Bug Online

@MAX SyncUp 6.0

Profesionalni sinkronizator

Odlično opremljen alat za sinkronizaciju sadržaja mapa te tradicionalnu izradu pričuvnih kopija podataka koji nudi niz korisnih mogućnosti, a može ga se koristiti i besplatno u nekomercijalne i osobne svrhe…
Odlično opremljen alat za sinkronizaciju sadržaja mapa te tradicionalnu izradu pričuvnih kopija podataka koji nudi niz korisnih mogućnosti, a može ga se koristiti i besplatno u nekomercijalne i osobne svrhe…

U svijetlu nedavnog hakerskog napada ucjenjivačkim softverom, ponovno je postalo evidentno kako je redovita izrada pričuvnih kopija podataka neizmjerno važna. Na taj će se način, čak i onda ako računalo postane žrtvom nekog od ransomwarea koji podatke kriptiraju, podaci moći jednostavno vratiti iz sigurno pohranjene pričuvne kopije. Alata koji se specijaliziraju za redovitu izradu backupa kao i za sinkronizaciju mapa doista ima mnogo.

 

Neki su besplatni i nešto manje opremljene, a neki su komercijalni u prilagođeni su ponešto većim računalnima sredinama. Ovaj alat koji je namijenjen upravo sinkronizaciji sadržaja mapa i tradicionalnoj izradi pričuvnih kopija podataka smješta se negdje u sredinu. Može ga se koristiti besplatno i u nekomercijalne svrhe, dakle po doma, dok će svi oni drugi za njega morati platiti bez obzira što razlike između naplatne i nenaplatne inačice gotovo da i nema.

 

Ono što @MAX SyncUp čini drugačijim i prilično zanimljivim alatom svakako je činjenica da nudi hrpicu mogućnosti koje su inače karakteristične za komercijalne alate ove vrste, ali i neke dodatne značajke koje se ponešto rjeđe mogu viđati. Prije svega, ovaj alat omogućava stvaranje backupa ili sinkronizaciju sadržaja mapa na različitim odredištima: od vanjskih ili lokalnih diskova, preko destinacija na lokalnoj mreži i na NAS-ove, ali i putem FTP-a, SFTP-a, WebDAV-a te na servise kao što su to Google Drive i Dropbox.

 

Za sam proces sinkronizacije podatka između dvaju računala oslanja se na algoritam sličan onome koji koristi dobro poznati RSync što znači da se prenose samo oni djelići datoteka koji su promijenjeni, a njegova je specifičnost i to što omogućava stvaranje backupa u stilu vremenskog stroja na MacOS-u (Apple Time Machine) kod kojega je naglašeno stvaranje inkrementalnih pričuvnih kopija. Dakako, kada smo već kod toga, @MAX SyncUp nudi različite kombinacije inkrementalnih backupova kao i cjelovitih pri čemu se modu čuvati više verzija neke datoteke te je zatim vraćati iz backupa prema zadanom datumu.

 

Kako bi se datoteke pregledavalo, nije ih potrebno vraćati iz tradicionalnog backupa nego je arhive moguće izravno pregledavati, a moguće je vraćati i individualne datoteke čije su kopije sačuvane putem (S)FTP-a ili se nalaze na nekom WebDAV poslužitelju ili servisu kao što je to Google Drive. Dakle, nije potrebno preuzimati cjelovitu arhivu nego je iz nje moguće izvući samo one datoteke koje se želi vratiti. Što se čiste sinkronizacije tiče, @MAX SyncUp također posao odrađuje odlično.

 

Podržava višesmjernu sinkronizaciju (zgodno je i to što se u jednome profilu može namjestiti da se sinkronizira više različitih polazišnih kao i odredišnih mapa i putanja) čime se jamči da sam proces sinkronizacije precizno ukloni zastarjele i suvišne datoteke. Uz to, omogućava korištenje arhivske datoteke (bilo @MAX SyncUpove ili klasične Zip arhive) što znači da ga se može relativno lako koristiti za sinkronizaciju dvaju računala korištenjem jednog vanjskog USB diska. Kako podržava komprimiranje i šifriranje uz 256-bitni kriptografski algoritam, ne treba posebno naglašavati kao će arhive zauzimati i manje prostora, a prebacivanje datoteka na vanjskom disku je sigurno (šifriranje je korisno i kada se arhive žele pohraniti na oblačnim skladišnim servisima).

 

Od drugih detalja svakako treba izdvojiti podršku za VSS (Volume Shadow Copy Service) zahvaljujući čemu je omogućena sinkronizacija i onih datoteka koje u danom trenutku zaključanima drži neki servis (korisno kada se želi sinkronizirati Outlookove podatkovne datoteke, ali i brojne druge) dok će nekima biti zanimljivo i to što može kopirati ACL podatke za datoteke i mape te točno procesirati kolekcija korisnički definiranih podataka (reparse point) kao i to što se može namjestiti kao klasični servis u Windowsima. Praktično je i to što je sposoban poslati obavijesti putem e-pošte, a zna i pokretati eksterne aplikacija jednom kada izvršavanje profila dovrši.

 

Dakako, mogućnosti i praktičnih detalja ima još, a sve se može doznati bilo pregledavanjem opcija unutar samoga alata kod praćenja koraka čarobnjaka koji pomaže formirati profil za backup, sinkronizaciju ili povrat podataka ili da se zaviri u sažetu no dovoljno informativnu dokumentaciju koja je dostupna na službenoj web stranici samoga alata (pritisak tipke F1 će otvoriti online dokumentaciju). Sve u svemu, @MAX SyncUp je odlično opremljen alat za backup i sinkronizaciju koji se množe koristiti i besplatno u nekomercijalne svrhe. Oni koji ne udovoljavaju licencnim odredbama, morat će se odlučiti za jedan od modela: jedna osobna licenca stoji 25 dolara, a profesionalna 45 dolara. Kada se naručuje od dvije do deset licenci, onda osobna stoji 20 dolara, a profesionalna 35.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (2)

dado ned 21.5.2017 10:09

@MAX SyncUp 6.0

Usminkani Cobian Backup...

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Riječ je o nešto manje poznatom no vrlo moćnom alatu za sinkronizaciju sadržaja mapa te tradicionalnu izradu pričuvnih kopija podataka koji nudi i neke vrlo korisne dodatne mogućnosti, a da bi stvar bila još bolja – besplatan je za kućne korisnike i nekomercijalnu uporabu…

@MAX SyncUp 6.0

Opis

Jako dobro razrađen alat za sinkronizaciju mapa, besplatan isključivo u nekomercijalne svrhe

Platforma

Windows 7/8/10

Veličina

2,9 MB

Download

www.maxsyncup.com/files

URL

www.atmaxsoft.com/

Besplatan / 1 licenca (od 24,75 do 45 USD)

prethodni tekstovi

@MAX SyncUp 6.0

Profesionalni sinkronizator ned 21.5.2017

Musique 1.5

Diskretni šarm minimalizma ned 14.5.2017

O&O FileDirect 1.0.261

Specijalist za dijeljenje ned 7.5.2017

Wise Care 365 4.61

Više od čistača ned 30.4.2017

StartIsBack++ 2.0.6

Povratak startnog izbornika ned 23.4.2017

winLAME 2017

Posljednje izdanje ned 16.4.2017

MiniTool Partition Wizard 10.2

Vladar diskova i particija ned 9.4.2017

Winaero Tweaker 0.7.0.0

Mala tajna majstora ned 2.4.2017

TapinRadio 2.04.2

Kompaktni radioman ned 26.3.2017

WinDataReflector 1.5.1

Zrcaljenje datoteka ned 19.3.2017

Movavi Photo Editor 4.0.0

Šminkanje fotografija ned 12.3.2017

SysGauge 1.5.18

Mjeritelj performansi ned 5.3.2017

MAMP 3.3.0

Moj lokalni poslužitelj ned 26.2.2017

Light Alloy 4.9.3

Iz Rusije s ljubavlju ned 19.2.2017

RollBack Rx Home 10.5

Putovanje kroz vrijeme ned 12.2.2017

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji