Bug Online

ExMplayer 4.0

Majstor treće dimenzije

Ne spada među najmoćnije i najopremljenije multimedijske reproduktore no nudi dovoljno da zadovolji većinu i to pogotovo one koji su željni gledanja 3D sadržaja…
Ne spada među najmoćnije i najopremljenije multimedijske reproduktore no nudi dovoljno da zadovolji većinu i to pogotovo one koji su željni gledanja 3D sadržaja…

Izbor najboljeg multimedijskog reproduktora prilično je nezahvalan budući da je taj izbor vrlo individualan i dok će neki reproduktor odgovarati nečijem senzibilitetu i potrebama, drugome će isti taj biti predmetom sprdnje i gnušanja. Ne čudi, stoga, da su reproduktori oduvijek bili predmetom žustrih rasprava iako si te rasprave zapravo sasvim bespotrebne, upravo zbog tog individualnog odabira i procjene.

 

ExMplayer definitivno ne spada među najbolje, najopremljenije i najsposobnije multimedijske reproduktore, ali je dovoljno sposoban da zadovolji većinu koji svakodnevno gledaju videozapise na računalima i prijenosnicima s Windowsima ili Linuxom (da, riječ je o višeplatformskom reproduktoru otvorenog koda). No ono što ExMplayer čini posebno zanimljivim je njegova podrška za reprodukcijom 3D sadržaja. Ključni je trik da nije potrebno imati odgovarajući zaslon da bi se moglo uživati u 3D filmu jer ExMplayer nudi nekoliko različitih načina pregledavanja 3D filmova.

 

Osim što ga je moguće instalirati, tu je i portabilna inačica što je prilično praktično – tako je ExMplayer uvijek moguće imati pri ruci. Sučelje mu je jednostavno, nimalo pretenciozno niti raskošno, a opet sasvim tipično pa ne odudara od većine i već je na prvi pogled jasno kako se ExMplayer uvelike oslanja na različita druga rješenja otvorenoga koda. Tako je u njegovoj samoj srži MPlayer (od tuda mu i ime), zatim FFmpeg te druga poznata rješenja. Sve to zapravo znači da je vrlo lako znati što očekivati, a ExMplayer na sve to nadograđuje i neke druge karakteristike.

 

Prije svega je tu, dakle, već spomenuta podrška za 3D. Cijela stvar radi prilično dobro, a ako nemate odgovarajući zaslon, nije se potrebno brinuti jer će se ExMplayer pobrinuti da se hardverski potpomognut stereoskopski 3D (video koji je kodiran za svako oko individualno pa su videozapisi smješteni jedan iznad drugoga ili jedan pored drugoga) bez problema prikazuje kao kolorno kodirani (anaglifski) 3D koji se gleda pasivnim naočalama s raznobojnim lećama. Osim toga, moguće je gledati 3D sadržaj kao standardni 2D video što je zgodno ako se posjeduje 3D film, a ne želi ga se gledati na taj način.

 

S obzirom na komponente otvorenog koda na koje se ExMplayer oslanja, opća mogućnost reprodukcije, podrška za formatima i titlovima, opća upravljivost te druge mogućnosti sasvim tipične za ovakav tip softvera, nimalo ne iznenađuju. I to je, zapravo, pohvalno jer to samo znači da većina neće imati posebne zamjerke. Ono što ExMplayer čini dodatno zanimljivim su i proširene mogućnosti kojima raspolaže, a koje ga pomalo pomiču iz okvira klasičnih multimedijskih reproduktora.

 

Tako se u glavnom prozoru pod izbornikom Tools mogu pronaći dodatni alati. Istina, riječ je o prilično rudimentarnim dodacima no koji, kada se za tim pokaže prilika, mogu dobro poslužiti. Najzanimljiviji je alat za preuzimanje videa s poznatih videoservisa (videodl). Samo se unese URL, po želji odabere format i pokrene se preuzimanje te će videodatoteka biti spremljena na prethodno definirano odredište. Osim tog dodatka, tu je i onaj za izvlačenje audiozapisa iz videa koji se reproducira, stvarno rudimentaran konverter audiozapisa, te alat namijenjen izrezivanju djelića videozapisa koji se reproducira.

 

ExMplayer nudi još neke zgodne sitnice kao što je dodatak za preuzimanje titlova za otvoreni videozapis (oslanja se na servis opensubtitles.org) ili Seekview kojim se generira malena sličica za svaki frame videa – dovoljno je tek miš pomaknuti na određenu poziciju videozapisa i sličica će se prikazati bez da se od toga mjesta pokrenula reprodukcija (osim, dakako, ako se tako želi). Sve u svemu, ExMplayer uopće nije loš multimedijski reproduktor. Neke od dostupnih mogućnosti su iznimno rudimentarne, ne obiluje naprednim parametrima, ali će za prosječnu svakodnevnu uporabu itekako dobro poslužiti dok većinu multimedijskih reproduktora otvorenog koda nadmašuje podrškom za 3D sadržaje.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (1)

DigiMagic ned 19.10.2014 12:51

ExMplayer 4.0

Tražim već neko vrijeme player bolji od Stereoscopic playera pa sam nakon toliko hvaljenja probao i ovaj. E, katastrofa - MVC fajlove ne prepoznaje, uopće nema ni opcije za bilo kakve dual stream fajlove, HDMI 1.4 ne podržava, ono ključno zbog čega sam ga testirao - ispravno pozicioniranje 3D titlov...

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Multimedijski reproduktori oduvijek su bili predmetom žustrih rasprava i to ponajviše stoga što je izbor najboljeg i omiljenog sasvim individualan. Ovo je još jedan reproduktor solidnih mogućnosti no u kojem će uživati ponajprije oni koji žele gledati 3D sadržaj…

ExMplayer 4.0

Namjena

Pristojno opremljen multimedijski reproduktor s dobrom podrškom za 3D sadržaje

Platforma

Windows Vista/7/8/8.1/Linux

Veličina

34,3 MB

Download

exmplayer.sourceforge.n

URL

exmplayer.sourceforge.n

Besplatan

prethodni tekstovi

ExMplayer 4.0

Majstor treće dimenzije ned 19.10.2014

WPS Office 2014

Uredski paket na kineski ned 12.10.2014

Auslogics Duplicate File Finder 4.0.0.0

Istrebljivač duplikata ned 5.10.2014

MediaPurge 5.56

Krotitelj medijskoga nereda ned 28.9.2014

FocusWriter 1.5.3

Neometano pisanje ned 21.9.2014

Hddb File Search 3.0.4

Munjevito pretraživanje ned 14.9.2014

Autodesk Pixlr 1.0

Editor za kreativce ned 7.9.2014

BatchPhoto 4.0.1

Fotografije u slijedu ned 31.8.2014

SUPERAntiSpyware 6.0

Uništavanje zloćudne gamadi ned 24.8.2014

CDex 1.70

Stara garda ripera ned 17.8.2014

AOMEI OneKey Recovery 1.0.0

Tipka za spas ned 10.8.2014

Inky 2.1

Moderni poštar ned 3.8.2014

ChrisPC DNS Switch 1.40

Internetsko pomagalo ned 27.7.2014

Nightingale 1.12.1

Višeplatformski slavuj ned 20.7.2014

AudioShell 2.0b2

Uređivanje metapodataka ned 13.7.2014

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji