Bug Online

SoftPerfect RAM Disk 3.4.7

Brz, malen i praktičan

Mehanički diskovi oduvijek su bili uska grla, jer dok su druge ključne komponente poput procesora i radne memorije daleko brži, mehanički diskovi su u usporedbi s njima spore kljusine za koje treba imati prilično strpljenja. Premda se računala mogu sada već za prilično malu količinu novca nadograditi SSD-om i osjetiti doista dramatično ubrzanje, SSD-ovi i dalje pate od neusporedivo nižeg kapaciteta u odnosnu na mehaničke diskove, ali je to u kontekstu brzine i vrste memorije, zapravo nevažno.

 

Međutim, bez obzira na to što su SSD-ovi iznimno brzi u usporedbi s čvrstim diskovima, i oni postaju iznimno spori kada ih se uspoređuje s radnom memorijom. Primjerice, dok SSD-ovi nude brzinu čitanja i pisanja oko 500 MB/s i vrijeme pristupa koje se mjeri u mikrosekundama, radna memorija je dramatično brža nudeći mogućnost pisanja i čitanja i nekoliko desetaka gigabajta podataka u sekundi s pristupom koje se mjeri nanosekundama. Na žalost, radnom memorijom se ne može raspolagati po vlastitom nahođenju, odnosno, barem ne na način na koji se koriste SSD-ovi.

 

Ali postoji način i da se tome doskoči, a u tome pomažu specijalizirani alati baš kao što je SoftPerfectov RAM Disk. Naime, riječ je o alatima koji omogućavaju stvaranje virtualnog diska od slobodne radne memorije koji se mogu koristiti kao i bilo koji drugi disk na računalu i na njega po volji pohranjivati podatke. Korištenje RAM diskova nije nimalo nova tehnika, dapače, koristi se još od doba DOS-a, no obično su tome pribjegavali napredni korisnici. Jasno je i zašto, sadržaj takvih diskova nestaje čim se ponovno pokrene računalo, a i kapacitetom su prilično maleni.

 

Pa, ipak, takvi diskovi danas itekako imaju smisla s obzirom na to da je cijena radne memorije pala, dok se količina radne memorije čak i u prosječnim računalima osjetno povećala. Na RAM diskove, ovisno o njihovu kapacitetu, ima smisla instalirati bilo kakav fragmentirani softver kao što je IDE, kakva igra ili nešto slično (postoji niz metoda i načina kako koristiti RAM diskove) pa oni koji žele iskoristiti brzinu koju nudi RAM, svakako bi trebali provjeriti što bi time mogli dobiti. To će najlakše učiniti upravo iskušavajući alat kao što je ovaj.

 

Ono što SoftPerfectov RAM Disk čini drukčijim od relativno brojne konkurencije, svakako je činjenica da ga se može koristiti besplatno u nekomercijalne svrhe (većina alata za izradu RAM diskova komercijalne je prirode i mora ih se platiti). Instalacija mu je relativno tipična, a tijekom nje će se instalirati i poseban upravljački program koji omogućava stvaranje samih virtualnih diskova. Nakon toga će se pokazati jednostavno sučelje putem kojeg se upravlja RAM diskovima.

 

Za početak je dovoljno kliknuti na veliki plus u glavnom izborniku i početi s definiranjem parametara budućeg RAM diska. Najprije je potrebno postaviti njegovu veličinu, a zgodno je što će biti prikazana i koliko je slobodne radne memorije na raspolaganju, pa je lakše odrediti maksimalnu veličinu. Ostaje definirati (po želji) naziv image datoteke i gdje se ona nalazi što će biti korisno ako se želi sadržaj RAM Diska negdje pohraniti kako ne bi nepovratno nestao nakon isključivanja ili ponovno pokretanja računala. Doduše, prije toga je potrebno izraditi image datoteku.

 

To će se učiniti tako da se u glavnom sučelju klikne na Slika i zatim Napravi sliku te se odrede potrebni parametri. Tako kreirana slika se povezuje s diskom koji se kreira čime će kasnije biti omogućeno snimanje sadržaja. Kod kreiranja RAM diska, moguće je i naznačiti da se disk montira kao prijenosni disk (neće biti stvorene mape Recycled ili System Volume Information), a tu je i mogućnost definiranja datotečnog sustava (većinom će biti postavljen RAW pa će disk kasnije biti potrebno formatirati).

 

Jednom kada je RAM disk kreiran, pristupa mu se putem Explorera kao i svakom drugom disku, a na jednak način se i koristi. Dakako, kratka provjera performansi pokazat će kako je svježe formirani RAM disk iznimno brz, a SoftPerfectov RAM Disk spada među alate ove vrste s najvišim performansama pa mu je to još jedan plus. Od drugih detalja, valja spomenuti opciju definiranja aplikacija koje će biti namještene da koriste RAM disk (na primjer, neki web preglednik). Naime, takve aplikacije ne bi mogle biti pokrenuti, a da RAM disk već nije prethodno montiran, pa se na ovaj način osigurava da se te aplikacije automatski pokrenut u trenutku kada se sam disk montira.

 

Osim toga, tu je i mogućnost korištenja iz naredbenog retka što će posebno biti zanimljivo naprednim korisnicima te još pokoja sitnica. Nema što, SoftPerfect RAM Disk sjajan je besplatan alat za izradu RAM diskova koji se ističe odličnim performansama, a poslužit će za izradu neograničenog broja diskova (ograničen je zapravo samo brojem dostupnih slova za volumene), a na 64-bitnim Windowsima veličina RAM diskova je ograničena samo količinom RAM-a. Uz to, osim što može kreirati volatilne diskove čiji sadržaj nestaje kod isključivanja ili ponovnog pokretanja računala, zna stvarati i stalne diskove (persistent) čiji će sadržaj biti pohranjen u prikladno napravljenu image datoteku.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (5)

sudy_freak sri 25.11.2015 23:42

SoftPerfect RAM Disk 3.4.7

(...)No stvari se mogu još dodatno optimizirati korištenjem najbržeg oblika memorije koja je neizostavna u računalu –radne memorijeOtkad je radna memorija najbrža memorija u računalu? ...

njonji ned 22.11.2015 13:45

SoftPerfect RAM Disk 3.4.7

"...tu je i mogućnost korištenja iz naredbenog retka"  Šta je naredbeni redak?Zar nije pametnije ostaviti na engleskom pa da se razumije šta piše?...

DigiMagic ned 22.11.2015 11:17

SoftPerfect RAM Disk 3.4.7

Sadržaj im nestaje i kapacitetom su mali, i zato na njih ima smisla instalirati IDE i igre? Image diska se mora izraditi prije nego se pohrani? Ni Google Translate nije što je nekad bio... ...

gmit ned 22.11.2015 01:21

SoftPerfect RAM Disk 3.4.7

iz koje to memorije mozes citati terabajte po sekundi? to bi bilo tesko izvedivo i na nivou registara......

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Nadogradnja računala s SSD diskom jedan je od načina kako trenutno osjetiti golemo ubrzanje u radu računala. No stvari se mogu još dodatno optimizirati korištenjem najbržeg oblika memorije koja je neizostavna u računalu – radne memorije…

SoftPerfect RAM Disk 3.4.7

Namjena

Moćan alat za laku izradu RAM diskova visokih performansi

Platforma

Windows XP/7/8/10

Veličina

2,29 MB

Download

https://www.softperfect.com/download/freeware/ramdisk_setup.exe

URL

https://www.softperfect.com/products/ramdisk/

Besplatan

prethodni tekstovi

SoftPerfect RAM Disk 3.4.7

Brz, malen i praktičan ned 22.11.2015

BeeBeep 3.0.0

Mali mrežni razgovori ned 15.11.2015

Wondershare MobileGo 7.9.2

Strogo kontrolirani smartfoni ned 8.11.2015

Tixati 2.24

Tehnički potkovan ned 1.11.2015

GOM Audio 2.0.8

Kompaktni praktičar ned 25.10.2015

VDownloader 4.1

Preuzimanje videozapisa ned 18.10.2015

BCUninstaller 3.0.1

Temeljite deinstalacije ned 11.10.2015

PixBuilder Studio 2.2.0

Sposobni grafičar ned 4.10.2015

Npackd 1.20.5

Upravitelj paketima ned 27.9.2015

FastCopy 3.04

Fleksibilnije kopiranje ned 20.9.2015

Ashampoo ZIP Free 1.0.3

Ograničen, ali funkcionalan ned 13.9.2015

KMPlayer 4.0

Reproduktor za zahtjevne ned 6.9.2015

AdwCleaner 5.004

Čišćenje smeća ned 30.8.2015

AMP WinOFF 5.01

Automatsko isključivanje ned 23.8.2015

Not Another PDF Scanner 2

Skeniranje na putu uto 18.8.2015

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji