Bug Online

FocusWriter 1.5.3

Neometano pisanje

Ne obiluje mogućnostima no to i nije pretjerano važno. Ono što jest važno činjenica je da u potpunosti ispunjava svoju svrhu nudeći nenametljivo okruženje koje bi trebalo pripomoći kreativnom pisanju…
Ne obiluje mogućnostima no to i nije pretjerano važno. Ono što jest važno činjenica je da u potpunosti ispunjava svoju svrhu nudeći nenametljivo okruženje koje bi trebalo pripomoći kreativnom pisanju…

Neki se iskusni pisci kunu u to da su računala zapravo samo otežala proces kreativnog pisanja i takvi se okreću godinama provjerenom načinu pisanja, bilo rukom i olovkom, bilo pisaćim strojem. Istina, mnogo toga što moderni tekstualni procesori nude zapravo se ispriječilo kreativnom procesu. Zapravo, danas kao da se sve urotilo protiv kreativnog pisanja; snažno digitalizirani svijet danas obiluje raznim distrakcijama.

 

Srećom, jednako kao što je lako upasti za začarani krug raznih distrakcija koje nas napadaju s Interneta, tako ga je jednostavno i prekinuti. Jednostavno valja prekinuti vezu s Internetom i poplava neželjenih informacija će poput čarolije prestati. No što se može učiniti s tekstualnim procesorima koji, po svojoj prirodi, zapravo nisu osmišljeni tako da potiču kreativnost? Odgovor je jednostavan. Potražiti programe koji su specijalizirani za neometano pisanje baš poput FocusWritera.

 

Ovaj tekstualni procesor ne spada među najmoćnije alate ove vrste (ako se ovi programi uopće mogu nadmetati raskošnim mogućnostima), pa čak niti među popularnije. Ali ono čemu je namijenjen odrađuje kako treba nudeći pri tome i neke zgodne mogućnosti. Kao i većina drugih sličnih alata, ključna je prednost što mu je sučelje razvučeno preko cijelog zaslona skrivajući efektivno na taj način moguća ometala. Ali ne samo to. U glavnom prozoru zapravo nema alatnih traka, statusnih linija niti bilo kakvih gumbi.

 

Svi ti elementi će se pojaviti tek kada se strelica miša približi samom vrhu ili dnu zaslona. Tek tada postaje jasno da FocusWritera nudi i neke dodatne mogućnosti osim tek tipkanja teksta. Naime, na statusnoj liniji pri dnu prozora pojavljuje se traka s otvorenim karticama što samo znači da FocusWriter podržava rad na više istovremenih dokumenata (nešto što će oni koji mnogo pišu znati cijeniti). Osim toga, za razliku od nekih drugih sličnih alata, FocusWriter nudi mogućnost elementarnog oblikovanja teksta što je prilično korisno čisto zbog preglednosti napisanoga teksta (samo treba zaviriti pod opciju Format).

 

Svakako je i prednost što podržava hrpu kratica na tipkovnici pa je time dodatno smanjena potreba za korištenjem izbornika koji se u svijetu alata ove vrste smatraju smetalom. Svakako je zgodno to što je riječ o višeplatformskom alatu, ali i činjenici da nudi i podršku za provjeru pravopisa s time da podržava dodavanje rječnika iz OpenOfficea i LibreOfficea pa je moguće uključiti i hrvatski jezik (najprije treba preuzeti rječnike, zatim pokrenuti konfiguraciju programa i pod karticom Spell Checking dodati željeni rječnik).

 

FocusWriter je prilično fleksibilan što se tiče sučelja pa je štošta moguće prilagoditi. To se odnosi i na sitnice kao što je određivanje koje će stavke biti vidljive na izbornicima i njihov raspored, ali i na cijelo sučelje s obzirom na to da podržava teme. Nudi ih ukupno četiri no dobro je to što je postoji i ugrađen alat za izradu vlastitih tema pa je sučelje lako moguće prilagoditi vlastitim vizualnim preferencijama. Od drugih mogućnost valja istaknuti i opciju postavljanja dnevnih ciljeva (idealno kada se mora pisati tako da se dostigne zadani rok), a pri tome je zgodna mogućnost postavljanja tajmera koji se može koristiti tako da podsjeti kada je vrijeme za stanku. Zahvaljujući praćenju vremena može se dobiti statistički uvid u dužinu pisanja što će nekima sigurno biti zanimljivo, a tu je i cijeli niz drugih statističkih podataka.

 

Što se same ugode pisanja tiče, ona je na solidnoj razini. Moguće je namjestiti koliko teksta će biti istaknuto što olakšava snalaženje u većoj količini teksta te omogućava da se usredotoči baš na dio teksta koji se piše (moguće je namjestiti da istaknut bude paragraf, jedna ili tri linije teksta ili da ta mogućnost bude isključena). Gotov tekst se može snimiti u nekoliko formata. Sugerirano je snimanje u .ODT (OpenDocument Text Document) no po želji se tekst može snimiti u .RTF, .DOCX te obični tekst (no tada nije moguće zadržati oblikovanje).

 

Sve u svemu, FocusWriter je pristojno zaokružen tekstualni procesor koji će sigurno naći svoje poklonike među onima koji traže omiljeni alat za neometano pisanje. Ne nudi goleme mogućnosti no to, barem u ovom slučaju, niti nije preduvjet. Ipak, iznenađuje nekim zgodnim detaljima pa ga svakako treba uzeti u obzir kao idealan alat za kreativno pisanje.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (1)

Lovac ned 21.9.2014 09:41

FocusWriter 1.5.3

Super, od sada ću s ovim pisati. Space dreams se čini kao savršenstvo za poeziju...

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Proces kreativnog pisanja vrlo je lako prekinuti, a u tome ne pomažu niti brojne distrakcije kojima današnji svijet obiluje. Međutim i sami tekstualni procesori znaju suviše opterećivati katkad pretrpanim sučeljem, a katkad suviše raskošnim mogućnostima. Stoga se mnogi okreću minimalizmu…

FocusWriter 1.5.3

Namjena

Omogućuje neometano pisanje smanjujući distrakcije na minimum

Platforma

Windows Vista/7/8, GNU/Linux, Mac OS X

Veličina

33,1 MB

Download

gottcode.org/focuswrite

URL

gottcode.org/focuswrite

Besplatan

prethodni tekstovi

FocusWriter 1.5.3

Neometano pisanje ned 21.9.2014

Hddb File Search 3.0.4

Munjevito pretraživanje ned 14.9.2014

Autodesk Pixlr 1.0

Editor za kreativce ned 7.9.2014

BatchPhoto 4.0.1

Fotografije u slijedu ned 31.8.2014

SUPERAntiSpyware 6.0

Uništavanje zloćudne gamadi ned 24.8.2014

CDex 1.70

Stara garda ripera ned 17.8.2014

AOMEI OneKey Recovery 1.0.0

Tipka za spas ned 10.8.2014

Inky 2.1

Moderni poštar ned 3.8.2014

ChrisPC DNS Switch 1.40

Internetsko pomagalo ned 27.7.2014

Nightingale 1.12.1

Višeplatformski slavuj ned 20.7.2014

AudioShell 2.0b2

Uređivanje metapodataka ned 13.7.2014

CameraBag 2.6

Mali foto studio ned 6.7.2014

BDReader 0.99

Stripaš s potencijalom ned 29.6.2014

Remo MORE 1.0.0

Sveobuhvatan sistemaš ned 22.6.2014

BurnAware 7.1

Besplatna pržilica ned 15.6.2014

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji