Bug Online

Audiacious 3.6.2

Višeplatformski muzikalac

Nasljednik dobro poznatog XMMS-a, Audiacious je višeplatformski glazbeni reproduktor koji u fokus stavlja rad s <i>playlistama</i> te naglašava upravljivost putem tipkovnice – nešto što će mnogima biti vrlo zanimljivo…
Nasljednik dobro poznatog XMMS-a, Audiacious je višeplatformski glazbeni reproduktor koji u fokus stavlja rad s playlistama te naglašava upravljivost putem tipkovnice – nešto što će mnogima biti vrlo zanimljivo…

Glazbeni reproduktori pripadaju onoj kategoriji programa o kojoj, barem se to tako čini, baš svatko ima svoje mišljenje i baš svatko vlastiti izbor omiljenog audioreproduktora čini jedino ispravnim. No, baš kao što je to i s brojnim drugim stvarima, niti jedna krajnost nije dobra i uvijek treba biti otvoren za nova rješenja. Audiacious se definitivno ne može istaknuti kao originalan ili posebno drukčiji audioreproduktor koji će se odmah izdvojiti iz gomile, ali se za njega ne može reći da nema neke karakteristike koje ga mogu učiniti zanimljivim.

 

Prije svega, prednost mu je to što je riječ o višeplatformskom sviraču, a premda postoji inačica za Windows, ne može se ne primijetiti kako je riječ o programu koji se možda bolje uklapa u GNU/Linux ili u BSD izvedenice. Na Windowsima se Audiacious ni ne instalira, nego ga se koristi kao portabilan alat, a izvršna datoteka kojom će se pokrenuti sam reproduktor se nalazi u podmapi bin unutar mape gdje su dekomprimirane datoteke iz Audiaciousove zip arhive.

 

Audiacious je u ranijim inačicama bio prilično sličan programu na čijim je temeljima nastao, XMMS-u, no odbacio je onaj pomalo neodoljiv šarm sučelja tipičnih za devedesete i sučelje promijenio približivši se ponešto modernijim reproduktorima. Dakako, time se ponešto promijenila i njegova suštinska priroda, a to znači da je sada u fokusu upravljanje playlistama.

 

Stoga i ne čudi da će već pri prvom pokretanju biti otvorena kartica s praznom playlistom koja samo čeka da se doda glazba i počne s reprodukcijom. Pa ipak, umjesto da se u tu praznu playlistu doda glazba, moguće je aktivirati pretraživanje glazbene biblioteke pritiskom na tipku CTRL+Y, te zatim pri dnu prozora kliknuti na ikonu koja će osvježiti naznačenu mapu i time automatski dodati glazbu koja se u njoj nalazi. Kasnije je iza pronađenih audiodatoteka moguće stvoriti nove playliste ili pojedinačne pjesme dodavati na različite novostvorene ili već prije priređene playliste.

 

U svakom slučaju, upravljivost pjesmama, prikaz informacija o pjesmama u playlistama i onim pjesmama koje se reproduciraju, sasvim su zadovoljavajuće. Štoviše, na izborniku Playlist mogu se naći i neke prilično korisne mogućnosti i to pogotovo onda kada se stvaraju liste s velikim brojem pjesama; tako je tu mogućnost uklanjanja duplikata, zatim uklanjanja pjesama kojih više nema na disku te cijeli niz različitih načina sortiranja pjesma.

 

Zgodan je i detalj što je individualnim zvučnim zapisima unutar playliste jednostavno moguće određivati redoslijed reprodukcije i to, umjesto pomicanjem gore ili golje unutar liste, tako da ih se doda na listu čekanja (bilo putem kontekstnog izbornika ili prečacem ALT+Q). Kasnije se pjesmama na listi čekanja za reprodukciju upravlja u posebnom prozoru koji se otvara prečacem CTRL+U, a tu je i Playlist manager koji se aktivira prečacem CTRL+P. Zbog ovakvog pristupa određivanja redoslijeda reprodukcije pjesama, ali i zbog činjenice da nudi hrpu prečaca na tipkovnici, Audiacious se čini odličnim izborom upravo onima koji su se računalom dominantno navikli upravljati putem tipkovnice umjesto mišem.

 

Premda se Audiacious na prvi pogled doima kao vrlo elementaran glazbeni reproduktor, zapravo krije neke vrlo zgodne mogućnosti. Za to je zahvalna modularna arhitektura što je sam složeniji način da se kaže kako nudi podršku za pluginove. Proširenjima su riješene neke tipične značajke za audioreproduktore kao što je prikaz naslovnica albuma ili prikaz riječi pjesama, ali je tu i hrpica raznovrsnih efekata, tri različita vizualizacijska proširenja (među njima i OpenGL Spectrum Analyzer), a Audiacious upravo pluginovima omogućava podršku za niz audioformata.

 

Od drugih detalja, valja izdvojiti grafički ekvilajzer, mogućnost postavljanja alarma s nizom dodatnih parametara te mogućnost reprodukcije glazbenih CD-ova. Nema što, Audiacious se možda ne može mjeriti s daleko moćnijim i sučeljima možda daleko atraktivnijim glazbenim reproduktorima, ali zbog iznimno visoke razine upravljivosti, sasvim pristojne opreme i karakteristika te činjenice da odlično radi i na GNU/Linuxu, neupitno je da će pronaći svoje vjerne poklonike. I to ponajprije među onima koji se često moraju prebacivati između Windowsa i GNU/Linuxa.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (2)

NevjerovatnoPametan danas 10:04

Audiacious 3.6.2

Naravno da treba, npr. MediaMonkey. Ili besplatni MusicBee....

BlackMoon čet 30.7.2015 11:00

Audiacious 3.6.2

Da li treba bolji player od Foobara?...

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Ovaj višeplatformski audioreproduktor otvorenoga koda nasljednik je dobro poznatog XMMS-a, a oni koji traže pristojno opremljenog višeplatformskog svirača glazbe koji u fokus stavlja rad s playlistama, svakako bi ga trebali probati….

Audiacious 3.6.2

Namjena

Sposoban višeplatformski glazbeni reproduktor koji je naslijedio XMMS

Platforma

Windows/Linux/BSD

Veličina

19 MB

Download

audacious-media-player.

URL

audacious-media-player.

Besplatan

prethodni tekstovi

Audiacious 3.6.2

Višeplatformski muzikalac ned 26.7.2015

Bvckup 2

Delta kopiranje ned 19.7.2015

CloneApp 1.04.345

Kloner postavki ned 12.7.2015

ZipGenius 6.3.2

Klasični arhiver ned 5.7.2015

Wondershare Player 1.6.1

Reproduktor za široke mase ned 28.6.2015

nomacs 2.4.5

Kompaktni praktičar ned 21.6.2015

Baidu Cleaner 6.0.4

Kontroverzan, ali sposoban čistač ned 14.6.2015

Veeam Endpoint Backup Free 1.0.0

Funkcionalni asketizam ned 7.6.2015

Microsoft Hyperlapse Pro 1.0.5610

Ubrzano vrijeme ned 31.5.2015

Genymotion 2.4.0

Virtualni Android ned 24.5.2015

Kiwi Music Player 1.2.7

Preslušavanje Youtubea ned 17.5.2015

IObit Driver Booster 2.3.1.0

Mali meštar od drivera ned 10.5.2015

How-Old.net

Pogađanje godina ned 3.5.2015

SyncFolders 3.3

Kompaktni sinkronizator ned 26.4.2015

YTD 5.3.6

Skidanje videa ned 19.4.2015

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji