Bug Online

ChrisPC DNS Switch 1.40

Internetsko pomagalo

Urednog je i kompaktnog sučelja kroz koje je izbor ponuđenih DNS poslužitelj jednostavan, baš kao što je i namještanje DNS-ova na jedan ili na sve dostupne mrežne adaptere…
Urednog je i kompaktnog sučelja kroz koje je izbor ponuđenih DNS poslužitelj jednostavan, baš kao što je i namještanje DNS-ova na jedan ili na sve dostupne mrežne adaptere…

Neki se servisi koji su iznimno važni za normalan rad Interneta svakodnevno koriste, a da se o njima uopće ne razmišlja i to čak u tolikoj mjeri da velik dio korisnika o takvim servisima baš ništa ne zna. Istina, s obzirom da mnogi servisi jednostavno rade dobro i da se o njima brinu profesionalci kojim je to posao, niti nema prevelike potrebe da se tipičan korisnik uopće s time zamara (kao i brojnim drugih manje ili više složenim tehnikalijama). Jedan od takvih korijenskih servisa jest DNS.

 

DNS ili Domain Name System omogućava nam da umjesto brojčanih adresa u adresne trake web preglednika utipkavamo logična ili, možda bolje rečeno, simbolička imena i tako otvaramo svoje omiljene web destinacije. DNS je servis koji je zapravo prilično kompleksan no ovaj tekst nema namjeru detaljno ulaziti u sve tehničke aspekte servisa bez kojega mreža svih mreža ne bi funkcionirala tako kako smo svi navikli. Međutim, s obzirom na prirodu ovoga alata, valja mu ipak posvetiti barem malo pažnje.

 

Svaki uređaj dostupan putem mreže, bilo lokalne ili one daleko globalnije, ima svoju jedinstvenu brojčanu adresu (IP adresu). Kako je ljudima prilično teško upamtiti hrpu brojeva ili, u ovome slučaju, IP adrese, morao se smisliti bolji način. Premda se nekako i može pamtiti ograničen broj IPv4 adresa s obzirom da je riječ o prikazu četiri decimalna broja odvojena točkom dok je IPv6 adrese praktički nemoguće pamtiti osim ako netko na to doista nije prisiljen iz nužde jer se one zapisuju kao osam grupa od po četiri heksadekadske znamenke odvojene dvotočkama, daleko je elegantnije upisivati alfanumeričke znakove ili klasične web adrese.

 

Na primjer, mnogo je lakše utipkati i pamtiti www.bug.hr umjesto 213.202.123.24 i s time će se svi složiti. No, kako bi to doista postalo moguće, netko se mora pobrinuti da logičku adresu poveže s brojevnom. Upravo to uskače DNS – riječ je, dakle, o servisu koji služi prevođenju odnosno mapiranju alfanumeričkih naziva u IP adresu računala i obratno. O DNS-u većinom ne treba mnogo razmišljati jer se davatelji internetskih usluga brinu o vlastitim DNS poslužiteljima koji su dodijeljeni onog trena kada se spojite na Internetom. No, jedan od zgodnih detalja je što nitko nije prisiljen koristiti DNS-ove od svojeg ISP-a.

 

Prednost korištenja alternativnih (i često otvorenih) DNS servisa mogu biti mnogobrojne, a jedna koja se često spominje jest povećavanja brzine surfanja. No to je zapravo manje važna prednost jer ubrzanje katkad uopće neće biti zamjetno zbog raznih razloga (jedan od njih je DNS cache). No daleko je zanimljivije korištenje alternativnih DNS servisa u druge svrhe kao što je roditeljska zaštita (postoje DNS servisi koji omogućuju jednostavno filtriranje nepoćudnih web stranica), zatim sigurnije surfanje (tu su DNS servisi poznatih sigurnosnih kompanija koje se brinu da se do web stranica za koje se zna da su opasne ne može doći, pa čak i za zaobilaženje cenzure i pristupu geografski ograničenom sadržaju. Stoga promjena DNS poslužitelja, ovisno o tome što se želi postići, itekako ima smisla.

 

No, promjena primarnog i sekundarnog DNS poslužitelja može biti prilično naporna i dosadna jer je potrebno petljati po postavkama mrežnih adaptera i pri tome valja znati i brojčane adrese DNS poslužitelja. Srećom, alati kao što je ChrisPC DNS Switch takvo što čine daleko jednostavnijim. Riječ je o malenom alatu kojemu je specijalnost upravo namještanje DNS poslužitelja na željene mrežne adaptere.

 

Nakon kratke instalacije pri čemu neće biti ponuđeni kojekakvi sponzorski moduli ili druga čudesa (no pri svakom zatvaranju programa biti će prikazan oglas), pokazat će se uredno i kompaktno sučelje. Sam program ne nudi golemu količinu parametara što je, s obzirom na prirodu samoga alata, sasvim razumljivo i poželjno. U samoj suštini, sve se svodi na izbor željenog mrežnog adaptera (obično treba izabrati onaj koji je aktivan odnosno putem kojega se pristupa Internetu ili je spojen bilo na žičnu ili na bežičnu mrežu) te izbor jednog od dostupnih DNS poslužitelja.

 

DNS poslužitelje je moguće i samostalno dodavati što je i uputno napraviti za DNS-ove od davatelja internetskih usluga dok je za druge to praktički nepotrebno budući da ChrisPC DNS Switch nudi više od trideset već definiranih DNS poslužitelja. Prednost je i to što je taj popis moguće filtrirati te zatim izabrati poslužitelje ovisno o njihovoj prirodi: jesu li to klasični DNS poslužitelji, namijenjeni roditeljskoj zaštiti, namijenjeni anonimnom surfanju te, na koncu, sigurnom surfanju. Jednom kada se odabere željeni DNS poslužitelj, dovoljno je tek kliknuti na veliki gumb Change DNS.

 

Oni vještijeg oka primijetiti će da se na tim gumbima nalaze i malene strelice kojima se aktivira i dodatni izbornik – putem njega se regulira hoće li promjena biti aktivna za odabrani mrežni adapter ili za sve detektirane adaptere. To je, manje ili više, sve što ChrisPC DNS Switch zapravo nudi. Doduše, na lijevoj su strani nanizane i dodatne opcije među kojima je i baza DNS poslužitelja (tu se proizvoljno dodaju vlastiti DNS poslužitelji) te zatim i link putem kojeg se aktivira vrlo jednostavna (i siromašna) konfiguracija programa. U svakom slučaju, svatko tko želi redovito mijenjati DNS poslužitelje, ovaj će besplatan alat naći prilično korisnim.

dodaj komentar
Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Iako se na prvi pogled može činiti da alat poput ovoga koji nudi brzinsku promjenu DNS poslužitelja i nije nešto što bi svatko poželio imati na računalu, kada se u obzir uzme da promjena DNS-ova katkad ima smisla, onda se alat poput ovoga počinje činiti daleko korisnijim…

ChrisPC DNS Switch 1.40

Namjena

Bezbolno i jednostavno namještajte brojne svjetski poznate DNS poslužitelje

Platforma

Windows XP/Vista/7/8

Veličina

1,16 MB

Download

www.chris-tv.com/chrisd

URL

dns-switch.chris-pc.com

Besplatan

prethodni tekstovi

ChrisPC DNS Switch 1.40

Internetsko pomagalo ned 27.7.2014

Nightingale 1.12.1

Višeplatformski slavuj ned 20.7.2014

AudioShell 2.0b2

Uređivanje metapodataka ned 13.7.2014

CameraBag 2.6

Mali foto studio ned 6.7.2014

BDReader 0.99

Stripaš s potencijalom ned 29.6.2014

Remo MORE 1.0.0

Sveobuhvatan sistemaš ned 22.6.2014

BurnAware 7.1

Besplatna pržilica ned 15.6.2014

VSO Downloader 4.0.0.19

Automatsko skidanje ned 8.6.2014

Quick Crypt 1.0

Maleni kriptograf ned 1.6.2014

CDisplay Ex 1.10.16

Čitanje stripova ned 25.5.2014

Animosaix 3.2.2

Mozaik na desktopu ned 18.5.2014

NetDrive 2.1.0

Od oblaka do diska ned 11.5.2014

Wondershare Video Converter 7.1.0

Klasičar s trikovima ned 4.5.2014

WinSplit Revolution 11.0.4

Revolucija prozora ned 27.4.2014

Feem 2.9

Lokalno dijeljenje bez granica ned 20.4.2014

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji