Bug Online

How-Old.net

Pogađanje godina

Počelo je skromno i trebalo je biti privatno – no onda je ova aplikacija koja pogađa dob osoba na fotografijama postala viralna. Sada se ponovno čini da je to jednostavno bilo neizbježno
Počelo je skromno i trebalo je biti privatno – no onda je ova aplikacija koja pogađa dob osoba na fotografijama postala viralna. Sada se ponovno čini da je to jednostavno bilo neizbježno

Sada je sasvim sigurno da su Microsoftovi razvojni inženjeri ove eksperimentalne aplikacije odnosno servisa, debelo podcijenili potencijal njegove popularnost, ali i faktor zanimljivosti. Aplikacija je prvi put predstavljena na konferenciji Microsoft BUILD, zatim je poveznica podijeljena s nekoliko ljudi (otprilike pedesetak, kako se tvrdi), a onda je sve eksplodiralo. Tako je internetska aplikacija How-Old.net postala viralna, a premda nije riječ o tipičnom komadu softvera čije se prikaze običava čitati u ovoj rubrici, upravo zbog činjenice da je riječ o nečemu tako popularnome, ali i o nečemu što suštinski nije nimalo trivijalno, ova aplikacija ipak zaslužuje da je se uvrsti i proglasi – programom tjedna.

 

How-Old.net je, naime, aplikacija koja je iznimno moćna u onome što radi. Dovoljno joj je na analizu dati fotografiju s jednom ili više osoba, a aplikacija će nakon kratke analize dovoljno precizno pogoditi spol, ali i dob tih osoba. O tome da će prepoznati lica na fotografijama ne treba mnogo niti govoriti, a već je i to katkada dovoljno impresivno. Preciznost varira, ali je u nekim slučajevima zastrašujuće točna. Čak toliko da je gotovo sigurno kako će neke žene (i muškarci) koji imaju neobičnu naviku kriti svoje prave godine (tko zna zašto), ovaj servis zaobilaziti u širokom luku.

 

Ipak, nekada su rezultati sasvim pogrešni i prilično daleko od istine (što nije nužno uvijek loše jer mogu ugodno iznenaditi), ali zato ovo i jest eksperimentalna aplikacija što se svima jasno daje do znanja (možda zato i poveznica na članak na službenom blogu o tome o čemu je točno riječ – ne radi). Dakako, preciznost ovisi o kvaliteti fotografije: načinu osvjetljenja, razlučivosti i brojim drugim fotografskim parametrima. Pa ipak, rezultati su dovoljno dobri da demonstriraju kvalitetu ove tehnologije, a to što su nekada sasvim pogrešni, definitivno ide u prilog razlogu zašto je aplikacija postala viralna. Ono što je važno znati jest da, barem se to tako izrijekom tvrdi, Microsoft neće sačuvati fotografije koje mu se šalju na analizu. No, onima koji radije ne bi svoju fotografiju podijelili s drugima, preporučamo da servis niti ne iskušaju.

 

How-Old.net je prilagođen korištenju sa stolnih računala, ali i s mobilnih uređaja s kojih je moguće slike poslati izravno s ugrađene kamere. U suprotnom, lako je moguće poslati već pohranjene fotografije ili, ako se to želi, iskušati već dostupne slike različitih nepoznatih i poznatih osoba čisto kako bi se stekao dojam kako aplikacija radi (barem što se rezultata tiče). Zgodan je detalj i to što je na raspolaganju i tražilica pa je moguće procijeniti dob slavnih osoba na fotografijama; dovoljno je tek upisati ime, izabrati fotografiju i pričekati rezultat.

 

Oni tehnički upućeniji sigurno će htjeti iskušati API koji omogućuje korištenje cijele mašinerije koja, pak, omogućuje detekciju lica zajedno s drugim atributima (sam API kao i cijela aplikacija zapravo potpada pod Microsoftov projekt Oxford). Premda How-Old.net djeluje kao aplikacija koja graniči sa znanstvenom fantastikom i nešto čime bi se mogli, prije svih drugih, baviti ljubitelji svega što je na rubu znanosti, iza nje ne stoji ništa posebno čarobno. Zapravo, baš nasuprot, u pitanju su kompleksni algoritmi, snaga oblaka i mogućnost analize ogromnog broja drugih fotografija na temelju kojih se formira prilično precizna procjena dobi.

 

Stavi li se tehnološka podloga na stranu, ova aplikacija za sada spada u kategoriju aplikacija za zabavu. Iako rezultati katkada mogu biti točni, u mnogim su slučajevima sasvim pogrešni pa aplikacija zapravo i ne može imati ozbiljniju primjenu osim zabave. No, tehnologija koja se koristi za ovu vrstu zabave prilično je ozbiljna i svakako bi trebalo pratiti što će projekt Oxford donijeti u budućnosti.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (3)

Marko :D ned 3.5.2015 19:06

How-Old.net

http://www.bug.hr/forum/topic/vijesti-by-forumasi/isprobajte-novu-microsoftovu-stranicu-how-oldnet/225050.aspx...

Zemljanin ned 3.5.2015 16:59

How-Old.net

Moram priznat da je skoro 100% uspjesan u procjeni godina...

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Odnedavno dostupan Microsoftov servis koji za cilj ima analizirati lica na fotografijama, pogoditi spol osoba na njima i zatim i njihovu dob, postao je predmetom središnje zabave mnogima, ali strah i trepet nekih žena (i muškaraca) čije prave godine, nekako, uvijek ostanu skrivene…

How-Old.net

Namjena

Internetska aplikacija koja pogađa dob osoba na fotografijama

Platforma

Sve

URL

how-old.net/

Besplatan

prethodni tekstovi

How-Old.net

Pogađanje godina ned 3.5.2015

SyncFolders 3.3

Kompaktni sinkronizator ned 26.4.2015

YTD 5.3.6

Skidanje videa ned 19.4.2015

Leawo Blu-ray Player 1.8.7.0

Majstor plavog lasera ned 12.4.2015

Disk Drill 1.0.187

Spašavanje datoteka ned 5.4.2015

PhotoScissors 2.0

Čarobne škare ned 29.3.2015

Jihosoft Eraser 2.1

Uništavanje datoteka ned 22.3.2015

Write! 1.0 Beta

Šarmantni asketa ned 15.3.2015

Gaaiho Reader 3.0

Ušminkani čitač ned 8.3.2015

Lazesoft Recovery Suite 4.0.1

Profesionalni spasitelj ned 1.3.2015

FolderSizes 7.5

Analiziranje diskova ned 22.2.2015

Microsoft OneNote 2013

Digitalna bilježnica ned 15.2.2015

Anvi Folder Locker Free 1.0

Praktično zaključavanje ned 8.2.2015

Wise Program Uninstaller 1.66

Brze deinstalacije ned 1.2.2015

Plex Home Theater 1.0

Moje kućno kino ned 25.1.2015

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji