Bug Online

ON1 Effects 10.5.0 Free

Specijalist za efekte

Sposoban alat za konačnu doradu fotografije primjenom i kombinacijom raznih filtara kojima se mogu precizno ugađati parametri ili jednostavno iskoristiti već gotove presetove…
Sposoban alat za konačnu doradu fotografije primjenom i kombinacijom raznih filtara kojima se mogu precizno ugađati parametri ili jednostavno iskoristiti već gotove presetove…

Opći trend stiliziranja fotografija korištenjem prethodno definiranih efekata vlada već neko vrijeme, a ovo je besplatna inačica jednog od iznimno popularnih alata koji slovi kao najmoćnija alternativa post-procesiranju koje nude alati iz Adobeovog portfelja. Premda je besplatna inačica ON1 Effectsa smanjenih mogućnosti u odnosu na punokrvnija profesionalna imena, itekako ima što ponuditi i to podjednako profesionalnim fotografima, kao i onima koji se fotografijom bave amaterski ili tek povremeno.

 

Sve počinje tipičnom instalacijom nakon što se preuzme paket težak nešto više od četiristo megabajta (za to je potrebno unijeti ime i prezime te adresu e-pošte), a specifičnost je svakako činjenica da se ON1 Effects može koristiti kao samostojeći alat ili kao proširenje za druge podržane grafičke alate kao što su, primjerice, upravo Photoshop ili Lightroom. Naravno, ON1 Effects će automatski detektirati postoje li na računalu instalirane aplikacije koje podržava i zatim jednostavno integrirati pluginove.

 

ON1 Effects nudi tipično sučelje, a konačna obrada fotografije počinje tako da se slika u nekom od od podržanih formata dovuče u glavni prozor. Ako se drukčije ne namjesti, kod svakog otvaranja fotografije koja će se obrađivati trebat će označiti koji će se izlazni format koristiti (to je važno jer će se završna slika moći snimiti isključivo u taj format, a naknadno to neće biti moguće mijenjati) pri čemu su podržani PSD, TIFF i JPG, a tu je u mogućnost definiranja kolor profila kao i važan parametar – hoće li se editiranje odvijati na kopiji fotografije ili izravno.

 

Nakon toga će se prikazati fotografija u jasno strukturiranom sučelju; na lijevoj strani su hijerarhijski grupirani presetovi kao i grupe filtara koje je moguće primijeniti na fotografiji, dok je na desnoj strani panel putem koje ga će se precizno podešavati parametri primijenjenog preseta ili filtra. Osim toga, na vrhu je tog panela smješten navigator, povećalo, histogram kao i pločica s osnovnim informacijama o fotografiji koja se obrađuje, a posebno je važno istaknuti i činjenicu da ON1 Effects podržava kombiniranje više filtara jednog preko drugog (stacking) čime će se također upravljati na tom panelu.

 

Na lijevoj je strani još dostupna i pločica s nekoliko alata koji će itekako biti korisno kod obrade fotografija – svi se zapravo odnose na kreiranje i definiranje maske i regije na kojoj će odabrani filtri ili njihove modifikacije biti primijenjene. Upravo je podrška za stvaranje maski element koji ova alat čini posebno korisnim jer time nudi vrlo preciznu kontrolu koja će se regija slika na koji način doraditi i u kojoj će mjeri u konačnici bit primijenjen neki od efekata. U tom će procesu pomoći virtualni kist, maleni alat za zamućivanje i druge korisne stvarčice.

 

Besplatna inačica, kao što se to može i očekivati, nije opremljena kao izdanja koja se moraju platiti, ali to ne znači da ne obiluje efektima. Baš naprotiv, dostupno je više od stotinjak raznovrsnih efekata i presetova, a neke od kategorija ugodno iznenađuju. Tako je tu skupina efekata za stvaranje crno-bijele fotografije, a tu je i nekoliko HDR filtara, Vintage filtri, podesivi gradijenti te još zbilja štošta drugo. Posebno je zgodno i to što se mogu stvarati i snimati vlastiti presetovi (kombinacije jednog ili više filtra) te je sve što dostupno moguće mijenjati i prilagođavati kako bi se dobio traženi konačni izgled fotografije.

 

Sredinom glavnoga prozora dominira pregled fotografije, a za taj je pregled moguće namjestiti da se prikazuje obrađena fotografija, izvorna ili da se podijeli fotografija na dva dijela kako bi se na desnoj strani prikazivala obrađena slika, a na lijevoj izvornik (tako je lakše pratiti promjene). Jednom kada je obrada fotografije završena, dovoljno ju je samo snimiti. Izlazni format je bio određen u trenutku stvaranje fotografije, pa to uvijek valja imati na umu jer ON1 Effects neće prikazati klasični dijalog kod snimanja fotografije.

 

Sve u svemu, ON1 Effects prilično je moćan alat za post-procesiranje digitalne fotografije koji čak i u svojem ograničenom besplatnom izdanju nudi mnogo. Dakako, oni koji traže još presetova i još fleksibilnosti kroz veći broj filtara, morat će kupiti komercijalnu inačicu ovoga alata koja stoji 60 dolara. Dakako, ista softverska kuća nudi i daleko moćnije i opremljenije alata namijenjene ne samo za post-procesiranje fotografije nego i za opću obradu fotografija čiji je sastavni dio sve ono što ON1 Effects nudi. Riječ je o alatu ON1 Photo 10 koji stoji 110 dolara.

dodaj komentar
Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Nekada dostupan samo kao proširenje za Photoshop, već je neko vrijeme dostupan i kao samostojeći alat koji nudi jednostavnu primjeru raznovrsnih efekata, a koji je podjednako koristan i onima koji se fotografijom bave profesionalno, kao i amaterima…

ON1 Effects 10.5.0 Free

Namjena

Moćan besplatan alat za finalnu doradu fotografije primjenom efekata

Platforma

Windows 7/8/10

Veličina

415 MB

Download

www.on1.com/dl/22/

URL

www.on1.com/apps/effect

Besplatan

prethodni tekstovi

ON1 Effects 10.5.0 Free

Specijalist za efekte ned 22.5.2016

Hain 0.3.0

Uglađeni pomoćnik ned 15.5.2016

PicoTorrent 0.10.0

Apsolutni minimalizam ned 8.5.2016

GetFoldersize 3.1.4

Statističar za diskove ned 1.5.2016

Macrium Reflect Free 6.1

Popularni specijalac ned 24.4.2016

SafeInCloud 3.8.2

Lozinke na sigurnom ned 17.4.2016

Vivaldi 1.0

Moderni klasičar ned 10.4.2016

Diffractor 116

Pametni organizator ned 3.4.2016

Cyberduck 4.8.4

Univerzalni klijent ned 27.3.2016

Open Live Writer 0.6

Bloganje s radne površine ned 20.3.2016

Ashampoo Music Studio 2016

Elementarnost prije svega ned 13.3.2016

Passware Kit 2016

Diskretni razbijač lozinki ned 6.3.2016

SHAREit 3.3.0

Dijeljenje bez granica ned 28.2.2016

PowerArchiver 2016

Univerzalni teškaš ned 21.2.2016

Sophos Home 1.0.2

Sigurnosni minimalizam ned 14.2.2016

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji