prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Uvodnik - Oleg Maštruko

Na putu u zrelost

S te strane, reklo bi se, sve je super, no ipak nije sve išlo tako glatko, a iznošenju baš takvih tegobnih detalja uz ostalo uvodnici i služe… Dakle, čitavo tržište na mene osobno nije ostavilo dojam pune zrelosti, pa ni entuzijazma. Uzmimo, na primjer, Cisco – koji se silno trudi promovirati svoj Cius. Cius je, tvrde, tablet za poslovne korisnike i nije igračka – koliko u tome ima istine, ne znam, ali kao promotivna uzrečica bilo mi je dosta privlačno. Naime, i sâm sam podozriv prema tabletima jer mi djeluju kao – igračke, pa me tvrdnja da postoje i ozbiljni tableti, makar dolazila iz Cisca, tvrtke o kojoj ne mislim mnogo dobroga, zaintrigirala.

Na kraju – težak debakl. Iako je Cius i službeno predstavljen u Hrvatskoj i regiji, za naš test, unatoč opetovanom inzistiranju i spomenutim globalnim propagandnim aktivnostima, od Cisca nismo uspjeli dobiti niti jedan jedini primjerak tableta na kojem bismo temeljili prikaz. Ovakav me odnos silno nervira i žalosti, i to na nekoliko razina. Prvo, mi – kao glasilo struke – uredno prenesemo obavijesti s Ciscove presice na kojoj je Cius predstavljen (bilo je to pred čak par mjeseci). Lako za to što se takvim glupostima blamiraju Cisco i njihova PR agencija, ali eto – blamiramo se i mi. Mjesecima nakon te presice tražimo da djelima stoje iza svojih riječi i – šipak.

Sad OK, čitavu bih knjigu mogao napisati o odnosu nekih tvrtki prema javnosti, o zasluženom i nezasluženom ugledu na globalnoj i lokalnoj razini, ali imamo sreću – i vi i ja i Cisco – što ovo nije knjiga nego samo uvodnik baždaren na par tisuća znakova. Nadam se da je i ova kratka crtica uspjela prenijeti bit. Osim Cisca, nije se proslavio ni Lenovo – okupirani otvaranjem “ekskluzivne trgovine” u centru Zagreba, jedva su nam u zadnji tren i nakon urgentnih poziva uspjeli dostaviti uređaje iz svoje ponude.

U želji da steknem i osobni dojam, uzeo sam od Šarića jedan od najboljih tableta s testa (neću ga imenovati, ali nije iPad) s dodatnom tipkovnicom i par dana ga koristio glumeći da sam na putu i nemam drugo računalo, te mi tablet mijenja stari dobri laptop, za sve namjene – pisanje tekstova, prebacivanje i bazičnu obradu fotografija, stavljanje vijesti na web, čitanje mailova, zaprimanje materijala od autora i slanje na lekturu i sve ostale svakodnevne sitnice… Sve je radilo fenomenalno – touch screen je zakon, a bogatstvo aplikacija za Android stvar je iz bajke. Užitak rada bio je često i veći nego na laptopu iako me Miro upozoravao da “to nije pravi tablet” – naime, većinu vremena koristio sam ga s vanjskom tipkovničkom opcijom. Sve je bilo super dok odjednom ekran nije prestao doživljavati dodire – navodno je u pitanju poznati bug u firmwareu konkretnog modela, ispravljen u kasnijim inačicama. Ipak, pomisao da sam negdje na putu nasukan s tabletom koji ne doživljava diranje, a dolazak do novog firmwarea je neizvjestan, nije me ispunjala zadovoljstvom.

Ukratko, mislim da je pravo vrijeme za ozbiljan pogled na tablete, bez neosnovanog padanja u nesvijest od oduševljenja, ali uz prihvaćanje činjenice da je u pitanju tehnologija zrela za poslovnu primjenu…

Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
U prošlom uvodniku spomenuo sam kako naš analitičar tržišta Esad puno polaže na tablete, a i kako su me velečasni Šarić i Rosandić, veliki ljubitelji tableta, pokušali krstiti u tu novu religiju. I već u ovom broju – razvoj situacije koji je objema stranama dao za pravo. Odlučili smo se na uporedni testni prikaz tablet PC-a dostupnih na hrvatskom tržištu, ne određujući unaprijed hoće li to biti tema broja ili tek usputni tekstić u časopisu. Uz velik trud i zalaganje Hrvoja Šarića uspjeli smo skupiti dovoljno modela da se posve opravda status teme broja. Na Šarićev prikaz Esad je dodao ono što mu najbolje ide – tržišnu analizu, ovaj put posve koncentriranu na svijet tableta, i tema je broja lagano zaokružena.

izdvojeni tekstovi - ožujak 2012.

Oleg Maštruko

Na putu u zrelost pet 17.2.2012

ACTA

Kome treba ACTA? pet 17.2.2012

Internetski rezervacijski sustavi u avioprometu

Digitalno do leta pet 17.2.2012

Luka Abrus, direktor tvrtke Pet Minuta

Informatičar najnovije generacije pet 17.2.2012

Tableti

Tabule rasne pet 17.2.2012

Amazon Web Services

Moćni Amazon pet 17.2.2012

System Center Orchestrator 2012 Release Candidate

Orkestar na tragu velikih očekivanja pet 17.2.2012

Trend Micro OfficeScan

Kontrola krajnjih točaka pet 17.2.2012

Grandstream GXV3140 i GXV3175, Yealink SIP-T22 i SIP-T38G

Četiri brbljavca pet 17.2.2012

CyberPower PR2200ELCDRTXL2U

Plavooki pohranitelj pet 17.2.2012

Novi Windows 8 datotečni sustav

NTFS je mrtav, živio ReFS sri 8.2.2012

MailStore

Arhivator sri 1.2.2012