prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Dobar posao s IBM-om nastavit će egzodus hrvatskih informatičara

Našim je tvrtkama ukinut upravo onaj potencijal koji se ističe kao velika pobjeda dovođenjem IBM-aPrije dva dana pojavila se vijest o tome da IBM otvara centar za tehničku podršku korisnika koji će zaposliti više od 500 ljudi. I moram priznati, radi se o zaista lijepoj vijesti! IBM i nova radna mjesta - pa to može biti samo dobro! Kako to ide kod nas, dobre vijesti čine priliku za izvrstan politički PR i tim je povodom organizirana prigodna konferencija za medije na kojoj se premijer u ostavci lijepo hvalio. Na to su se čak i iz prethodne Vlade javili da je to zapravo njihova zasluga. Jer ni oni neće propustiti malo dobrog PRa.

Ali, nasuprot oduševljenih reakcija, mene je ta situacija ozbiljno uznemirila. Mislim, drago mi je da IBM otvara tehnički centar i odlično mi je da će zaposliti 500 ljudi. Može se reći da je to uspješno odrađen posao od strane naše politike i Agencije za investicije i konkurentnost. Ali, ono što mene muči je da smo mi istovremeno izgubili par stotina radnih mjesta za mlade stručnjake zbog nemara te iste politike.

A kako smo to izgubili nekoliko stotina radnih mjesta za stručnjake?

Evo ovako – imali smo do kraja 2014. zakonski okvir koji je regulirao porezne olakšica za istraživanje i razvoj (engleska skraćenica R&D). Konkretno je to bilo u nadležnosti Ministarstva znanosti. Te su porezne olakšice omogućavale da se oslobodite plaćanja poreza na dobit ili da ne proizvodite gubitke ako većina troškova ide u kreiranje nematerijalne imovine (npr. softwarea). To zvuči komplicirano ali rezultat toga je bio olakšano financiranje aktivnosti R&Da i rezultat je bio da se umjesto plaćanja poreza na dobit zapošljavalo ljude koji su radili na R&D poslovima.

Ono što se desilo je da država nije produljila stari ni omogućila novi zakonski okvir poreznih olakšica za istraživanje i razvoj. I sad tih olakšica više nema, a rezultat je da su aktivnosti istraživanja i razvoja značajno poskupjele i tvrtke koje rade R&D su stavljene u znatno nepovoljniji položaj. I morale su smanjiti do sad provođene aktivnosti jer više ne postoji financijski okvir koji ih je omogućavao.

Koji je konkretan rezultat ukidanja tih olakšica? Po mojoj procjeni – zapošljavanje nekoliko stotina stručnjaka manje, a dugoročno i tisuće zaposlenih manje ako se gleda ukupni potencijal zapošljavanja koji se stvara na temeljima rezultata aktivnosti istraživanja i razvoja.

Zbog tih olakšica država je kratkoročno možda naplatila nešto manje poreza na dobit, ali su zaposleni mladi stručnjaci koji su plaćali poreze i doprinose i ono što je najvažnije, stvarani su proizvodi i tehnologija za svjetsko tržište. Ti proizvodi, ako se uspješno razviju, rezultirati će dodatnim zapošljavanjima novih stručnjaka i novih službi - jednu takvu službu otvara sad IBM. R&D olakšice imaju manje-više sve države kojima je važno da podržavaju R&D baš iz razloga da je to strateški možda i najbitniji temelj razvoja.

Moja je tvrtka koristila te olakšice, kreirali smo vrhunsku tehnologiju i rezultat je da 90% naših proizvoda izvozimo i imamo vrlo dobre rezultate. Konkretan utjecaj gubitka olakšica kod nas će biti da ćemo zaposliti dva inženjera manje ove godine nego bismo ih zaposlili da imamo olakšice. Ili smo mogli platiti još jednog doktoranda u suradnji s FERom. Ali sad nećemo moći. A kako konkuriramo na svjetskom tržištu, svaki čovjek manje u R&Du znači sporiji razvoj i slabljenje pozicije koju imamo.

Dakle, našim je tvrtkama ukinut upravo onaj potencijal koji se ističe kao velika pobjeda dovođenjem IBMa.

I to je upravo ono što me uznemirava. Slavi se 'dolazak' velike multinacionalke i neka buduća zapošljavanja, a istovremeno se potkapaju temelji na kojima je stajalo istraživanje i razvoj domaćih tvrtki i uništava se potencijal zapošljavanja koji je i veći od ovog koji nosi ovaj konkretan IBMov projekt.

I što sad?

R&D je temelj najuspješnijih svjetskih tvrtki i ekonomija. Ako želimo biti uspješni kao država, onda se ne možemo tako ponašati prema razvojnoj industriji koja se u velikoj mjeri temelji na ITu.  Ne može nam se dešavati da se tako nedogovorno propusti donošenje zakonskog okvira koji potiče R&D i da se našim najboljim tvrtkama toliko otežaju razvojne aktivnosti.

Ako premijer razumije da je IBMovih 500 radnih mjesta važno, onda valjda razumije da je gubljenje temelja za otvaranje stotina ili tisuća radnih mjesta možda i puno veći problem. Ili ne razumije? Po meni je ovo krizna situacija koja potkopava strateške ciljeve države i na mjestu Vlade, pa bila ona i tehnička, ja bih povukao poteze koji će ovu situaciju hitno riješiti.

Možda je vrijeme da našoj politici dobar PR prestane biti temelj za donošenje strateških odluka, a da netko počne brinuti za stvarne posljedice koje ima nemaran odnos prema razvojnim industrijama. Rado bih vidio i da dolazi IBM ali i koherentne poteze koji će omogućiti razvoj tvrtki temeljenih na R&Du, a posebno IT industriji.

Samo, bojim se da malo previše očekujem.

    
dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (68)

GNU+Linux sri 3.8.2016 08:39

Re: Dobar posao s IBM-om nastavit će egzodus hrvat

Zapravo iz prve ruke vam mogu reći da su me pokušali regrutirati u taj IBM call centar u Zagrebu još u 2. ili 3. mjesecu. A onda kao što znate se ova vlada tek formirala. Tako da j*** se Tim, nisi ti za ovo ništ zaslužan....

izith pon 25.7.2016 16:43

Dobar posao s IBM-om nastavit će egzodus hrvatskih

Evo, ako nekog zanima, objavljen je i prvi oglas za posao u tom call centru: http://ibmreferrals.com/jobs/customer-support-representative-282710...

dd.inc pon 25.7.2016 16:35

Re: Dobar posao s IBM-om nastavit će egzodus hrvat

Zahvaljujući Damiru Sabolu zbog dugotrajne borbe s HAKOM-om, vrijeme monopolizma HT-a se skratilo. Sve to je uzrokovalo smanjenjem cijena telekom usluga koje svi u HR plaćaju. Što se tiče poticaja, oni su izvrstna stvar. Problem je ako pravila za njih nisu jasna, a za to je krivac vlada i sudstvo....

nalaj pon 25.7.2016 15:09

Dobar posao s IBM-om nastavit će egzodus hrvatskih

Moram priznati da ne vidim nikakvu poveznicu između činjenice da država više ne daje R&D olakšice i otvaranja IBM tehničkog centra. Jel to znači da bi trebali zaustaviti sve potencijalne investicije dok se opet ne omoguće porezne olakšice? Koja je točno problem sa time što IBM otvara tehnički ce...

RedRocco sub 23.7.2016 21:54

Dobar posao s IBM-om nastavit će egzodus hrvatskih

Zapošljavanje u RH ROFL..really? haha Najžešće su mi firmice gdje zaposlene drže u sobi od 20 kvadrata sa jednim prozorom gdje ti zaposlenici izgledaju kao gandalf na samrti s infuzijom u žili, te priljepljeni za stolice i ekrane. Zaposlenici voze fiat uno iz tamo devedesetneke, jedu pizzu kad...

prethodni tekstovi

Oleg Maštruko

Tomislav Židak nije dobro. čet 13.4.2017

Ivo Špigel

Vaše dijete ima čudne prijatelje sub 11.3.2017

svi tekstovi

komentari dana