Bug Online

OSToto PC Speeder 5.1.10.20

Čišćenje, optimizacija i još ponešto

Sučeljem moderan alat za optimizaciju i čišćenje računala koji nudi i posebna modul za popravljanje čestih i tipičnih problema u radu s računalom, a čija se inačica Pro trenutačno može dobiti besplatno na godinu dana (uz registraciju)…
Sučeljem moderan alat za optimizaciju i čišćenje računala koji nudi i posebna modul za popravljanje čestih i tipičnih problema u radu s računalom, a čija se inačica Pro trenutačno može dobiti besplatno na godinu dana (uz registraciju)…

Sistemskih alata koji su specijalizirani za održavanje Windowsa u top formi svakako ne nedostaje, a ovo je tek još jedan u nizu koji se pokušava nametnuti kao jedan od boljih u kategoriji koja je krcata zbilja kvalitetnim softverskim naslovima. Premda se ne može izravno uspoređivati s daleko moćnijim i pogotovo komercijalnim alatima ovoga tipa, ipak nudi sasvim dovoljno mogućnosti i mora mu se priznati da svoj posao, u većini slučajeva, obavlja onako kako bi se to i očekivalo.

 

Nudi moderno i vizualno usklađeno sučelje što mu svakako ide u prilog, a ono svakako pridonosi i činjenici da ga je vrlo jednostavno koristiti. Ključne su karakteristike grupirane u kategorije koje su nanizane jedna ispod druge na lijevoj strani glavnoga prozora u svojevrsnom panelu, a kada se klikne na neku od njih, na desnoj će se strani pojaviti dodatne stavke, a u nekim će se slučajevima pokrenuti i pregledavanje računala. Potonje će se dogoditi upravo onda kada se klikne bilo na gumb Clean ili Speed Up.

 

No najbolje je početi tako da se u odmah na početku pod stavkom Home jednostavno klikne na upečatljivo velik gumb Scan Now. OSToto PC Speeder pregledat će potrošnju radne memorije, provjerit će stanje mrežne konfiguracije, baš kao i opće postavke koje se tiču samoga sustava dok će pregledati i ima li kakvog nagomilanog smeća u bazi registra u Windowsima te će potražiti i ostalo nagomilano smeće na diskovima. Nakon pregleda, ako se želi aktivirati korektivne akcije, onda valja tek kliknuti na gumb Optimize.

 

Na žalost, OSToto PC Speeder ne nudi baš detaljan uvid u to što je pronašao, a premda se pored stavki za koje je potrebna kakva akcija nalazi gumb Details, zapravo će biti opisno popisane akcije koje će biti provedene što, u konačnici, i ne znači mnogo. To ujedno otkriva i kome je ovaj alat namijenjen: kućnim korisnicima koji se zapravo i ne žele zamarati previše s tehničkim detaljima nego samo žele optimizirati svoje računalo što jednostavnije i što brže je to moguće.

 

Za detaljnije čišćenje računala, odnosno nepotrebnih datoteka koje se vole vremenom nagomilati na diskovima, potrebno je kliknuti na kategoriju Clean. Proces analize automatski će otpočeti, a jednom kada završi, na uvid će se dobiti pregled kategorija datoteka koje će OSToto PC Speeder ukloniti zajedno s naznačenom veličinom kako bi se znalo koliko će se diskovnog prostora uštedjeti. Proces čišćenje aktivira se klikom na gumb Clean, a zgodno je to što je pojedine stavke moguće isključiti iz tog procesa. Samo čišćenje ovaj alat obavlja korektno, no nije na razini razvikanijih alata kao što je to, primjerice, CCleaner.

 

OSToto PC Speeder nudi i poseban segment za optimizaciju računala, a koji se svodi na pregled memorijski rezidentnih programa koji nepotrebno troše resurse i može ih se zatvoriti, tu je i pomalo nepotrebna ali uvijek prisutna mogućnost optimizacije radne memorije, zatim optimizacija sistemskih resursa kao i konfiguracije mreže te, konačno, optimizacija programa i servisa koji se pokreću zajedno s podizanjem sustava (svodi se na isključivanje određenih servisa kako bi se dodatno uštedjelo na sistemskim procesima). Segment optimizacije zapravo i nije posebno moćan, ali u nekim slučajevima itekako može dobro doći.

 

Ono što ovaj alat čini zanimljivim svakako su dodatni alati koji se mogu pronaći ako se klikne na gumb Toolbox. Tu je maleni alat za automatsko isključivanje računala u zadano vrijeme, a tu je i ograničena inačica alata Driver Talent za ažuriranje upravljačkih programa. Uz njih se nalaze još tri dodatna alata pored kojih stoji i oznaka Pro čime je jasno dano do znanja da su dostupni isključivo u inačici Pro. Prednost je što se, trenutačno, inačica Pro može dobiti besplatno na godinu dana i to tek tako da se unese adresa e-pošte na koju će biti poslan i aktivacijski ključ.

 

Ako se to doista i učini, onda će se na raspolaganje dobiti i alat za pregled koliko koja aplikacija koristi mrežnih resursa i to u stvarnom vremenu (Network Monitor), tu je i vrlo jednostavan alat za testiranje brzine dostupne internetske veze kao i katkada vrlo koristan modul PC Repair koji nudi šačicu popravaka za tipične probleme na Windowsima (od problema u radu s upravljačkim programa za grafičke kartice, preko rješavanja mrežnih problema pa sve do popravljanja vrlo specifičnih problema kao što su poteškoće s .NET komponentama).

 

Sve u svemu OSToto PC Speeder je alat koji, iako ne nudi posebno raskošne mogućnosti kao niti detaljno razrađene ugrađene alate, sigurno može naći svoje poklonike. Jednostavnost korištenja, kao i sasvim pristojni rezultati koji postiže idu mu u prilog, a mnogima će biti zanimljiv i zbog toga što nudi oku ugodno i dobro osmišljeno sučelje, neke vrlo specifične i korisne alate kao i to što se, barem u trenutku pisanja ovih redaka, inačica Pro može dobiti sasvim besplatno (na godinu dana).

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (5)

BlackMoon ned 23.10.2016 18:30

OSToto PC Speeder 5.1.10.20

Možda sam pogriješio, jer sam išao na online instalaciju... ...

BlackMoon ned 23.10.2016 18:20

OSToto PC Speeder 5.1.10.20

Meni prije par dana trebala Recuva (svi ste čuli za ovaj super programčić). Instaliram je ja, ne nudi mi izbor načina instalacije...Uz Recuvu, osvanuo mi CCleaner Professional Trial, ničim izazvan. Skidao sam s File Hippa, a imam i Unchecky instaliran, koji uopće nije trzao. Kamo ovo sve vodi?...

crankshaft ned 23.10.2016 00:44

OSToto PC Speeder 5.1.10.20

Svi ti optimizeri, boosteri i slični programi mi trebali bi u jednoj skupini pod nazivom Crapware. Nit optimiziraju, nit ubrzavaju.Malo više pripazit kod instalacije programa tj. ne klikat samo next, next, finish nego odabrat custom umjesto express install i u startu ste spriječili 50% sranja koja v...

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Ovo je relativno manje poznat set alata za čišćenje i optimizaciju računala čiji je autor poznatiji po alatu za ažuriranje upravljačkih programa Driver Talent, pruža sasvim pristojan omjer mogućnosti i dodatnih alata i to, barem za sada, za odličnu cijenu – može ga se dobiti besplatno!

OSToto PC Speeder 5.1.10.20

Opis

Zgodno osmišljen alat za čišćenje i optimiziranje Windowsa

Platforma

Windows 7/8/10

Veličina

6,58 MB

Download

www.ostoto.com/download

URL

www.ostoto.com/products

Besplatan

prethodni tekstovi

OSToto PC Speeder 5.1.10.20

Čišćenje, optimizacija i još ponešto ned 23.10.2016

ScummVM 1.8.1

Emulator za avanture ned 16.10.2016

WizTree 2.01

Brzi statističar ned 9.10.2016

Audacious 3.8

Podsjetnik na prošlost ned 2.10.2016

Multi Commander 6.4.8

Koristan, obdaren i besplatan ned 25.9.2016

FileSieve 4.01

Organizirano kopiranje datoteka ned 18.9.2016

Zeal 0.2.1

Dokumentacija na dlanu ned 11.9.2016

Explzh 7.35

Staromodni klasičar ned 4.9.2016

FileOptimizer 9.00.1541

Striktni optimizator ned 28.8.2016

dBpoweramp 16.1

Glazbene konverzije ned 21.8.2016

PT Photo Editor 3.7

Spretno uljepšavanje fotografija ned 14.8.2016

HDD Guardian 0.7.0

Nadglednik diskova ned 7.8.2016

Blisk 0.60

Preglednik za web developere ned 31.7.2016

Shutter 3.8

Uključi me, isključi me ned 24.7.2016

UltraSearch 2.1

Pretraživanje za nestrpljive ned 17.7.2016

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji