prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Captura 5.0.1

Snimanje zaslona

Kompaktnog je sučelja no bez obzira na to nudi zgodne mogućnosti – snimanje sadržaja zaslona kao video na kojem će biti vidljivi i klikovi mišem, ono što je utipkano putem tipkovnice…
Kompaktnog je sučelja no bez obzira na to nudi zgodne mogućnosti – snimanje sadržaja zaslona kao video na kojem će biti vidljivi i klikovi mišem, ono što je utipkano putem tipkovnice…

Postoji cijeli niz alata koji omogućuju snimanje sadržaja zaslona bilo samo kao sliku ili kao videozapis, Captura je još jedan primjerak takvoga alata. Otvorenog je koda i vrlo kompaktnog sučelja, no bez obzira na njegovu relativno elementarnu vanjštinu, ovo je alat koji nudi neke prilično zgodne stvarčice i itekako će dobro poslužiti za stvaranje tipičnih videotutorijala. Naime, ne samo da može snimiti sadržaj zaslona kao video, nego pri tome nudi i snimanje zvuka (ako je računalo opremljeno mikrofonom ili s nekog drugog izvora).

 

Osim toga, moguće je naznačiti da se pri snimanju označava klijanje mišem pa čak i ono što je utipkano putem tipkovnice što ga čini samo dodatno korisnijim. Sve počinje iznimno jednostavno instalacijom kod koje nije potrebno učiniti baš ništa – Captura će se smjestiti na tipičnu lokaciju u profilnu mapu korisnika koji je instalaciju i pokrenuo, a kada se instalira, pojavit će se i prečac na radnoj površini. Kompaktnog je sučelja, a u prvoj kartici nudi sve što je potrebno kako bi snimanje zaslona počelo.

 

Najprije je potrebno odrediti što se želi snimati, cijeli zaslon, samo njegov dio, specifičan prozor nekog programa ili se samo želi snimiti zvučni zapis (da bi se snimao zvuk potrebno je pri dnu prozora odrediti izvore od kuda se zvuk želi snimati). Jednako je tako moguće definirati i koji će se zaslon snimati što će biti korisno onima koji imaju više od jednog monitora. Ako se želi snimati sadržaj s web kamere, potrebno je s padajuće liste izabrati priključenu kameru nakon čega će se otvoriti prozor s pregleda same kamere.

 

Inicijalno se pri snimanju videozapisa neće vidjeti strelica miša, klikanje miša niti tipkanje na tipkovnici, a ako se to želi vidjeti, onda je potrebno kliknuti na ikone koje se nalaze odmah ispod glavnoga izbornika. Klikne li se na tri točkice pored tih ikona, moguće je podesiti boju kružića koji na videozapisu označava klikanje miša kao i njegovi obrub, a isto vrijedi i za tipkanje putem tipkovnice. Prije nego se otpočne sa snimanjem, moguće je namjestiti i odredišni format, a zadani je format Mp4 (x264) za što se koristi FFMpeg. Ako ga na računalu Captura ne pronađe, ponudit će da ga se preuzme i instalira.

 

Snimanje će započeti tako da se pritisne crvena tipka za snimanje na samom vrhu prozora (odmah pored nje se nalazi i malena ikona fotoaparata koja će aktivirati snimanje sadržaja zaslona kao sliku). Ista će se tipka pritisnuti da se snimanje zaustavi nakon čega će se dobiti obavijest i gdje se nalazi spremljena videodatoteka. Osim klikanjem po ikonama u sučelju, moguće je koristiti i prečace na tipkovnici pa je tako snimanje moguće aktivirati i zaustaviti kombinacijom ALT+F9. Drugi se prečaci mogu vidjeti i promijeniti (ili isključiti da se ne koriste) u prilično jednostavnoj konfiguraciji.

 

U glavnoj je konfiguraciji moguće upravljati i drugim parametrima kao što je, primjerice, podešavanje vremena odgode snimanja, hoće li se prikazivati obavijesti, tu je moguće definirati i određene transformacije slika zaslona (moguće je namjestiti da se automatski postavi veličina datoteke). Tu su i parametri koji se tiču FFMpega, odnosno, moguće je podesiti njegovu lokaciju ili aktivirati preuzimanje, a tu su i neke druge stvarčice kao što je mogućnost aktiviranja tamne teme glavnoga sučelja.

 

Nema što, Captura će itekako dobro doći za lako snimanje videotutorijala, a najviše se možda može zamjeriti činjenica da ne podržava DirectX snimanje što znači da nije moguće snimati igraće naslove i druge aplikacije koje koriste DirectX. Bez obzira na to, uzimajući u obzir ono što nudi kao i činjenicu da je riječ o programu otvorenog koda pa nije za njega potrebno izdvojiti niti lipe, svakako ga valja imati na umu kada se želi snimati sadržaj zaslona kao video ili kao sliku.

dodaj komentar
Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Riječ je o programu otvorenog koda koji se najprije specijalizira za snimanje sadržaja zaslona kao videozapis no može poslužiti i da se snimi kao slika. Vrlo ga je jednostavno koristiti, a nudi i neke korisne stvarčice kao što je snimanje zvuka ili onoga što prikazuje web kamera…

Captura 5.0.1

Opis

Sasvim pristojno napravljen alat za snimanje sadržaja zaslona kao sliku ili kao videozapis

Platforma

Windows 7/8/10

Veličina

3,02 MB

Download

github.com/MathewSachin

URL

mathewsachin.github.io/

Besplatan

vezani sadržaji