Bug Online

Sophos Home 1.0.2

Sigurnosni minimalizam

Nenametljivo i kompaktno besplatno protuvirusno rješenje koje se može instalirati na do deset računala, a kojim se upravlja iz centraliziranog web sučelja te koje nudi solidnu sigurnosnu zaštitu…
Nenametljivo i kompaktno besplatno protuvirusno rješenje koje se može instalirati na do deset računala, a kojim se upravlja iz centraliziranog web sučelja te koje nudi solidnu sigurnosnu zaštitu…

Sophos nije nepoznato ime u svijetu sigurnosnoga softvera i njegovo su antivirusna rješenja najviše poznata u poslovnim i enterprise krugovima. Međutim, odnedavno je dostupna i posebna besplatna inačica ovoga antivirusa koja je posebno namijenjena upravo kućnim korisnicima. Premda je ponuda besplatnih antivirusnih alata prilično izdašna, kvaliteta takvih alata opetovano pada ponajviše stoga jer su njihovi autori počeli takve programe opterećivati nizom često nepotrebnih karakteristika.

 

Jednako tako ih opterećuje i činjenica da su besplatni protuvirusni alati postali suviše napadni u nagovaranju korisnika da prijeđu na plative inačice što je, s jedne strane sasvim logično, ali s druge strane uzrokuje sasvim suprotan efekt. Jedan od tih efekata je i činjenica da se neki odlučuju potražiti novo protuvirusno rješenje, a među novim imenima nalazi se upravo i Sophos Home. Ono što ga odmah čini zanimljivim svakako je to da je riječ o protuvirusnom rješenju kojim se upravlja centralizirano putem web preglednika (moguće je dodati odnosno instalirati antivirus na do 10 računala).

 

Sve počinje tako da se otvori korisnički račun na službenoj web stranici, zatim se tek stvoreni korisnički račun aktivira putem poruke e-pošte koja će se dobiti u dolazni pretinac i zatim se unutar kontrolnog centra klikne na tipki Install. Time će se pokrenuti preuzimanje instalacijskog paketa teškog gotovo 190 MB koji valja pokrenuti na računalu i zatim pratiti jednostavne upute čarobnjaka koji vodi korak po korak do instalacije agenta. Prije nego što instalacija dovrši, Sophos Home će biti i ažuriran pa svakako valja imati aktivnu vezu s Internetom (na svim računalima na kojima će se agent instalirati).

 

Nakon što instalacija dovrši, u kontrolnom centru kojemu se pristupa putem web preglednika pojavit će se i računalo na kojem je instaliran agent. Tamo je moguće vidjeti potencijalna upozorenja (ako je Sophos Home pronašao neku od sigurnosnih prijetnji), uključivati ili isključivati neki od tri dostupna sigurnosna modula, udaljeno pokretati ručno skeniranje računala (protuvirusna zaštita je, dakako, cijelo vrijeme aktivna i radi u stvarnom vremenu), reagirati na pronađene sigurnosne prijetnje i drugo.

 

Sophos Home, dakle, nudi tri osnovna sigurnosna modula: klasičnu protuvirusnu zaštitu, web zaštitu (blokiranje potencijalno opasnih web stranice) te prepoznavanje i blokiranje potencijalno neželjenih aplikacija. Sva tri modula rade posve automatski i na njih se ne može pretjerano utjecati osim definirati nekoliko iznimki. Primjerice, protuvirusnom je alatu moguće dodati putanju od određene mape za koju se želi da je se ignorira. Za web zaštitu je također moguće dodavati web stranice koje se žele svakako propustiti, ali i definirati za koje će se tipove web stranica dobivati upozorenje, koje će biti blokirane i koje će biti dopuštene (u web sučelju valja potražiti Web Category Access).

 

Inicijalno su sve kategorije web stranica dopuštene, no moguće je definirati da Sophos Home blokira stranice seksualno eksplicitnog sadržaja, one koje nude proxy usluge ili mogu prevoditi stranice, te općenito one koje nude sadržaj neprikladan za djecu i tako Sophos Home pretvoriti u svojevrsnu roditeljsku zaštitu, odnosno, tipičan sustav za filtriranje weba. Klijent koji će se instalirati na računalo, za razliku od web sučelja, nudi minimalne mogućnosti što će nekima biti posebno dopadljivo i ključni argument zašto ovaj alat uopće iskušati.

 

Osim što je glavno sučelje vrlo kompaktno, Sophos Home ne troši mnogo resursa. Na testnom je računalu uglavnom trošio oko 30 MB radne memorije, a procesorsko vrijeme bi skočilo samo pri procesu skeniranja cijeloga računala. Kroz sučelje je moguće tek pregledavati koji su moduli pokrenuti, zatim otvoriti središnju konzole u web sučelju (klikom na gumb Home Dashboard), pokrenuti ručni proces skeniranja računala te parcijalno reagirati na pronađene sigurnosne prijetnje. I ništa više od toga. Dakako, zbog svojeg je minimalizma, Sophos Home iznimno nenametljiv i tih – jednom kada ga se instalira, neće se znati da postoji sve dok se za tim ne pokaže potreba.

 

Sa sigurnosne strane, Sophos se svrstava među bolje ocijenjene antivirusne alate sposobne detektirati najraznovrsniju gamad. Ipak, prema testovima, pomalo zaostaje za konkurentskim alatima kao što je Avira ili Kaspersky. No to ne znači da Sophos Home ne nudi solidnu razinu sigurnosne zaštite. Dapače, ista ona sigurnosna zaštita koju Sophos nudi tvrtkama, dostupna je i u ovom kućnom izdanju, a prema nezavisnom testu koji je proveo AV-test u prosincu prošle godine, postigao je zavidne rezultate te je detektirao i uklonio više od 14 tisuća uzoraka malwarea ostvarivši tako stopostotni rezultat.

 

Sve u svemu, Sophos Home je zanimljiv višeplatformski antivirusni alat koji je ponajprije namijenjen kućnim i manje zahtjevnim korisnicima koji samo traže nenametljivu sigurnosnu zaštitu. Svoj posao obavlja korektno premda mu se može ponešto zamjeriti nešto sporije skeniranje računala, ali zato ne troši mnogo sistemskih resursa te nudi i centralizirano upravljanje i nadzor pridruženih računala (dopušteno ga je instalirati na do deset računala) iz web sučelja.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (4)

metallic jučer 22:51

Sophos Home 1.0.2

Kolega, koji AV program bi preporucio za kucnu upotrebu? Mislim na besplatne kao ovaj sophos......

djigibao jučer 20:55

Sophos Home 1.0.2

30MB RAM-a?...hm...jedino ako se ne racuna ovaj servis od 200MB http://www.youtube.com/watch?v=dsuf9UVsAKM BTW: zauzece na HDD je oko 900MB......

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Ostaviti računalo bez ikakve sigurnosne zaštite može biti prilično pogubna igra, no izabrati protuvirusno rješenje i to pogotovo ono besplatno često se pokazuje pravim izazovom. Sophosov besplatni antivirus tek je jedan od mogućih kandidata, ali istodobno vrlo zanimljiv…

Sophos Home 1.0.2

Namjena

Jednostavan i nenametljiv protuvirusni alat koji nudi solidnu razinu zaštite

Platforma

Windows 7/8/10, Mac OS X 10.8 do 10.11

Veličina

188 MB

URL

home.sophos.com/

Besplatan

prethodni tekstovi

Sophos Home 1.0.2

Sigurnosni minimalizam jučer

Honeyview 5.16

Brzina mu je vrlina ned 7.2.2016

PDF Shaper 5.0

Kompaktni praktičar ned 31.1.2016

Halite 0.4.0.4

Šarmantni minimalist ned 24.1.2016

XWidget 1.932

Ljepuškasti i praktični ned 17.1.2016

BCTextEncoder 1.02.1

Šifrirani tekst ned 10.1.2016

Metatogger 5.6

Vladar metapodataka ned 3.1.2016

FileZilla Server 0.9.54

Kućni poslužitelj ned 27.12.2015

Create Synchronicity 6.0

Sinkronizirana harmonija ned 20.12.2015

Macgo Free Media Player 2.16.9

Prirodno elementaran ned 13.12.2015

Copy 3.2.01

Podaci u oblaku ned 6.12.2015

XDM 2015 5.4.27

Dobro balansiranih mogućnosti ned 29.11.2015

SoftPerfect RAM Disk 3.4.7

Brz, malen i praktičan ned 22.11.2015

BeeBeep 3.0.0

Mali mrežni razgovori ned 15.11.2015

Wondershare MobileGo 7.9.2

Strogo kontrolirani smartfoni ned 8.11.2015

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji