prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Mreža na terenu - Research@Intel 2013, San Francisco

Crtice iz budućnosti

Ovaj manji događaj nosi ime Research@Intel, a održava se već 11 godina. Premda je prošlogodišnji Research@Intel bio jubilaran, ovaj najnoviji također je specifičan jer je posljednji koji se održava pod vodstvom dugogodišnjeg Intelova tehnološkog direktora Justina Rattnera. Naime, par dana nakon završetka ove minikonferencije stigla je vijest da Rattner više neće biti na poziciji Intelova CTO-a ni voditelj odjela Intel Labs. Razlog je korporativna politika koja propisuje da Intelovi zaposlenici ne mogu biti na direktorskim pozicijama nakon 65. godine života.

Osim Intelovih zaposlenika, na projektima u sklopu Intel Labsa rade i neovisni znanstvenici i studenti putem mreže od sedam Intelovih centara za znanost i tehnologiju (ISTC) te šest Intelovih Intelovih suradničkih istraživačkih instituta (ICRI).

Time se u svom govoru pohvalio i Justin Rattner: “Većinu istraživanja provode Intelovi vlastiti istraživači, no oduševljava nas kvaliteta i kvantiteta istraživanja u ISTC-ovima i ICRI-ovima. Važno je naglasiti da se dubinski suradnička struktura tih djelovanja temelji na modelu otvorenog intelektualnog vlasništva, pa tako od njih koristi imaju ne samo Intel i provoditelji istraživanja već i sektor visoke industrije i ljudsko društvo u cjelini.”

 

O ultrabookovima i interakciji

Research@Intel trajao je dva dana, s tim da je prvi dan bio neslužbeni i namijenjen novinarima iz regije EMEA, u koju i mi spadamo. Taj prvi dan započeo je predavanjem Adama Kinga, direktora za marketing prijenosnika u grupi PC Client, pod imenom “The 2-in-1 Computing Experience”. Tema predavanja bila je nova generacija ultrabookova temeljenih na Core procesorima četvrte generacije (Haswell), za koje je King izjavio da predstavljaju najrevolucionarniji Intelov proizvod u posljednjih 10 godina. Upravo ti novi procesori najzaslužniji su za golem napredak u vremenu autonomije te grafičkim performansama novih prijenosnika. Govornik se pohvalio rastom prodaje ultrabookova te utrostručenjem broja modela opremljenih ekranom osjetljivim na dodir. Također je naglasio da Intel ima velika očekivanja od Windowsa 8.1.

Na Kingovu se prezentaciju nadovezao Anil Nanduri, direktor za proizvode i rješenja u Intelovoj grupi Peceptual Computing. Zadatak spomenute grupacije u Intelu jest redefiniranje interakcije između čovjeka i računala tako da “mozak”, tj. različiti uređaji koje koristimo u sprezi s računalnim oblakom, dobije inteligentne senzore kojima može lakše protumačiti što mu korisnik želi reći. Kako bi olakšao developerima da interakciju dovedu na višu razinu, Intel je izbacio besplatan Perceptual Computing SDK u kojem su podržane geste, prepoznavanje glasa, analiza lica te proširena stvarnost. Ovaj bi SDK u kombinaciji s natjecanjem Perceptual Computing Challenge (nagradni fond od milijun dolara) trebao potaknuti interes developera za unapređivanje interkacije između korisnika i računala unutar vlastitih aplikacija.

Intelovi interni napori u ovom su kontekstu usmjereni na iskorištavanje 3D kamera. One imaju znatno veće analitičke mogućnosti od standardnih kamera, što pak omogućava autentifikaciju korisnika prepoznavanjem lica, mjerenje pulsa, ili pak virtualnu stvarnost preslikavanjem pokreta korisnikovih ruku u pokrete virtualnih ruku u nekoj aplikaciji. Za demonstraciju spomenutih mogućnosti korištene su Creativeove SENZ3D kamere, no Nanduri nam je pokazao i prototip minijaturne 3D kamere namijenjene integraciji u prijenosnike. Njena će komercijalna verzija vjerojatno biti predstavljena najesen, tijekom IDF-a.

Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
Osim velike konferencije IDF-a, čiji je fokus na tehnologijama i proizvodima koji već jesu ili će uskoro biti komercijalno dostupni, Intel već dugi niz godina organizira manji događaj namijenjeno isključivo novinarima, a na kojem predstavlja svoje istraživačke radove, nastale interno ili u suradnji s vodećim sveučilištima

izdvojeni tekstovi - kolovoz-rujan 2013.

Oleg Maštruko

Špijunska igra uto 16.7.2013

Microsoft TechEd Europe, Madrid

8.1 revolucija uto 16.7.2013

Microsoft Build 2013

Samo za developere uto 16.7.2013

Tvornica VIVAX televizora, Rugvica

Made in Croatia za EU uto 16.7.2013

Research@Intel 2013, San Francisco

Crtice iz budućnosti uto 16.7.2013

Bojan Antolović, voditelj Odjela za istraživanje i razvoj, Omega software

Alfa i omega istraživanja i razvoja uto 16.7.2013

Anonimnost i sigurnost na Internetu

Tragovi koji proganjaju uto 16.7.2013

Četiri konvertibilna tableta s Windowsima 8

Svestrani Windows konvertiti uto 16.7.2013

Komercijalizacija svemira

Veliki planovi i mali koraci uto 16.7.2013

Infrastruktura za novo doba

Put u budućnost uto 16.7.2013

Hotspot Croatia

Bežično po obali sri 3.7.2013