Bug Online

HomeBank 5.0.8

Kućni računovođa

Uredno sučelje i sasvim pristojno napravljeni izvještaji čine ovaj besplatan alat za upravljanje osobnim financijama zgodnim rješenjem za redovito praćenje prihoda i troškova…
Uredno sučelje i sasvim pristojno napravljeni izvještaji čine ovaj besplatan alat za upravljanje osobnim financijama zgodnim rješenjem za redovito praćenje prihoda i troškova…

Držati osobne financije pod nadzorom pod čime se podrazumijeva pedantno praćenje svih prihoda i rashoda, dobro je to poznato, od velike je važnosti jer se tek na taj način mogu identificirati suvišni ili nepotrebni troškove te se onda na temelju toga mogu postići uštede i, u konačnici, kućni budžet stabilizirati i učiniti izdašnijim. Dakako, praćenje prihoda i rashoda nije uvijek jednostavno i prije svega traži disciplinu – važno je unositi baš svaki rashod koliko god se on u nekom trenutku činio sitan ili nevažan.

 

Prihode i troškove je moguće pratiti i putem proračunskih tablica, no kako postoji cijeli niz aplikacija koje se specijaliziraju upravo za praćenje osobnih financija, onda je uvijek uputno izabrati neki od tih programa. Ako već ni zbog čega drugoga, onda zbog jednostavnijeg unosa troškova ali i izdašnijih statistika. HomeBank je posve besplatan alat koji, premda nije opremljen kao daleko moćnija i razvikanija imena, svoj posao obavlja korektno.

 

Nije ga potrebno instalirati nego ga se može koristiti kao portabilan alat, ali se to može učiniti ako ga se namjerava redovito koristiti na istom računalu. Pri prvom pokretanju pojavit će se maleni dijaloški okvir koji omogućava izradu nove baze u kojoj će biti pohranjeni svi budući podaci, zatim otvaranje veće postojeće baze, ogledne baze (korisno ako se samo ukratko želi vidjeti što HomeBank otprilike može, a da se pritom izbjegnu sva potrebna podešavanja), tu je i mogućnost otvaranja konfiguracije samoga alata kao i pokretanje online dokumentacije koju je svakako uputno pročitati.

 

Jednom kada je baza napravljena, potrebno je dodati osnovni račun (kasnije ih se može dodavati još i to različite vrste računa), podesiti trenutačno stanje i primiti se dodatnih podešavanja. Tako je, primjerice, potrebno unijeti primatelje (potrebno kod unosa transakcija), ali i kategorije troškova, dok se po želji mogu odmah definirati i planirani troškovi koji će se redovito ponavljati (korisno za automatsko praćenje režijskih i drugih sličnih troškova). Nakon što su osnovni parametri podešeni, HomeBank se može početi nesmetano koristiti.

 

Dakako, njegovo inicijalno korištenje se svodi na definiranje prihoda i njihovo unošenje, kao i pedantan i discipliniran unos svih mogućih troškova. Nakon određenog perioda i dovoljno zabilježenih troškova i prihoda, moći će se pregledavati pristojno izvedene statistike te generirati korisni izvještaji. HomeBank se ističe sasvim zgodnim grafičkim prikazima financijskih podataka, a posebno zgodni su dinamički izvještaji kao i različite vrste izvještaja kojima je moguće identificirati neplanirane ili pretjerane troškove – sve ono što bespotrebno opterećuje budžet.

 

HomeBank, kao uostalom i većina ovakvih alata, zapravo ne služe samo za vođenje evidencije prihoda i rashoda, nego je njihova primarna namjena poslužiti upravo za identifikaciju neplaniranih i nepotrebnih troškova te mogućnost planiranja kućnoga budžeta, a sve s ciljem da se na koncu mjeseca ne događa da se mora posezati za dopuštenim ili, još gore, nedopuštenim minusom na računu. Pri tome će biti koristan pregled trendova i to za različite periode kao i predviđanje budućih troškova.

 

Unos troškova otprilike je na razini kao što je to i kod drugih sličnih programa, a premda se sve svodi na popunjavanje klasičnih polja u dijaloškom okviru, treba težiti prema definiranju ponavljajućih troškova i to ne samo kako bi na taj način imalo što stabilnije predviđanje kako će izgledati definirani budžet u budućnosti, nego kako bi se i lakše prepoznavalo koji se troškovi mogu eliminirati.

 

Valja imati na umu da se pri definiranju kategorija troškova (sve se kategorije moraju proizvoljno definirati) može postaviti kategorija „Ostali troškovi“, ali bi se tu kategoriju trebalo koristiti vrlo oprezno. Naime, završi li previše rashoda u toj kategoriji, teško će se identificirati na što se točno troši novac. Stoga valja biti vrlo pedantan i uporan kod unosa troškova, kao i kod definiranja samih kategorija – što će to biti kvalitetnije i preciznije, time će se i sam HomeBank pokazati dodatno korisnim.

 

U svakom slučaju, HomeBank je zgodno napravljen višeplatformski besplatan alat koji je, a ovo će mnogima biti vrlo važno, lokaliziran na više od 50 jezika među kojima se našao i hrvatski jezik. Lokalizacija nije napravljen besprijekorno, ali je dovoljno dobra. Zgodan je i detalj da HomeBank omogućava otvaranje više prozora pa je vrlo lako uspoređivati podatke za više računa i tako dobiti bolji pregled osnovnog budžeta, a tu je i cijeli niz dodatnih mogućnosti (najbolje je zaviriti u dokumentaciju kao i iskoristiti oglednu datoteku kako bi se upoznale karakteristike samoga HomeBanka).

dodaj komentar
Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
O tome da je važno imati potpunu kontrolu na osobnim financijama valjda nije potrebno posebno govoriti, no katkada vrijedi na to skrenuti pozornost kao i na činjenicu da postoji niz alata koji stvaranje i praćenje kućnoga budžeta čine ponešto jednostavnijim …

HomeBank 5.0.8

Namjena

Besplatan alat za praćenje i upravljanje osobnim financijama

Platforma

Windows 7/8/10/Linux

Veličina

15,5 MB

Download

homebank.free.fr/downlo

URL

homebank.free.fr/

Besplatan

prethodni tekstovi

HomeBank 5.0.8

Kućni računovođa jučer

Peerio 1.4.2

Maksimalno siguran ned 19.6.2016

BackUp Maker 7.200

Praktičar s adutom ned 12.6.2016

Movavi Video Converter 16.2.0

Konverter s dodatnom opremom ned 5.6.2016

RuckZuck 1.5.0.3

Upravitelj paketima ned 29.5.2016

ON1 Effects 10.5.0 Free

Specijalist za efekte ned 22.5.2016

Hain 0.3.0

Uglađeni pomoćnik ned 15.5.2016

PicoTorrent 0.10.0

Apsolutni minimalizam ned 8.5.2016

GetFoldersize 3.1.4

Statističar za diskove ned 1.5.2016

Macrium Reflect Free 6.1

Popularni specijalac ned 24.4.2016

SafeInCloud 3.8.2

Lozinke na sigurnom ned 17.4.2016

Vivaldi 1.0

Moderni klasičar ned 10.4.2016

Diffractor 116

Pametni organizator ned 3.4.2016

Cyberduck 4.8.4

Univerzalni klijent ned 27.3.2016

Open Live Writer 0.6

Bloganje s radne površine ned 20.3.2016

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji