prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Nasa's Eyes 5.4

Pogled u svemir

Ogromna količina podataka i planeti Zemlji i samome svemiru ono što je ovu aplikaciju čini neprocjenjivom, a  prilog mu idu i lijepo napravljene 3D simulacije s podrškom za stereoskopski prikaz za koji je potrebno imati i prikladne naočale…
Ogromna količina podataka i planeti Zemlji i samome svemiru ono što je ovu aplikaciju čini neprocjenjivom, a prilog mu idu i lijepo napravljene 3D simulacije s podrškom za stereoskopski prikaz za koji je potrebno imati i prikladne naočale…

NASA je valjda najpoznatija svemirska agencija koja je osnovana prije gotovo šezdeset godina, a pod njenim krovom žive brojni znanstveno-istraživači centri, eksperimentalna središta, muzeji i slično. U znanstveno-istraživačkom centru Jet Propulsion Laboratory u Pasadeni u Kaliforniji, inženjeri okupljeni u tehnološki i razvojni tim Visualization Technology Applications and Development izradio je odličnu aplikaciju koju su nazvali vrlo jednostavno, Nasa's Eyes.

 

Riječ je o zapravo velikoj skupini raznih 3D simulacija planete Zemlje, Sunčevog sustava te svemira zahvaljujući kojima je bolje moguće upoznati upravo svemir, Zemlju i sustav unutar kojega se ona nalazi. Upravo oslanjajući se na razne simulacije moguće je detaljno proučavati sve što se tiče Zemlje, sustava u kojem se ona nalazi, ali i egzoplaneta kao i brojnih drugih objekata i svemirskih fenomena. Količina informacija kojom aplikacija Nasa's Eyes raspolaže je zbilja ogromna i to je jedna od najvećih vrijednosti ove aplikacije – dobro će poslužiti i onima koji ozbiljnije žele izučavati svemirska prostranstva, ali i onima koji to žele činiti iz čiste radoznalosti.

 

Sve počinje tipičnom instalacijom, a jednom kada je sve spremno i pojavi se prečac na radnoj površini, pokretanjem programa pojavit će se osnovni prozor koji nudi tri osnovna elementa: Eyes on Earth, Eyes on the Solar System i Eyes on the Exoplanets. Odmah ispod toga nalazi se traka s nekoliko izdvojenih modula koji se tiču našega sunčevog sustava. Tu se, primjerice, može pronaći vodič kroz ovogodišnju pomrčinu sunca, vodič kroz razne svemirske misije i to Juno i Cassini, a tu je i poseban pogled na Pluton.

 

Podaci se preuzimaju s Interneta pa na umu treba imati da je potrebno osigurati internetsku vezu, a prikaz i sadržaj ovisi o tome koji se modul aktivirao i koji se sadržaj prikazuje. Osim toga, na umu valja imati i da je riječ o 3D simulacijama pa je uputno imati i nešto snažnije računalo kako bi dojam bio tim bolji (uputno je i sučelje razvući preko cijeloga zaslona), a zgodan je detalj i to što se određeni sadržaj nudi i u stereoskopskom prikazu (anaglifni 3D) je tko pri ruci ima i prikladne naočale, svemirska će prostranstva doživjeti na dodatno atraktivan način.

 

Bilo bi prilično kontraproduktivno nabrajati što se sve putem Nasa's Eyes može vidjeti i doživjeti pa je najbolje jednostavno bez previše razmišljanja upustiti se u otkrivanje onoga što Nasa's Eyes može ponuditi. Ipak, valja znati da je Nasa's Eyes, što se podataka tiče, vrlo redovno ažuriran pa je u svakom trenutku moguće doznati što se događa. Primjerice, Nasa's Eyes je uredno popratio tropsku oluju koja se formirala iznad Filipinskog mora.

 

Osim toga, u svakome je trenutku moguće gledati gdje je najveća emisija ugljičnog dioksida na Zemlji, gledati razinu mora ili pratiti globalnu temperaturu te dobiti uvid u brojne druge statističke podatke o Zemlji. Moguće je doznati i hrpicu informacija o brojnim aktualnim misijama putem kojih se zapravo i prikupljaju aktualni podaci, pratiti pozicije satelita u stvarnom vremenu (protok vremena je moguće i ubrzavati po želji) i štošta drugo.

 

A to je sve samo ono što se tiče planete Zemlje. Pravo mnoštvo se podataka, tura, vizualizacija i simulacija može pronaći što se tiče nezamislivo dalekih svemirskih prostranstava. Primjerice, putem aplikacije je moguće doznati niz podataka o 3509 egzoplaneta i 2614 zvijezda oko kojih kruže planete ili doznati da se najbliži egzoplanet veličine slične Zemlji zove Proxima Cen b i da bi se do njega automobilom putovalo 47 milijuna godina (udaljen je oko 4 svjetlosne godine), a da je zanimljiv po tome što se po udaljenosti od svojega sunca nalazi u pojasu u kojem bi prema temperaturi moguć bio život.

 

Možda su zanimljivija otkrića koja su napravljena Keplerom ili bi se radije htjelo doznati nešto više o ekstremnim planetima u svemiru (najveći je planet HD 100564 B, a najmanji Kepler-37b) ili se samo žele pratiti najnovija otkrića (u svibnju je otkriven još jedan planet WASP-91 b). Tu je i mogućnost pretraživanja izravno po nazivima svemirskih tijela i objekata kao i po opservatorijima i štošta drugo. Jednako je tako podacima bogat modul za upoznavanje našeg sunčevog sustava koji se može aktivirati u dva modaliteta (jednostavnim i naprednim). Bilo kako bilo, ovo je zbilja odlična aplikacija za sve one koji žele doznati više o svemiru i svemu što se u njemu nalazi i to kroz NASA-ine oči.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (2)

Envy pet 8.9.2017 20:10

Nasa's Eyes 5.4

Program je odličan. Vidim Irmu uragan i ovaj koji ju prati iza....

drag pon 4.9.2017 11:50

Nasa's Eyes 5.4

Link za win download ne radi vec se moze skinuti preko posjeta linku stranice....

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Svi oni koji žele bolje upoznati planetu Zemlju, ali i beskrajne dubine svemira uživat će u ovoj aplikaciji koja nudi upravo to – skupinu simulacija koje omogućavaju da se doživi planeta Zemlja, naš sunčev sustav, svemir te letjelice kojima otkrivamo sve što se u svemiru nalazi…

Nasa's Eyes 5.4

Opis

Odlična aplikacija za upoznavanje planete Zemlje, Sunčevog sustava i svemira

Platforma

Windows 7/8/10/MacOS

Veličina

34,8 MB

Download (Windows)

eyes.nasa.gov/eyesprodu

Download (MacOS)

eyes.nasa.gov/eyesprodu

URL

eyes.nasa.gov/

Besplatan

vezani sadržaji