Bug Online

Multiplicity 3.2

Tipkovnica, video i miš

Multiplicity je softversko rješenje za upravljanje s više računala (bilo da ona imaju priključen monitor ili ne) koristeći samo jednu tipkovnicu i miš…
Multiplicity je softversko rješenje za upravljanje s više računala (bilo da ona imaju priključen monitor ili ne) koristeći samo jednu tipkovnicu i miš…

Rad za više računala odjednom može biti prilično nepraktično pa ni ne čudi da se mnogi odlučuju investirati u KVM preklopnik samo kako bi se bezbolnije prebacivali između više računala koja su priključena na jedan monitor. No, uz hardverska rješenja, postoje i softverska, a jedno od zanimljivijih svakako je Multiplicity. Nekada je bio pod okriljem Stardocka, dobro poznate softverske kompanije no već neko vrijeme je pod krovom Edgerunnera.

 

Multiplicity se po suštinskoj funkcionalnosti ne razlikuje pretjerano niti od drugih softverskih rješenja pa niti od hardverskih. Međutim, nekih specifičnosti ipak ima. Multiplicity je najviše zanimljiv po tome što, uz tradicionalni način rada poput hardverskog KVM-a koji omogućuje jednostavno prebacivanje između više računala koja su sva spojena na isti monitor (u ovome je slučaju to IP-KVM), nudi i modalitet Seamless koji omogućuje da se miš samo prevlači s jednog računala na drugo (svako od tih računala može imati vlastiti monitor) te, jednom kada je miš na željenom računalu, aktivna postaje i tipkovnica. Drugim riječima, modalitet Seamless samo virtualizira postojeću tipkovnicu i miš te služi kao svojevrsni Remote Desktop.

 

Sama konfiguracija nije nimalo složena, a praktički jedini osnovni preduvjet jest da se računala nalaze u istoj lokalnoj mreži. Najprije treba preuzeti instalacijsku datoteku te je instalirati na sekundarna računala (pri prvom pokretanu mora se naznačiti je li računalo primarno ili sekundarno). Jednom kada je klijent spreman, automatski će biti generirana lozinka koja je potrebna za uparivanje s primarnim računalom pa je potrebno instalaciju ponoviti i na primarnom računalu.

 

U glavnom će se sučelju pokazati prostor s mrežom i to modaliteta Seamless u koju je moguće smjestiti više računala te im odrediti poziciju. Da bi se samo računalo dodalo, potrebno je upisati njegovo ime ili IP adresu no Multiplicity će prije toga samostalno pregledati lokalnu mrežu te detektirati sva računala na kojima se nalazi Multiplicity, pa je u većini slučajeva dovoljno tek kliknuti na pronađeno računala. Ostaje još unijeti generiranu lozinku i sve je spremno za početak rada.

 

Modaliteta Seamless ne traži nikakvu dodatnu konfiguraciju; jednostavno se strelica miša odvuče u onu stranu zaslona gdje je smješteno računalo (odnosno gdje je smješteno na spomenutoj mreži) i miš će biti prebačen. Oni koji bi radije koristili klasičan KVM, mogu i to. U glavnom sučelju Multiplicityja na primarnom računalu, dovoljno je kliknuti na gumb KVM te ponovno dodati računalo (koristi se ista lozinka). Ostaje još definirati i na koji će se način aktivirati KVM. Obično je to kombinacija tipki na tipkovnici (no Multiplicity nudi i poseban sidebar na kojem će biti prikazana dostupna računala. Ipak, onima koji vole prečace na tipkovnici, sigurno će se dopasti to što je moguće za svako računalo posebno dodijeliti prečac i tako olakšati prebacivanje.

 

Kod korištenja mogućnosti klasičnoga KVM-a, pri spajanju na umreženo računalo, njegova će slika biti prenesena i rastegnuta preko cijeloga zaslona. Pri vrhu će se pojaviti traka (tek kada se strelica miša gurne uz gornji dio zaslona) putem koje je moguće vezu raskinuti te, po želji, prikaz sekundarnog računala smanjiti u vlastiti prozor. Dobro je i to što se može prenositi zvuk s računala na računalo, a posebno je zgodno i to što Multiplicity podržava višemonitorske konfiguracije pa je moguće izabrati specifičan monitor koji će se prikazivati na primarnom računalu.

 

Osim toga, tu su i neke druge zgodne sitnice. Tako je moguće bezbolno prebacivati datoteke između računala, otključavati ili zaključavati sva računala istodobno samo s jedne tipkovnice, udaljeno uključivati računala koja imaju podešen Wake-On-LAN i drugo. Kako će Multiplicity najviše koristiti zahtjevniji korisnici i to obično u poslovnim sredinama, mnogo se polagalo i na sigurnost. Prijenos podataka je šifriran (koristi se 256-bitni kriptografski algoritam AES), udaljene konekcije će biti zabilježene u Windowsovom dnevniku, moguće je podesiti da se moraju unositi lozinku pri spajanju na udaljena računala, a tu su i druge sigurnosne karakteristike.

 

Multiplicity podržava spajanje maksimalno devet računala (jedno primarno i osam sekundarnih) no te do maksimalno devet KVM istodobnih konekcija. Dakako, to je omogućeno u najskupljoj inačici za koju je potrebno izdvojiti oko 80 dolara. Međutim, može se proći i jeftinije ako su zahtjevni manji. Tako je za podršku uparivanja do devet računala no sa samo jednom istodobnom KVM konekcijom potrebno kupiti inačicu koja stoji 39,99 dolara dok inačica isključivo namijenjena virtualizaciji jedne tipkovnice i miša (podržan je samo modalitet Seamless) no pri čemu je moguće spojiti samo dva računala stoji 19,99 dolara.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (10)

Leryan ned 14.12.2014 22:12

Multiplicity 3.2

Ne znam, meni je Synergy 10 puta bolji....

SrX ned 14.12.2014 13:35

Multiplicity 3.2

Zvuči interesantno  Da li se može koristiti i u VPN-u?Stranica im je trenutno nedostupna...

Bitanga ned 14.12.2014 00:59

Multiplicity 3.2

Odličan app, preporučam....

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Ovaj se softverski KVM već odavna dokazao kao rješenje koje bi trebali kušati svoji koji moraju raditi za više računala odjednom. Ne samo da može raditi kao klasični KVM nego omogućuje elegantno upravljanje s više računala koje svako ima vlastiti monitor samo s jednom tipkovnicom i mišem…

Multiplicity 3.2

Namjena

Upravljanje većim brojem računala (do njih devet) istom tipkovnicom i mišem

Platforma

Windows XP/Vista/7/8/8.1

Veličina

9,58 MB

Download

edgerunner.com/multipli

URL

edgerunner.com/multipli

19,99 USD (KM), 39,99 USD (KVM), 79,99 USD (KVM Pro)

prethodni tekstovi

Multiplicity 3.2

Tipkovnica, video i miš ned 14.12.2014

Deluge 1.3.11

Neopravdano zapostavljen ned 7.12.2014

Toolwiz Care 3.1.0

Kolekcija za sistemaše ned 30.11.2014

Vintager 2014

Dašak retro fotografije ned 23.11.2014

EZ CD Audio Converter 2.2.2

Legenda u novom ruhu ned 16.11.2014

Luminance HDR 2.4.0

Dinamički raspon ned 9.11.2014

GlassWire 1.0.28

Pogled kroz mrežu ned 2.11.2014

AOMEI PE Builder 1.2

Medij za spašavanje ned 26.10.2014

ExMplayer 4.0

Majstor treće dimenzije ned 19.10.2014

WPS Office 2014

Uredski paket na kineski ned 12.10.2014

Auslogics Duplicate File Finder 4.0.0.0

Istrebljivač duplikata ned 5.10.2014

MediaPurge 5.56

Krotitelj medijskoga nereda ned 28.9.2014

FocusWriter 1.5.3

Neometano pisanje ned 21.9.2014

Hddb File Search 3.0.4

Munjevito pretraživanje ned 14.9.2014

Autodesk Pixlr 1.0

Editor za kreativce ned 7.9.2014

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji