Bug Online

AdwCleaner 5.004

Čišćenje smeća

Ne spada među najmoćnije alate ovakve vrste niti je riječ o punokrvnom sigurnosnom alatu za uklanjanje zloćudnoga softvera, dobro će doći onda kada s računala treba ukloniti neželjenu gamad.
Ne spada među najmoćnije alate ovakve vrste niti je riječ o punokrvnom sigurnosnom alatu za uklanjanje zloćudnoga softvera, dobro će doći onda kada s računala treba ukloniti neželjenu gamad.

Danas živimo u svijetu u kojem vrebaju razne opasnosti, a dok su neke iznimno opasne i mogu prouzročiti ozbiljniju štetu, druge se više mogu svrstati u kategoriju smetnji i manjih (ili katkada većih) neugodnosti. Dakako, to se odnosi na sve one zlosretne toolbarove koji svaki web preglednik čine nakaradnim, zatim neželjene dodatke web preglednicima koji nasilno i bez odobrenja mijenjaju početne stranice i servise za pretraživanje i drugi sponzorirani i neželjeni softver.

 

Obično je za ručno uklanjanje takvih nametnika potrebno i ponešto umješnosti, katkada zavidno čvrsti živci, a katkada se čini da je pokušaj uklanjanja takvoga smeća gotovo nemoguć. Srećom, postoje alati koji taj posao čine lakšim. Neki od njih su punokrvni borci protiv općeg zloćudnog softvera, a neki su tek kompaktni alati koji će, onda kada daleko zvučnija sigurnosna softverska imena zakažu, pokazati što umiju. Upravo u tu kategoriju alata spada AdwCleaner.

 

Riječ je o alatu koji se specijalizira upravo za uklanjanje bilo kakvih neželjenih dodataka web preglednicima i softvera koji se obično na računalu ugnijezde nepažnjom korisnika; pri posjeti nekoj web stranici ili pri instalaciji nekoga naizgled besplatnoga softvera. Ukratko, AdwCleaner će relativno pouzdano ukloniti klasičan adware, razne toolbarove, PUP-ove i zle i naporne hijackere. Koristiti ga je iznimno jednostavno; dovoljno ga je tek pokrenuti i zatim aktivirati proces detekcije tako da se klikne na gumb Scan.

 

Sam proces pregledavanja računala baš i nije najbrži, no to može ovisiti o priličnoj broju faktora, pa u svakom slučaju valja biti strpljiv (bolje je strpljivo čekati da AdwCleaner pronađe sve ono što se želi ukloniti, nego pokušati to raditi ručno). Nakon što proces dovrši, rezultati će bit prikazani u donjem dijelu prozora, a onda je potrebno tek kvačicom označiti elemente koji se žele ukloniti i pokrenuti proces čišćenja. Zgodno je to što AdwCleaner u karticama nudi pregled svega s čime je neki potencijalno neželjen komad softvera povezan.

 

Od servisa, mapa i individualnih datoteka, preko prečaca i zadataka namještenih da se aktiviraju u zadano vrijeme (Task Scheduler) do zapisa i bazi registara u Windowsima. Tu su i posebne kartice namijenjene dvojcu najpoznatijih alternativnih web preglednika: Firefoxu i Chromeu. Činjenica da AdwCleaner prikazuje sve detalje ne nalazi se samo u tome da želi jasno pokazati što je sve detektirano, nego i tome da pati od povremeni lažnih detekcija. Stoga sve što je prikazano i detektirano treba pregledati kako bi se izbjegle moguće kasnije neugodnosti uzrokovane uklanjanjem legitimnih dijelova programa koji se zapravo žele koristiti.

 

Srećom, takvo što nije suviše često, a većinom vremena AdwCleaner uredno detektira raznovrsno smeće kojeg bi se svatko želio riješiti (djelomice koristi Avastov engine). Dapače, u nekim slučajevima postiže bolje rezultate nego razvikanija (čak i komercijalna) imena pa ga je uputno imati pri ruci kada se s računala želi ukloniti neželjeni softver. Uostalom, kod uklanjanja i zloćudnoga softvera baš kao i raznovrsnoga smeća uvijek je uputno koristiti više alata je praktički niti jedan sigurnosni alat nije stopostotno učinkovit, bilo da je riječ o besplatnom alatu ili komercijalnom.

 

Jednom kada je sve pregledano i spremno je za proces čišćenja, valja tek u glavnom sučelju kliknuti na gumb Clean i pričekati da proces završi. Nakon toga će biti potrebno ponovno pokrenuti računalo, a jednom kada se Windowsi ponovno podignu, AdwCleaner će prikazati i zapis svega što je načinjeno za referencu. Prije procesa čišćenja moguće je u opcijama označiti i neke korisne akcije kao što su, primjerice, ona koja će resetirati TCP/IP postavke ili postavke vatrozida. Bilo kako bilo, premda AdwCleaner ne spada među najmoćnije alate ovakve vrste niti je riječ o punokrvnom sigurnosnom alatu za uklanjanje zloćudnoga softvera, dobro će doći onda kada s računala treba ukloniti neželjenu gamad.

dodaj komentar
Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Nije riječ o klasičnom čistaču malicioznog softvera, nego se AdwCleaner usredotočuje na detekciju i uklanjanje sponzoriranog softvera, raznih alatnih traka za web preglednike te nezgodnih hijackera, a tijekom je vremena stekao zavidan niz (sretnih) poklonika…

AdwCleaner 5.004

Namjena

Čišćenje neželjenog softvera, toolbarova, dodataka za web preglednike i hijackera

Platforma

Windows Vista/7/8/8.1/10

Veličina

1,54 MB

Download

toolslib.net/downloads/

Download

www.bleepingcomputer.co

URL

toolslib.net/

Besplatan

prethodni tekstovi

AdwCleaner 5.004

Čišćenje smeća danas

AMP WinOFF 5.01

Automatsko isključivanje ned 23.8.2015

Not Another PDF Scanner 2

Skeniranje na putu uto 18.8.2015

Reor 1.4.1

Kalkulator sa stilom ned 9.8.2015

Hadouken 5.1.0

Minimalizam za geekove ned 2.8.2015

Audiacious 3.6.2

Višeplatformski muzikalac ned 26.7.2015

Bvckup 2

Delta kopiranje ned 19.7.2015

CloneApp 1.04.345

Kloner postavki ned 12.7.2015

ZipGenius 6.3.2

Klasični arhiver ned 5.7.2015

Wondershare Player 1.6.1

Reproduktor za široke mase ned 28.6.2015

nomacs 2.4.5

Kompaktni praktičar ned 21.6.2015

Baidu Cleaner 6.0.4

Kontroverzan, ali sposoban čistač ned 14.6.2015

Veeam Endpoint Backup Free 1.0.0

Funkcionalni asketizam ned 7.6.2015

Microsoft Hyperlapse Pro 1.0.5610

Ubrzano vrijeme ned 31.5.2015

Genymotion 2.4.0

Virtualni Android ned 24.5.2015

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji