prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

UltraEdit 12.0

Kralj među editorima

Prema mnogima, ovo je jedan od najboljih editora tekstualnih datoteka
Prema mnogima, ovo je jedan od najboljih editora tekstualnih datoteka
Iako će ovo možda zvučati filozofski, no kada u pitanje dođu preferencije s primjesama ukusa, onda su one vrlo individualne – uvijek postoje izuzeci i ono što neki smatraju vrhunskim dostignućima, drugi misle da uvijek postoji i nešto bolje. To i nije tako daleko od istine i to pogotovo u svijetu softvera gdje svaka nova inačice neke aplikacije gotovo je uvijek bolja od one prethodne. Izuzetak tomu nisu ni tekstualni editori, neki jednostavno preferiraju Notepad, koliko god on rudimentaran bio, drugi koriste besplatne editore tekstualnih datoteka koji su u nekoj mjeri jednako bogati mogućnostima kao i oni komercijalni.

Stoga je lako zaključiti kako stvar odabira omiljenog editora tekstualnih datoteka leži na svakome ponaosob i tu nema mnogo mudrosti. Međutim, gotovo je uvijek izbor najboljeg programa vrlo težak i jednostavno ih valja iskušati i postaviti u razne situacije, a praktički će uvijek na površinu isplivati samo jedan. Drugi će mu vjerojatno biti opasno blizu, no to je opet stvar preferencije.

U ovome slučaju, riječ je o jednom od najstarijih editora tekstualnih datoteka koji je nedavno doživio punu dvanaestu inačicu. Mnogi ga smatraju ultimativnim editorom kojemu ni jedan drugi nije ravan. Iako je to prilično diskutabilno, nema mnogo sumnje da je UltraEdit jedan od najboljih, a tome ne svjedoče samo brojne recenzije ili ushićeni komentari zadovoljnih korisnika, već i mogućnosti koje nudi.

UltraEdit je doista krcat svime onime što bi jednom korisniku trebalo kada krene s editiranjem tekstualnih datoteka, bilo da je u pitanju obična proza ili programerski kod – UltraEdit se u oba slučaja izvrsno snalazi. Osim što može bojati kod za razne jezike (uključujući i HTML, CSS, C#, C/C++, Visual Basic, PHP, i brdo drugih koji se mogu i naknadno dodati), izuzetno je prilagodljiv i to ne samo kada u pitanje dođe podešavanje ionako intuitivnog sučelja. Ono što mnogi uvelike cijene jest mogućnost otvaranja ogromnih tekstualnih datoteka (svatko tko je ikada pokušao otvoriti i pregledavati poslužiteljske logove ili goleme baze podataka jako dobro zna o čemu je riječ), a da pri tome ne troši previše resursa. I to doista izvrsno radi.

Jedna od prilično korisnih mogućnosti jest kreiranje projekata što je odličan i dobro poznat koncept koji omogućava lako grupiranje datoteka za pojedini projekt (iznimno korisno kada se web-stranice ili programski projekt). Nadalje, tu je mogućnost sklanjanja koda (na temelju funkcija) kako bi cijeli kod bio čitljiviji, tu je i mogućnost editiranje binarnih datoteka (ima ugrađen HEX editor), mogućnost izrade predložaka, mogućnost dodjeljivanja proizvoljnih prečica na tipkovnici, dobro riješena podrška za kreiranje makro-skripti (za automatizaciju i tome slično) te još zbilja mnogo toga.

Zapravo, UltraEdit je toliko bogat mogućnostima da spada u onu kategoriju programa za koje zaista nema smisla nabrajati što sve može. Najbolje je ga je jednostavno probati, zaviriti u sustav pomoći koji dijeli s UEStudio '05 integriranim razvojnim sučeljem što je malo nespretno rješenje, ali je i logično. Naime, UEStudio je namijenjen tvrdokornim programerima – pa ako spadate u tu kategoriju, UltraEdit i nije najsretnije rješenje tražite li editor namijenjen isključivo programerima, međutim odradit će svoj posao.

Drugim riječima, ono najveće ograničenje UltraEdita jest to što je zamišljen kao editor tekstualnih datoteka i ništa više od toga. I u tom segmentu doista spada među najbolje (bilo bi malo pretenciozno proglasiti ga i najboljim editorom svih vremena, iako bi to definitivno mogao postati). Svi njegovi alati koje nudi usmjereni su olakšavanju suživota s tekstualnim datotekama (kakve god one bile) i to je neosporiva činjenica.

Slaba mu je točka ugrađena podrška za FTP/SFTP poslužitelja, a iako stvari rade više ili manje solidno, u nekoliko je slučajeva u potpunosti zakazao i stvarao probleme koje definitivno nismo očekivali od ovakvog programa. Premda su sitne omaške i nedostaci simptomatični za praktički sve programe, ipak smo očekivali nešto više dosljednosti i veću razinu dotjeranosti. Doduše, nemojte nas krivo shvatiti, UltraEdit ne uzrokuje nikakve kardinalne probleme. Dakle, tražite li vrhunski editor tekstualnih datoteka, za cijenu od četrdeset dolara UltraEdit je zbilja dobar odabir i mala je vjerojatnost da ćete ostati razočarani.
dodaj komentar
Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Jedan od velikana među editorima tekstualnih datoteka doživio je novu, punu dvanaestu inačicu…

UltraEdit 12.0

Namjena

Vrhunski editor tekstualnih datoteka, po mnogima i najbolji…

Platforma

Windows 98/ME/NT/2000/XP

Veličina

6,37 MB

Status

Trial

URL

www.ultraedit.com/

Download

www.ultraedit.com/index

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji