prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Feem 2.9

Lokalno dijeljenje bez granica

Prednost je što se stvari odvijaju automatski i posebna konfiguracija gotovo uopće nije potrebna, a glavna je odlika da se datoteke mogu razmjenjivati između više računala, mobilnih uređaja i platformi…
Prednost je što se stvari odvijaju automatski i posebna konfiguracija gotovo uopće nije potrebna, a glavna je odlika da se datoteke mogu razmjenjivati između više računala, mobilnih uređaja i platformi…

Još donedavno u fokusu je bila razmjena datoteka između računala bilo u lokalnoj mreži ili putem mreže svih mreža. No, kako se mijenjaju tehnološke prilike, tako se mijenja i način na koji tu istu tehnologiju konzumiramo, ali i želimo koristiti. Dobar je primjer upravo međusobno slanje datoteka. Naime, u današnjem visoko digitaliziranom i mobilnom dobu sve manje se vremena provodi za klasičnim stolnim računalima, a to vrijeme zauzimaju razni mobilni uređaji.

 

Od pametnih telefona koji su sve prisutniji i kod pojedinaca i kod poslovnih korisnika pa sve do tableta koji sve ozbiljnije konkuriraju preuzeti ulogu klasičnih prijenosnih računala. I upravo tu dolazi do novoga izazova, a tiče se baš razmjene datoteka koje se sada mora slati između računala, ali i mobilnih uređaja. Premda postoji niz načina na koji je moguće slati datoteke, malo koji je tako praktičan kao što to pokušava biti Feem.

 

Zanimljivo je to rješenje koje je još daleko od savršenstva no svakako mu je prednost činjenica da radi praktički na svim platformama. Upravo će to biti od velike važnosti svima onima koji moraju raditi u heterogenim okolinama snalazeći se kako znaju između više platformi. No važan je još jedan detalj. Feem radi u lokalnoj mreži pa mu za rad nije potrebna veza s Internetom. Možda se to na prvi pogled ne čini pretjerano važnim no svi oni kojima je važna sigurnost i privatnost na to gledaju kao veliku prednost.

 

Klasične usluge za razmjenu datoteka oslanjaju se na oblak, a premda su ta rješenja doista praktična, sa sigurnosne strane predstavljaju svojevrstan rizik. Ne samo stoga što brojne usluge ne nude šifriranje podataka na onoj razini na kojoj bi to trebale nuditi (neke ne nude uopće) nego i zbog propisanih uvjeta o korištenju pa neke usluge imaju pravo pregledavati pospremljene dokumente kako ih volja, a navodno u marketinške svrhe. Bilo kako bilo, oni koji žele da njihovi povjerljivi dokumenti ostanu takvi, nerijetko traže rješenja za razmjenu datoteka koja će to i omogućiti. Feem je jedno takvo rješenje.

 

Očigledni nedostatak je činjenica da se razmjena obavezno događa u lokalnoj mreži no to nije nepremostiv problema, a može ga se riješiti uz uspostavljanje šifriranog VPN tunela prema poslovnoj mreži. S druge strane, Feem ne traži praktički nikakvu posebnu konfiguraciju (osim u specifičnih slučajevima kao što je onaj kada router blokira UDP port 45000 ili TCP port 25001) i sve se odvija gotovo automatski. Potrebno je instalirati besplatan klijent na računala i mobilne uređaje na kojima ga se želi koristiti (podržani su i Windows, Linux, Mac OS X, Android OS, iOS i Windows Phone) pri čemu je svakom uređaju poželjno dodijeliti prepoznatljivo ime, a kome se to sviđa, i fotografiju da bi se uređaje (ili osobe koje ih koriste) lakše razlikovalo.

 

Feem će ih sve automatski detektirati dokle god se nalaze u lokalnoj mreži, a tada kreće čarolija. Jednu ili više datoteka dovoljno je odvući u glavni prozor Feema (barem na računalu) nakon čega kreće proces slanja; valja označiti jednog ili više primatelja i datoteke će biti odaslane (moguće je i označiti cijele mape). Uz slanje datoteka, Feem nudi i prilično rudimentaran no dovoljno funkcionalan chat pa je tako s drugim korisnicima moguće i razgovarati. Naravno, preduvjet da bi sve to radilo jest bežična mreža jer se putem nje spajaju mobilni uređaji. Oni koje i u tom segmentu brine sigurnost, ne moraju brinuti, Feem šifrira datoteke u inačici namijenjenoj poslovnim korisnicima.

 

Osnovna inačica je besplatna, ako se to tako može nazvati, budući da ograničava prijenos na 1 GB podataka što zapravo znači i da je navodno besplatna inačica zapravo pokazna. No i ona je dovoljna da se provjeri je li Feem ono što tražite – jednostavnu razmjenu datoteka između najvažnijih platformi te mobilnih uređaja i stolnih računala bez potrebe da se datoteke pohranjuju na nekom poslužitelju u oblaku i bez potrebe za internetskom vezom. Pa tko traži takvo što, svakako bi trebao iskušati Feem.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (2)

denix ned 20.4.2014 15:36

Feem 2.9

Još jedna alternativa...

james2 ned 20.4.2014 11:52

Feem 2.9

AirDroid je daleko bolji i ne postavlja ograničenja u količini kao ovaj program...

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Razmjena datoteka jedna od tipičnih radnji u umrežen okruženju, a već je neko vrijeme imperativ razmjena datoteka ne između više računala nego između više vrsta uređaja u koje se ubrajaju i mobilni uređaji. Ovo je rješenje koje razmjenu datoteka čini – lakšim…

Feem 2.9

Namjena

Jednostavna razmjena datoteka između više računala, mobilnih uređaja i platformi

Platforma

Windows XP/Vista/7/8, Linux, Mac OS X, Android, iOS, Windows Phone

Veličina

6,9 MB

Download (Windows)

www.tryfeem.com/downloa

Download (OS X)

www.tryfeem.com/downloa

Download (Linux 32-bit)

www.tryfeem.com/downloa

Download (Linux 64-bit)

www.tryfeem.com/downloa

URL

www.tryfeem.com/

Na upit

vezani sadržaji