechanical Turk i druge).

Posve odvojeni skup usluga od ovih jesu “poslovne” usluge koje će biti korisne onima koji nešto prodaju putem Interneta (i koji najčešće spadaju pod skupni naziv “web shopovi”). S te se strane u Europi nude usluge korištenja njihove e-commerce platforme (Amazon Webstore), procesiranja plaćanja (Checkout by Amazon), dostave (Fulfilment by Amazon), oglašavanja, te konačno i prodaje izravno na samom Amazonovom siteu.

 

Što je oblak?

Zajedničko svim uslugama jest da agresivno koriste model u kojem se plaća samo ono što je potrošeno te da nude velike mogućnosti automatizacije. U prvom slučaju to znači da nema umjetnih ograničenja na kvalitetu ili brzinu usluga te korisnici mogu koristiti sve feature koje usluga nudi, a plaćati samo potrošene resurse (CPU vrijeme, mrežni promet, zauzeće ili korištenje diska). U drugom, da nije potrebno klikati po web sučelju za (pre)konfiguriranje usluge, nego je sve moguće skriptiranjem koristeći web service API-je.

Amazon kao tvrtka s velikim iskustvom u području IT usluga na Internetu definira oblak kroz automatizaciju i elastičnost. Iako se ponuđene infrastrukturne usluge mogu koristiti za više-manje običan hosting web servera i slične zadatke, zapravo su prilagođene situacijama gdje se agresivno koriste mogućnosti skaliranja koje nudi ideja clouda: ako nije dovoljan jedan web server, automatski se može podići još jedan i s pomoću drugih usluga uključiti kao dio load balancing sustava. Ovaj se pristup donekle i forsira kroz način upravljanja resursima – neki su permanentni a neki namjerno nestaju kada se prestanu koristiti – čime se obeshrabruje pretjerana ad hoc konfiguracija specifičnih instanci i potiče način rada kroz predloške za resurse.

Sve ovo čini Amazonove usluge vrlo zanimljivima za agilno uspostavljanje infrastrukture i vlastitih usluga na svim razinama, uz fantastično detaljnu kontrolu plaćanja.

Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
Amazonova paleta usluga u cloudu fantastično je široka i podržava gotovo sve potrebno za infrastrukturu modernih, Internetu okrenutnih tvrtki

izdvojeni tekstovi - ožujak 2012.

Oleg Maštruko

Na putu u zrelost pet 17.2.2012

ACTA

Kome treba ACTA? pet 17.2.2012

Internetski rezervacijski sustavi u avioprometu

Digitalno do leta pet 17.2.2012

Luka Abrus, direktor tvrtke Pet Minuta

Informatičar najnovije generacije pet 17.2.2012

Tableti

Tabule rasne pet 17.2.2012

Amazon Web Services

Moćni Amazon pet 17.2.2012

System Center Orchestrator 2012 Release Candidate

Orkestar na tragu velikih očekivanja pet 17.2.2012

Trend Micro OfficeScan

Kontrola krajnjih točaka pet 17.2.2012

Grandstream GXV3140 i GXV3175, Yealink SIP-T22 i SIP-T38G

Četiri brbljavca pet 17.2.2012

CyberPower PR2200ELCDRTXL2U

Plavooki pohranitelj pet 17.2.2012

Novi Windows 8 datotečni sustav

NTFS je mrtav, živio ReFS sri 8.2.2012

MailStore

Arhivator sri 1.2.2012