Bug Online

PixBuilder Studio 2.2.0

Sposobni grafičar

Nudi sve što je potrebno za opću obradi i doradu digitalne fotografije pa i više od toga; nekim mogućnostima zbilja ugodno iznenađuje i to tim više jer je - besplatan
Nudi sve što je potrebno za opću obradi i doradu digitalne fotografije pa i više od toga; nekim mogućnostima zbilja ugodno iznenađuje i to tim više jer je - besplatan

Photoshop je sasvim neupitno postao temeljnim standardom u obradu digitalne fotografije, a tog je grafičkog giganta teško nadmašiti. Premda postoji niz besplatnih grafičkih editora, od kojih su neki doista prilično moćni, izravno uspoređivati te alternative s profesionalnim alatom kao što je Photoshop zapravo je nemoguće ili, u najmanju ruku, nepravedno. Pa ipak, u nekim je segmentima izravna usporedba itekako moguća. 

 

To, pak, otvara sasvim drukčiji pogled na svijet besplatnih grafičkih editora među kojima se nalaze i prilično zvučna imena, ali i oni nešto manje poznati alati koje, jednom kada ih se otkrije, vrlo zgodno iznenade. U potonju skupinu pripada upravo PixBuilder Studio. Istina, ovaj grafički editor nije sasvim nepoznat, a pažnju plijeni već nekoliko godina. Ono što ga čini trenutačno privlačnim ponajprije je činjenica da će svima onima koji su navikli koristiti Photoshop biti iznimno poznat.

 

Grafičko sučelje blago podsjeća na ranije inačice Photoshopa, dok su prečaci na tipkovnici većinom identični. Stoga je i prijelaz s jednoga editora na drugi gotovo bezbolan, ako se pri tome ne inzistira na svim onim naprednim mogućnostima i tehnologijama kojima Photoshop raspolaže te nekim drugim sitnicama kao što je, primjerice, potpuna podrška za formatom PSD. PixBuilder se ne može ozbiljno natjecati u skupini profesionalnih editora, ali to ne znači da ga se ne može koristiti na takav način. Dapače, neke tipične karakteristike zbog kojih je zapravo bespotrebno pokretati alat poput Photoshopa mogu se naći upravo u PixBuilderu.

 

Brzo izrezivanje fotografija, promjena veličine, podešavanje levela (razina), ugađanje svjetline i kontrasta, rad sa slojevima te sve ono što se najčešće i izvodi pri obradi fotografija te se očekuje da grafički editor i nudi, PixBuilder ima. Dapače, popis njegovih mogućnosti prilično je izdašan, pa se u rukama znalaca ovaj alat može pretvoriti u punokrvni grafički editor koji se može vrlo ozbiljno koristiti. Svakako je važno uzeti si malo vremena i provjeriti što se sve krije na izbornicima jer će na kraju taj istraživački duh biti nagrađen.

 

Mogućnosti su logično raspoređene, a dok će se jedan dio alata i karakteristika pojaviti na fiksnom no fleksibilnom spanelu na desnoj strani glavnoga prozora, nekim će se alatima upravljati u dijaloškim okvirima koji će se pojaviti onda kada ih se aktivira. Neke od ugrađenih komponenti na prilično su visokoj razini i ugodno iznenađuju rezultatima (na primjer, ugađanje levela ili opće upravljanje bojama i paletama) dok su karakteristike neke nešto manje rafinirane. Primjerice, alat Magic Wand nije niti izbliza na onoj razini koju bi čovjek očekivao premda će nekim slučajevima biti od koristi.

 

Podrška za grafičkim formatima nije pretjerano izdašna, a premda su podržani oni tipični formati, nekima će prilično smetati činjenica da nisu podržani RAW formati. S druge strane, osim za klasičnu doradu digitalne fotografije, PixBuilder može poslužiti i za izradu originalnih grafičkih uradaka. Štoviše, čak je i pri kreiranju novoga dokumenta moguće naznačiti da se kreira klasični rasterski dokument s transparentnom pozadinom ili da se želi izrađivati ikona.

 

Svakako je pohvalno to što PixBuilder nudi i neke naprednije alate kao što je onaj za kloniranje određene regije na fotografiji (Clone Stamp), zatim za dupliciranje određene regije slike kako bi se sakrila oštećenja (Healing Brush Tool) ili alat za zamjenu boja. Dakako, sve je to samo jedan dio onoga što PixBuilder nudi, a za cjeloviti popis svih alata i mogućnosti, najbolje je zaviriti u prilično iscrpnu dokumentaciju. Drugi je način, kako je već savjetovano, prepustiti se istraživanju svega onoga što je na raspolaganju.

 

Tako će se, primjerice otkriti da podržava skeniranje fotografija ako je na računalu priključen skener, tu je i mogućnost izrađivanja masaka (Mask Mode), mogućnost selekcije samo određenog tona boje na nekoj fotografiji, mogućnost dodavanja sjena na slojeve (desni klik na sloj u kojem se nalazi objekt na koji se želi dodati sjena te se izabere opcija Drop Shadow), poseban panel za pregled lokalnih mapa i datoteka u kojima se nalaze slike (aktivira se prečacem CTRL+F), da podržava 8bf filtere te štošta drugo.

 

Nema što, PixBuilder je sposoban i naprosto odličan besplatan grafički editor koji nudi one mogućnosti koje se najčešće i traže od alata ovoga tipa, pa i više od toga. Podjednako će se dopasti i onima zahtjevnijima, kao i onima koji tek povremeno moraju odraditi kakav manji zahvat na fotografiji, a s njime će sretni biti i svi oni koji su se navikli raditi sa starijim inačicama Photoshopa. U svakom slučaju, ovo je aplikacija koju vrijedi imati u vlastitoj kolekciji besplatnoga softvera.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (1)

BlackMoon uto 6.10.2015 00:20

PixBuilder Studio 2.2.0

Je li itko provao ovo? Rade li pluginovi za PS? Mijenjate antiviruse svakih par dana i uništavate sistem, sve u nadi da će vas bolje zaštiti u gledanju pornjave, a ovaj program nitko isprobati? E moji adolescenti!...

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Besplatan alat za dorađivanje i opću obradu digitalnih fotografija koji, s obzirom na to da je besplatan, doista nudi mnogo i nameće se kao odlična alternativa svima onima koji su za tipične zahvate običavali posezati za gigantom kao što je Photoshop…

PixBuilder Studio 2.2.0

Namjena

Vrlo sposoban grafički editor s podrškom za slojeve, kanale, efekte i drugo

Platforma

Windows Vista/7/8/8.1/10

Veličina

3,03 MB

Download

www.wnsoft.com/pixbuild

URL

www.wnsoft.com/pixbuild

Besplatan

prethodni tekstovi

PixBuilder Studio 2.2.0

Sposobni grafičar ned 4.10.2015

Npackd 1.20.5

Upravitelj paketima ned 27.9.2015

FastCopy 3.04

Fleksibilnije kopiranje ned 20.9.2015

Ashampoo ZIP Free 1.0.3

Ograničen, ali funkcionalan ned 13.9.2015

KMPlayer 4.0

Reproduktor za zahtjevne ned 6.9.2015

AdwCleaner 5.004

Čišćenje smeća ned 30.8.2015

AMP WinOFF 5.01

Automatsko isključivanje ned 23.8.2015

Not Another PDF Scanner 2

Skeniranje na putu uto 18.8.2015

Reor 1.4.1

Kalkulator sa stilom ned 9.8.2015

Hadouken 5.1.0

Minimalizam za geekove ned 2.8.2015

Audiacious 3.6.2

Višeplatformski muzikalac ned 26.7.2015

Bvckup 2

Delta kopiranje ned 19.7.2015

CloneApp 1.04.345

Kloner postavki ned 12.7.2015

ZipGenius 6.3.2

Klasični arhiver ned 5.7.2015

Wondershare Player 1.6.1

Reproduktor za široke mase ned 28.6.2015

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji