Bug Online

Nightingale 1.12.1

Višeplatformski slavuj

Nightingale je nasljednik popularnog Songbirda, a baš i kao njegov umirovljeni predak, i ovome je glavna prednost što nudi otprilike unificirano iskustvo na tri najrasprostranjenije platforme za stolna računala…
Nightingale je nasljednik popularnog Songbirda, a baš i kao njegov umirovljeni predak, i ovome je glavna prednost što nudi otprilike unificirano iskustvo na tri najrasprostranjenije platforme za stolna računala…

Odabir omiljenog audioreproduktora (ili onog univerzalnog koji može raditi sa svom multimedijom koja mu se podvali) vrlo je individualan. Neki bi rekli gotovo intiman pa niti ne čudi kako se upravo oko ove vrste softvera nerijetko vode prilično žučne rasprave. Stoga je vrlo nezahvalno sugerirati koji je audioreproduktor najbolji. Štoviše, čini se to nemogućim zadatkom. Ali, ono što se uvijek može, jest sugerirati zanimljive naslove baš kao što je Nightingale.

 

Nightingale je nasljednik dobro poznatog Songbirda koji je zbog nemogućnosti pronalaska poslovnog modela umirovljen. No, kako je bilo riječ o zapravo prilično solidnom playeru sa širokom bazom svojih poklonika, nastala je praznina koju je valjalo popuniti. To je napravljeno s Nightingaleom. Slično kao i Songbird i ovaj zapravo nadilazi okvire klasičnog i po prirodi kompaktnijeg audioreproduktora nudeći i određene organizacijske mogućnosti.

 

To je evidentno već pri instalaciji i prvom pokretanju kada će biti ponuđene opcija za uvoz iTunes biblioteke te uvoz glazbenih datoteka koje se nalaze i nekoj mapi na računalu. Jednom kada su ti koraci odrađeni, odmah će biti ponuđena i aktivacija nekoliko zgodnih proširenja. Dodaci su jedan od zgodnih elemenata koji Nightingale čini samo dodatno zanimljivim, a iako se pri instalaciji nudi aktivacija njih svega pet, na službenih im web stranicama ima mnogo više.

 

Nightingale sučeljem posebno ne oduševljava iako je ono uredno te su dostupni i skinovi ili Feathers. Inicijalno ih, uz onaj podrazumijevani, ima još dva no moguće ih je preuzeti još. Glavni je prozor podijeljen na nekoliko panela; na lijevom su složeni segmenti s bibliotekom, pristupom internetskom radiju (oni su omogućeni upravo putem dodataka), tu je i segment s pametnim i običnim playlistama te, na koncu, dio gdje će biti prikazane naslovnice albuma pjesme koja se reproducira.

 

Središnji dio programa rezerviran je za prikaz pjesama i ostalog sadržaja ovisno o tome što je označeno. Zgodno je što Nightingale podržava kartice (one se prikazuju upravo u tom središnjem djelu), a baš kao što je to bio slučaj i sa Songbirdom, moguće je sasvim normalno surfati Internetom unutar samoga programa. Prednost je što se na taj način mogu slobodno otkrivati videozapisi na Youtubeu (nešto na što Nightingale zapravo i računa), a na isti se način zapravo pronalaze i dodaci, pregledava pomoć i drugo.

 

Denis panel u glavnom sučelju rezerviran je za prikaz riječi pjesma one pjesme koja se reproducira. Riječi pjesama će automatski biti preuzete s Interneta, a Nightingale nudi hrpicu internetskih baza. Šteta je jedino što automatski ne pretražuje sve dostupne baze te zapravo nudi najbolji izbor nego je potrebno ručno označiti drugi izvor i potražiti riječi ako odmah nisu pronađene no dobro je to što je riječi moguće snimiti i tako ih imati idući put kada se pjesma reproducira. Slično tome, Nightingale će automatski preuzimati naslovnice albuma pjesme koja se reproducira ako se to tako postavi u opcijama.

 

U konfiguraciju programa svakako je uputno zaviriti jer će se tu otkriti da Nightingale zapravo nudi više nego što se na prvi pogled čini, a i tamo su dostupni parametri mogu prilagoditi vlastitim potrebama. Generalno gledano, Nightingaleu se ne može mnogo toga zamjeriti iako zamjerki i nedostatka svakako ima. Ključna je prednost što nudi gotovo isto iskustvo na više platformi pa svi oni koji se ne žele navikavati na različite reproduktore koji pri tome nude i određene organizacijske sposobnosti, a prisiljeni su često skakati s Windowsa na Linux ili na Max OS X i obratno, u ovome će reproduktoru pronaći zadovoljavajuće rješenje.

 

Slušanje glazbe je očekivano dobro, tu je mogućnost izrade pametnih playlista pri čemu je moguće uz nekoliko kriterija pjesme moguće precizno filtrirati, a osim što je moguće uživati u glazbenoj kolekciji pohranjenoj na lokalnim diskovima, moguće je pretraživati glazbom bogati Soundcloud, a tu je i podrška za internetske radijske postaje kroz SHOUTcast. Oni koji su navikli na Songbird pa ga teškom mukom napustili kada je umirovljen, u Nightingaleu će pronaći novu utjehu, a drugi će otkriti sposoban višeplatformski audioreproduktor (iako ima i mogućnost reprodukcije videozapisa no ona je sporedna i slaba) koji svoj posao odrađuje, manje ili više, kako bi i trebao.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (2)

Hummer ned 20.7.2014 10:11

Nightingale 1.12.1

Vidim da program dosta kopira foobar2000 meni dosad najdraži alat tog tipa....

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Konkurencija među reproduktorima glazbenih datoteka prilično je žestoka no ta konkurencija pomalo jenjava kada u pitanje dođu višeplatformski reproduktori – nešto što traže oni željni jedinstvenog iskustva na Windowsima, Linuxu i Mac OS-u X…

Nightingale 1.12.1

Namjena

Proširiv višeplatformski audioreproduktor otvorenog koda koji je i više od toga

Platforma

Windows XP/Vista/7/8/GNU Linux/Mac OS X

Veličina

14 MB

Download

getnightingale.com/all-

URL

getnightingale.com/

Besplatan

prethodni tekstovi

Nightingale 1.12.1

Višeplatformski slavuj ned 20.7.2014

AudioShell 2.0b2

Uređivanje metapodataka ned 13.7.2014

CameraBag 2.6

Mali foto studio ned 6.7.2014

BDReader 0.99

Stripaš s potencijalom ned 29.6.2014

Remo MORE 1.0.0

Sveobuhvatan sistemaš ned 22.6.2014

BurnAware 7.1

Besplatna pržilica ned 15.6.2014

VSO Downloader 4.0.0.19

Automatsko skidanje ned 8.6.2014

Quick Crypt 1.0

Maleni kriptograf ned 1.6.2014

CDisplay Ex 1.10.16

Čitanje stripova ned 25.5.2014

Animosaix 3.2.2

Mozaik na desktopu ned 18.5.2014

NetDrive 2.1.0

Od oblaka do diska ned 11.5.2014

Wondershare Video Converter 7.1.0

Klasičar s trikovima ned 4.5.2014

WinSplit Revolution 11.0.4

Revolucija prozora ned 27.4.2014

Feem 2.9

Lokalno dijeljenje bez granica ned 20.4.2014

BioniX Wallpaper 8.12

Kralj tapeta ned 13.4.2014

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji