prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Mreža na terenu - Tvornica VIVAX televizora, Rugvica

Made in Croatia za EU

Neposredno kraj rugvičke linije na kojoj se već neko vrijeme proizvode računala MSGW smještena je 380.000 eura vrijedna proizvodna linija koja će zapošljavati do 30 radnika te imati kapacitet proizvodnje do 350 Vivax televizora dnevno. Preciznije, kada proizvodnja krene punim kapacitetom, godišnje će se moći proizvesti do 85.000 televizora – trenutno je zaposleno devet radnika.

 

Cilj – Europska Unija

Nimalo neočekivano, glavni su motivi za preseljenje proizvodnje televizora iz Vivaxove kineske tvornice u Hrvatsku dvojaki – brže i bolje zadovoljavanje domaćih/regionalnih potreba te lakši ulazak na tržište EU nakon 1. srpnja. Naime, raznoraznim mjerama EU potiče proizvodnju unutar svog teritorija pa ovime M SAN/Vivax samo slijedi velike svjetske proizvođače koji su dio svoje proizvodnje namijenjen tržištima EU preselili unutar EU, u zemlje kao što su Poljska i Češka.

Veliki svjetski proizvođači potrošačke elektronike sličan princip proizvodnje na teritoriju EU za tržište EU primjenjuju već godinama. Iako je radna snaga na području EU – pa makar je odreda riječ o geografski rubnim, najnovijim članicama Unije – redovito skuplja od one u matičnim zemljama (Japan, Južna Koreja) ili Kini, proizvodnjom unutar EU postiže se povoljniji carinski status. Istodobno se dobiva mogućnost plasiranja krajnjeg proizvoda po nižoj cijeni, a iz lokalne proizvodnje sâm proizvođač izvlači i druge popratne koristi. Tako je, primjerice, prisutna tendencija stvaranja klastera lokalnih dobavljača komponenata potrebnih za proizvodnju televizora ili drugih uređaja potrošačke elektronike oko tvornica velikih svjetskih proizvođača. Tako proizvođač televizora može postići još nižu cijenu inputa, i to ne samo kroz smanjenje troškova transporta dijelova za televizore već i kroz razne mjere poticanja lokalne proizvodnje pojedinih regija ili država.

 

Mjesto pod suncem

Dakle, pored uže regije koja obuhvaća zemlje bivše Jugoslavije, Vivax planira u Hrvatskoj proizvedene televizore za početak plasirati i u bliže zemlje EU kao što su Italija, Austrija i Njemačka. Ovakva strategija izlaska na tržište EU formirana je ponajprije zbog oslanjanja na logistiku unutar samog M SAN-a.

Zasad se u pogonima u Rugvici sklapaju samo Vivaxovi LED televizori dijagonale 22"/55cm, da bi ih u idućim mjesecima slijedili i veći modeli sve do 39". Ciljano je tržište ona većina kupaca kojima je na prvom mjestu omjer uloženog i dobivenog, odnosno dio tržišta koje veliki svjetski proizvođači televizora ne mogu pokriti tako dobro kao Vivax i slični mu brendovi.

Također, svoju priliku u Vivaxu vide i kod kupaca koji su u potrazi za televizorima manje dijagonale bilo kao prvom, bilo kao drugom ili trećem televizoru unutar kućanstva. Između ostaloga, jedna od skupina kupaca na koje ciljaju jesu vlasnici hotela i apartmana kojima Vivaxovi televizori odgovaraju po veličinama, cijeni, ali i činjenici da svi dolaze s hotelskim modom, što nije uvijek slučaj kod velikih svjetskih brendova.

Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
U proizvodnim pogonima smještenima u kompleksu M SAN Grupe u Rugvici nedaleko od Zagreba započela je proizvodnja televizora tvrtkine kućne marke Vivax namijenjenih kako hrvatskom tržištu, tako i izvozu na tržišta zemalja Europske Unije – posjetili smo rugvički pogon i popričali o planovima tvrtke

izdvojeni tekstovi - kolovoz-rujan 2013.

Oleg Maštruko

Špijunska igra uto 16.7.2013

Microsoft TechEd Europe, Madrid

8.1 revolucija uto 16.7.2013

Microsoft Build 2013

Samo za developere uto 16.7.2013

Tvornica VIVAX televizora, Rugvica

Made in Croatia za EU uto 16.7.2013

Research@Intel 2013, San Francisco

Crtice iz budućnosti uto 16.7.2013

Bojan Antolović, voditelj Odjela za istraživanje i razvoj, Omega software

Alfa i omega istraživanja i razvoja uto 16.7.2013

Anonimnost i sigurnost na Internetu

Tragovi koji proganjaju uto 16.7.2013

Četiri konvertibilna tableta s Windowsima 8

Svestrani Windows konvertiti uto 16.7.2013

Komercijalizacija svemira

Veliki planovi i mali koraci uto 16.7.2013

Infrastruktura za novo doba

Put u budućnost uto 16.7.2013

Hotspot Croatia

Bežično po obali sri 3.7.2013