Bug Online

Ellp 0.9.5

Automatizacija u jednom kliku

Ellp je zbilja jednostavan sustav za automatizaciju radnji u Windowsima koji ima veliki potencijal postati ozbiljno koristan čak i totalnim početnicima…
Ellp je zbilja jednostavan sustav za automatizaciju radnji u Windowsima koji ima veliki potencijal postati ozbiljno koristan čak i totalnim početnicima…

Automatizacija određenih radnji na Windowsima oduvijek je mnogima bila privlačna, a zašto i ne bi kada automatsko obavljanje zadataka oslobađa više vremena za druge stvari. Doduše, alati namijenjeni automatizaciji obično su zahtijevali određenu tehničku potkovanost: bilo da je potrebno upućenost u pisanje raznovrsnih skripti ili, ono što je jednostavnije, snimati radnje koje su napravljene mišem ili tipkovnicom i na taj način namjestiti da se određeni zadaci odrade automatski i samostalno bez naknadnog uplitanja.

 

Prava revolucija automatizacije zapravo je otpočela značajnijim popularizacijom pametnih telefona, a jedan od najpoznatijih servisa koji su automatizaciju približili i onima koji nisu bili voljni učiti skriptiranje ili se petljati s katkada pretjerano složenim alatima je IFTTT (If This Then That). Riječ je o servisu koji omogućuje aktiviranje nekog od recepata kako bi se konzumirali brojni drugih servisi i automatizirale radnje. Ellp zapravo posuđuje taj koncept i dovodi ga na Windowse čineći automatizaciju određenih radnji zbilja jednostavnom.

 

Ellp je još uvijek u beti i pravila koja nudi za sada još nema mnogo. Ipak, konceptualno je već zreo, a izvršavanje pravila koja su dostupna putem jednostavnog sučelja, pokazalo se prilično pouzdanim pa u tom smislu zamjerki nema. Sve počinjem klasičnom instalacijom nakon čega će se moću unijeti svoje ime kako bi se alat personaliziralo te adresa e-pošte ako se žele primati novosti koje se izravno tiču samoga Ellpa. Dakako, sve je te korake moguće preskočiti i odmah otvoriti glavno sučelje u kojem će biti nanizana dostupna pravila.

 

Pravila su razvrstana prema kategorijama, a kako je već istaknuto, za sada ih baš i nema mnogo što ozbiljno ograničava upotrebljivost samoga alata (trenutačno ih ima svega deset). Kako bi se aktiviralo neko pravilo, dovoljno je kliknuti na njega te zatim kliknuti na upečatljivo velik gumb Activate. U nekim je slučajevima potrebno dodatno konfigurirati samo pravilo, a kod nekih ih je dovoljno samo aktivirati bez daljnjeg uplitanja. Što može Ellp, barem u ovome trenutku, automatizirati?

 

Može dojaviti kada se u nadziranu mapu preuzmu dvije iste datoteke, pokrenuti reprodukciju glazbe kada se na računalo priključe slušalice (postoji i pravilo koje će umjesto glazbe pokrenuti Skype), osloboditi prostor na disku kada se zapuni iznad određene granice, otvoriti omiljenu web stranicu kada se računalo pokrene, dojaviti kada je navedena adresa e-pošte nađena u bazi koje su se dočepali hakeri, u zadano vrijeme isključiti računalo i drugo. U svakom slučaju, potencijal je tu, ali trenutačno kronično nedostaju dodatna pravila, a ne bi zgorega bila mogućnost i da se pravila mogu kombinirati.

 

No, treba imati na umu da svako daljnje uvođenje novih mogućnosti i proširivanje fleksibilnosti neminovno dovodi i do povećanja kompleksnosti programa, a čini se da je kod Ellpa naglasak upravo na jednostavnosti. Da je to doista tako može se iščitati u činjenici da se njegovo korištenje svodi na svega tri koraka: potrebno je tek izabrati neko od pravila, definirati parametre ako je to potrebno i zatim to pravilo aktivirati. Ellp će nakon toga pouzdano izvršavati aktivna pravila bez potrebe za daljnjim intervencijama.

 

Drugim riječima, Ellp je odličan sustav za automatizaciju radnji u Windowsima koji je prilagođen i totalnim početnicima, a koji ima ogroman potencijal jer su svi sastojci potrebni za uspjeh tu. To što postoje određene manjkavosti, kao što je činjenica Ellp voli posegnuti za neprimjerenim količinama slobodne memorije, može se pripisati i činjenici da je još uvijek riječ o alatu koji je u beti. Osim toga, za sada kronično nedostaje dodatnih pravila, no može se očekivati da će ih tijekom vremena biti sve više. U planu je i inačica za pametne telefone pa ostaje vidjeti na koji će način autori Ellpa kombinirati mobilne platforme na kojima će se pojaviti sa stolnom inačicom Windowsa.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (1)

sirka666 uto 17.1.2017 18:02

Ellp 0.9.5

Lijep program ali trenutno jako jako ograničen, nešto kao desktop verzija ITTT....

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Riječ je o relativno novom alatu za jednostavnu automatizaciju radnji na Windowsima kod kojeg je naglasak na jednostavnosti. Za automatizaciju radnji nije potrebno pisati skripte ili snimati određene radnje nego tek bezbolno aktivirati neke od dostupnih recepata…

Ellp 0.9.5

Opis

Automatizacija radnji u Windowsima slično kao što to IFTTT radi na smartfonima

Platforma

Windows 7/8/10

Veličina

2,9 MB

Download

www.ellp.com/thanks-for

URL

www.ellp.com/

Besplatan

prethodni tekstovi

Ellp 0.9.5

Automatizacija u jednom kliku ned 15.1.2017

Dopamine 1.2

Glazbeni šminker ned 8.1.2017

OpenShot Video Editor 2.2.0

Mali kućni videostudio ned 1.1.2017

PhoXo 8.3.0

Šarenilo za kreativce ned 25.12.2016

Zipware 1.4

Asketa s praktičnom stranom ned 18.12.2016

Mouse Recorder Premium 1.0.51

Snimanje miša ned 11.12.2016

Windows Tweaker 5.3.1

Tvikanje za mase ned 4.12.2016

mRemoteNG 1.74

Udaljena spajanja ned 27.11.2016

DriverMax 9.12

Osvježavanje drivera ned 20.11.2016

1by1 1.89

Neočekivano praktičan ned 13.11.2016

Greenshot 1.2.8.14

Snimanje zaslona ned 6.11.2016

OBS Studio 0.16.2

Mali kućni studio ned 30.10.2016

OSToto PC Speeder 5.1.10.20

Čišćenje, optimizacija i još ponešto ned 23.10.2016

ScummVM 1.8.1

Emulator za avanture ned 16.10.2016

WizTree 2.01

Brzi statističar ned 9.10.2016

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji