Bug Online

GetFoldersize 3.1.4

Statističar za diskove

Možda nije najmoćniji niti najpopularnijih alat za analizu utroška diskovnoga prostora, no zahvaljujući svojim općim mogućnostima i izvještajima svakako će biti od koristi…
Možda nije najmoćniji niti najpopularnijih alat za analizu utroška diskovnoga prostora, no zahvaljujući svojim općim mogućnostima i izvještajima svakako će biti od koristi…

Unatoč tome što se kapacitet diskova u zadnjih nekoliko godina značajno povećao, popularizacijom SSD diskova ponovno se nerijetko događa situacija da se disk jednostavno napuni do ruba svojega kapaciteta. Nekima je to očigledan znak da je vrijeme za nadogradnju, no prije nego što su učini takav korak (pogotovo ako je riječ o kupnji kvalitetnijeg SSD većega kapaciteta), uvijek je uputno provjeriti na što se točno troši diskovni prostor.

 

Premda se i putem ugrađenih alata u same Windowse može utvrditi tko su najveći potrošači diskovnog prostora bilo koristeći alat za pretraživanje ili u Windowsima najnovije generacije u dijalog Run utipkati naredbu ms-settings:storagesense), samostojeći alternativni alati taj posao odrađuju daleko bolje. Konkurencija je i u tom segmentu prilično žestoka, a alati koji se nude raznovrsni. Neki su posve besplatni, neki su oslabljena besplatna izdanja komercijalnih alata, a za neke je potrebno izbrojati hrpicu šuštavih novčanica. GetFoldersize spada u skupinu posve besplatnih alata.

 

Definitivno nije riječ o najmoćnijem i najbržem alatu ovoga tipa, ali je neupitna činjenica da će svoj posao odraditi onako kako se to od njega očekuje. Sučeljem je intuitivan, a na trenutke se može činiti da je samo sučelje zapravo predimenzionirano za prirodu ovoga alata, kao i za činjenicu na koji način funkcionira. Osnovni je prozor podijeljen na dva dijela, u lijevom će biti prikazane datoteke diskova ili mapa koje će biti analizirane, dok je u desnom dijelu prikaz rezerviran za nekoliko različitih segmenata.

 

Inicijalno je prikazan popis diskova, ali je moguće prikaz promijeniti tako da prikazuje datoteke sadržane u mapama hijerarhijski prikazane u lijevom panelu, tu je i dnevnik samoga procesa analize diskova ili mapa, a ako se to naznači prije aktiviranja samoga procesa analize, tu će biti prikazani i dodatnih izvještaji koji se svode na prikaz 20 najvećih ili najmanjih datoteka, 20 najnovijih ili najstarijih datoteka, kao i 20 najvećih i najmanjih mapa (ovo je ujedno jedan od najkorisnijih dijelova ovoga alata uz one očigledne mogućnosti).

 

Gornji dio prozora rezerviran je za alatnu traku na kojoj su zapravo i nanizane osnovne mogućnosti kao i gumb putem kojega se pokreće proces analize, gumb putem kojega se određuje generiranje dodatnih izvještaja, definiranje filtara za prikaz datoteka i mapa te hrpica drugih stvarčica. Proces analize nije posebno brz (premda autori ističu da nudi brz algoritam), ali to izravno ovisi i o broju datoteka i mapa na samome disku te o nekim drugim parametrima pa svakako valja biti strpljiv da analiza okonča. Jednom kada završi, lako je pregledati sve mape na disku (ili podmape u nekom direktoriju) te odmah vidjeti koliko prostora zauzima.

 

Zgodan je i detalj što će za podržane formate biti prikazan i pretpregled u donjem dijelu panela na desnoj strani ako ga se aktivira (valja istražiti ikone koje se nalaze na alatnoj traci u tom panelu) pa je lakše dokučiti treba li neku datoteku izbrisati ili ne. GetFoldersize nudi i mogućnost generiranja izvještaja koji se mogu snimiti u nekoliko formata, od HTML-a preko CSV-a i XML-a, pa sve do XLSX-a. Ruku pod ruku s time ide i mogućnost ispisa izvještaja na pisač što će nekim također biti zanimljivo. Osim toga, uz analizu lokalnih diskova, GetFoldersize omogućava i dodavanje mrežnih putanja pa je moguće analizirati i mape ili diskove na udaljenim računalima (ako se za to ima odgovarajuće privilegije).

 

Pri pregledu svih datoteka također je moguće koristiti filtre kako bi se lakše pronašle datoteke koje se mogu ukloniti, nekima će biti od velike važnosti činjenica da GetFoldersize podržava skeniranje putanja duljih od 32000 znakova. Tu su i neki drugih detalji kao što je mogućnost pronalaska hard linkova (sve može biti prikazano u izvještaju), zatim mogućnost kreiranja izvještaja na temelju definiranih ekstenzija, a neki bi mogli cijeniti i to što se GetFoldersize može pokretati iz naredbenog retka kako bi se odjednom skeniralo više mapa (samo ih se navede kao klasične parametre) kao i činjenica da postoji portabilna inačica te ona koja se instalira (s potonjom će se integrirati u sustav pa će se pojaviti nova stavka na skočnom izborniku.

 

GetFoldersize je posve besplatan i za komercijalnu uporabu, a premda se ne može nametnuti kao ponajbolji alat ovoga tipa, zahvaljujući korisnim izvještajima i hrpicom zgodnih detalja, itekako je iskoristiv da se na relativno brz i bezbolan način utvrdi tko su najveći (i možda neopravdani) potrošači diskovnoga prostora.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (2)

Glamdring jučer 11:27

GetFoldersize 3.1.4

Jedna riječ: WinDirStat...

Friday jučer 10:45

GetFoldersize 3.1.4

http://www.uderzo.it/main_products/space_sniffer/ Daleko najbolja stvar za to......

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Kada se diskovi u računalu napune do ruba svojega kapaciteta, onda ne preostaje drugo nego utvrdi na što se točno troši diskovni prostor. Premda se čini da je taj posao prilično mukotrpan ili težak, uz prave alate stvar je prilično jednostavna …

GetFoldersize 3.1.4

Namjena

Koristan besplatan alat za analizu utroška diskovnoga prostora

Platforma

Windows XP/Vista/7/8/10/Server

Veličina

5,36 MB

Download

www.getfoldersize.com/e

URL

www.getfoldersize.com/

Besplatan

prethodni tekstovi

GetFoldersize 3.1.4

Statističar za diskove jučer

Macrium Reflect Free 6.1

Popularni specijalac ned 24.4.2016

SafeInCloud 3.8.2

Lozinke na sigurnom ned 17.4.2016

Vivaldi 1.0

Moderni klasičar ned 10.4.2016

Diffractor 116

Pametni organizator ned 3.4.2016

Cyberduck 4.8.4

Univerzalni klijent ned 27.3.2016

Open Live Writer 0.6

Bloganje s radne površine ned 20.3.2016

Ashampoo Music Studio 2016

Elementarnost prije svega ned 13.3.2016

Passware Kit 2016

Diskretni razbijač lozinki ned 6.3.2016

SHAREit 3.3.0

Dijeljenje bez granica ned 28.2.2016

PowerArchiver 2016

Univerzalni teškaš ned 21.2.2016

Sophos Home 1.0.2

Sigurnosni minimalizam ned 14.2.2016

Honeyview 5.16

Brzina mu je vrlina ned 7.2.2016

PDF Shaper 5.0

Kompaktni praktičar ned 31.1.2016

Halite 0.4.0.4

Šarmantni minimalist ned 24.1.2016

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji