prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Žohari ispod pokrivača

Ove godine obilježavamo 25 godina od izlaska prvog Buga. To se dogodilo u prosincu 1992., pa kao svojevrsnu najavu tog jubileja prenosimo na webu ovaj vizionarski tekst otisnut u prvom broju, znači napisan - prije dvadeset i pet godina! U njemu legendarni Miroslav Ambruš Kiš objašnjava svrhu novog časopisa na tržištu i zašto ima tako čudno ime

Jedan od najbriljantnijih umova ovoga stoljeća, matematičar Srinivasa Ramamujan, doživio je u svojim studentskim danima sljedeću zgodu:

Posjetio ga je u njegovoj studentskoj sobi u Whewell's Courtu na Sveučilištu Cambridge, zemljak, također Indijac. Gost ga je pitao da li on teško podnosi zimske hladnoće. Jer, njemu je osobito hladno noću.


Ramamujan mu je odgovorio kako mu je toliko hladno da se mora pokriti i svojim debelim zimskim kaputom. Iste večeri prijatelj je zavirio u Ramamujanovu spavaonicu. Imao je što vidjeti: krevet je bio raspremljen kao da se Ramamujan upravo ustao, ali je nekoliko pokrivača, prekriveno posteljinom, bilo uredno složeno - pokraj kreveta! Ova anegdota iz fascinantne knjige Čovjek koji je razumio beskonačnost Ramamujanova biografa Roberta Kanigela, zorno potvrđuje kako ni indijski genij nije znao upotrijebiti obične pokrivače da bi se zaštitio: morao mu je to objasniti njegov manje nadaren prijatelj.


Lako je s pokrivačima. S računalima je teže. Koliko li ste se puta lupili po čelu kada vam je netko pokazao rješenje s kojim biste uštedjeli - pola života i kilogram živaca! Ne očajavajte, i najboljima su tako pomagali.


Naš list zamišljen je tako da pomogne svima kojima je oko računala pomoć potrebna. Najviše najmasovnijem korisniku računala, bačenom, često ne i svojom voljom, u svijetlu informatičku budućnost. Ali on se ne usuđuje priznati u koji je mrak zapao.


BUG je namijenjen i power userima, korisnicima računala koje ne zanima programiranje, ali će računalu iscijediti dušu upregnutom u neki produktivan posao. U njemu će biti štiva zanimljivoga i ljudima koje običan kompjutorski puk doživljava kao gurue, učitelje računalnoga sveznanja. I gurui se moraju pokrivati, kada im je zima.


Jedna reklama u kompjutorskim časopisima kiti se velikom parolom: Ljubav nikada ne umire. Ispod, sitnijim slovima, piše dalje (parafraziram po sjećanju): zrakoplovi se nikada ne ruše, sjećanja ne blijede, prijatelji nikada ne iznevjere, Volkswagen nikada ne izda vozača, a ni virusi nikada ne napadaju moje računalo. Ipak, ako posumnjate u ove istine, potražite spas u BUG-u.


Inače, prijatelji su mi se podijelili oko imena našega časopisa. Rečeno je: tko će kupovati časopis koji je ime uzeo po onome čega se svaki pošteni programer boji? Odgovorio sam: neka ga kupuju samo oni kojima ta riječ ništa ne znači, ali će je brzo naučiti. Rekli su: ime mora biti privlačno, domaće. Mora se dobro sklanjati. Kako, recimo, zvuči ova deklinacija: BUG, BUGA, BUGU, BUGU, BUŽE(?), BUGU, BUGOM. Predlažem: neka se zove npr. RPKIII. Efektna kratica: Računala Petar Krešimir III. Svi znaju o čemu se radi, a ako netko misli da je potrebno nešto modernije, onda može SKZ: Sabirnica kralja Zvonimira. Šalim se. Novina se mora brzo prepoznati. I novinu, po imenu, moraju brzo identificirati njeni mogući kupci. BUG nitko ne sufinancira za društveno koristan rad. Trenutak istine njegove vrijednosti jest kada kupac pred kioskom poseže u džep da kupi list. Ime svake novine koja drži do sebe je komercijalni trik, da što brže, a uz što manje troškova, dospije do svojih čitatelja. Ušteda na komunikativnoj ideji uvijek se ima u što uložiti: u više opreme, vremena i znanja, a u prilog što boljih i korisnijih tekstova.


Vjerujem u BUG.


Ljudi, koji su u stanju časopisu u koji ulažu svoj novac i znanje, dati ime koje sugerira "kako ništa na ovome svijetu nije savršeno", vjerojatno neće lijepo govoriti ni o stvarima koja su po potrošača loše. Svijet Macintosha rodio je jedan neprevedivi kompjutorski pojam: biti user friendly. BUG u svom svojem nesavršenstvu podrazumjeva kako je najviše nesavršenih ljudi i kako si oni pokušavaju pomoći računalom da ga prevladaju. U tome će im pomoći user friendly časopis kafkijanskog imena- BUG.

 

* * *

 

Tekst je izvorno objavljen u Bug br. 1 (12/1992).

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (10)

Xidrus uto 3.1.2017 23:44

Žohari ispod pokrivača

MAK rulez...

trolaslavonska uto 3.1.2017 12:23

Žohari ispod pokrivača

mogli bi staviti prvih par pdf-ova na slobodno skidanje, bas bih gustao citati prastare bugove....

učo pon 2.1.2017 10:56

Žohari ispod pokrivača

Bug redovno čitam od 25. broja, ali sam retroaktivno pročitao i one izašle prije. Negdje kod kuće imam spremljen i prvi broj, moja mala relikvija. Neizrecivo je to koliko mi je Bug pomogao oko informatičkih i tehničkih stvari. I dan danas, jedna od stavki mog stručnog usavršavanja, papira kojeg mora...

hoover ned 1.1.2017 11:48

Žohari ispod pokrivača

Bugovci, jeste li vec i prije 25 godina racunali s ovim "Zasto volim Druga Tita" sastavcima?...

0.o_qwerty ned 1.1.2017 11:43

Žohari ispod pokrivača

Srinivasa Ramanujan...

Miroslav Ambruš Kiš

Novinar, grafičar, informatičar, macovac, aeronautičar, pustolov, skraćeno - sveznalica!

komentari dana