prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Bandizip 2.03

Klasični arhiver

Samo sučelje je zapravo manje važno kod arhivera, a daleko je važniji način na koji se integriraju u Windowse jer se time osigurava praktičnost. Bandizip je u tome iznimno korektan…
Samo sučelje je zapravo manje važno kod arhivera, a daleko je važniji način na koji se integriraju u Windowse jer se time osigurava praktičnost. Bandizip je u tome iznimno korektan…

Danas smo okruženi arhivama, ali jednako tako i alatima kojima ne samo da su u stanju zavidno sažeti različite tipove podataka u komprimirane arhive, nego i otvoriti niz formata. Doduše, ovo je potonje postalo, manje ili više, nevažan segment budući da se većim dijelom sadržaji distribuiraju u svega šačici najpopularnijih formata. Ipak, preživjeti s računalom na kojemu ne postoji niti jedan arhiver danas je, praktički, nemoguće.

 

Bandizip je posve tradicionalan arhiver koji, čak, niti nije previše bogato opremljen i to pogotovo ako se pogleda druga besplatna, ali posebice komercijalna konkurencija. Osim toga, ne uvodi vlastiti format s kojim bi se fokusirao na postizanje velike razine kompresije kao što je to slučaj sa slavnim alatom otvorenog koda 7-zipom ili legendarnim WinRAR-om. No, zato nudi podršku za otvaranje niza popularnih arhiva, ali i drugih formata kao što su image-datoteke (u slučaju da vam nekim čudom neki apstraktniji formati zatrebaju).

 

Kod izrade arhiva, Bandizip nije toliko raskošan pa je u stanju sažeti datoteke u Zip, Tar, Tgz, 7z, ali i ZipX, novi format koji je uveden s novijim inačicama WinZipa što će se dopasti svima koji su naletjeli na novi format i ne žele platiti komercijalnu licencu kako bi ovaj tip arhiva mogli otvarati, ali i koristiti bolju razinu kompresije koju nudi u odnosu na klasičan Zip. Osim toga, tu je i mogućnost komprimiranja datoteka i mapa u samoraspakiravajuće arhive.

 

Sam rad s Bandizipom ne razlikuje se u mnogočemu od rada s drugim arhiverima, a premda se ističe podrška za višejezgrenim procesorima pri sažimanju, sama brzina sažimanja nije drastično veća od one u konkurencije. No to ne znači da Bandizip nije brz pri arhiviranju. Baš nasuprot, za izradu arhive krcate fotografijama i drugim datotekama nešto veće od 5,50 gigabajta trebalo mu je tek nešto više od šest minuta što nije loš rezultat, a rezultirajući arhiva bila je velika 5,26 GB.

 

Osim toga, Bandizip nudi i nekoliko zgodnih detalja kao što je mogućnost Fast Drag & Drop kojom se zaobilazi ekstrahiranje datoteka u privremeni direktorij pa će datoteke biti dekomprimirane izravno u odredišnu mapu te značajke High Speed Archiving kojoj je cilj prepoznati već sažete tipove datoteka (obično su to audio- i videodatoteke) koje se većinom ne isplati komprimirati pa ih Bandizip jednostavno niti neće pokušati komprimirati nego će ih tek pohraniti u buduću arhivu.

 

Tu je i cijeli niz tradicionalnih mogućnosti kao što je cijepanje arhiva na više djelića zadanih veličina i to premda dostupnim predlošcima ili mogućnost zaštite arhive lozinkom (treba imati na umu da ovaj tip zaštite baš i nije posve siguran, pa ako želite kreirati šifrirane arhive, uputnije je osloniti se na format 7z). Bandizip nudi i nekoliko zgodnih detalja kao što je opcija da se automatski ne arhiviraju thumbs.db datoteke ili opcija da se proces stvaranja arhive pauzira.

 

Međutim, jedna od njegovih ključnih prednosti svakako je sjajno izvedena podrška za integraciju u Windowse pa je svakako uputno provjeriti što je sve dostupno u konfiguraciji. Ono što mu se mora svakako priznati činjenica je da je vrlo praktičan nudeći najvažnije mogućnosti na kontekstnom izborniku, a pri tome je te mogućnosti moguće dodatno ugoditi vlastitim preferencijama.

 

Na primjer, preferirate li kaskadni skočni izbornik, moguće ga je aktivirati u konfiguraciji, a moguće je podesiti što će se dogoditi dvokliknete li na tip arhive asociran s Bandizipom. Zgodno je i to što nisu sve mogućnosti odmah dostupne na skočnom izborniku nego ih je moguće po želji dodavati, selektivno uklanjati ili jednostavno općenito isključiti pojavljivanje stavki na skočnom izborniku. Nevezano uz klasičnu integraciju arhivera, Bandizip nudi i aktiviranje opcije za kreiranje nove mape na skočnom izborniku Windowsa (čak i onoga koji se dobiva na radnoj površini), te dodavanje opcije pokretanja naredbenog retka.

 

Drugim riječima, premda se Bandizip ne može pohvaliti velikim brojem mogućnosti, iznimno je praktičan i fleksibilan, a nudi i šačicu zgodnih detalja pa ako još niste odlučili koji biste arhiver primarno koristili, trebali biste razmisliti upravo o ovome. Doduše, pod uvjetom da visoka razina kompresije nije prioritet jer tu baš i nije spektakularan (no to ovisi i o postavkama i vrsti arhive u koju sažima). Bandizip je besplatan i za kućnu, ali i komercijalnu uporabu, a optimiziran je i za 64-bitne Windowse.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (1)

Veliki Brat pon 19.3.2012 07:49

Bandizip 2.03

LOL, Bandić ima i svoj arhiver :D Skinuo, isprobao, simpatično. nema HR jezika, sučelje je klasika, jedino dodatno ima nekakav preview, pa možeš vidjeti što je u datoteci bez da ju se otvara. Zasad ću ga ostaviti i malo testirati. TU za Bandća!...

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Tradicionalni besplatni arhiver sasvim tipičnih, pa čak i ponešto slabijih mogućnosti kada ga se usporedi s konkurencijom, no svejedno oduševljava praktičnošću i sitnicama zahvaljujući kojima lako pronalazi zahvalnu publiku…

Bandizip 2.03

Namjena

Praktičan arhiver tipičnih mogućnosti i sjajnom integracijom u Windowse

Platforma

Windows XP/Vista/7

Veličina

3,6 MB

Status

Freeware

Download

www.bandicam.com/bandiz

URL

www.bandicam.com/bandiz

prethodni tekstovi

QuickViewer 1.0.2

Brzina prije svega ned 22.10.2017

Autobeat Player 1.0.5

Sviranje iz oblaka ned 15.10.2017

B1 Free Archiver 1.7.120

Mali od arhiva ned 8.10.2017

svi tekstovi

vezani sadržaji