prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

CarotDAV 1.11.6

Centralizirani pristup

CarotDAV je praktičan WebDAV klijent koji pristup FTP poslužiteljima te servisima za skladištenje datoteka u oblaku čini vrlo jednostavnim i – centraliziranim…
CarotDAV je praktičan WebDAV klijent koji pristup FTP poslužiteljima te servisima za skladištenje datoteka u oblaku čini vrlo jednostavnim i – centraliziranim…

Danas malo tko nema više otvorenih računa na servisima za sinkronizaciju i skladištenje datoteka u oblaku, a mnogi nerijetko imaju i pristup na više od jednog FPT poslužitelja. Pristupanje datotekama na oblačnim servisima prilično je jednostavno; ili se mogu koristiti službeni klijenti za te servise ili se datotekama pristup putem web preglednika. Slično vrijedi i za FTP poslužitelje. Međutim, svakodnevno žongliranje s više servisa i poslužitelja nakon nekoga vremena može poprilično zagorčati život.

 

Srećom, postoje klijenti koji omogućuju centralizirani pristup raznim servisima za skladištenje datoteka u oblaku. Neki ih postavljaju kao virtualne diskove, a neki se odlučuju omogućiti pristup tim servisima kroz jednostavno sučelje. CarotDAV je besplatan alat koji je usvojio upravo potonju strategiju. Riječ je o vrlo kompaktnom klijentu koji nudi podršku za WebDAV poslužitelje, zatim za FTP i FTPS poslužitelje te za najvažnije servise za skladištenje datoteka: DropBox, Google Drive, OneDrive, Box, SugarSync i Copy. Poseban je bonus što omogućava pristup i IMAP poslužiteljima na koje se mogu onda pohranjivati datoteke (tako se može iskoristiti dostupna prostor na klasičnim besplatnim e-mail servisima kao što je Yahoo! Mail).

 

CarotDAV dolazi u dva oblika. Tu je inačica koju je potrebno instalirati te portabilna inačica pa je CarotDAV sa svim definiranim profilima uvijek moguće imati pri ruci. Vrlo je kompaktnog sučelja koje nije nimalo raskošno niti posebno moderno dizajnirano. No za tim zapravo i nema potrebe jer se CarotDAV očigledno usredotočuje na funkcionalnost i u tom je kontekstu sasvim ispunio zadani cilj. Samo korištenje klijenta započinje prilično jednostavno. Valja definirati željene konekcije koje će se kasnije koristiti.

 

Stoga je najbolje kliknuti na izbornik File te zatim na New Connection i izabrati neku od ponuđenih stavki. Definiranje FTP/S poslužitelja nimalo se ne razlikuje od definiranje takvih poslužitelja u tipičnim klijentima. Treba unijeti odredišnu adresu, korisničke podatke i konekcija može biti prvo testirana, a kasnije odmah uspostavljena. Procedura za dodavanje profila za pristup servisima koji datoteke čuvaju u oblaku ponešto je drukčije. No, srećom, nije pretjerano složena.

 

Sve se svodi na autoriziranje CarotDAV-a za pristup željenom servisu pa u dijaloškom okviru u kojem je moguće definirati parametre potrebne za spajanje na neki servis, valja pronaći gumb Authorize. Time će se otvoriti novi dijalog s poveznicom za autorizaciju odnosno povezivanjem s CarotDAV-om. Poveznicu valja otvoriti u web pregledniku, prijaviti se s korisničkim podacima za taj oblačni servis nakon čega će biti generirati bilo autorizacijski ključ ili tokeni za pristup koje je potrebno unijeti u za to predviđena polja.

 

Jednom kada je to završeno, CarotDAV je spreman za korištenje. Svi definirani profili (ili konekcija ako vam je tako draže) bit će nanizani u glavnome prozoru, a konekcija se ostvaruje tako da se dvaput klikne na željeni profil. Koji časak kasnije, pokazat će se sadržaj na poslužitelja i od tuda je s datotekama moguće raditi što se želi. Pospremljene profile je moguće izvoziti (korisno ako se želi napraviti sigurnosna kopija profila ili kombinirati s portabilnom inačicom CarotDAV-a), no nije moguće izvesti sve definirane profile odjednom nego jedan po jedan.

 

Datoteke se preuzimaju (ili šalju) tako da ih se jednostavno odvuče iz glavnog prozora ili ih se dovuče u njega, ali je moguće kliknuti i desnom tipkom miša što će aktivirat skočni izbornik sa šačicom dodatnih mogućnosti. Putem skočnog izbornika je moguće stvarati nove mape na poslužiteljima, izvoditi standardne operacija sa datotekama (preimenovati ih, brisati ih, pregledavati njihova svojstva i slično) i drugo. Naravno, opcije su dostupne i na malenoj alatnoj traci pri vrhu prozora.

 

Što se performansi tiče, CarotDAV većinom radi dobro. Ponekad je rad s oblačnim poslužiteljima prilično spor pa se može činiti da se sam klijent smrznuo no obično je potrebno biti tek malo strpljiv kako bi se datoteke prikazale. Doduše, takvi problemi ovise o mnogim čimbenicima i nisu bili pretjerano česti, ali su se ipak događali (pogotovo kod pristupa poslužiteljima putem IMAP-a). To je ujedno jedan od najvećih nedostataka ovoga klijenta iako mu se može zamjeriti izostanak prečaca na tipkovnici te dokumentacije.

 

Od drugih mogućnosti, valja izdvojiti tek iznimno rudimentaran no nekima možda koristan ugrađeni WebDAV poslužitelj (pronaći ćete ga na glavnom izborniku iza opcije Tool) koji se može iskoristiti za postavljanje mrežnoga diska pa je moguće pristupati servisima za skladištenje datoteka u oblaku upravo putem mrežnoga diska. Bilo kako bilo, CarotDAV je koristan besplatan klijent koji pristup raznim servisima i FTP poslužiteljima doista olakšava i čini praktičnijim. Stoga ga svakako valja imati u vlastitom arsenalu (pogotovo portabilnog) softvera.

dodaj komentar
Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Ovo je vrlo kompaktan klijent koji problem rada s više servisa za skladištenje datoteka u oblaku čini ponešto jednostavnijim. Naime, nudi podršku za servise kao što su Dropbox ili OneDrive te omogućuje jednostavan pristup datotekama s jednoga mjesta…

CarotDAV 1.11.6

Namjena

WebDAV klijent za pristup FTP/S poslužiteljima i servisima kao što su Dropbox ili OneDrive

Platforma

Windows XP/Vista/7/8/8.1

Veličina

1,9 MB

Download

rei.to/carotdav_en.html

URL

rei.to/carotdav_en.html

Besplatan

prethodni tekstovi

QuickViewer 1.0.2

Brzina prije svega ned 22.10.2017

Autobeat Player 1.0.5

Sviranje iz oblaka ned 15.10.2017

B1 Free Archiver 1.7.120

Mali od arhiva ned 8.10.2017

MiniTool Power Data Recovery 7.5

Spašavanje datoteka ned 1.10.2017

Captura 5.0.1

Snimanje zaslona ned 24.9.2017

ALLPlayer 7.4

Neobičan reproduktor ned 17.9.2017

Pivot Animator 4.2.6

Animirani čovječuljci ned 10.9.2017

Nasa's Eyes 5.4

Pogled u svemir ned 3.9.2017

360 Document Protector 1.0

Zaštitnik dokumenata ned 27.8.2017

Advanced IP Scanner 2.5

Skeniranje mreže ned 20.8.2017

Perfect IP Camera Viewer 3.9

Nadzornik mrežnih kamera ned 13.8.2017

Wise Driver Care 2.1.731

Upravljanje upravljačima ned 6.8.2017

Kaspersky Free 18.0.0.405

Iz Rusije s ljubavlju ned 30.7.2017

RSS Guard 3.4.1

Čitanje RSS sadržaja ned 23.7.2017

ImageGlass 4.0.4.15

Estetski asketizam ned 16.7.2017

svi tekstovi

vezani sadržaji