Bug Online

StartIsBack++ 2.0.6

Povratak startnog izbornika

Alternativni startni izbornik koji vjerno simulira izgled i funkcionalnost startnog izbornika u Windowsima prije nego što je zamijenjen početnim ekranom ili modernim startnim izbornikom u Windowsima 10…
Alternativni startni izbornik koji vjerno simulira izgled i funkcionalnost startnog izbornika u Windowsima prije nego što je zamijenjen početnim ekranom ili modernim startnim izbornikom u Windowsima 10…

Kada je Microsoft objavio Windowse 8 postalo je sasvim jasno da je onaj klasični startni izbornik koji je postao svojevrsnim simbolom samih Windowsa uklonjen. Zamijenjen je početnim zaslonom, a vjerojatno nije potrebno isticati koliko je tom potezu bilo upućeno kritika i jadikovki unesrećenih korisnika koji su se s time morali boriti čak i na serverskoj inačici Windowsa. Kritike su bilo toliko snažne da je Microsoft u svojoj velikoj mudrosti ipak odlučio odustati od početnog zaslona i na idućim Windowsima koji vratiti startni izbornika.

 

Međutim, u razdoblju između novije inačice Windowsa u kojoj je startni izbornik vraćen, premda ne onaj klasični, trebalo se nekako snaći. Srećom, nastao je niz softverskih rješenja koja elegantno vraćaju baš onaj klasični startni izbornik u Windowse. StartIsBack++ upravo je takvo rješenje, a nedavno je doživio nadogradnju (i dalje se inačice razlikuju ovisno o tome za koju se verziju Windowsa preuzima). Uredno će raditi na Windowsima 8 kao i na Windowsima 10 što će sigurno veseliti sve one koji nikako ne mogu preživjeti s novim startnim izbornikom koji je sastavnim dijelom Windowsa 10.

 

Instalacija je prilično bezbolna i traje vrlo kratko, a nakon što završi pokazat će se maleni pozdravni prozor s zbilja kratki tutorijalom (opširnije niti ne treba biti) te s opcijom da se pokrene sama konfiguracija netom instaliranog startnog izbornika. U samoj suštini, posebno dodatno podešavanje niti nije potrebno jer StartIsBack++ odmah nakon instalacija radi onako kako se to od njega očekuje; izgleda kao klasični startni izbornik no modernijeg dizajna koji se bolje uklapa u Windowse novije generacije, a pretraživanje je brzo i točno što olakšava pokretanje programa.

 

Ipak, kada su dodatne opcije već na raspolaganju, svakako vrijedi pogledati što se tu krije jer su neke stvarčice definitivno vrijedne pažnje. Onima koji vole vizualno ukrašavati svoju radnu površinu sigurno će se dopasti opcije koje se nalaze iza stavke Appearance. Tu je moguće promijeniti boje startnog izbornika ali i taskbara te, ono što je možda još važnije, definirati razinu prozirnosti i to tek tako da se povlači za to namijenjena ručica. Osim toga, tu je mogućnost i da se stavke na startnom izborniku prikazuju onako kako je to nekada činio startni izbornika na Windowsima XP, a tu je i nekoliko ponuđenih skinova.

 

Pod stavkom Switching moguće je definirati hoće li se prikazati početni zaslon na Windowsima 8 kada se pritisne kombinacija tipki Win i Ctrl dok će se za istu kombinaciju tipki na Windowsima 10 pokazati njegov izvorni startni izbornik. Osim toga, tu je moguće i upravljati gdje će se sve prikazati gumb startnog izbornika što je korisno kod višemonitorskih sustava. U slučaju da se StartIsBack++ želi onemogućiti za trenutačnog korisnika, ta se opcija može pronaći na dnu prozoru u konfiguracijskoj kartici Advanced. Dakako, tamo se nalaze još neke dodatne opcije.

 

Najveći dio mogućnosti koje se izravno tiču operacije samoga startnog izbornika krije se iza kartice Start Menu. Tu je moguće podešavati koje će se stavke prikazivati na desnoj startnog startnog izbornika, odrediti zadanu funkciju gumba za gašenje računala, definirati način sortiranja stavki na izborniku, uključivati ili isključivati podršku za pretraživanje (čak je moguće aktivirati i Cortanu ako se to želi), a tu je i hrpica drugih sitnica. U svakom slučaju, u konfiguraciju vrijedi zaviriti premda će se tijekom vremena na nju možda i zaboraviti. StartIsBack++ jednostavno radi prilično dobro i brzo.

 

Dakle, svi oni koji nisu zadovoljni s načinom na koji startni izbornik funkcionira od Windowsa 8 pa do Windowsa 10, s ovim će rješenjem sigurno biti zadovoljni. Za poslovne korisnike je dostupan i poseban vodič za instalaciju na više računala uz predloške za grupne politike u Windowsima, a zgodno je i to što je StartIsBack++ lokaliziran pa je sučelje uz brojne druge jezike moguće imati i na hrvatskom jeziku (korisno ako je i samo sučelje Windowsa na hrvatskom jeziku). StartIsBack++ nije besplatan, no njegova cijena nije visoka. Tako je za osobno izdanje i za jedno računalo potrebno izdvojiti tri dolara, za dva računala pet dolara, a za pet računala deset dolara. Poslovni korisnici će morati zavući nešto dublje ruku u džep, a cijena ovisi o broju računala (sve se može pronaći na službenim web stranicama samoga alata).

dodaj komentar
Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Svojevremena Microsoftova odluka za startni izbornik zamijeni početnim zaslonom dočekana je s velikim neodobravanjem pa je nastao niz alata koji vraćaju klasični startni izbornik u Windowse. Takvi su alati aktualni i danas, a ovo je jedan od najboljih…

StartIsBack++ 2.0.6

Opis

Jedan od najboljih alata koji će vratiti klasičniji startni izbornik u Windowse 8, 8.1 i 10

Platforma

Windows 8/8.1/10

Veličina

1,23 MB

Download

startisback.com/#downlo

URL

startisback.com/

1 računalo (2,99 USD), 2 računala (4,99 USD), 5 računala (9,99 USD)

prethodni tekstovi

StartIsBack++ 2.0.6

Povratak startnog izbornika danas

winLAME 2017

Posljednje izdanje ned 16.4.2017

MiniTool Partition Wizard 10.2

Vladar diskova i particija ned 9.4.2017

Winaero Tweaker 0.7.0.0

Mala tajna majstora ned 2.4.2017

TapinRadio 2.04.2

Kompaktni radioman ned 26.3.2017

WinDataReflector 1.5.1

Zrcaljenje datoteka ned 19.3.2017

Movavi Photo Editor 4.0.0

Šminkanje fotografija ned 12.3.2017

SysGauge 1.5.18

Mjeritelj performansi ned 5.3.2017

MAMP 3.3.0

Moj lokalni poslužitelj ned 26.2.2017

Light Alloy 4.9.3

Iz Rusije s ljubavlju ned 19.2.2017

RollBack Rx Home 10.5

Putovanje kroz vrijeme ned 12.2.2017

Rufus 2.12

Stručnjak za pokretačke jedinice ned 5.2.2017

O&O ShutUp10 1.4

Utišavanje desetke ned 29.1.2017

Leawo Prof. Media 7.6.0.0

Tvornica multimedije ned 22.1.2017

Ellp 0.9.5

Automatizacija u jednom kliku ned 15.1.2017

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji