prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Musique 1.5

Diskretni šarm minimalizma

Jedna od specifičnosti Musiquea je činjenica da će urediti glazbenu kolekciju no svi će metapodaci zajedno s naslovnicama albuma i slikama izvođača biti pohranjene u njegovu lokalnu bazu, a ne i u fizičke audiodatoteke…
Jedna od specifičnosti Musiquea je činjenica da će urediti glazbenu kolekciju no svi će metapodaci zajedno s naslovnicama albuma i slikama izvođača biti pohranjene u njegovu lokalnu bazu, a ne i u fizičke audiodatoteke…

Već je nebrojeno mnogo puta u žustrim raspravama ustanovljeno da je izbor glazbenog reproduktora prilično individualan. No izbor nije baš jednostavan tim više što je ponuda glazbenih reproduktora prilično izdašna. Neki nude ogroman broj mogućnosti i namijenjeni su najzahtjevnijim korisnicima, neki su skloni naginjati zlatnoj sredini i nuditi dobro promišljeni omjer funkcionalnosti i fleksibilnost, a tu su i oni reproduktori koji će se dopasti svima onima koji su skloni minimalizmu. Musique spada u potonju kategoriju.

 

Riječ je o višeplatformskom reproduktoru koji se ponajprije ističe jednostavnim sučeljem očigledno inspirirano starijim inačica iTunesa pa niti ne čudi da je ponešto popularniji na MacOS-u nego što je to na Windowsima i na Linuxu. Musique se usredotočuje na glazbenike i to je podrazumijevani pogled na glazbenu kolekciju jednom kada se, odmah nakon sasvim tipične instalacije, odabere mapa u kojoj se čuva glazba (Musique podržava najvažnije glazbene formate što uključuje Mp3, FLAC, OGG Vorbis, Monkey's Audio (APE i drugi) i nakon što Musique formira biblioteku.

 

Glavni je prozor podijeljen na nekoliko dijelova; vrhom prozora dominiraju kontrole reprodukcije glazbe, a odmah ispod te trake nalazi se dio u kojem će biti prikazani izvođači, albumi, ali i lokalne mape (pogled se mijenja tako da se klikne odgovarajuća kartica). Odmah desno od toga nalazi se panel koji je namijenjen stvaranju playlista i to tek tako da se željene pjesme ili albumi tamo odvuku. Na samom dnu prozora, tamo gdje se obično nalazi statusna traka, nalazi se traka s još nekoliko kontrola.

 

Na njoj je moguće mijenjati način sortiranja ovisno o tome koji je pogled na glazbenu kolekciju aktivan, a tu je i mogućnost da se uključi nasumična reprodukcija pjesama u playlisti, zatim ponavljanje reprodukcije kao i da se izbriše trenutačna playlista. Isto je moguće učiniti i prečacima na tipkovnici, ali i putem klasičnog padajućeg izbornika. Glazbenu je kolekciju lako moguće pretraživati putem polja za pretraživanje koje se nalazi na traci s kontrolama reprodukcije, a na istoj se traci našla još jedna mogućnost označena neupadljivim slovom „i“.

 

Musique, naime, može prikazati hrpicu informacija o pjesmi koja se trenutačno reproducira. Prikazani sadržaj preuzima se s Interneta, a osim što će se prikazati zanimljivi podaci o samom izvođaču pjesme koja se reproducira, bit će prikazani i popratni tekstovi o samoj pjesmi, a za većinu će se pjesama prikazivati i tekst pjesme. Još jedna specifičnost Musique nalazi se u činjenici da automatski popravlja krive podatke o pjesmama i albumima koji se nalaze u glazbenoj biblioteci.

 

Ti popravci i promjene se neće primijeniti na fizičkim audiodatotekama, nego će sve biti zapisano u njegovoj vlastitoj bazi podataka. Međutim, prednost je činjenica da će Musique uredno prikazivati slike izvođača, naslovnica albuma te ostalo uklanjajući potrebu da se uređuju stvarni metapodaci audiodatoteka. Nekome se to, doduše, neće možda dopasti. No onima koji se ionako ne žele upuštati u uređivanje vlastite glazbene kolekcije nego je ostaviti takvom kakva jest, s ovim će reproduktorom dobiti mogućnost lakog pronalaska glazbe i pregleda glazbene kolekcije i to bez dodatnog petljanja i korištenja drugih alata.

 

To je, manje ili više, sve što Musique zapravo nudi. Riječ je o, dakle, vrlo jednostavnom reproduktoru glazbene kolekcije sa zgodno zamišljenim pogledom na samu fonoteku, prikazom šačice informacija o izvođačima i pjesmama koja se trenutačno reproducira, te formiranjem interne baze albuma i pjesama koje se nalaze na lokalnim diskovima pri čemu će metapodaci o njima biti automatski uređeni. Osim toga, Musique je posve besplatan i dostupan na tri najvažnije platforme: Windowsima, MacOS-u i Linuxu.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (1)

rashomon pet 19.5.2017 14:44

Musique 1.5

Hvala, ali na jednu vašu preporuku sam instalirao MusicBee, a ima tome već 4-5 godina, i pomakao se nisam. Niti imam namjeru. U svakom slučaju cijenim :)...

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Musique je jednostavan višeplatformski i besplatan glazbeni reproduktor koji se ne razmeće bogatim mogućnostima nego se drži osnova i čini proces slušanje čak i povećih glazbenih kolekcija prilično ugodnim iskustvom. Tko stremi minimalizmu, s ovim će to i postići…

Musique 1.5

Opis

Ljepuškasti višeplatformski audioreproduktor s malo drukčijim pristupom

Platforma

Windows 7/8/10/MacOS/Linux

Veličina

25,1 MB

Download (Windows)

flavio.tordini.org/file

Download (MacOS)

https://itunes.apple.com/app/musique/id474190659?ls=1&mt=12

Download (Linux)

flavio.tordini.org/file

URL

flavio.tordini.org/musi

Besplatan

vezani sadržaji