prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Advanced IP Scanner 2.5

Skeniranje mreže

Kompaktno sučelje otkriva činjenicu da nije riječ o alatu koji nudi ogroman broj mogućnosti. No to ni ne treba, a ono za što se specijalizira obavlja onako kako se to od njega i očekuje…
Kompaktno sučelje otkriva činjenicu da nije riječ o alatu koji nudi ogroman broj mogućnosti. No to ni ne treba, a ono za što se specijalizira obavlja onako kako se to od njega i očekuje…

Alata koji se specijaliziraju za skeniranje lokalne mreže definitivno ne nedostaje. Mnogi od njih su složeni i mogućnostima natrpani alati koji će najviše koristiti okorjelim mrežnim profesionalcima ili za vrlo specifične zadatke. Srećom, neki od tih alata drže se osnova, a svoj posao obavljaju toliko dobro da će za njima rado posegnuti i sami računalni profesionalci. Advanced IP Scanner primjer je takvoga alata. Specijalizira se za brzo pregledavanje područne mreže (LAN) i to na temelju zadanog mu raspona IP adresa.

 

Pri pregledu će detektirati dostupne uređaje i računala, ali će omogućiti i pregled servisa koji su aktivni na prepoznatim uređajima što, barem za računala s dijeljenim mapama, znači da je lako vidjeti upravo koje su mape dijeljenje o odmah im pristupiti. Advanced IP Scanner se može, ali i ne mora instalirati, a pri instalaciji je samo potrebno označiti hoće li se koristiti kao portabilan program ili se ipak želi da instalacija generira sve potrebne prečace.

 

Advanced IP Scanner će pri pokretanju automatski namjestiti odgovarajući raspon IP adresa ovisno o trenutačno dodijeljenoj IP adrese na dostupnim mrežnim adapterima. Dakako, u svakome je trenutku moguće unijeti proizvoljan raspon ili modificirati onaj koji je već automatski ponuđen; samo se zamijene željeni okteti u adresnoj traci prvi vrhu prozora. Pregled područne mreže aktivira se tek klikom na upečatljivo veliki zeleni gumb Scan, a zgodno je to što se proces može u bilo kojem trenutku prekinuti ili pauzirati.

 

Kako se pronađe računalo ili uređaj u mreži, tako će biti dodavani na listi koja dominira glavnim prozorom samoga alata (podijeljena je na dvije kartice: Results i Favorites). Uz ime uređaja ili računala, prikazana je i IP adresa, MAC adresa te proizvođač mrežnog adaptera (ili samog uređaja) koji je detektiran. Pored onih uređaja kod kojih je definiran neki servis ili su pronađene dijeljene mape, pojavit će se malena strelica na koju je potrebno kliknuti kako bi se prikazalo i što je točno pronađeno.

 

Zgodan je detalj što je moguće proširiti sve detektirane stavke bilo putem izbornika View ili korištenjem prečaca na tipkovnici (CTRL + znak plus na numeričkom dijelu tipkovnice). Osim toga, u konfiguraciji alata moguće je uključiti ili isključiti koje bi resurse Advanced IP Scanner trebao potražiti. Inicijalno su označen dijeljenje mape, HTTP i FTP protokol te dostupnost Radmina (riječ je o dobro poznatom rješenju za udaljeno upravljanje računalima koje često koriste računalni profesionalci). Kada smo već kod Radmina, valja reći da Advanced IP Scanner nudi aktiviranje određenih Radminovih funkcija izravno iz sučelja.

 

Klikne li se desnom tipkom miša na neku od detektiranih stavki, pojavit će se skočni izbornik na kojemu se nalaze i neke potencijalno korisne dodatne mogućnosti. Tako je, primjerice, moguće udaljeno uključiti računala (Wake-On-LAN), moguće ga je isključiti, a tu je i dodatni izbornik (Tools) s nekoliko tipičnih mrežnih alata: ping, tracert, telnet i SSH. Preciznije, potonja dva će pokušati ostvariti konekciju prema IP adresi uređaja koji detektiran koristeći bilo telnet ili SSH (klijente je za ove servise moguće definirati u postavkama Advanced IP Scannera). Nabrojane mogućnosti, uz još njih nekoliko, nalaze se i na glavnom izborniku pod stavkom Actions.

 

Detektirane uređaje ili računala moguće je dodati u listu favorita (u listu je moguće i ručno unijeti računalo ili uređaj unoseći njegovu IP adresu i MAC adersu), a onda je moguće skenirati samo uređaje koji se nalaze na toj listi. Osim toga, popis je moguće izvesti u običnu tekstualnu datoteku ili kao XML te kasnije te liste uvoziti, a tu su i još neke sitnice. U svakom slučaju, svi oni koji žele ne brzinu pregledati što je sve dostupno u područnoj mrežu unoseći samo raspon IP adresa, s ovim će to alatom doista moći i to bez puno petljanja i sasvim besplatno.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (4)

kim sri 25.10.2017 10:59

Advanced IP Scanner 2.5

Takodjer uzeti u obzir Advanced Port Scanner, gotovo isti program sa funkcionalnošću scaniranja portova....

Mr.ddevil pon 21.8.2017 12:50

Advanced IP Scanner 2.5

Ništa to, dokle god imam nmap na linuxu ne planiram koristit ništa drugo ...

Čitatelj ned 20.8.2017 22:45

Advanced IP Scanner 2.5

Super besplatni alat - hvala na preporuci....

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Spada među najpopularnije i najpoznatije mrežne alate koji će na detektirati dostupne uređaje unutar lokalne mreže i zadanog mu raspona IP adresa. Ključna su mu prednosti to što se je vrlo jednostavan za korištenje, ne pretjeruje s mogućnostima i to što je – besplatan…

Advanced IP Scanner 2.5

Opis

Popularan alat za brzinsko skeniranje lokalne mreže

Platforma

Windows 7/8/10

Veličina

8,91 MB

Download

www.advanced-ip-scanner

URL

www.advanced-ip-scanner

Besplatan

vezani sadržaji