Bug Online

AOMEI PE Builder 1.2

Medij za spašavanje

Oni kojima se više dopada poznato Windows okruženje, a ne ono tipično za distribucije GNU/Linuxa, kada im zatreba <i>bootabilni</i> medij za krizne situacije utjehu će naći u ovome alatu koji dopušta laku izradu WinPE temeljenih medija…
Oni kojima se više dopada poznato Windows okruženje, a ne ono tipično za distribucije GNU/Linuxa, kada im zatreba bootabilni medij za krizne situacije utjehu će naći u ovome alatu koji dopušta laku izradu WinPE temeljenih medija…

Samo jedan od problema s kojima su se mnogi imali prilike susresti, a uzrokuje poprilično stresa i brige, trenutak je kada se operativni sustav iz nekoga razloga odbija pokrenuti. Razlozi za takvo što su zaista mnogobrojni baš kao što su i moguća rješenja. No, ono što je zajedničko svakome od pristupa rješavanju nastalog problema, činjenica je da će se morati raditi tako da se računalo podigne s bootabilnog medija na kojemu se nalazi drugi operativni sustav.

 

Upravo se za taj slučaj mnogi odlučuju za neku od manjih ili većih distribuciju GNU/Linuxa koje obiluju i dodatnim alatima te je sve moguće značajno proširiti ili, pak, specijaliziranim rješenjima kao što je Trinity Rescue Kit. No i oni koji zaziru od svega što nije Windows, ne moraju se ukoštac hvatati s nečime što im je nepoznato. Dapače, svatko može napraviti medij koji se temelji na okruženju Windows PE ili kraće WinPE (Windows Preinstallation Environment).

 

Riječ je, zapravo, o posebnoj inačici Windowsa koja služi za instalaciju radnih stanica i poslužitelja te za popravljanje mogućih problema u slučaju da se primarna instalacija Windowsa odbija pokrenuti (to se odnosi na Windows Recovery Environment). Srećom, svatko zapravo može izraditi vlastiti bootabilni medij temeljen na okruženju WinPE . Prednost je što se može dobiti prepoznatljivo sučelje, poznati alati, te po želji uključiti i cijeli niz drugih alata. Na koncu, riječ je ipak o Windowsima pa je izbor softvera zbilja golem.

 

Procedura izrade takvoga medija, iako u samoj suštini nije pretjerano složena, tehnički može biti zahtjevna . Srećom, postoji i daleko jednostavnije rješenje koje izradu bootabilnih medija temeljenih na okruženju Windows PE čini iznimno jednostavnim. Dakako, riječ je o AOMEI PE Builderu. Riječ je o još jednom odličnom besplatnom alatu iz sada već dobro poznate softverske tvornice kojeg je, baš kao i njegovu braću, prilično jednostavno koristiti.

 

Sam bootabilni medij će se izraditi u nekoliko koraka (cijeli je alat zamišljen poput čarobnjaka koji vodi korak po korak do kraja), a važno je znati da mediji napravljeni ovim alatom uz prepoznatljivo grafičko sučelje i šačicu poznatih alata (integrira prepoznatljiv desktop, upravljačku ploču, Windows Explorer, startni izbornik i taskbar) nudi i dodatne integrirane besplatne alate. Među njima su se našli AOMEI-evi alati, a tu je i cijeli niz drugih poznatih uslužnih alata kao što su 7-Zip, Recuva, Irfanvew, Everything, OSFMount, Filezilla, internetski preglednik QtWeb i brojni drugi.

 

Osim toga, jedna od glavnih prednosti AOMEI PE Buildera leži u činjenici da nije potrebno instalirati Windows AIK niti na bilo koji način petljati s pripremom instalacijskog diska Windowsa. Jednako tako, moguće je vrlo lako dodati vlastite portabilne alate i na taj način napraviti ultimativni bootabilni medij koji je u potpunost skrojen prema potrebama onoga tko će taj medij i koristiti (slično vrijedi i za dodavanje upravljačkih programa). No ne samo to. Ako je računalo koje će se pokrenuti s ovako pripremljenim bootabilnim medijem spojeno i na Internet, onda je moguće preuzimati i pokretati druge portabilne alate koji nisu uključeni u sam medij i tako na jednostavan način dodatno proširiti mogućnosti. Treba samo imati na umu da postoje određena ograničenja (ipak je riječ o rudimentarnoj inačici Windowsa).

 

Dobro je to što je, sasvim razumljivo, dostupan klasičan Windows Recovery Environment, a svakako valja izdvojiti i već kratko spomenutu činjenicu da je AOMEI integrirao i dva svoja odlična besplatna alata: AOMEI Backupper koji je namijenjen izradi backupa i kloniranju diskova te AOMEI Partition Assistant koji je, nije teško pogoditi, namijenjen radu s particijama (na mediju je dostupan i dobro poznati u Windowse ugrađen alat za upravljanje diskovima, a tu je i naredbeni redak pa se i na taj način može upravljati diskovima).

 

Sve u svemu, AOMEI PE Builder se jednostavno nameće kao odlično rješenja za izradu vlastitog bootabilnog medija koji će dobro doći onda kada računalo zapadne u probleme, a koji se temelji na okruženju Windows PE. Koristiti ga je iznimno jednostavno (samo treba pratiti jednostavne korake za izradu medija), po želji dodati portabilne alate i upravljačke programe (ili ukloniti one koje će sam AOMEI PE Builder integrirati) i zatim medij pohraniti kao ISO image datoteku, izravno izraditi bootabilnu USB memoriju ili snimiti CD. Dakako, AOMEI PE Builder je besplatan, a posebno je zgodan detalj što ga se slobodno može koristiti i u poslovne svrhe.

dodaj komentar
Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Iz sve poznatije tvornice odličnih besplatnih pomoćnih alata dolazi praktično rješenje koje izradu bootabilnih medija temeljenih na okruženju Windows PE čini iznimno jednostavnim, a pri tome nudi i integraciju dodatnih alata te prepoznatljivo grafičko sučelje…

AOMEI PE Builder 1.2

Namjena

Odličan alat za jednostavnu izradu bootabilnih medija temeljnih na okruženju WinPE

Platforma

Windows Vista/7/8/8.1

Veličina

59,3 MB

Download

www.aomeisoftware.com/d

URL

www.aomeitech.com/pe-bu

Besplatan

prethodni tekstovi

AOMEI PE Builder 1.2

Medij za spašavanje ned 26.10.2014

ExMplayer 4.0

Majstor treće dimenzije ned 19.10.2014

WPS Office 2014

Uredski paket na kineski ned 12.10.2014

Auslogics Duplicate File Finder 4.0.0.0

Istrebljivač duplikata ned 5.10.2014

MediaPurge 5.56

Krotitelj medijskoga nereda ned 28.9.2014

FocusWriter 1.5.3

Neometano pisanje ned 21.9.2014

Hddb File Search 3.0.4

Munjevito pretraživanje ned 14.9.2014

Autodesk Pixlr 1.0

Editor za kreativce ned 7.9.2014

BatchPhoto 4.0.1

Fotografije u slijedu ned 31.8.2014

SUPERAntiSpyware 6.0

Uništavanje zloćudne gamadi ned 24.8.2014

CDex 1.70

Stara garda ripera ned 17.8.2014

AOMEI OneKey Recovery 1.0.0

Tipka za spas ned 10.8.2014

Inky 2.1

Moderni poštar ned 3.8.2014

ChrisPC DNS Switch 1.40

Internetsko pomagalo ned 27.7.2014

Nightingale 1.12.1

Višeplatformski slavuj ned 20.7.2014

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji