prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

WikiTaxi 1.0.3

Wikipedija u džepu

Minimalizam prožima cijeli program, a to i nije tako loše
Minimalizam prožima cijeli program, a to i nije tako loše
Jedan od najvećih fenomena na Internetu unazad nekoliko godina je svakako nastanak i popularizacija sada već slavne slobodne enciklopedije koju svatko može uređivati, Wikipedije. Unatoč brojnim kritikama te činjenici da mnogi Wikipediju ne smatraju pravom enciklopedija upravo stoga što je može uređivati tko god želi, pa je samim time nepouzdana, a njena je mjerodavnost često upitna, iznimno je popularna i mnogi se njome koriste svakodnevno.

Srećom, veliki je broj članaka i informacija točan, a Wikipedija može itekako dobro poslužiti svrsi pa ni ne čudi da je mnogi uzimaju za kvalitetni izvor raznolikih informacija. Ako ste i sami često koristili Wikipediju, onda ste vjerojatno često poželjeli da je uvijek imate pri ruci, čak i onda kad nemate vezu s Internetom.

Premda postoji nekoliko načina kako uvijek uza sebe imati čitljivu offline verziju Wikipedije, WikiTaxi je možda najpraktičniji. Riječ je o malenom alatu koji zapravo ne radi ništa revolucionarno, ali omogućuje jednostavno pretraživanje i prikaz podataka iz baze podataka u kojoj su sadržani članci s Wikipedije. Naime, s Wikipedijinih poslužitelja moguće je preuzeti kompaktni dump službene Wikipedijine baze podataka i to na različitim jezicima, a upravo to koristi i WikiTaxi.

Iznimno je jednostavnog sučelja, a nije ga potrebno ni instalirati, što znači da ga uvijek možete imati uz sebe na USB disku. Naravno, da bi ga uopće mogli koristiti, prvo ćete se morati dočepati baze koju želite koristiti. Srećom, dostupna je i baza na hrvatskom jeziku, a nju možete preuzeti ovdje. Nakon što preuzmete datoteku pages-articles.xml.bz2 (druge slobodno možete ignorirati jer WikiTaxi njima ne zna manipulirati), potrebno je prirediti bazu koju ćete koristiti s WikiTaxijem.

Srećom, to nije teško. Dovoljno je pokrenuti WikiTaxi Importer (nalazi se u arhivi gdje i glavna WikiTaxijeva izvršna datoteka), uputiti ga na preuzetu Wikipedijinu XML dump datoteku, dati ime WikiTaxi datoteci baze podataka te pokrenuti proces stvaranja baze. Imajte na umu da bi taj proces mogao prilično potrajati, a izravno ovisi o veličini skinute baze.

Engleska offline inačica "teška" je gotovo četiri gigabajta pa je proces uvoza trajao gotovo sat vremena, dok je za hrvatsku inačicu ,veliku svega šezdesetak megabajta, proces potrajao tek dvije minute. Imajte samo na umu da će stvorena baza biti otprilike dva puta veća od XML dump datoteke, pa tako cijela engleska inačica zauzima oko osam gigabajta, a hrvatska inačica blizu sto megabajta.

No jednom kad proces stvaranja baze završi, odmah je možete koristiti; dovoljno ju je samo odvući na izvršnu datoteku WikiTaxija i on će se pokrenuti i automatski prikazati nasumično odabrani članak. Dakako, iz baze su izbačene slike i drugi "suvišni" elementi koji bi veličinu baze napuhali do nepotrebnih razmjera.

WikiTaxi u suštini podsjeća na klasičan browser što uopće ne treba čuditi, a prednost je i činjenica da su hiperlinkovi unutar članaka funkcionalni pa baš kao i na internetskoj inačici Wikipedije i ovdje možete izgubiti sate čitajući zanimljivosti.

Pretraživanje nije posebno moćno, ali ipak nudi podršku za neke operatore. Tako je pri pretraživanju moguće isključiti neke pojmove i to minus operatorom, moguće je pojmove okružiti navodnicima, a podržava i operator "ili" pri čemu pojmove možete grupirati tako da ih okružite zagradama. No ionako će većinom biti dovoljno upisati barem dio pojma koji tražite i već ćete dobiti zadovoljavajuće rezultate.

Prikaz članaka je prilično dobar, no mjesta za poboljšanja definitivno ima. Osim što WikiTaxi ne zna prikazati matematičke formule, ponekad prikazuje i izvorni kod tamo gdje ne bi trebao pa to može izgledati zbunjujuće i neuredno. Naravno, ima i drugih problema s prikazom (što ćete ga više koristiti, to ćete ih više uočavati), no stvari većim dijelom ipak izgledaju dobro, a svakako možemo pohvaliti prikaz složenih tabela.

Sve u svemu, WikiTaxi je još daleko od idealnog programa, no ipak oduševljava svojom praktičnošću, a za sada mu je rudimentarnost prednost. Doduše, rado bismo vidjeli neke dodatne karakteristike kao što je mogućnost smještanja u sistemski tray elegantnog pokretanja, mogućnost diferencijalnog ažuriranja baze i njeno preuzimanje unutar samog programa ili barem WikiTaxi Importera.

Na odmet ne bi bila ni nekakva konfiguracija (postavke sprema u Ini datoteku koju je moguće ručno editirati), ali i štošta drugo. No, ne želimo cjepidlačiti. Ipak je riječ o korisnom i sasvim besplatnom alatu koji je trenutno doista najpraktičnije rješenje za pregledavanje i pretraživanje offline izdanja Wikipedije.
dodaj komentar
Napomena: Bug Online donosi recenzije i osvrte na programe u najboljoj namjeri, no nije odgovoran za posljedice korištenja opisanih programa niti za njih pruža tehničku ili bilo kakvu drugu podršku. Hvala na razumijevanju.
Ako ste ikad poželjeli uvijek pri ruci imati Wikipediju, onda je ovo alat koji vam treba…

WikiTaxi 1.0.3

Namjena

Portabilni alat za pregledavanje Wikipedije offline

Platforma

Windows 98/ME/2000/XP/Vista

Veličina

1,62 MB

Status

Freeware

URL

wikitaxi.org/

Download

www.wikitaxi.org/delphi

vezani sadržaji