Bug Online

MediaPurge 5.56

Krotitelj medijskoga nereda

Nakon tipične instalacije sasvim je jasno da nije riječ o sasvim tipičnom programu no, jednom kada se prihvati način na koji funkcionira, može postati vrlo korisnim…
Nakon tipične instalacije sasvim je jasno da nije riječ o sasvim tipičnom programu no, jednom kada se prihvati način na koji funkcionira, može postati vrlo korisnim…

MediaPurge je jedan od onih alata koji znaju biti spasonosni i, ako se ih iskoristi do maksimuma, doista mogu biti od pomoći. U ovome slučaju da u nabujalu glazbenu kolekciju ispunjenu hrpom razbacanih audiodatoteka uvede red i razriješi neki od tipičnih problema kao što je, na primjer, uklanjanje duplikata čime se u konačnici štedi diskovni prostor. Već je nakon sasvim tipične instalacije sasvim jasno da MediaPurge nije sasvim tipičan alat.

 

No to što na prvi pogled ne djeluje pretjerano korisno, ne znači da u pozadini zapravo ne nudi prilično korisne i, što je možda još važnije, rafinirane mogućnosti. Princip na kojem radi zapravo je prilično učinkovit i sve se svodi na praćenje nekoliko koraka (tako mu je otprilike i osmišljeno sučelje), odabira funkcija i podešavanja određenih parametara. Zapravo, MediaPurge cijeli proces uređivanja glazbene kolekcije u onoj mjeri u kojoj je opremljen svodi na pet koraka.

 

U prvom je koraku potrebno izabrati neku od ponuđenih funkcija (ukupno ih je četiri) koje se granaju dalje nudeći dodatne opcije ili, možda bolje rečeno, načine na koje će sama funkcija biti odrađena. Na primjer, želite li u glazbenoj kolekciji detektirati duplikate i jednom za svagda ih se riješiti, u prvom je koraku potrebno izabrati funkciju Find duplicate files i zatim odabrati koji će se pristup koristiti. Hoće li se koristiti standardni podaci o datotekama (naziv), hoće li usporedba biti napravljena generiranjem jedinstvenih zvučnih otisaka (MAFP) ili će datoteke biti uspoređivane prema sadržaju.

 

U drugom je koraku potrebno dodati sve mape koje će biti obuhvaćene ovim pregledom, u trećem je moguće definirati dodatne parametre (ovisno o tome koja je funkcija izabrana) dok je peti korak pregled rezultata i poduzimanje određenih akcija. U ovom slučaju, MediaPurge može automatski odrediti koji je najbolji način da se riješi problem s dupliciranim datotekama ili je, još bolje, to moguće riješiti ručnim uvidom u svaki detektirani duplikat.

 

Prednost ovoga pristupa jest to što je tijekom pregleda svake detektirane datoteke moguće ujedno izvoditi i brojne druge radnje, kako na izvorniku tako i na duplikatu. Recimo, uređivati metapodatke ili tome slično. Zgodan je detalj što je proces uređivanja moguće prekinuti i kasnije nastaviti jer MediaPurge zapravo može pohraniti rezultate izvedene funkcije (zbog toga treba paziti da se kod ponavljanja ili promjena u glazbenoj datoteci eventualno pospremljeni podaci uklone). Ti se podaci mogu koristiti i za sinkronizaciju glazbenih biblioteka bez da se kopiraju duplikati.

 

Osim, dakle, već spomenute mogućnosti uklanjanja duplikata, MediaPurge nudi još tri dodatne funkcije. Prva je mogućnost sortiranja datoteka i to tako da ih se smjesti u odgovarajuće mape (zgodno za poveće mape krcate upravo nesortiranim audiodatotekama) pri čemu se struktura mapa može generirati prema metapodacima sadržanim u zvučnim datotekama ili na temeljnu naziva samih datoteka.

 

Tu funkciju slijedi klasično uređivanje metapodataka i naziva audiodatoteka. Sasvim očekivano, nazive datoteka moguće je generirati prema tagovima, ali obratno, nazive je moguće koristiti i kako bi se popunili metapodaci. Tu je i dodatak za slijedno preimenovanje datoteka i tagova na temelju hrpice parametara (ovo može biti vrlo moćno ako se promišljeno koristi) i, konačno, tu je i mogućnost kopiranja i uklanjanja metapodataka (ID3 tagova i drugih informacija sadržanih u datotekama kao što su naslovnice albuma).

 

Na kraju je ostala posljednja funkcija koja omogućava sinkroniziranje mapa s audiodatotekama i to bez obzira je li se mape nalaze na različitim lokacijama (lokalnim diskovima ili čak mrežnim dijeljenim mapama). Za to je prvo potrebno napraviti inventuru kako bi se prikupile sve potrebne informacije (na temelju tih će se datoteka u konačnici i vršiti usporedba) i potom je moguće pokrenuti sinkronizaciju. Kompleksno no potencijalno korisno premda postoji i daleko jednostavniji način za sinkronizaciju.

 

Bilo kako bilo, MediaPurge je sposoban i koristan alat unatoč nekim evidentnim nedostacima. Najprije je to izostanak bilo kakve mogućnost povlačenja metapodataka s Interneta, a drugi je činjenica da je inače iscrpna dokumentacija u PDF format korisna samo onima koji poznaju njemački jezik. Sučelje programa može biti i na engleskom jeziku, ali dokumentacija na žalost nije prevedeno. Stavi li se to na stranu, MediaPurge će itekako dobro doći za istrebljivanje dupliciranih pjesama te opću manipulaciju nazivima datoteka i metapodacima. Dakako, MediaPurge je besplatan.

dodaj komentar
Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Glazbena kolekcija vrlo lako može nabujati do te mjere da se čini da je gotovo nemoguće ponovno urediti kolekciju tako da si se s njome bilo tko snašao. Srećom, ovaj alat je dizajniran upravo da se primi ukoštac s takvim kaotičnim fonotekama…

MediaPurge 5.56

Namjena

Alat za čišćenje glazbene kolekcije koji traži duplikate, sortira i sređuje metapodatke

Platforma

Windows Vista/7/8

Veličina

3,85 MB

Download

www.peter-ebe.de/en/ind

URL

www.peter-ebe.de/

Besplatan

prethodni tekstovi

MediaPurge 5.56

Krotitelj medijskoga nereda ned 28.9.2014

FocusWriter 1.5.3

Neometano pisanje ned 21.9.2014

Hddb File Search 3.0.4

Munjevito pretraživanje ned 14.9.2014

Autodesk Pixlr 1.0

Editor za kreativce ned 7.9.2014

BatchPhoto 4.0.1

Fotografije u slijedu ned 31.8.2014

SUPERAntiSpyware 6.0

Uništavanje zloćudne gamadi ned 24.8.2014

CDex 1.70

Stara garda ripera ned 17.8.2014

AOMEI OneKey Recovery 1.0.0

Tipka za spas ned 10.8.2014

Inky 2.1

Moderni poštar ned 3.8.2014

ChrisPC DNS Switch 1.40

Internetsko pomagalo ned 27.7.2014

Nightingale 1.12.1

Višeplatformski slavuj ned 20.7.2014

AudioShell 2.0b2

Uređivanje metapodataka ned 13.7.2014

CameraBag 2.6

Mali foto studio ned 6.7.2014

BDReader 0.99

Stripaš s potencijalom ned 29.6.2014

Remo MORE 1.0.0

Sveobuhvatan sistemaš ned 22.6.2014

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji