Bug Online

Genymotion 2.4.0

Virtualni Android

Genymotion nije jeftino rješenje za virtualizaciju Android OS-a, no s obzirom na to da nudi mnogo korisnih podrški i zgodnih mogućnosti, ali i to da ga se može koristiti besplatno u komercijalne svrhe, lako pronalazi svoje sljedbenike…
Genymotion nije jeftino rješenje za virtualizaciju Android OS-a, no s obzirom na to da nudi mnogo korisnih podrški i zgodnih mogućnosti, ali i to da ga se može koristiti besplatno u komercijalne svrhe, lako pronalazi svoje sljedbenike…

Svatko tko se ikada okušao u razvoju aplikacija za Android, vjerojatno dobro zna koliko emulator katkada može biti spor i koliko može narušiti tijek razvojnog procesa, a ne treba niti posebno spominjati koliko treba uložiti vremena kako bi se sve podesilo vlastitim potrebama i kako bi se stvorili odgovarajuću virtualni uređaji. Razloga koji su izravno krivi za slabije performanse emulatora, bez obzira na hardversku podlogu na kojoj se pokreće, itekako ima pri čemu je najočigledniji činjenica da je riječ o emulatoru, a ne simulatoru.

 

Primjerice, Apple razvojnim inženjerima sugerira da se aplikacije pisane za iOS svakako isprobaju i na fizičkim uređajima (nešto što je, zapravo, uputno i u svijetu aplikacija za Android OS) budući da simulator ugrađen u Xcode vjerno dočarava rado samoga operacijskoga sustava, a ne i uređaja na kojem će se pokretati. Google je, s druge strane, donio odluku da njihov emulator nastoji emulirati ARM procesore te, može se to i tako reći, druge hardverske karakteristike.

 

Međutim, ta je odluka zapravo zagorčala život razvojnim inženjerima koji žele (ili moraju) redovito iskušavati aplikacije u virtualnom okruženja i, onda kada za to stigne pravi trenutak, na pravim fizičkim uređajima. Srećom, rješenja za iritantno spor emulator postoji, a jedno od rješenja se nalazi u alternativama baš kao što je višeplatformski Genymotion. Riječ je o komercijalnom alatu koje se zapravo temelji na dobro poznatom rješenju otvorenog koda AndroVM, no može se besplatno koristiti u osobne svrhe iako postoje ograničenja.

 

Sam Genymotion vrlo je lako podesiti, a u pozadini se oslanja na VirtualBox što samo po sebi jamči značajno bolje performanse. Nakon kratke instalacije (može se izabrati instalacija s već integriranim VirtualBoxom ili instalacija bez njega u slučaju da VirtualBox već prisutan na računalu), potrebno je otvoriti korisnički račun kako bi se iz oblaka dodale virtualne mašine ili, bolje rečeno, virtualni slike (image) različitih uređaja i različitih verzija Android OS-a. Među njima su se našli i uređaji Nexus, Samsung Galaxy S3 i S4, HTC One, Xperia Z i drugi, a ukupno ima 20 već spremnih uređaja. Pri svemu tome valja imati na umu da je za rad potreba procesor koji podržava VT-x ili AMD-V, a zahtijeva se minimalno 2 GB radne memorije i oko 400 MB slobodnog prostora na disku.

 

Razvojnim inženjerima će biti vrlo važno što se Genymotion može fino integrirati s Eclipseom, ali i Android Studiom s time da je za oba razvojna sučelja potrebno instalirati poseban plugin. U Android Studio dodatak za Genymotion će se pronaći u repozitoriju dok je za Eclipse procedura nešto drukčija. Najprije treba kliknuti na Help, Install new software i zatim na Add. Polja treba popuniti s nazivom Genymotion i dodati odredište http://plugins.genymotion.com/eclipse/ te potom pod Genymobile, kvačicom označiti stavku Genymotion i Genymotion Eclipse Tools te zatim dalje pratiti korake kroz koje vodi sam Eclipse.

 

Zgodno je i to što Genymotion može raditi i samostalno, pa će itekako dobro doći za iskušavanje bilo kojih drugih aplikacija, ali i za drugo. Osim toga, nudi i cijeli niz senzora te podršku za vanjske uređaje kao što je kamera, a nije mu strana simulacija GPS-a. Doduše, upravo u ugrađenim podrškama razlikuju se dva izdanja u kojima Genymotion dolazi: onom besplatnom koje se može koristiti u osobne svrhe, te ne baš jeftino komercijalno izdanje. Naime, izdanje Business stoji 25 EUR mjesečno i to po korisniku ili, ako se želi platiti godišnja pretplata, nemalih 300 EUR (nezavisni developeri trenutno mogu ostvariti popusti od 67%).

 

No, razlike između besplatnog i komercijalnog izdanja su, kada se bolje pogleda specifikacija, prilično velike. Primjerice, u komercijalnom izdanju se dobiva podrška za akcelerometar, zatim podrška za multi-touch ali dobiva se i Java API, Screencast, Virtual device migration, Pixel Perfect, podrška za SMS i pozive te drugo. Sve u svemu, ključna prednost Genymotiona u ovome su trenutku iznimno dobre performanse čak i bez obzira na to što iz toga proizlaze i određene slabosti, pa je ovo rješenje još daleko od savršenstva. Pa ipak, unatoč tome i prilično visokoj cijeni (ona će mnogima biti prepreka preko koje će teško prijeći), Genymotion je vrlo sposobno rješenje za virtualizaciju Android OS-a i uređaja.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (1)

Stane_vz danas 14:06

Genymotion 2.4.0

Neznam kolko sve skupa drzi vodu za 300€ godisnje obzirom da se radi o Android x86 (VirtualBox omogucije x86 virtualizaciju, ne ARM). Radje bi te novce potrosio na stvarne uredjaje i radio na stvarnom hardveru. Opcije su usb connection (dostupno by default na svakom androidu) ili adb...

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Pri razvoju aplikacija za Android, jedan od najvažnijih segmenata je upravo emulator, odnosno rješenje za virtualizaciju tog operativnog sustava. Mnogi nisu zadovoljni ono što se nudi kroz razvojno sučelje, pa su nastale alternative koje nude bolje performanse poput ovoga…

Genymotion 2.4.0

Namjena

Sve popularnije rješenje za virtualizaciju Androida koje koristi VirtualBox

Platforma

Windows Vista/7/8, OS X, GNU/Linux

Veličina

117,5 MB

Download

www.genymotion.com/#!/d

URL

http://www.genymotion.com/#!/download

Besplatan, 25 EUR mj. po korisniku (Business)

prethodni tekstovi

Genymotion 2.4.0

Virtualni Android jučer

Kiwi Music Player 1.2.7

Preslušavanje Youtubea ned 17.5.2015

IObit Driver Booster 2.3.1.0

Mali meštar od drivera ned 10.5.2015

How-Old.net

Pogađanje godina ned 3.5.2015

SyncFolders 3.3

Kompaktni sinkronizator ned 26.4.2015

YTD 5.3.6

Skidanje videa ned 19.4.2015

Leawo Blu-ray Player 1.8.7.0

Majstor plavog lasera ned 12.4.2015

Disk Drill 1.0.187

Spašavanje datoteka ned 5.4.2015

PhotoScissors 2.0

Čarobne škare ned 29.3.2015

Jihosoft Eraser 2.1

Uništavanje datoteka ned 22.3.2015

Write! 1.0 Beta

Šarmantni asketa ned 15.3.2015

Gaaiho Reader 3.0

Ušminkani čitač ned 8.3.2015

Lazesoft Recovery Suite 4.0.1

Profesionalni spasitelj ned 1.3.2015

FolderSizes 7.5

Analiziranje diskova ned 22.2.2015

Microsoft OneNote 2013

Digitalna bilježnica ned 15.2.2015

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji