Bug Online

Multi Commander 6.4.8

Koristan, obdaren i besplatan

Iznimno moćan i jako dobro opremljen alat za upravljanje datotekama i mapama na računalu koji je nekada bio komercijalne prirode, a sada je već neko vrijeme besplatan
Iznimno moćan i jako dobro opremljen alat za upravljanje datotekama i mapama na računalu koji je nekada bio komercijalne prirode, a sada je već neko vrijeme besplatan

Svakodnevna manipulacija datotekama može postati prilično zamoran posao i to pogotovo ako se ne raspolaže pravim alatom. Istina, Windows Explorer će mnogima biti i više nego dostatan da odrade sve što žele sa datotekama i mapama no jednako će tako mnogima biti itekako slabašan. Potonja će skupina korisnika kao, uostalom, i svi oni koji žele na raspolaganju žele imati moćnije alate, potražiti rješenja koja nude daleko više mogućnosti.

 

Multi Commander je, od besplatnih upravitelja datotekama, definitivno najmoćniji, a jedan od ključnih razloga zašto je tome tako, svakako je činjenica da je nekada bio komercijalan, a sada je već dulje vrijeme besplatan. Sve počinje manje ili više klasičnom instalacijom no koja već među prvim koracima otkriva kako je riječ o alatu koji nudi mnogo. Naime, čim instalacija otpočne i klikne se dva-tri puta na onaj famozni Next, doći će se do koraka u kojem je moguće odrediti koji će se sve moduli instalirati, a modula ima napretek.

 

Najbolje ih je sve ostaviti označenima kvačicom, no ako se neki od modula ne želi koristiti, onda je sada pravi trenutak da se to tako i podesi. Čim instalacija završi, prvo će se moći izabrati jezik sučelja (hrvatski jezik je izostao, ali postoji ugrađeni alat za prevođenje), a nakon toga će se pojaviti kompaktan dijalog u kojem će se moći izabrati kako će Multi Commander izgledati. U njemu je najbolje kliknuti na prvu opciju: Commander Style Look'n'Feel. Dakako, oni koji bi radije da si prečaci sličniji Windowsovom Exploreru mogu se odlučiti za drugu opciju, a oni koji žele sve podrediti osobnom ukusu i potrebama, to mogu ovdje i učiniti.

 

Nakon toga će se pojaviti, za tradicionalne upravitelje datotekama, sasvim tipično sučelje: prozor podijeljen u dva panela kako bi prebacivanje datoteka bilo jednostavnije. Odmah ispod ta dva panela, nalazi se traka s nizom funkcija, a iznad je klasična alatna traka s možda presitnim ikonama kao i klasični izbornik putem kojega se pristupa svakom segmentu Multi Commander. S obzirom na poveću količinu mogućnosti i ugrađenih alata, svakako si treba uzeti malo vremena kako bi se pregledalo i iskušalo sve ono što Multi Commander nudi, a nudi doista mnogo toga.

 

Uz sve što se zapravo i očekuje od alata ove vrste kao što je, primjerice, ugrađena podrška za hrpicu formata datoteka, elegantno riješeno kopiranje, premještanje i brisanje datoteka, odlično riješena selekcija datoteka i mapa u lijevom ili u desnom panelu, mogućnost uspoređivanja, dobro riješena navigacija među mapama, pregled povijesti lokacija koje su otvorene, kao i podrška za kartice tu je i cijeli niz drugih stvarčica, pa čak i neočekivano praktičnih detalja.

 

Jedna od takvih sitnica svakako je jednostavna mogućnost odabira dupliciranih datoteka i to samo jednim klikom ili označavanja fotografija i MP3 datoteka u nekoj mapi. Tu je i mogućnost otvaranje baze registara u Windowsima, kao i mogućnost otvaranja i rada sa datotekama kojima još pristupa neki proces. Ne treba nikako zaboraviti ni na cijeli niz dodatnih alata kao što je onaj za slijedno i masovno preimenovanje datoteka, elementaran konverter datoteka (najkorisnija je mogućnost Base64 kodiranja/dekodiranja datoteka), Multi Commander (provjera i generiranje hash vrijednosti), a tu je i sasvim fino riješeno pretraživanje računala s hrpicom raznih parametara.

 

Multi Commander nudi i podršku za spajanje na FTP(S) poslužitelje, a nije mu strano ni pregledavanje mrežnih destinacija što ga čini samo dodatno upotrebljivim. Važan je segment i činjenica da je velikim dijelom mogućnosti kojima Multi Commander raspolaže moguće upravljati putem prečaca na tipkovnici, pa jednom kada se njima ovlada, datotekama će se moći upravljati poput kakvog virtuoza. Dakako, i dalje će za neke stvarčice biti potrebno prebirati po izbornicima.

 

Multi Commander je zaista moćan alat za upravljanje datotekama i mapama koji bez imalo teškoća nadmašuje besplatni konkurenciju, a zube pokazuje i legendarnim komercijalnim alatima poput Total Commandera. Svakako si treba uzeti vremena kako bi se upoznalo sa svime što Multi Commander nudi, a jednako tako ne treba žuriti s konfiguracijom raznih parametara koji izravno utječu na njegovu funkcionalnost. Ukratko, svi oni koji traže fleksibilan i dobro opremljen alat koji bi im trebao olakšati upravljane datotekama i mapama na računalu, a da za njega ne moraju odvojiti niti lipe, svakako bi trebali priliku dati upravo Multi Commanderu.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (9)

RedRocco jučer 12:55

Multi Commander 6.4.8

Ovo je vrlo zreli commander, što je još bolje totalno je besplatan.Ja kao i koega gore koristim total commander tamo od mislim 2000 god i savršen je ali mi se nikad nije sviđalo što nije besplatan i što se za pune verzije čeka i po godinu dana. Inače oboje podržavaju sve ovo što je gore netko pitao....

Mladen sri 28.9.2016 16:12

Multi Commander 6.4.8

Eh, da sam malo mlađi ... idealna prilika za flame Amiga vs. PC (DirectoryOpus vs. NortonCommander) :) Da budem ontopic, koristim TotalCommander preko 15 godina a u zadnje vrijeme pomalo i MultiCommander.Generalno mi izgleda ok, ima još par sitnica na koje se privikavam (npr. nedostaje mi malo...

drag sri 28.9.2016 12:02

Multi Commander 6.4.8

Ovo mi je nakon Dopusa najdrazi file manager :)(Dopus4 je kreatoru bio inspiracija, mislim da sam negdje procitao)...

Keso sri 28.9.2016 00:05

Multi Commander 6.4.8

Da li MC zna dodavati odabrane datoteke u red za kopiranje? Windows file copy to ne zna, nego pokrene paralelno kopiranje što diskove baci na koljena. Konkretno, odaberem filmove koje želim prebaciti, pokrenem kopiranje, pa opet odaberem još nekoliko pa copy, dok se ovi prvi još kopiraju, i ne želim...

knight pon 26.9.2016 11:28

Multi Commander 6.4.8

Znas da si ostario kad se sjetis da si koristio Norton Commander. :)...

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Upravljati datotekama u Windowsima moguće je na različite načine, no oni koji traže istinsku fleksibilnosti i velike mogućnosti obično će se poslužiti nekim od tradicionalnih upravitelja datoteka. Ovo je upravo takav alat, a ne samo da iznenađuje mogućnostima, nego i cijenom…

Multi Commander 6.4.8

Opis

Dobro opremljen i moćan tradicionalni upravitelj datotekama

Platforma

Windows 7/8/10

Veličina

7,2 MB

Download

multicommander.com/down

URL

http://multicommander.com/

Besplatan

prethodni tekstovi

Multi Commander 6.4.8

Koristan, obdaren i besplatan ned 25.9.2016

FileSieve 4.01

Organizirano kopiranje datoteka ned 18.9.2016

Zeal 0.2.1

Dokumentacija na dlanu ned 11.9.2016

Explzh 7.35

Staromodni klasičar ned 4.9.2016

FileOptimizer 9.00.1541

Striktni optimizator ned 28.8.2016

dBpoweramp 16.1

Glazbene konverzije ned 21.8.2016

PT Photo Editor 3.7

Spretno uljepšavanje fotografija ned 14.8.2016

HDD Guardian 0.7.0

Nadglednik diskova ned 7.8.2016

Blisk 0.60

Preglednik za web developere ned 31.7.2016

Shutter 3.8

Uključi me, isključi me ned 24.7.2016

UltraSearch 2.1

Pretraživanje za nestrpljive ned 17.7.2016

LightZone 4.1.6

Čarobnjak za fotografije ned 10.7.2016

MusicBrainz Picard 1.3.2

Popravljanje glazbene kolekcije ned 3.7.2016

HomeBank 5.0.8

Kućni računovođa ned 26.6.2016

Peerio 1.4.2

Maksimalno siguran ned 19.6.2016

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji