prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Tema broja - Uredski pisači do 5.000 kuna

Može tintom, može laserom

Uredski pisači jedna su od vjerojatno najdosadnijih, ali isto tako i najpotrebnijih kategorija hardvera. Bez obzira na višedesetljetne tlapnje o uredu bez papira, danas ispisujemo više nego ikad, a isto tako imamo sve veću potrebu papirnate dokumente pretvoriti u digitalni oblik radi dugotrajne pohrane i jednostavnijeg pretraživanja.

U skladu s takvim razvojem događaja evoluirali su i ovi uređaji. Do prije desetak godina uredski je pisač bio gotovo isključivo monokromatski laserski (ili LED) uređaj – i to u varijanti samo s funkcijom ispisa. Modeli u boji su se, zbog visoke cijene otiska i samih uređaja, koristili ili za “posebne primjene” (draft ispise grafičkih materijala prije slanja u tiskaru, osobito važne dokumente i dopise klijentima) ili u bogatijim tvrtkama, na stolovima direktora.

Srećom, razvoj tehnologije i pad cijena u utrku su uveli i druge tehnologije i razna poboljšanja. Najočitije takvo poboljšanje bila je ugradnja skenera na sve veći broj pisača, čime se dobiva moćan višefunkcijski stroj koji je sposoban ne samo za ispis, skeniranje i kopiranje nego najčešće i za naprednije vrste obrade dokumenata. Dodate li u cijelu kombinaciju i faks, imate u uredu jedan uređaj spreman da se uhvati ukoštac s kompletnom papirologijom.

Osim laserske tehnologije, u posljednje je vrijeme sve više uredskih pisača koji za ispis koriste tintnu tehnologiju. Jedan od prvih igrača u tom segmentu bio je Lexmark još prije više od 12 godina, no u međuvremenu je odustao – ali zato su tintni ispis krenuli gurati HP i, u posljednje vrijeme, Epson.

Dvoboj između ovih tehnologija star je desetljećima, a prednosti i mane uvijek su bile više-manje jasne: laseri su nudili brzinu, kvalitetu teksta i nižu cijenu ispisa (posebno monokromatskog), dok su tintni pisači nudili kvalitetniji ispis u boji.

Danas se stvari malo mijenjaju: laserski su se pisači kvalitetom ispisa u boji kod grafičkih elemenata (ali ne i fotografija) približili tintnima, a tintni su pisači dostigli brzinu i cijenu laserskih. Jedan od tintnih modela koje opisujemo izvan konkurencije nudi ispis brzinom do 70-ak stranica u minuti, dok druga dva (od kojih je jedan monokromatski – kod tintnih pisača rijetkost) dolaze sa sustavom dopune tinte CIS koji eliminira standardne spremnike i omogućuje postizanje izuzetno niske cijene ispisa po stranici.

Ispisujete li (kao što većina ljudi čini) uglavnom monokromatske dokumente ili tek dio dokumenata u boji, s manjim brojem fotografija i grafičkih elemenata – kvaliteta koju ćete dobiti od obje tehnologije vrlo je slična, tako da će izbor diktirati drugi parametri, poput cijene uređaja ili dodatnih mogućnosti koje nude.

 

Premreži me svuda

U standardnu opremu svih imalo ozbiljnijih uredskih pisača već duže vremena pripada i mrežna povezivost. Klasični Ethernet u zadnjih godinu-dvije sve se češće dopunjuje integriranim Wi-Fijem, a neki jeftiniji modeli dolaze isključivo s bežičnim mrežnim sučeljem. Za ozbiljniju uredsku upotrebu uređaje bez mreže ne treba uopće razmatrati – iako ih možete dijeliti preko operacijskog sustava, takav je način rada spor, često nepouzdan i ovisi o radnom stanju računala na koje je pisač spojen.

Samostalna veza na uredski router pruža daleko više pouzdanosti i komfora. Žična ili bežična verzija? Klasični 100-megabitni ili gigabitni Ethernet i dalje predstavlja vrhunac brzine, pouzdanosti i niske latencije, no bežična mreža jednostavno je praktičnija. Pisaču u tom slučaju morate osigurati jedino utičnicu za struju i ne trebate se brinuti još i o mrežnim kablovima. Ovisno o kvaliteti i konfiguraciji vaše mreže, pisač će vjerojatno i na bežičnoj mreži raditi sasvim pouzdano, no ako je na lošoj lokaciji u odnosu na pristupnu točku ili ako je mreža preopterećena, moguća su usporavanja.

Pored mrežnog sučelja, neki su modeli opremljeni i Bluetoothom, a na tržištu su se pojavili i prvi pisači koji podržavaju ispis putem NFC-a. Nekoliko modela s Bluetoothom našlo se i na našem testu, a jedan je došao i s ugrađenim NFC-om. Korisnost i jednog i drugog načina ispisa pomalo je upitna – napredniji modeli ionako nude mobilne aplikacije koje omogućuju ispis putem Wi-Fija s mobilnih telefona ili tableta spojenih u mrežu, bez komplikacija s podešavanjem Bluetootha ili potrebe da fizički stojite kraj pisača dok nešto šaljete na ispis.

Jasno, svi pisači iz ove kategorije i dalje dolaze opremljeni klasičnim USB priključkom i možete ih spojiti izravno na jedno računalo – što nije način rada koji bismo preporučili. Osim USB priključka tipa B za spajanje na računalo, mnogi pisači na prednjoj strani nude i klasični USB konektor tipa A. Ovaj utor služi za spajanje USB memorija s kojih je onda moguće izravno ispisivati podržane dokumente (obično PDF, Officeovi formati i razne vrste slika) ili na njih pohraniti skenirane stranice. Ovaj dodatak izuzetno je praktičan u svakodnevnom radu, pogotovo ako kroz vaš ured često prolaze raznorazni gosti koji trebaju nešto ispisati.

U nekim slučajevima USB utor podržava i već pomalo zaboravljeni protokol PictBridge te omogućuje ispis fotografija izravno s fotoaparata, a nekoliko modela (uglavnom tintnih) bilo je opremljeno i čitačima memorijskih kartica.

Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
Nekad ekskluzivna domena crno-bijelih laserskih uređaja, kategorija uredskih pisača srednje klase u zadnjih se nekoliko godina dosta proširila – na raspolaganju su vam i tintni pisači, kao i pisači u boji, a svi skupa obično dolaze s ugrađenim skenerima, koriste prednosti umrežavanja i nude razne dodatne mogućnosti. Istražili smo što trenutno nudi naše tržište u ovoj klasi

izdvojeni tekstovi - siječanj 2014.

Oleg Maštruko

Printajmo skromno uto 17.12.2013

Fujitsu Forum 2013

Japanci u Njemačkoj uto 17.12.2013

Ebloo

Vrijeme je za crowdcharging uto 17.12.2013

Intervju: Adrian Ježina, član uprave Vipneta i predsjednik Udruge informacijskih i komunikacijskih djelatnosti pri HUP-u

Jasan program i precizni rokovi uto 17.12.2013

Damir Zec, direktor tvrtke IBM Hrvatska

Uspjeh se postiže kontaktom s korisnicima uto 17.12.2013

Freelancing servisi

Virtualna emigracija uto 17.12.2013

Uredski pisači do 5.000 kuna

Može tintom, može laserom uto 17.12.2013

Team Foundation Server 2013

Timski razvoj budućnosti uto 17.12.2013

Kako koristiti 3G/LTE na kućnoj mreži

LTE za obitelj uto 17.12.2013

Netasq U70S

Kompleksna zvjerka čet 5.12.2013