Bug Online

Vintager 2014

Dašak retro fotografije

Jednostavnog je sučelja i rudimentarnih mogućnosti, no dobro će poslužiti za brzinsku primjenu niza retro efekata na jednu ili više fotografija…
Jednostavnog je sučelja i rudimentarnih mogućnosti, no dobro će poslužiti za brzinsku primjenu niza retro efekata na jednu ili više fotografija…

Stiliziranje digitalne fotografije oduvijek je bilo popularne među korisnicima no popularnost takve vrste dotjerivanja fotografija doslovce je eksplodirala snažnijim prodorom pametnih telefona te pojavom servisa kao što je Instagram i sličnih. Međutim, primjena raznih efekata na fotografije nije postalo rezervirano samo korisnike pametni telefone; za to postoji i niz alata namijenjenih popularnih platformama za stolna računala.

 

Vintager definitivno ne spada među najopremljenije i najmoćnije alate ove vrste no definitivno je jedan od najtipičnijih primjeraka. Iznimno ga je jednostavno koristiti čemu definitivno pridonosi činjenica da ga krasi jednostavno i kompaktno sučelje, ali i to da se ne razmeće velikim brojem efekata niti posebno naprednim mogućnostima. Sve počinje otvaranjem jedne ili više fotografija (potrebno je kliknuti na ikonu koja predstavlja otvorenu mapu u gornjem lijevom dijelu glavnog prozora) nakon čega će se na svaku primijeniti dostupni efekti.

 

Zapravo, cijela transformacija fotografija zamišljena je da se napravi kroz pet neobaveznih koraka s time da je prvi i najvažniji. Tako se u prvom izabire stil (trenutno ih ima 16 i svi su nanizani jedan za drugim s brzim pretpregledom), definiraju ukrasni okviri (isprva je najbolje kvačicom označiti opciju Use predefined frames kako bi bio primijenjen ukrasni okvir koji i dolazi s ponuđenim retro efektom no kasnije se može eksperimentirati) te se definira dubina polja (premda se zapravo to odnosi na vinjetiranje, a ne efekt zamućivanja).

 

U drugom se koraku fotografija može izrezati, u trećem rotirati ili preokretati, u četvrtom je moguće ugađati razinu svjetline i kontrasta dok se u petom koraku mogu mijenjati dimenzije fotografija. Svaka promjena je odmah vidljiva, a ono što Vintager pomalo razlikuje od drugih sličnih (i većim dijelom besplatnih) alata jest to što omogućuje slijednu obradu fotografija. Preciznije rečeno, pri otvaranju fotografija na koje se želi primijeniti neki od dostupnih retro efekata, moguće ih je označiti više. Zatim, u prostoru gdje se prikazuju fotografije, gumbima Next i Previous moguće je kretati se između otvorenih fotografija.

 

Jednom kada je za svaku sliku izabran željeni efekt, izabran ukrasni okvir te su po želji podešeni drugi dostupni parametri, potrebno je samo kliknuti na gumb Apply. U tren oka će sve fotografije biti generirane i nova kopija slike će automatski biti pospremljena u mapi gdje se nalazi i izvorna fotografija. Po želji je moguće naznačiti i da se izvorna fotografija prebriše. Vintager ne podržava velik broj izlaznih formata pa će sve slike biti snimljene kao JPG. No to samo dodatno potvrđuje da je Vintager namijenjen širim masama pa ga takvim i treba smatrati.

 

Dakle, premda ne spada među najmoćnije alate ove vrste niti je bogato opremljen mogućnostima (s obzirom na tu svojevrsnu rudimentarnost, zapravo iznenađuje to da raspolaže solidno napravljenom dokumentacijom), mnogi će u njemu pronaći idealno rješenja za jednostavno stiliziranje fotografija s naglaskom na primjenu retro efekata (pod uvjetom da ne traže ni trunčicu napredne mogućnosti). Ne stoji niti lipe, jednostavno ga je koristiti i dobro odrađuje ono za što je specijaliziran .

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (1)

bakasenovic ned 23.11.2014 10:54

Vintager 2014

Za gimp postoji "Instagram effect",daleko prilagodljivije nego ovako,ako već neko ima Gimp instaliran u komjuteru http://registry.gimp.org/node/28613 ...

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Jedna od najzastupljenijih vrsta aplikacija za rad s fotografijama na pametnim telefonima upravo su one koje nude primjenu raznih retro efekata na fotografije. No takvi komadi softvera nisu neobični ni na platformama za stolna računala, a ovo je jedan od klasičnih primjeraka…

Vintager 2014

Namjena

Primjena retro efekata na jednu ili više fotografija

Platforma

Windows XP/Vista/7/8/8.1

Veličina

15 MB

Download

www.exeone.com/download

URL

www.exeone.com/vintager

Besplatan

prethodni tekstovi

Vintager 2014

Dašak retro fotografije ned 23.11.2014

EZ CD Audio Converter 2.2.2

Legenda u novom ruhu ned 16.11.2014

Luminance HDR 2.4.0

Dinamički raspon ned 9.11.2014

GlassWire 1.0.28

Pogled kroz mrežu ned 2.11.2014

AOMEI PE Builder 1.2

Medij za spašavanje ned 26.10.2014

ExMplayer 4.0

Majstor treće dimenzije ned 19.10.2014

WPS Office 2014

Uredski paket na kineski ned 12.10.2014

Auslogics Duplicate File Finder 4.0.0.0

Istrebljivač duplikata ned 5.10.2014

MediaPurge 5.56

Krotitelj medijskoga nereda ned 28.9.2014

FocusWriter 1.5.3

Neometano pisanje ned 21.9.2014

Hddb File Search 3.0.4

Munjevito pretraživanje ned 14.9.2014

Autodesk Pixlr 1.0

Editor za kreativce ned 7.9.2014

BatchPhoto 4.0.1

Fotografije u slijedu ned 31.8.2014

SUPERAntiSpyware 6.0

Uništavanje zloćudne gamadi ned 24.8.2014

CDex 1.70

Stara garda ripera ned 17.8.2014

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji