Bug Online

BatchPhoto 4.0.1

Fotografije u slijedu

Jednostavno sučelje jamči i lakoću korištenja, a to dodatno potvrđuje i činjenica da je zamišljen da radi poput kakvog čarobnjaka koji vodi korak po korak do konačnog rezultata - većeg broja obrađenih fotografija
Jednostavno sučelje jamči i lakoću korištenja, a to dodatno potvrđuje i činjenica da je zamišljen da radi poput kakvog čarobnjaka koji vodi korak po korak do konačnog rezultata - većeg broja obrađenih fotografija

Jednom kada se gomila fotografija napokon prebaci s memorijske kartice na računalo trebao bi uslijediti proces eliminacije, ali i još važniji proces – dorada i obrada fotografija. Upravo je taj konačni korak prije nego će se fotografije podijeliti s drugima prilično naporan pa ga mnogi odgađaju koliko god dugo to mogu. No, budućnost je neumoljiva i mapa krcata neobrađenim fotografijama njegova će vlasnika prije ili kasnije dočekati.

 

Srećom, obrada većeg broja fotografija, ako se ona može unificirati, zapravo uopće ne mora biti naporan posao. Dapače, taj posao treba ostaviti računalu i iskoristiti neki od alata specijaliziranih za slijednu obradu fotografija. BatchPhoto spada među bolje i relativno poznate komercijalne programe koji posao obrade većeg broja fotografija čini iznimno jednostavnim. I to ne samo kada treba tek izvesti neki od tipičnih koraka kao što je slijedna promjena dimenzija fotografija.

 

BatchPhoto je zamišljen da korak po korak vodi do konačnog rezultata, većeg broja lijepo obrađenih fotografija. Sve počinje nimalo iznenađujuće. Potrebno je tek dodati fotografije koje se želi obrađivati. Dobro je što BatchPhoto nudi podršku za zbilja golem broj grafičkih formata. Uz brojne poznate i klasične formate tu su i oni opskurni, a nisu mu strani niti RAW format što će nekima biti od velike važnosti. Jednom kada su slike dodane u popis za obradu, valja krenuti na idući korak.

 

BatchPhoto nudi velik broj filtara kojima je na različit način moguće utjecati na konačni izgled fotografija. Dovoljno je kliknuti na gumb Add Filter (ili na veliki znak plus koji se nalazi u mjestu predviđenom za popis filtara koji će biti primijenjeni na fotogtrafije) te izabrati neki od dostupnih filtara. Premda BatchPhoto grupira dostupne filtre prema kategorijama, u prvoj rubrici popisani su baš svi filtri. Neki imaju dodatne parametre dok kod nekih nije moguće ni na koji način utjecati na završni rezultat. Ipak, unatoč tome, filtri su dobro odrađeni i tu će malotko naći ozbiljniju zamjerku.

 

Kako mu već sam naziv sugerira da je riječ o slijednoj obradi fotografija, sasvim je jasno da je nakon što se dodao jedan filtar, može dodati još njih. Filtri se nižu jedan za drugim i tim će redoslijedom biti i primjenjivani na odabrane fotografije. Naravno, redoslijed je moguće mijenjati i to jednostavnim povlačenjem označeno filtra (ili putem skočnog izbornika koji se dobiva desnim klikom miša), a naknadno je moguće dodatno uređivati parametre izabranog filtra te ih po želji uključivati ili isključivati. Zgodno je i to što je rezultat svakoga od filtra moguće odmah vidjeti za svaku od fotografija (slike je potrebno izabrati iz padajućeg izbornika koji se nalazi odmah iznad prikaza slike).

 

Kada je nizanje filtara dovršeno i proces obrade je spreman, valja krenuti na idući korak. Tu se zapravo definira kamo će fotografije biti pospremljene nakon što su obrađene, u kojem će formatu biti spremljene (BatchPhoto može poslužiti i kao klasični konverter grafičkih formata), a tu su i neke druge sitnice. Na kraju tek ostaje kliknuti na četvrti gumb između onih koji su smješteni pri vrhu glavnoga prozora i pričekati da proces obrade završi. Jednom kada se to dogodi, automatski će biti otvorena mapa u kojoj su pohranjene obrađene fotografije.

 

BatchPhoto raspolaže i nekim drugim zgodnim mogućnostima. Dobar primjer je mogućnost nadzora mapa s fotografijama kako bi se automatski aktivirala slijedna obrada na temelju snimljenih profila, a upravo zahvaljujući profilima, prilično je lako moguće pokrenuti slijednu obradu putem skočnog izbornika u Windowsima (BatchPhoto se integrira u sustav). Ostaje još izdvojiti i prilično korisnu mogućnost uploada fotografija na FTP poslužitelje pa čak i Facebook. Dakako, ni to nije sve pa se ovaj program nameće kao jedno od boljih rješenja za slijednu obradu fotografija.

 

BatchPhoto nije besplatan no može ga se slobodno iskušavati iako će na gotovim fotografijama biti implementiran vodeni žig. No, ako vam se BatchPhoto dopadne onda ćete morati izbrojati šačicu šuštavih novčanica za jednu od ponuđenih inačica. Prije svega je tu inačica Home koja stoji 30 dolara, a nju slijedi inačica Pro koja stoji 50 dolara i inačica Ent koja stoji ovećih 130 dolara. Naravno, razlike između inačica postoje, a oni koji žele maksimalno opremljeno izdanje, morat će se odlučiti za inačicu Ent.

 

No, tko može preživjeti izostanak karakteristike nadzora mapa za automatsku obradu fotografija te kome nije važno može li BatchPhoto raditi na serverskim inačicama Windowsa, bit će sretni i s daleko jeftinijem izdanjem Pro. Za potpunu usporedbu razlika među inačicama najbolje je skočiti na službene web stranice. U međuvremenu, bilo da fotografije obrađujete na Windowsima ili na Mac OS-u X i želite lagano obraditi golem broj fotografija, ovo je program koji svakako valja iskušati.

dodaj komentar
Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Jedan od ključnih dijelova fotografskoga procesa definitivno uključuje i kasniju doradu i obradu fotografija. Proces je to koji je često dosadan i naporan i to pogotovo ako je u pitanu veći broj fotografija. Srećom, to ne mora biti…

BatchPhoto 4.0.1

Namjena

Sjajan program za slijednu obradu većeg broja fotografija

Platforma

Windows XP/Vista/7/8/Mac OS X

Veličina

30,8 MB

Download

www.batchphoto.com/get?

URL

www.batchphoto.com/

29,95 USD (Home) / 49,95 USD (Pro) /129,95 (Ent)

prethodni tekstovi

BatchPhoto 4.0.1

Fotografije u slijedu jučer

SUPERAntiSpyware 6.0

Uništavanje zloćudne gamadi ned 24.8.2014

CDex 1.70

Stara garda ripera ned 17.8.2014

AOMEI OneKey Recovery 1.0.0

Tipka za spas ned 10.8.2014

Inky 2.1

Moderni poštar ned 3.8.2014

ChrisPC DNS Switch 1.40

Internetsko pomagalo ned 27.7.2014

Nightingale 1.12.1

Višeplatformski slavuj ned 20.7.2014

AudioShell 2.0b2

Uređivanje metapodataka ned 13.7.2014

CameraBag 2.6

Mali foto studio ned 6.7.2014

BDReader 0.99

Stripaš s potencijalom ned 29.6.2014

Remo MORE 1.0.0

Sveobuhvatan sistemaš ned 22.6.2014

BurnAware 7.1

Besplatna pržilica ned 15.6.2014

VSO Downloader 4.0.0.19

Automatsko skidanje ned 8.6.2014

Quick Crypt 1.0

Maleni kriptograf ned 1.6.2014

CDisplay Ex 1.10.16

Čitanje stripova ned 25.5.2014

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji