prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Tema broja - VoIP telefoni

Internet u službi glasa

O implementaciji VoIP telefonskih sustava unutar tvrtki u zadnje vrijeme se podosta priča, budući da se zamjenom starih analognih sustava IP-baziranima može uštedjeti dosta na troškovima – naravno, pod uvjetom da se to napravi kako treba. Pri tome će najveće beneficije imati tvrtke s nekoliko regionalno dislociranih ispostava od kojih je svakoj potrebno osigurati internetski link i fiksne telefonske linije. Implementirate li ovog drugo preko onog prvog, riješili ste se jednog troška.

Scenariji
Kako u praksi izgledaju mogući scenariji? Različito, ovisno o tome što vam treba i koliko ste za to spremni platiti.
Najjednostavniji scenarij svakako je onaj kada vam se tvrtka nalazi na samo jednoj lokaciji, no ipak želite koristiti beneficije jeftinijeg telefoniranja koje vam nudi vaš davatelj internetskih usluga. U tom slučaju će se ISP pobrinuti oko rješavanja kompletne mreže (uključujući iznajmljivanje posebnih routera i drugih uređaja ako su potrebni), a na vama je samo nabaviti telefone te ih podesiti prema uputama iz ISP-a.
Nešto kompliciranija verzija uključuje podizanje VoIP sustava u tvrtki s više poslovnica. U tom slučaju ćete s ISP-om dogovoriti hoće li se pozivi iz vaših poslovnica usmjeravati preko vaše centralne lokacije ili preko ISP-a. Naravno, u sustavu s više poslovnica i korist je veća budući da su vam pozivi između njih u tom slučaju interni, čime se štedi na telefonskim računima.
Što ako se ipak ne želite odreći fiksnih telefonskih linija i postojeće telefonske centrale, nego samo želite uvođenjem IP telefonskih uređaja napraviti više reda interno? Nema problema, na raspolaganju vam stoji nekoliko načina na koje možete povezati internu VoIP mrežu s javnom telefonskom mrežom preko postojećih linija.
Jedno od rješenja je kupovina odgovarajućeg gatewaya koji većina renomiranih proizvođača mrežne opreme ima u svojoj ponudi. Gateway će se, kada ga s jedne strane priključite u LAN, a s druge na telefonske linije pobrinuti da pozivi izvana i prema van budu ispravno usmjereni.
Drugo rješenje je varijanta tipa "uradi sam" u kojoj ćete sami složiti gateway od jednog računala, analogne telefonske ili ISDN kartice te odgovarajućeg softvera. Softver za uspostavljanje ovakvih gatewaya odaziva se na ime Trixbox – riječ je o distribuciji Linuxa koja sadrži sve potrebne alate uključujući telefonsku centralu, programe za nadzor i tako dalje.
Ovakav "uradi sam" gateway je nešto jeftiniji, traži više truda, no zato je i fleksibilniji nego kupovina gotovog rješenja.
Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
Internetsko telefoniranje odnosno tehnologija prijenosa glasa preko internetskih veza (Voice over IP, VoIP) zaživjela je zadnjih godina u nekoliko oblika. Široj javnosti najpoznatiji je onaj u kojemu pomoću softvera poput Skypea preko računala glasovno komunicirate s drugim korisnicima istog softvera ili, ako platite dodatnu svotu, i s korisnicima javnih telefonskih mreža. Zaživio je također i VoIP u ponudi samih operatera, koji na taj način smanjuju troškove, no ono što nas ovdje zanima je VoIP u tvrtkama i uredima…

izdvojeni tekstovi - kolovoz/rujan 2007.

HP 6510b

Prava mjera widescreena uto 17.7.2007

Windows Presentation Foundation

Sučelja budućnosti čet 5.7.2007

Web-alati

Daljinski do posla čet 5.7.2007

BlackBerry Enterprise Server Express 4.1.2

Znam, hoću, mogu čet 5.7.2007

Oracle Application Express 3.0

Sprinter na duge staze čet 5.7.2007

Nova generacija Linuxa

Pingvin 2.0 čet 5.7.2007

VoIP telefoni

Internet u službi glasa čet 5.7.2007

Dell PowerEdge 2950

Četvorka čet 5.7.2007

Ivan Marić, CIX/Srce

Veteran internetskog spajanja čet 5.7.2007

Prijedlog Zakona o informacijskoj sigurnosti

Sigurnost kao imperativ čet 5.7.2007

Pravilnik o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom

Zdravlje informatičarima čet 5.7.2007

Web 2.0 u Hrvatskoj

Sjaj i bijeda domaćeg dot-coma čet 5.7.2007

Vanja Švajcer

Crackberry čet 5.7.2007

Oleg Maštruko

Blago idealistima čet 5.7.2007