Bug Online

dBpoweramp 16.1

Glazbene konverzije

Sposoban i iznimno brz konverter audiodatoteka koji nudi i alat za ripanje CD-ova kao i prilično zgodne mogućnosti…
Sposoban i iznimno brz konverter audiodatoteka koji nudi i alat za ripanje CD-ova kao i prilično zgodne mogućnosti…

Unatoč činjenici da dBpoweramp zapravo i ne nudi mnogo mogućnosti koje se ne mogu pronaći u zaista brojnim besplatnim alatima za konverziju audiodatoteka, barem kada se pod tim misli na mogućnosti koje su većini i najkorisnije pa ih samim time i najčešće traže, njegova ponešto drukčija izvedba koja korijenje ima u činjenici da je možda pomalo prilagođeniji OS-u X nego što je to Windowsima, čini ga ipak drukčijim i zanimljivim.

 

U suštini se s njime dobivaju dva alata: konverter audiodatoteka i alat za ripanje glazbenih CD-ova. Prilično se dobro integrira u sustav pa se konverzija audiodatoteka može pokrenuti izravno sa kontekstnog izbornika u Windowsima, a posebno se ističe prilično velikom brzinom konverzije budući da može upogoniti sve dostupne procesorske jezgre kao i činjenicom da je tehnički zapravo dobro potkovan. Instalacija mu je tipična, a jednom kada završi, pojavit će se prozorčić u kojemu se nudi izbor stvaranje prečaca na radnoj površini.

 

Prečace je moguće izraditi do svakoga ponuđenog modula ili samo do kontrolnog centra putem kojega se pokreću ponuđeni moduli. Koristiti dBpoweramp stvarno je jednostavno. Premda nudi i neke pomalo naprednije mogućnosti koji će neki znati itekako cijeniti, a kao što je opcija dodavanja DSP efekata, za njih će se ipak morati pomalo prebirati po dostupnim izbornicima koji, mora se to reći, nisu uvijek najvidljiviji. Osim toga, funkcionalnost dBpowerampa zbilja se ponešto razlikuje od klasičnih alata ove vrste.

 

Primjerice, kada se pokrene modul za konverziju audiodatoteka, prvo će se prikazati dijalog u kojem je potrebno izabrati audiodatoteke koje se želi konvertirati. Nakon toga će se pokrenuti iznimno kompaktan prozorčić u kojem se definira odredišna mapa kamo će konvertirane datoteke biti smještene, tu je moguće izabrati enkoder, odnosno, izlazni format, a pri dnu tog prozora nalazi se i dio putem kojega je moguće naznačiti koji će se od hrpice DSP efekata sve primijeniti pri konverziji. Kada se klikne na gumb kojim se započinje konverzija, zatvorit će se prethodni prozor, a otvorit će se nov u kojem je moguće pratiti napredak konverzije.

 

S druge strane, alat za ripanje glazbenih CD-ova ipak ima tradicionalniji pristup. Kada ga se pokrene, dočekat će poruka o tome da u optički pogon valja ubaciti CD, a ako je već ubačen, pjesme s CD-a će automatski biti ubačene u listu za ripanje. Sadržaj CD-a će također automatski biti prepoznat (dBpoweramp nudi prilično širok izbor izbora za preuzimanje metapodataka), a prije nego što se konverzija aktivira, potrebno je tek naznačiti zadani enkoder kojim će buduće glazbene audiodatoteke biti konvertirane. Zadani je format FLAC, no tu su dostupni i svi drugi koji su dostupni i kod modula za konverziju audiodatoteka.

 

Pomalo je neočekivano smješten alat za uređivanje metapodataka audiodatoteka kao i dodatak za preuzimanje naslovnica albuma s Interneta: njemu je najlakše pristupiti putem kontekstnog izbornika u Windowsima tako da se najprije klikne na željenu audiodatoteku desnom tipkom miša, a onda se izabere opcija Edit ID-Tag. Sam alat za uređivanje metapodataka nije posebno moćan, ali je dovoljno upotrebljiv da se popune podaci koja možda nedostaju i da se, ako se to želi, s Interneta preuzme naslovnica albuma kojoj pjesma pripada.

 

Što se same konfiguracije tiče, stvarčice su sasvim jasne. Globalno podešavanje parametara pokreće se iz kontrolnog centra i to tako da se klikne na gumb List / Options ako se žele podešavati parametri audio kodeka ili na gumb Advanced Settings ako se želi upravljati osnovnim mogućnostima samoga dBpowerampa kao što je, primjerice, upravljanje integracijom u Windowsima. Dakako, dostupnim enkoderima se upravlja u trenutku kada se započinje s procesom same konverzije, a ovisno o pokrenutom modulu, dodatne se mogućnosti mogu pronaći na izbornicima koji su obično smješteni pri vrhu prozora.

 

Od drugih mogućnosti, svakako valja izdvojiti Batch Converter koji služi za slijednu konverziju većeg broja audiodatoteka, a na upravljačkom se centru nalazi još jedna opcija: PerfectTUNES. Riječ je zapravo o zasebnom alatu koji je potrebno i odvojeno preuzeti i instalirati, a poslužit će za uređivanje već postojeće glazbene kolekcije. Bilo kako bilo, dBpoweramp prilično je sposoban i vrlo brz alat za konverziju individualnih audiodatoteka, kao i konverziju većeg broja audiodatoteka i ripanje CD-ova koji je tehnički dobro potkovan. Cijena alata ovakvog kalibra? Za jedno računalo stajat će nemalih 35 eura dok je Family Pack procijenjen na jednako tako nemalih 61 euro no zato ga je moguće instalirati na dva do pet računala.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (5)

BlackMoon jučer 00:20

dBpoweramp 16.1

Slažem se za EAC, ali ovaj program mi je odavno prirastao srcu i dugo ga koristim. Puno mogućnosti, ali prilično jednostavan, uz to i dosta profi izgleda.. Konverzije, ripanje, integracija u shell, sve mi je odradio bez problema. vrlo stabilan i brz. Program nije free, dobio sam verziju 14.1 na...

Sum_of_all_fears ned 21.8.2016 22:29

dBpoweramp 16.1

Za ripanje audio CDova je jedan kralj - EAC. Radi isključivo to i najbolje radi....

rooswelt1991 ned 21.8.2016 22:25

dBpoweramp 16.1

Za sve te konverzije godinama koristim formatfactory. Besplatan, i jako koristan programčić ...

blackalbum ned 21.8.2016 12:57

dBpoweramp 16.1

sve je to u redu ali ja gledam u čudu da jedan informatičar ima original cd...

Mirko935 ned 21.8.2016 11:32

dBpoweramp 16.1

Malo je bolesno skup... xrecode nudi sve ovo, a čini mi se i više, za 10 eura. S tim da demo verzija radi zauvijek očito i ima svu funkcionalnost....

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
U moru besplatnih alata za konverziju glazbe, katkada se pronađe i pokoji komercijalan poput ovoga. Premda nudi tipične mogućnosti za ovaj tip programa, njegova izvedba je ipak ponešto drugačija i baš je zbog toga zanimljiv…

dBpoweramp 16.1

Opis

Jednostavan, brz i učinkovit konverter glazbenih formata

Platforma

Windows 7/8/10/OS X

Veličina

31,2 MB

Download (Windows)

www.dbpoweramp.com/inst

Download (OS X)

www.dbpoweramp.com/inst

URL

www.dbpoweramp.com/dmc.

35 EUR / 61 EUR (Family Pack)

prethodni tekstovi

dBpoweramp 16.1

Glazbene konverzije ned 21.8.2016

PT Photo Editor 3.7

Spretno uljepšavanje fotografija ned 14.8.2016

HDD Guardian 0.7.0

Nadglednik diskova ned 7.8.2016

Blisk 0.60

Preglednik za web developere ned 31.7.2016

Shutter 3.8

Uključi me, isključi me ned 24.7.2016

UltraSearch 2.1

Pretraživanje za nestrpljive ned 17.7.2016

LightZone 4.1.6

Čarobnjak za fotografije ned 10.7.2016

MusicBrainz Picard 1.3.2

Popravljanje glazbene kolekcije ned 3.7.2016

HomeBank 5.0.8

Kućni računovođa ned 26.6.2016

Peerio 1.4.2

Maksimalno siguran ned 19.6.2016

BackUp Maker 7.200

Praktičar s adutom ned 12.6.2016

Movavi Video Converter 16.2.0

Konverter s dodatnom opremom ned 5.6.2016

RuckZuck 1.5.0.3

Upravitelj paketima ned 29.5.2016

ON1 Effects 10.5.0 Free

Specijalist za efekte ned 22.5.2016

Hain 0.3.0

Uglađeni pomoćnik ned 15.5.2016

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji