prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Mreža na terenu - Microsoft TechEd Europe, Madrid

8.1 revolucija

Zadnjih je godina TechEd imao čudnu sudbinu – neki će reći: kao slika kompanije koja ga organizira. Umanjen je na nekim razinama, a 2011. se čak desilo i nešto ljubiteljima Microsofta nevjerojatno – nakon 17 godina tradicije, TechEd te godine uopće nije održan na našem kontinentu! Treba napomenuti da je TechEd, koliko znamo, Microsoftu i lijep izvor zarade – kotizacije koštaju par tisuća eura.

Urlik bijesa, nevjerice, razočaranja i šoka među Microsoftovim korisnicima i ljubiteljima te tužne 2011. godine na starom je kontinentu bio prejak, pa se TechEd lani vratio – u malo smanjenom obimu – u Amsterdam. Ove godine Microsoft vraća europski techEd na stare staze slave s pet dana jakog programa u Madridu.

Početkom lipnja održan je TechEd North America u New Orleansu, koji nam je dao naslutiti čime će se ponajviše baviti Microsoft u Madridu – Windowsi 8.1, snažan drugi val promocije Surfacea te diskusija o novim tehnologijama i razvojnim alatima.

Praktički paralelno s TechEdom u Madridu u Americi se održala i Microsoftova konferencija Build, ciljana na developere. I ovo se tiče TechEda, pomalo neizravno. Naime, neko je vrijeme TechEd bio snažno orjentiran na developere (programere) jer je za admine i poslovnjake postojala druga Microsoftova konferencija – IT Forum. Kad je IT Forum ukinut, na TechEd se preselilo nešto više administratorskih i poslovnih tema, što podržavamo. Osnivanjem Builda, specijalizirane globalne programerske konferencije, sadržaj TechEda dodatno se maknuo u smjeru svega ostalog, pa je sada u punom smislu opća konferencija svega što Microsoft pokriva, uključujući i hardver i zabavne proizvode, kao Xbox One.

 

Ogroman prostor 

Na otvaranju su prevladavale pretežno IT Pro teme – pričalo se o System Center Config Manageru 2012 R2 i Windows Intuneu, promjenama u Windows Azure cjeniku (posebno valja izdvojiti naplatu resursa po minuti i nenaplaćivanje stopiranih virtualnih mašina). Najavljen je i Visual Studio 2013, a MSDN pretplatnici dobivaju poseban kredit (50-150 dolara, ovisno o razini pretplate) koji na Azureu mogu potrošiti kako žele.

Sistemaše će veseliti najava SQL Servera 2014, kao i R2 verzije Windows Servera 2012 i System Centera 2012. Ipak, posebno je zanimljiv Windows Azure Pack for Windows Server, koji vam doslovno omogućava pokretanje vlastitog oblaka na svojoj infrastrukturi, a koji izgleda i ponaša se baš kao i onaj pravi.

Najvažniji događaj drugog dana TechEda uopće se nije dogodio u Madridu – riječ je bila o prijenosu otvaranja konferencije Build u San Franciscu. Reakcije na keynote s Builda bile su dvojake. Jedan dio delegata i novinara koji prate TechEd zadovoljan je izravnim interkontinentalnim prijenosom, dok drugi smatra da je malo promašeno da ljudi na najvećoj Microsoftovoj europskoj konferenciji prate vijesti i predavanja s neke druge Microsoftove konferencije, gdje su očigledno svjetla reflektora snažnija.

Osim toga, developeri na Buildu dobili su Surface Pro, dok je gostima TechEda tek ponuđeno da ga kupe, istina po bitno sniženoj cijeni. Sama činjenica da se TechEd Europe poklapa s Buildom govori koji skup Microsoft smatra bitnijim.

Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
Ove je godine TechEd održan u Madridu – španjolskoj prijestolnici koja unatoč visokim temperaturama nije mjesto za izbjegavanje. Naime, ovaj je grad smješten na 700 metara nadmorske visine, što osigurava hladne noći i vrlo nisku vlažnost zraka, pa je i boravak na preko 30°C na neki neobičan način ugodan

izdvojeni tekstovi - kolovoz-rujan 2013.

Oleg Maštruko

Špijunska igra uto 16.7.2013

Microsoft TechEd Europe, Madrid

8.1 revolucija uto 16.7.2013

Microsoft Build 2013

Samo za developere uto 16.7.2013

Tvornica VIVAX televizora, Rugvica

Made in Croatia za EU uto 16.7.2013

Research@Intel 2013, San Francisco

Crtice iz budućnosti uto 16.7.2013

Bojan Antolović, voditelj Odjela za istraživanje i razvoj, Omega software

Alfa i omega istraživanja i razvoja uto 16.7.2013

Anonimnost i sigurnost na Internetu

Tragovi koji proganjaju uto 16.7.2013

Četiri konvertibilna tableta s Windowsima 8

Svestrani Windows konvertiti uto 16.7.2013

Komercijalizacija svemira

Veliki planovi i mali koraci uto 16.7.2013

Infrastruktura za novo doba

Put u budućnost uto 16.7.2013

Hotspot Croatia

Bežično po obali sri 3.7.2013