Bug Online

PhotoScissors 2.0

Čarobne škare

PhotoScissors se ponajprije ističe time što ga je jednostavno koristiti – nije potrebno precizno označavati predmet koji će se zadržati niti pozadina koja će se ukloniti i to mu je ključna prednost
PhotoScissors se ponajprije ističe time što ga je jednostavno koristiti – nije potrebno precizno označavati predmet koji će se zadržati niti pozadina koja će se ukloniti i to mu je ključna prednost

Izrezati neki predmet na fotografiji koja ima uniformu pozadinu, uz odgovarajuće sposoban grafički editor, ne predstavlja preveliki izazov. Međutim, kada to isto treba napraviti na fotografija čija je pozadine sve samo ne uniformirana, onda se takvo što u tren oka pretvara u zadatak za koji ne samo da će trebati solidan grafički editor, nego će trebati uložiti dosta vremena i biti vrlo čvrstih živaca. Srećom, čak i izrezivanje subjekata iz fotografija sa šarenim pozadinama ne mora biti stresno.

 

Naime, postoji šačica alata koji takvo što čine gotovo bezbolnim ili taj proces, ako već ništa drugo, svode na takvu razinu da se što je moguće više smanji potreba za dodatnim zahvatima kako bi se objekt napokon izdvojio s fotografije. Jedan od takvih specijaliziranih alata upravo je PhotoScissors. Ono što ga čini drukčijim od gomile, osim što je iznimno siromašan mogućnostima, svakako je to da ga mogu koristiti čak i oni koji nikada nisu niti pokušali izrezati neki predmet iz fotografije.

 

Iznimno je jednostavnog sučelja, a već je pri prvom pokretanju sasvim jasno da PhotoScissors spada u kategoriju usko specijaliziranih alata koji ne nude praktički nikakve dodatne mogućnosti. Premda će takav asketizam, ako se to uopće može tako nazvati, nekima smetati, oni koji samo traže zbilja jednostavan način kako izdvojiti neki predmet iz fotografije to mu sigurno neće zamjeriti.

 

Nakon sasvim tipične instalacije, pokazat će se sučelje tamnijih tonova koje je podijeljeno na dva panela. Kako bi se otvorila fotografije iz koje se želio izdvojiti neki predmet, dovoljno ju je dovući u taj prozor ili se poslužiti tradicionalnim putem, korištenjem izbornika File pa zatim Open. U lijevom će se panelu prikazati originalna fotografija, a lijevo od njega će se pojaviti i alatna traka. Desno od fotografije na kojoj će se raditi, biti će aktivan i dio na kojem će se prikazivati izrezani predmet (jednom kada proces započne).

 

PhotoScissors se, kako je to već natuknuti, istuče jednostavnošću korištenja, a to je najprimjetnije upravo kod procesa izdvajanja predmeta s fotografije. Sve što je potrebno učiniti jest zelenom bojom označiti predmet koji se želi zadržati te zatim crvenom bojom naznačiti pozadinu koja se mora ukloniti. Rezultati će biti vidljivi trenutno pa čak nije niti potrebno u glavnom izborniku kliknuti na gumb Cut out. Ključna prednost leži u tome da nije potrebno precizno označavati predmet koji se izdvaja niti pozadinu same fotografije – jednostavno se otprilike označi predmet (i pozadina) i PhotoScissors će poput čarolije izdvojiti predmet.

 

Istina, rezultati prilično variraju, a sve ovisi o kompleksnosti same fotografije, pozadine, te koliko su zapravo regije fotografije koje su uklanjaju ili zadržavaju međusobno slične. Srećom, PhotoScissors i korekcije čini prilično bezbolnima. Dovoljno je, primjerice, dio koji je ostao u izdvojenoj fotografiji ukloniti tako da se precrta crvenom bojom na originalnoj slici te će automatski nestati. To je moguće ponavljati sve dokle god konačni rezultat nije zadovoljavajući. U većini slučajeva proces neće biti potrebno dorađivati i zaista postiže pohvalne rezultate čak i kada su fotografije prilično složene.

 

PhotoScissors praktički nema ograničenja što se tiče veličine fotografija s kojima može raditi (zato je tu mogućnost kojom je moguće regulirati veličinu kista kojim se označava željeni predmet i pozadina koja se želi ukloniti), podržava tipične grafičke formate (otvorit će JPG, TIF i PNG), pozadina izrezanoga objekta može biti prozirna ili se po želji može namjestiti proizvoljna boja, a objektu je moguće dodati i sjenu. PhotoScissors u probnoj inačici ne dopušta snimanje gotovih fotografija, odnosno izdvojenih objekata, a kako bi se omogućilo snimanje u popularne grafičke formate, potrebno je kupiti licencu za koju se mora izdvojiti gotovo 20 dolara. Iako se ovakva cijena za usko specijaliziran alat poput ovoga može činiti visoka, netko tko svakodnevno mora izrezivati na stotine objekata, sigurno je neće smatrati previsokom.

dodaj komentar
Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Izrezivanja predmeta iz fotografija koje nemaju uniformu pozadinu spada među najdosadnije i najmukotrpnije zadatke. Srećom, postoje alati koji taj posao čine daleko lakšim, a ovaj alat to čini gotovo posve bezbolnim…

PhotoScissors 2.0

Namjena

Gotovo potpuno bezbolno izrezivanje objekata s fotografija

Platforma

Windows Vista/7/8

Veličina

9,30 MB

Download

www.photoscissors.com/d

URL

www.photoscissors.com/

19,90 USD

prethodni tekstovi

PhotoScissors 2.0

Čarobne škare danas

Jihosoft Eraser 2.1

Uništavanje datoteka ned 22.3.2015

Write! 1.0 Beta

Šarmantni asketa ned 15.3.2015

Gaaiho Reader 3.0

Ušminkani čitač ned 8.3.2015

Lazesoft Recovery Suite 4.0.1

Profesionalni spasitelj ned 1.3.2015

FolderSizes 7.5

Analiziranje diskova ned 22.2.2015

Microsoft OneNote 2013

Digitalna bilježnica ned 15.2.2015

Anvi Folder Locker Free 1.0

Praktično zaključavanje ned 8.2.2015

Wise Program Uninstaller 1.66

Brze deinstalacije ned 1.2.2015

Plex Home Theater 1.0

Moje kućno kino ned 25.1.2015

Ashampoo Movie Studio 1.0

Studio za početnike ned 18.1.2015

CarotDAV 1.11.6

Centralizirani pristup ned 11.1.2015

DriveTheLife 6.2.0.2

Mali od drivera ned 4.1.2015

360 Total Security 6.0.0

Neobičan kineski mješanac ned 28.12.2014

MxNitro 1.0.0

Brzina mu je u krvi ned 21.12.2014

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji