prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

QuickViewer 1.0.2

Brzina prije svega

Ovaj klasičan preglednik slika nije raskošno opremljen no njegova je ključna prednost to što je prilično brz pri pregledavanju slika kao i činjenici da može dobro doći i kada se žele čitati e-stripovi…
Ovaj klasičan preglednik slika nije raskošno opremljen no njegova je ključna prednost to što je prilično brz pri pregledavanju slika kao i činjenici da može dobro doći i kada se žele čitati e-stripovi…

QuickViewer nije nikakav šampion među preglednicima fotografija i svakako pripada u skupinu onih programa koji su napravljeni tako da se vodilo filozofijom minimalizma. No kao što to nerijetko bude kod programa sklonima asketizmu, sama činjenica da neki program nije raskošno opremljen ne znači da nije dobar. Tim više ako dobro obavlja ono čemu je i namijenjen. QuickViewer je upravo takav preglednik slika; ne nudi goleme mogućnosti, ali zato itekako dobro može poslužiti za elegantno pregledavanje većeg broja fotografija jednom za drugom.

 

Nije ga potrebno instalirati, a jedino pri preuzimanju treba pripaziti na to hoće li se koristiti njegova portabilna inačica namijenjena 32-bitnim ili 64-bitinim Windowsima. Kako bi ga se koristilo, valja tek pokrenuti glavnu izvršnu datoteku nakon čega će se pojaviti nimalo impresivno, no opet praktično sučelje. Gornjim dijelom prozora dominira traka s hrpicom ikona, iznad koje se nalazi sasvim tipičan padajući glavni izbornik. Očekivano, glavninom prozora dominira prostor u kojem će se prikazivati slike, a sve počinje tako da se ili u prozor dovuče mapa sa slikama, individualna slika iz neke mape ili se klikne na izbornik File te se odabere opcija Open Image Folder.

 

Podržava sve tipične grafičke formate, a nisu mu strani niti RAW formati što će nekima sigurno biti korisno. Međutim, ono što QuickViewer čini zanimljivim, činjenica je da će unaprijed analizirati fotografije koje se nalaze u nekoj mapi, a zatim ih prikazivati tako da koristi OpenGL. Ukratko, takav pristup omogućava da ono klasično pregledavanje slika kada se one listaju jedna za drugom doima fluidnije, brže i kvalitetnije. Štoviše, zaviri li se pod izbornik Shader, naći će se opcije koje izravno utječu na interpolacijsku metodu koja se koristi za smanjeni prikaz fotografije što u konačnici znači da se time može upravljati i kvalitetom prikaza. Međutim, to otkriva još nešto.

 

Naime, QuickViewer ne podržava samo pregledavane tipičnih grafičkih formata nego se prilično dobro snalazi i pri pregledavanju e-stripova pa će upravo mogućnost izbora različitih interpolacijskih metoda biti od koristi kada se želi dobiti maksimalna razine kvalitete kod pregledavanje stripova (podržava pregledavanje slika izravno u tipičnim arhivskim formatima kao i u formatima tipičnim za e-stripove kao što su CBR ili CBZ). Primjerice, ljubitelji manga stripova vjerojatno će biti najzadovoljniji rezultatom izaberu li bikubičnu interpolaciju koju računa CPU (ne GPU).

 

Upravljivost QuickViewerom na zadovoljavajućoj je razini i tu nema posebnih zamjerki, a općem dojmu da ga je ugodno koristiti svakako doprinosi i to što nudi cijeli niz prečaca na tipkovnici. Te je prečace uredno popisane moguće vidjeti na službenoj stranici, a uz funkcije na padajućim izbornicima uredno su navedene. Slike je moguće pregledavati unutar glavnog prozora sa svim vidljivim izbornicima, no njih je po želji moguće sakriti kao i razvući pregled slike preko cijeloga zaslona ako se to želi. Pritisne li se funkcijska tipka F7 započet će dijaprojekcija svih slika u nekoj mapi, a zgodo je i to što se kroz mapu sa slikama slike preskakati većim korakom i to za deset slika pritiskom kombinacije tipki Shift+L ili Shift+H ovisno o tome želi li se ići naprijed ili nazad.

 

Potonje je posebno korisno kod mapa koje su krcate fotografijama i želi se brzo skočiti na onu grupu slika koje se želi pregledavati. Iako QuickViewer omogućava pregled svih slika u nekoj mapi, to nije izvedeno onako kako bi se očekivalo i umjesto smanjenih sličica, zapravo će se prikazati samo suhoparan popis (dobiva se pritiskom funkcijske tipke F4) što mu je zapravo i ključna zamjerka. S druge strane, tu su neke prilično korisne stvarčice koje će se pronaći na izborniku koji će se dobiti kada se klikne desnom tipkom miša na sliku.

 

Između ostalog, tu je mogućnost kopiranja trenutačno prikazane slike u međuspremnik (clipboard) ili pak kopiranja same datoteke, zatim je tu mogućnost promjene imena, brisanje slike, slanje putem e-pošte kao privitak, otvaranje panela unutar kojeg će biti prikazane EXIF informacije o fotografiji (ako one postoje) kao i mogućnost da se unutar Explorera otvori slika koja se trenutačno pregledava tako da ona bude odmah i označena.

 

Od drugih stvarčica kojima QuickViewer, valja izdvojiti mogućnost izrade kataloga koja je zapravo namijenjen upravo onima koji ovaj preglednik namjeravaju koristiti za čitanje stripova na računalu, tu je i mogućnost izrade bookmarka, preglednik povijesti otvorenih slika i neke druge sitnice. Bilo kako bilo, QuickViewer nije preglednik koji će se dopasti svima, no zahvaljujući tome što je prilično brz pri pregledavanju slika, sigurno će pronaći svoju publiku. QuickViewer je posve besplatan.

dodaj komentar
Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Ovo je portabilni preglednik fotografija koji ne nudi raskošne mogućnosti kao drugi daleko razvikaniji preglednici, no to donekle opravdava činjenicom da je dizajniran za što brže pregledavanje ovećeg broja fotografija. U tome zapravo, mora mu se to priznati - uspijeva…

QuickViewer 1.0.2

Opis

Preglednik slika s podrškom za niz grafičkih formata uključujući i RAW, koristi OpenGL

Platforma

Windows 7/8/10

Veličina

21,7 MB

Download

github.com/kanryu/quick

URL

kanryu.github.io/quickv

Besplatan

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji