Logitech MX Mechanical - Sofisticirana funkcionalnost

Mehaničko izdanje tanke Logitechove bežične tipkovnice nudi sve funkcije koje biste mogli zatrebati

Borna Pleše četvrtak, 21. srpnja 2022. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Izvedba Bežična mehanička tipkovnica
Pozadinsko osvjetljenje Jednobojno, bijelo
Kabel 1 m
Vrsta priključka USB-C, Bluetooth, Wi-Fi (Logitech Bolt)
Dimenzije 434 x 131 x 27 mm
Jamstvo 2 godine
Dojam Vrlo funkcionalna i svestrana tipkovnica, kojoj nedostaje pamćenje postavki u vlastitu memoriju, ali ništa osim toga

Povećanje broja kućnih ureda, kojem svjedočimo u posljednjih nekoliko godina, otvorilo je značajan prostor na tržištu PC periferije za uređaje koji su korisni prije svega za poslovne funkcije. Logitech je uvijek imao što ponuditi posebno zahtjevnim poslovnim korisnicima, ali ne treba čuditi da u takvoj klimi i oni odu korak dalje. Dokaz tome je MX Mechanical, duhovni nasljednik popularne bežične tipkovnice MX Keys. Raspored tipki i format ta dva modela vrlo su slični, ali MX Mechanical donosi mehaničke prekidače ispod svake tipke, a bez značajnog povećanja ukupne mase.

Pregršt funkcija

Sedam dodatnih tipki u odnosu na standard ne povećava ukupnu kvadraturu jer je prostor maksimalno iskorišten
Sedam dodatnih tipki u odnosu na standard ne povećava ukupnu kvadraturu jer je prostor maksimalno iskorišten

Funkcijske tipke na modelu MX Mechanical korisnicima će omogućiti klasične multimedijske funkcionalnosti i upravljanje operacijskim sustavom. Materijali korišteni na cijeloj tipkovnici robusni su i ugodni pod prstima, a mehanički prekidači čvrsti su i responzivni, ali i zahtijevaju namjeru u pritisku, stoga je značajno smanjena količina nehotičnih pritisaka. Isti model tipkovnice može se naći s tri varijante mehaničkih prekidača, u kojima je jedina razlika to hoćete li čuti ili osjetiti aktivaciju tipke.

Tipkovnica se može upariti s do tri uređaja odjednom i lako prebacivati između njih, što za korisnike s više uređaja znači dodatnu razinu praktičnosti, ali i uštedu na prostoru.

Osim što sadrži hrpu dodatnih funkcijskih tipki, njihov raspored je logičan; tipka za otvaranje aplikacije kalkulatora je iznad numeričkog dijela, tipka za zaključavanje računala na samom je rubu, kako bi se izbjeglo slučajno pritiskanje, i tako redom. Vidljivo je da je dizajn tog modela prošao kroz fazu funkcionalnog testiranja. Za razliku od modela MX Mechanical Mini, u kojemu je napravljeno nekoliko kompromisa kako bi se uštedjelo na prostoru, ovdje su povećani gabariti maksimalno iskorišteni, za akomodaciju brojnih dodatnih tipki.

Logitech u svojim modelima tipkovnica koristi vlastitu izvedbu mehaničkih prekidača
Logitech u svojim modelima tipkovnica koristi vlastitu izvedbu mehaničkih prekidača

Jedini nedostatak te gomile funkcijskih tipki jest činjenica da se one mogu mapirati samo kroz softver Options+. Tipkovnica neće pamtiti postavke između uređaja, pa je najbrži način da na više uređaja prenesete svoje postavke ako instalirate taj softver i prijavite se na račun sa spremljenim postavkama. Ne radi se o velikoj glavobolji ako tipkovnicu koristite na istim uređajima cijelo vrijeme, ali u slučaju čestog rotiranja računala ili reinstalacije operacijskog sustava, morat ćete ponavljati isti ritual instaliranja posebnog softvera.

Izdržljivost

U usporedbi s modelom MX Mechanical Mini, očekivali bismo da će ova, gotovo dvostruko šira tipkovnica, biti nešto krhkija. Širina je jedina razlika između minijaturnog modela i ovog u punoj veličini, ali ona je gotovo jednako čvrsta. Moguće je malo savijanje pod većim pritiskom, ali bez škripanja plastike koja bi upućivala na to da bi moglo doći do pucanja. Nožice na donjoj strani također su stabilne, čvrste i uspješno sprečavaju proklizavanje.

Softver Options+ omogućuje programiranje tipki, ali samo onih koje imaju predviđenu dvojnu funkcionalnost
Softver Options+ omogućuje programiranje tipki, ali samo onih koje imaju predviđenu dvojnu funkcionalnost

Baterija bi od punog do praznog stanja trebala izdržati više od dva tjedna, ako se koristi s uključenom rasvjetom, ili više od godinu dana ako se rasvjeta isključi, no onda vas tipkovnica neće pozdravljati uključenjem rasvjete čim joj približite ruke. Taj naizgledno nebitan detalj vrlo je simpatičan i začuđujuće koristan ako radite u mračnom prostoru.

Nije se lako suočiti s cijenom tipkovnice MX Mechanical, ali istodobno ju je lako razumjeti. Radi se o vrlo dobro dizajniranom i realiziranom komadu periferije, koji, unatoč kompaktnom formatu, sadrži gotovo sve što bi vam moglo zatrebati. Idealna je za poslovne korisnike koji imaju više uređaja, i samim time manje prostora, ali svejedno trebaju tipkovnicu sa zasebnim numeričkim dijelom. Za druge scenarije korištenja i dalje će biti korisna, ali, s obzirom na cijenu, manje zahtjevni korisnici potražit će isplativije alternative – iako one neće biti kvalitetom usporedive.

Logitech MX Mechanical

  • Dobar dizajn i konstrukcija
  • Gomila funkcija
  • Vrlo izdržljiva baterija
  • Cijena
  • Nemogućnost stalnog mapiranja tipki
Izrada 9
Mogućnosti 8
Isplativost 8
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 1.399 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Links
Bug 360 studeni 2022.