prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

RSS Guard 3.4.1

Čitanje RSS sadržaja

Tradicionalno napravljen čitač RSS sadržaja koji nudi dobro odmjerene mogućnosti, dok je organizacija kao i samo čitanje RSS sadržaja na relativno visokoj razini…
Tradicionalno napravljen čitač RSS sadržaja koji nudi dobro odmjerene mogućnosti, dok je organizacija kao i samo čitanje RSS sadržaja na relativno visokoj razini…

RSS je dobro poznat i već odavna prokušan način distribucije sadržaja, a kako bi se u njemu uživalo, najbolje je na raspolaganju imati punokrvni RSS klijent. Bilo da je to onaj namijenjen radu izravno s radne površine ili je riječ o internetskom servisu koji će se onda koristiti iz web preglednika. I sami web preglednici nude mogućnost čitanja RSS sadržaja, no kako je ključna prednost RSS-a u tome što je s jednoga mjesta moguće čitati sadržaj s brojnih web odredišta i uvijek biti obaviješten o novostima, u tom smislu većina web preglednika gubi bitku (ako se u obzir ne uzmu dodatna proširenja).

 

RSS Guard je, ukratko rečeno, jednostavan čitač RSS sadržaja koji se ne može pohvaliti iznimno raskošnim mogućnosti, no dovoljno je opremljen da je ugoda organiziranja te svakodnevnog pregledavanja RSS sadržaja na visokoj razini. U prilog mu ide i činjenica da je riječ o programu otvorenog koda (licenca GNU GPL 3) koji je prisutan na svim važnijim platformama za stolna i prijenosna računala, a to ne samo da znači da za njega nije potrebno izdvojiti ni lipe, nego znači da će iskustvo korištenja programa biti vrlo slično bez obzira na platformu na kojoj se koristi.

 

Osim što ga je moguće instalirati, moguće je koristiti i njegovu portabilnu verziju i cijelo ga vrijeme imati pri ruci. Dobro je i to što nudi podršku za dodavanje računa pod kojima će se dodavati i organizirati sami RSS kanali. Konkretnije, to je potrebno napraviti nakon prvog pokretanja, a na raspolaganju su tri vrste računa: onaj koji omogućuje da se RSS kanali pohranjuju lokalno (Standard online feeds), zatim Tiny Tiny RSS i NextCloud News koji omogućuju korištenje istoimenih servisa. Nakon dodavanja računa, postojeći RSS kanali bit će sinkronizirani, a ako se doda lokalni račun onda će biti ponuđena mogućnost de se uvezu nekoliko predefiniranih kanala.

 

Kanali će biti svrstani u svoje grupe i prikazani u panelu na lijevoj strani koji se u svakom trenutku može sakriti tako da se pritisne tipka L, dok je desna strana rezervirana za prikaz samoga sadržaja. Sasvim tipično za ovu vrstu programa, taj je dio podijeljen na dva dijela: u gornjemu su naslovi novosti unutar RSS kanala, a ispod toga će biti prikazani sam sadržaj. Zgodno je to što RSS Guard nudi integrirani web preglednik pa nije potrebno napuštati program kako bi se pregledavao sadržaj RSS-a, no oni koji traže više fleksibilnosti uvijek se mogu osloniti na eksterni web preglednik.

 

Ažurirati sadržaj moguće je za svaki od kanala individualno ili za njih sve odjednom i to tek tako da se pritisne kombinacija tipki CTRL+SHIFT+U. Dodane je kanale moguće izvesti u OPML obliku kako bi se stvorila pričuvna kopija, a jednako je tako moguće stvarati pričuvne kopije baze do sada pospremljenog sadržaja. Dakako, podrška za formate RSS je besprijekorna, a moguće je dodavati i onaj sadržaj za čiji se pristup potrebno autorizirati.

 

Sučelje RSS Guarda vrlo je fleksibilno, a pod time se ne misli samo na činjenicu da podržava skinove te omogućava jednostavnu promjenu seta ikona. Moguće je i upravljati ikonama koji se nalaze na alatnim trakama, ponešto utjecati na ponašanje kartica, skrivati panele u sučelju, samo sučelje razvući preko cijeloga zaslona, a tu je i mogućnost definiranja prečaca na tipkovnici za cijeli niz radnji i opcija unutar RSS Guarda. Inicijalno nije definirano mnogo prečaca, a ako se RSS Guard namjerava aktivnije koristiti, onda je svakako uputno uložiti nešto vremena i definirati prečace kako bi se korištenje samoga programa zapravo ubrzalo.

 

Dodavanje novih feedova u postojeći račun relativno je jednostavno. Dovoljno je na izborniku Feeds & Categories kliknuti na Add New Item te zatim izabrati račun pod kojim se želi dodati novi feed. Nakon toga će se otvoriti novi dijaloški okvir u koji je potrebno unijeti URL do RSS feeda i kliknuti na gumb Fetch it now kako bi se automatski popunili podaci o samom feedu. U svakom je trenutku moguće promijeniti naziv feeda, odrediti intervale automatskog ažuriranja te, ako je to potrebno, definirati korisničke podatke za pristup samom feedu. Nakon toga valja kliknuti Ok i pričekati da se novi feed pojavi u listi gdje ga je moguće smjestiti u njegovu rubriku ako se to želi (zapravo se samo stvori nova mapa u koju ga se smjesti).

 

Dakako, RSS Guard nudi još mogućnosti, a ukupno gledano, riječ je o alatu koji posao tradicionalnog čitača RSS sadržaja odrađuje onako kako se to od njega očekuje. Drugim riječima, svi oni koji redovito prate RSS sadržaje ili to tek namjeravaju, a još uvijek nisu pronašli svoj omiljeni klijent za stolna računala za čitanje RSS sadržaja, o ovome bi trebali razmisliti. Uostalom, nemaju što izgubiti.

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (1)

Zekoslavko sub 29.7.2017 10:44

RSS Guard 3.4.1

Da li itko više prati RSS-ove? Itko?...

Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Ovo je još jedan od alata koji se specijaliziraju za pristupanje i čitanje sindiciranog sadržaja. Otvorenog je koda pa za njega ne treba platiti ni lipe, prisutan je na više platformi i svoj posao klasičnog RSS čitača obavlja prilično dobro…

RSS Guard 3.4.1

Opis

Jednostavan i nimalo pretenciozan no svejedno upotrebljiv čitač RSS sadržaja

Platforma

Windows 7/8/10/Linux/MacOS

Veličina

39,3 MB

Download (Windows)

github.com/martinrotter

Download (MacOS)

github.com/martinrotter

URL

github.com/martinrotter

Besplatan

vezani sadržaji